Vizită regală la Madrid, iunie 2019

În zilele de 26 și 27 iunie 2019, Alteța Sa Regală Principele Radu reprezintă pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, într-o vizită în capitala Regatului Spaniei, cu ocazia încheierii președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Prima vizită a cuplului regal în contextul președinției țării noastre la UE a avut loc la Madrid, în mai 2018.

Este a opta vizită externă a Familiei Regale a României în anul 2019, după vizita Principelui Radu la Istanbul (februarie), cea a Principesei Maria la Bruxelles (februarie), a Principelui Radu în Azerbaidjan (martie), după vizitele Custodelui Coroanei și Principelui Radu în Franța și Danemarca (aprilie) și Luxemburg (mai), și după vizita Principesei Maria în taberele de refugiați sirieni din Turcia (mai).

Este, de asemenea, a treisprezecea vizită a Familiei Regale a României în Regatul Spaniei, din ultimii treizeci de ani.

Principele a sosit în dimineața de miercuri, 26 iunie 2019 la Madrid, unde a fost întâmpinat, la Aeroportul Internațional Adolfo Suárez Madrid–Barajas de dl Florian Grozea, ministrul consilier al Ambasadei României în Regatul Spaniei.

Prima întâlnire a Alteței Sale Regale a avut loc la Palatul Zarzuela, unde Principele Radu a fost primit de Majestatea Sa Regele Felipe al VI-lea al Spaniei. Întâlnirea a avut un caracter privat. Alteța Sa Regală a mulțumit Majestății Sale pentru ospitalitatea arătată de Spania pe durata președinției României la Consiliul Uniunii Europene și a evocat progresele țării noastre în diferite sfere ale vieții românești, precum societatea civilă, economia, performanța profesională a tinerilor români în țară și în UE.

La Palatul Regal din Madrid a avut loc o seară românească, sărbătorind încheierea primei președinții rotative a României la Consiliul Uniunii Europene. Seara a cuprins trei evenimente succesive. Au luat parte reprezentanți ai autorităților spaniole, membri ai Corpului Diplomatic acreditat la Madrid, personalități din societatea civilă spaniolă, oameni de știință și de cultură, reprezentanți ai comunității românești. A fost prezent Preasfinția Sa Episcopul ortodox român Timotei al Spaniei. Evenimentele au avut loc în prezența Alteței Sale Regale Principelui Radu și  au fost organizate de Excelența Sa doamna Gabriela Dancău, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României la Madrid.

Primul eveniment a fost o conferință dedicată României și a avut loc în monumentala Bibliotecă a Palatului Regal din Madrid. În fața unei largi audiențe, întâlnirea a fost deschisă oficial de domnul Alfredo Pérez de Armiñán y de la Serna, Președintele Patrimoniului Național al Regatului Spaniei.

Apoi, ambasadorul român a vorbit despre România și experiența celor șase luni ale președinției României la Consiliul UE, exercitată de țara nostră pentru prima oară de când a devenit membră a Uniunii. Excelența Sa doamna Dancău a subliniat, de asemenea, tema conferinței, și anume împlinirea a 90 de ani de la vizita Reginei Maria a României în Spania, în anul 1929.

Alteța Sa Regală Principele Radu a ținut un discurs în care a evocat personalitatea Reginei Maria și aportul ei politico-diplomatic în anii Primului Război Mondial și în anii care au urmat.

După conferință, Principele Radu, doamna ambasador, președintele Patrimoniului Național și întreaga asistență au luat parte la vernisajul expoziției de fotografie rară, ilustrând excepționala vizită realizată de Regina Maria, însoțită de Principesa Ileana, în Regatul Spaniei și în Maroc, în anul 1929. Regina Maria a revenit în Maroc în anii 1931 și 1934.

Seara s-a încheiat cu un concert, în prestigioasa Sală a Coloanelor din Palatul Regal al Madridului (a cărui piatră de temelie a fost așezată în anul 1735), locul unde în anul 1986 a fost semnat Tratatul de Aderare a Spaniei la Comunitatea Europeană. Cvartetul Enescu a încântat audiența cu un concert care a cuprins lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, Joaquin Turina, Antonin Dvořák și George Enescu. Rapsodia Română nr. 1 a încheiat concertul, în aplauzele unei săli arhipline.

La concert au luat parte, alături de Principele Radu și de ambasadoarea Gabriela Dancău Majestățile Lor Regele Simeon al II-lea și Regina Margarita ai bulgarilor, numeroși ambasadori acreditați la Madrid, precum și trei foști ambasadori ai Spaniei la București.

Întreaga manifestare de la Palatul Regal a fost realizată cu concursul nemijlocit al domnului Alfredo Pérez de Armiñán y de la Serna, Președintele Patrimoniului Național.

În cursul aceleiași zile, Principele Radu a avut întâlniri private cu Majestățile Lor Regina Sofia a Spaniei, Regele Simeon al II-lea și Regina Margarita ai bulgarilor.

Joi, 27 iunie 2019, Alteța Sa Regală a vizitat sediul central al Gărzii Civile (Guardia Civil), o instituție fondată în Regatul Spaniei acum 175 de ani, care se bucură de un meritat prestigiu în țară și pe întregul continent european. La vizită a luat parte Excelența Sa doamna ambasador al României în Spania.

Principele Radu a participat la o scurtă reuniune de lucru, în care patru dintre ofițerii superiori ai instituției militare au prezentat rezumate ale activităților Gărzii Civile. A fost, de asemenea, vizitat unul dintre cele mai moderne centre de coordonare electronică a activităților din diversele puncte de lucru ale Gărzii, pe întinsul teritoriu al țării. Guardia Civil are activități pe mare, pe uscat și în aer și are ample acțiuni de protecție împotriva atacurilor cibernetice.

Guardia Civil este într-o legătură profesională strânsă cu Jandarmeria Română și cu Poliția Română, precum și cu instituții-surori din țări europene, precum Jandarmeria Franceză și Carabinieri din Italia. Există, în cadrul Uniunii Europene, precum și în cadrul unor misiuni internaționale sub diverse egide, o colaborare strânsă între instituțiile de specialitate ale țărilor noastre.

Principele Radu a vizitat cantina ofițerilor și muzeul Gărzii Civile, iar apoi s-a întâlnit cu directorul general al instituției, dl. Félix Vicente Azón Vilas, și a semnat în cartea de onoare.

AGERPRES

Primirea la Aeroportul Internațional Barajas

Conferința de la Palatul Regal din Madrid

Expoziția dedicată Reginei Maria a României, în spațiile Bibliotecii Regale

Concertul Cvartetului Enescu, Sala Coloanelor din Palatul Regal de la Madrid

 

Vizită la Guardia Civil

Fotografii de Silviu Matei ©AGERPRES

Primirea la Majestatea Sa Regele Felipe al VI-lea ©Palatul Zarzuela

15 comentarii

 1. Liliana Sora says:

  Reprezentativă pentru o Românie demnă, pentru o Românie a adevăratelor valori, pentru tot ceea ce înseamnă bine şi frumos, Familia Regală a fost , este şi va rămâne un simbol al identităţii şi mândriei naţionale, al patriotismului, loialităţii şi respectului faţă de om .
  Stimă şi consideraţie, admiraţie şi preţuire !

 2. Cheorbeja Dan - Dreptu, Neamț says:

  Vă mulțumim pentru tot ceea ce faceți pentru imaginea acestei tari. Va urez succes în continuare și multa sănătate.

 3. Traian Toader says:

  Traiasca Familia Regala a Romaniei

 4. Diana Lucia Zotescu says:

  Alteta Sa Regala Principele Consort Radu este un demn reprezentant al Majestatii Sale si al poporului roman, oriunde s-ar duce. Prezenta Sa este o garantie a nivelului suprem de reprezentare. Felicitari si mult succes pe mai departe, Alteta Voastra !

 5. […] după vizita Principesei Maria în taberele de refugiați sirieni din Turcia (mai) și după vizita Principelui Radu la Madrid […]

 6. […] după vizita Principesei Maria în taberele de refugiați sirieni din Turcia (mai) și după vizita Principelui Radu la Madrid (iunie) și după vizitele Principelui Radu la Madrid (iunie) și în Turcia […]

 7. […] după vizita Principesei Maria în taberele de refugiați sirieni din Turcia (mai) și după vizita Principelui Radu la Madrid (iunie), după vizitele Principelui Radu la Madrid (iunie), în Turcia […]

 8. […] după vizita Principesei Maria în taberele de refugiați sirieni din Turcia (mai) și după vizita Principelui Radu la Madrid (iunie), după vizitele Principelui Radu la Madrid (iunie), în Turcia […]

 9. […] după vizita Principesei Maria în taberele de refugiați sirieni din Turcia (mai), după vizitele Principelui Radu la Madrid (iunie) și în Turcia (septembrie), după vizitele Principesei Maria în Marea Britanie și […]

 10. […] după vizita Principesei Maria în taberele de refugiați sirieni din Turcia (mai), după vizitele Principelui Radu la Madrid (iunie) și în Turcia (septembrie), după vizitele Principesei Maria în Marea Britanie și […]

 11. […] după vizita Principesei Maria în taberele de refugiați sirieni din Turcia (mai), după vizitele Principelui Radu la Madrid (iunie) și în Turcia (septembrie), după vizitele Principesei Maria în Marea Britanie și […]

 12. […] Regal din Madrid și-a deschis porțile pentru o seară românească. Oaspeții au sărbătorit încheierea primei președinții rotative a României la Consiliul […]

 13. […] Jandarmeria Română ia parte la importante activități publice anuale ale Familiei Regale, precum Garden Party de 10 Mai, vizite ale unor înalți demnitari străini la Palatul Elisabeta, Trenul Regal de 1 Decembrie. Majestatea Sa și Principele Radu susțin, în vizitele externe, colaborarea dintre Jandarmeria Română și instituții-surori din țări precum Franța, Italia și Spania. […]

 14. […] Jandarmeria Română ia parte la importante activități publice anuale ale Familiei Regale, precum Garden Party de 10 Mai, vizite ale unor înalți demnitari străini la Palatul Elisabeta, Trenul Regal de 1 Decembrie. Majestatea Sa și Principele Radu susțin, în vizitele externe, colaborarea dintre Jandarmeria Română și instituții-surori din țări precum Franța, Italia și Spania. […]

 15. […] după vizita Principesei Maria în taberele de refugiați sirieni din Turcia (mai), după vizitele Principelui Radu la Madrid (iunie) și în Turcia (septembrie), după vizitele Principesei Maria în Marea Britanie și […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50322127
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate