Vizită regală la Chișinău, 12-13 noiembrie 2023

În zilele de 12, 13 și 14 noiembrie 2023, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Consort vizitează Chișinăul.

În această vizită, Custodele Coroanei este însoțit de Șeful Casei Majestății Sale, doamna Constanța Iorga, și de cancelarul Casei, dl Traian Sârcă.

Este a douăsprezecea vizită externă din anul 2023 a Familiei Regale, după participarea Principelui Consort în Grecia, la funeraliile Regelui Constantin al II-lea de la Atena (ianuarie) și în Republica Moldova, la Forumul Economic sub auspicii regale (februarie), după vizita Custodelui Coroanei în Suedia (martie), vizita Principelui Radu în Germania (aprilie), vizita Majestății Sale și a Principelui Consort la Încoronarea Regelui Charles al III-lea la Londra (mai), vizita Custodelui Coroanei la München (mai), vizita oficială a Majestății Sale și a Principelui Consort în Regatul Hașemit al Iordaniei (mai-iunie) și vizita Principelui Consort în Polonia (iulie), vizita Principelui Radu în Germania, pentru a participa la Jocurile Invictus de la Düsseldorf (septembrie), vizita Principesei Sofia în Republica Moldova (septembrie) și vizita Custodelui Coroanei și a Principelui Consort în Spania (septembrie).

Este, de asemenea, a douăzecea vizită a Familiei Regale în Basarabia, în ultimele două decenii. Regele Mihai, Custodele Coroanei Margareta, Principele Radu, Principesa Sofia și Principesa Maria au vizitat Chișinău, Bălți, Orhei, Soroca, Ialoveni și multe alte localități din țară în anii 2005, 2006, 2013, 2014, 2015, 2016, 2022 și 2023.

Duminică, 12 noiembrie, Majestatea Sa a fost întâmpinată la aeroportul internațional din Chișinău de către Excelența Sa domnul Cristian-Leon Țurcanu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova.

În cursul după-amiezii de luni, 13 noiembrie, Custodele Coroanei și Principele Consort au vizitat Academia de Științe a Republicii Moldova. În sala mare a academiei, a avut loc ceremonia de confirmare a Majestății Sale drept membru de Onoare al Academiei. Cu ocazia primirii însemnelor calității de membru de Onoare, Custodele Coroanei a rostit un discurs de mulțumire. AGERPRES

A rostit Laudatio academicianul Mihai Cimpoi. Au rostit, de asemenea, discursuri președinta interimară, academiciana Svetlana Cojocaru, ambasadorul României, ES dl Cristian-Leon Țurcanu, directorul Institutului Diplomatic, Eugen Vizir, academicienii Gheorghe Duca și Ion Tighineanu. A fost prezentat volumul „Regele Mihai și Basarabia”, semnat de dr. Aliona Grati, și un recital de muzică clasică, susținut de elevi ai Liceului republican de muzică.

Sosirea la Aeroportul din Chișinău

La Academia de Științe a Republicii Moldova

Fotografii: ©AGERPRES, Cristian Lupașcu

2 comentarii

  1. Diana Lucia Zotescu says:

    Le urez mult succes Majestatii Sale Reginei si Principelui Consort in aceasta vizita in Basarabia. Este foarte impotant ca basarabenii nostri sa se stie ajutati in toate modurile posibile acum, la ceas decisiv de acceptare a tarii lor drept candidata la Uniunea Europeana. Suportul moral implicit pe care vizita Majestaii Sale il acorda Moldovei de peste Prut va fi, desigur, de mare importanta pentru populatia majoritar pro-europeana de acolo, fie ei vorbitori de limba romana sau nu. Sunt convinsa ca chiar si o mare parte a vorbitorilor de rusa vor sa traiasca mai bine, dupa reguli democratice si in siguranta, conditii pe care apartenenta lor la UE le-o pot asigura daca, desigur, vor lupta sa atinga aceste standarde de aderare.

  2. Alexandru says:

    Mult succes Majestatii Sale Reginei si Altetei Sale Regale Principele Consort in aceasta importanta intreprindere diplomatica!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50387005
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate