Vizită regală la Paris

În zilele de 13-15 octombrie 2019, Custodele Coroanei și Principele Radu se află într-o vizită cu caracter public în capitala Franței.

Este a treisprezecea vizită a Familiei Regale din anul 2019, după vizita Principelui Radu la Istanbul (februarie), cea a Principesei Maria la Bruxelles (februarie), a Principelui Radu în Azerbaidjan (martie), după vizitele Custodelui Coroanei și Principelui Radu în Franța și Danemarca (aprilie) și Luxemburg (mai), după vizita Principesei Maria în taberele de refugiați sirieni din Turcia (mai), după vizitele Principelui Radu la Madrid (iunie) și în Turcia (septembrie), după vizitele Principesei Maria în Marea Britanie și Austria (septembrie) și după vizita Custodelui Coroanei și a Principelui Radu în Olanda (octombrie).

Duminică, 13 octombrie 2019, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au fost oaspeții Ambasadei României la Paris, unde au asistat la cinci evenimente, în deschiderea festivalului «Din dragoste pentru frumos», organizat de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale. Evenimentul a avut loc la Palatul Béhague și a fost găzduit de Excelența Sa dl Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris.

La seara dedicată Reginei Maria și portului popular românesc au luat parte doamna Roxana Mărăcineanu, ministrul Sporturilor din Republica Franceză, doamna Sandra Pralong, consilier de Stat la Administrația Prezidențială, ES dl Adrian Cioroiuanu, ambasadorul României la UNESCO, precum și 200 de reprezentanți ai comunității românești din Franța.

Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au fost întâmpinați cu pâine și sare de copii români ai căror familii s-au stabilit în Franța, apoi au participat la vernisajul unei expoziții de fotografii istorice dedicată Reginei Maria, realizată de Muzeul Județean de Istorie din Brașov.

În continuare, oaspeții regali au vizitat expozițiile „Regina Maria, suflet de borangic”, cuprinzând piese de la Muzeul Țăranului Român și din colecții private, și „Crinii Reginei”, o colecție de picturi semnate de maestrul Horea Paștina.

La Sala Bizantină, festivalul a fost deschis de ÎPS Mitropolitul Iosif și de ES dl ambasador Luca Niculescu. Consilierul de Stat Sandra Pralong a transmis un mesaj din partea Excelenței Sale dlui Klaus Werner Iohannis, Președintele României. Principele Radu a evocat personalitatea Reginei Maria și contribuția sa la identitatea românească.

A fost prezentat apoi filmul „Regina Maria, Coroană a portului românesc”. Festivalul, ajuns la a noua ediție, sărbătorește anul acesta 70 de ani de la înființarea Mitropoliei Ortodoxe Române din Europa Occidentale și Meridionale.

În continuare, istoricul Nicolae Pepene a prezentat prelegerea „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești”.

Seara s-a încheiat cu un concert de muzică tradițională interpretat de Teodora Purja, Lenuța Purja și Sergiu Purja Negrean.

Vizita la Paris va continua marți, 15 octombrie 2019, cu participarea cuplului regal la ceremonia de atribuire a numelui Reginei Maria a României unei străzi din Paris.

Fotografii de Bogdan Șerban-Iancu și Claudiu Petringenaru

 

 

6 comentarii

 1. Viorica V. M. says:

  De-a dreptul national-inaltatoare toate vizitele efectuate de Cuplul Regal al Romaniei!
  .
  “Vive la Reine, en paix et en honneur”!

 2. Diana Lucia Zotescu says:

  Vizita la Paris, pentru a doua oara in acest an, a Majestatii Sale Margareta si a Principelui Consort Radu, este un exemplu al consistentei dense a programului regal de implicare in evenimente de deosebita valoare pentru natiunea noastra.

  Tematica dedicata Reginei Maria – refacerea itinerariului francez al Marii noastre Marii – din aprilie este desavarsita cu ocazia acestei noi vizite ce pune accentul pe latura artistica si profund patriotica a Reginei Maria, aplecarea Sa deosebita pentru frumos in general, dar mai ales pentru frumosul descoperit de Ea aici, in Romania, in portul popular pe care Regina Inimilor l-a iubit si adoptat cu tot sufletul, creand un adevarat curent intre doamnele din Romania care se imbracau in portul popular la multe evenimente oficiale.

  Cu siguranta, distinctia si eleganta Palatului Behague – poate cea mai eleganta ambasada a Romaniei (proprietate a statului roman) si dintre cele mai elegante ambasade din Franta – a fost o gazda perfecta a evenimentelor prilejuite de vizita Cuplului Regal, evenimente ce vor include si pe acela al atribuirii numelui Reginei Maria.unei strazi din Paris.

  Va multumim, Majestatea Voastra, pentru tot ceea ce intreprindeti spre folosul si gloria tarii si poporului noastru !

 3. Liliana Sora says:

  Expoziţii, cărţi regale, numismatică regală , emisiuni filatelice , nume de străzi, monumente, flori …, sunt semne ale recunoştinţei, cinstirii şi omagierii celor pentru care ţara şi demnitatea au fost două lucruri sfinte . Toate vor aminti mereu generaţiilor de azi şi de mâine, de adevăratele simboluri ale regalităţii , ale Dinastiei Regale Române, în contextul marilor evenimente ale istoriei şi existenţei noaste . Respect şi consideraţie pentru Familia Regală a României !

 4. Florin says:

  Cred ca se cuvin, in egala masura, multumiri Mitropoliei ortodoxe romane, gazda acestui eveniment inaltator. Comunitatile de romani insufletite de ”preoti cu crucea’n frunte” sunt remarcate si apreciate de francezi si de romanii de acasa. Cred ca regina Maria este mandra de diaspora sa. Calde multumiri Mitropolitului Iosif, preotului Emilian si tuturor celor implicati in realizarea frumosului eveniment. Dumnezeu sa va intareasca!

 5. expozitie frumoasä, despre M.S. Regina Maria a Romäniei….

  Reconstruire, pentru biserica Notre Dame… Vive, Paris….

 6. […] Austria (septembrie), după vizitele Custodelui Coroanei și ale Principelui Radu în Olanda și Franța (octombrie), după vizita Principelui Radu în Armenia (octombrie) și după vizita Custodelui […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 49636326
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate