Omagiu adus Reginei Elena la Florența

În zilele de 2 și 3 octombrie 2021, Alteța Sa Regală Principesa Sofia s-a aflat într-o vizită cu caracter public în Italia, la Florența.

A fost a treia prezență externă a Familiei Regale a României în acest an, după vizita din Republica Polonă a Principesei Sofia (în septembrie) și participarea online a Principelui Radu la al 24-lea Summit Economic Eurasiatic Marmara, de la Istanbul (în iulie).

Principesa Sofia a participat la evenimentele prilejuite de inaugurarea Grădinii “Regina-Mamă Elena a României”. Cu această ocazie, o placă comemorativă a fost dezvelită în grădina amplasată pe colina ce urcă către Piazzale Michelangelo.

Inițiativa unor organizații civice, reprezentând comunitatea românească și pe cea italiană, a determinat autoritățile locale să dedice Reginei Elena una dintre cele mai frumoase zone ale orașului.

Meritul pornirii acestui demers patriotic și istoric, demn de toată admirația, aparține doamnei Melania Cotoi, președintele asociației Alter.NATIVA.

Evenimentul a continuat cu vizitarea Grădinii de Iriși, unde delegația Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, condusă de Prof. univ. dr. Florin Stănică a avut posibilitatea să prezinte colecția de iriși românești, plantați în primăvara acestui an.

Asociația Alter.NATIVA a înmânat Societății Italiene de Iriși marele premiu Fiorino d’Oro al Concursului Internațional de Iriși 2021, care urmează să fie decernat în cadrul Ceremoniei de Premiere de la Palazzo Vecchio din Florența.

La eveniment au participat Alteța Sa Regală Principesa Mafalda de Aosta, domnul Alessandro Martini, Director al Direcției de Cultură a Memoriei și Relații cu confesiunille religioase a Primăriei din Florența, doamna Mimma Dardano, consilier special al Primarului Dario Nardella, ES domnul George Bologan, Ambasadorul României în Italia, ES doamna Daniela Dobre, Consul general al României la Bologna, ES domnul Paolo Fagiolini, Consul onorific al României pentru Toscana și istoricul Domenico Savini.

În continuarea vizitei, Alteța Sa Regală i-a întâlnit pe Vittoria și Bernardo Gondi. Împreună cu istoricul Domenico Savini, au vizitat Palatul Gondi care a fost construit de Giuliano da Sangallo. Astăzi, clădirea aparţine descendenților familiei Gondi.

Duminică, 3 octombrie 2021, Principesa Sofia a participat, la slujba de Te Deum în memoria Reginei-Mamă Elena, care a avut loc la Biserica Ortodoxă Română Santa Lucia din Florența. Slujba a fost oficiată de părintele paroh Ioan Trandafir Bobârnea.

După slujba religioasă, alături de comunitatea românească, Alteta Sa Regală a luat parte la prezentarea și vizionarea filmului documentar “Regina-Mamă Elena, regina celor 4 exiluri” realizat de Camelia Csiki. Filmul a primit premiul pentru cel mai bun film de televiziune în cadrul Galei Uniunii Cineaștilor din România.

Au luat parte doamna Mimma Dardano, consilier special al Primarului Dario Nardella, ES domnul George Bologan, Ambasadorul României în Italia și ES domnul Paolo Fagiolini, Consul onorific al României pentru Toscana.

Fotografii realizate de Gabriele Mantellini și Alexandru Leteanu

3 comentarii

  1. Popescu Purcel Carmen says:

    Este laudabila initiativa Asociatiei AlterNATIVA de a se implica in determinarea autoritatilor din Florenta,pentru dedicarea Gradinii Regina – Mama Elena a Romaniei,unde s- au plantat irisi romanesti.
    M – am bucurat nespus ,cand am vazut intr- o poza pe doamna Mihaela Cojocaru,fosta mea colega de serviciu,inmanand Principesei Sofia un superb tablou cu irisi, pictat de Mihaela.
    Felicitari tuturor celor implicati in aceasta actiune!

  2. […] a Principelui Radu la al 24-lea Summit Economic Eurasiatic Marmara, de la Istanbul (în iulie), vizita din Italia și vizita din Germania ale Principesei Sofia (ambele în octombrie) și vizita din Slovacia a […]

  3. […] Radu la al 24-lea Summit Economic Eurasiatic Marmara, de la Istanbul (în iulie), vizita din Italia și vizita din Germania ale Principesei Sofia (ambele în octombrie) și vizita […]

Lasa un comentariu

© 2007-2023 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 43832069
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate