Vizita regală la Londra, 24 noiembrie 2021

Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Radu se află într-o vizită cu caracter public în Marea Britanie, în zilele de 24-27 noiembrie 2021.

Este a șasea prezență externă a Familiei Regale a României în acest an, după vizita din Republica Polonă a Principesei Sofia (în septembrie), participarea online a Principelui Radu la al 24-lea Summit Economic Eurasiatic Marmara, de la Istanbul (în iulie), vizita din Italia și vizita din Germania ale Principesei Sofia (ambele în octombrie) și vizita din Slovacia a Principelui Radu (noiembrie).

Prima vizită a Familiei Regale a României la Londra a avut loc în anul 1874 când Principele Suveran Carol I și Principesa Elisabeta (Carmen Sylva) s-au întâlnit cu Principele și Principesa de Wales (deveniți mai târziu Regele Edward VII și Regina Alexandra). Prima vizită regală britanică în România a avut loc la Castelul Peleș, în anul 1888, când viitorul Rege Edward VII a fost oaspetele Regelui Carol I. Cele mai recente vizite regale române în Marea Britanie au avut loc în decembrie 2018 și în decembrie 2019.

Miercuri, 24 noiembrie, Custodele Coroanei și Principele Radu au vizitat Colegiul Regal de Apărare (RCDS). La vizită au luat parte Excelența Sa doamna Laura Popescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Au fost prezenți Excelența Sa domnul Andrew Popper, președintele Consiliului Regal, cancelarul Casei Majestății Sale, dl Traian Sârcă, și șeful de Cabinet al Custodelui Coroanei, dra Liana Greavu.

Cuplul regal a fost întâmpinat de generalul-locotenent Sir George Norton KCVO CBE, comandantul Colegiului Regal de Apărare, și de generalul-maior Stephen McMahon CBE.

Prestigioasa instituție militară a fost fondată în anul 1927 la inițiativa lui Winston Churchill, sub numele de Imperial Defence College. Colegiul a fost vizitat de Familia Regală română în februarie 2017, iar membrii colegiului au vizitat Palatul Elisabeta în mai 2018.

Custodele Coroanei și Principele Radu au purtat un dialog cu cursanții anului 2021 ai RCDS pe teme legate de actualitatea Uniunii Europene și a NATO. De asemenea, Majestatea Sa și comandantul colegiului au discutat despre posibilitatea de a organiza, în cursul anului 2022, o întâlnire între cursanții colegiului și cei ai Universității Naționale de Apărare Carol I.

În continuare, Principele Radu a fost oaspetele Asociației Britanice Paralimpice, unde s-a întâlnit cu domnul Mike Sharrock, președintele director general al organizației. La întâlnire a luat parte ES doamna ambasador al României. Principele a avut un amplu dialog cu dl Sharrock pe tema cooperării bilaterale între asociația britanică și Comitetul Național Paralimpic din România.

Tot miercuri, Custodele Coroanei și Principele Radu s-au întâlnit cu Lordul Primar al Londrei, la reședința acestuia, Mansion House. Cel de-al 693-lea Lord Primar al Londrei este The Rt Hon Alderman Vincent Thomas Keaveny. A fost prezentă la întâlnire ES doamna Laura Popescu, ambasadorul României în Regatul Unit. Lordul Primar și Majestatea Sa au purtat un dialog pe tema prezenței în Marea Britanie, cu precădere în Londra, a unui număr de aproape un milion de români, precum și despre prezența mai proeminentă a companiilor românești în mediul economic, financiar, bancar și comercial al Londrei.

Legătura regală română cu Lordul Primar al Londrei are o lungă tradiție. Prima oară, Regele Carol I și Regina Elisabeta au fost oaspeții Lordului Primar în anul 1874, când suveranilor României le-a fost oferit un dineu oficial la Guildhall. Regele Ferdinand și Regina Maria au întâlnit pe Lordul Primar în anul 1924, iar Regele Carol al II-lea în anul 1938. Regele Mihai s-a întâlnit cu trei succesivi Lorzi Primari ai Londrei în anii 2011, 2012 și 2013. Regele Mihai a fost distins cu titlul onorific de Freeman of the City of London. Majestatea Sa Margareta și Principele Radu s-au întâlnit cu Lorzii Primari din anii 2011, 2012, 2013, 2014 și 2017, la Mansion House și la Guildhall.

Astăzi după-amiază, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au fost primiți la Castelul Windsor de către Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a. Întâlnirea a avut un caracter privat.

La Colegiul Regal de Apărare

La Lordul Primar al Londrei, Mansion House

La Asociația Britanică Paralimpică

Fotografii de Silviu Matei ©AGERPRES

4 comentarii

  1. Simone M. Kleckner says:

    Sunt încântată că M.S. Margareta Custodele Coroanei repune România într-o lumină demnă regală în călătoria întreprinsă la Londra la 24-25 noiembrie, de ziua Sf. Ecaterina – în contras cu țara care se află într-o politică nedorită de compromis, după limitarea Partidului Liberal (care a stat la baza reușitei ”României Mari” din 1919-1920 și care a inițiat schimbările din noiembrie 2019). Cu atât mai mult cu cât nu a existat un motiv aparent plauzibil în vederea acestor schimbări a politicenilor și partidelor la putere, destabilizând politica internă.
    Simona M. Vrăbiescu Kleckner
    Palm Beach, Florida 25 noiembrie 2021

  2. […] „Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi ASR Principele Consort au fost primiţi la Castelul Windsor de către Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord”, a anunţat Familia Regală a României. […]

  3. […] Coroanei și ASR Principele Radu au vizitat Colegiul Regal și au avut un dialog cu cursanții în anul 2021. Cursanții Colegiului au mai trecut pragul Palatului Elisabeta în anul 2018. În anul 2017, […]

  4. […] Coroanei și ASR Principele Radu au vizitat Colegiul Regal și au avut un dialog cu cursanții în anul 2021. Cursanții Colegiului au mai trecut pragul Palatului Elisabeta în anul 2018. În anul 2017, […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 51851186
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate