Principesa Maria la Ziua Ordinului de Malta

Alteța Sa Regală Principesa Maria a reprezentat pe Majestatea Sa Custodele Coroanei la recepția Zilei Ordinului Suveran de Malta.

Gazda recepției a fost ambasadorul Ordinului Suveran de Malta în România, ES dl Roberto Musneci.

Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfântului Ioan de Ierusalim, de Rodos şi de Malta (Sovrano Militare Ordine Ospedaliero di San Giovanni di Gerusalemme di Rodi e di Malta) îşi are rădăcinile în străvechiul ordin al Cavalerilor Ospitalieri sau Cavalerii Sfântului Ioan, înfiinţat în anul 1050 în Ţara Sfântă şi recunoscut ca ordin religios cavaleresc prin Bula papală a Suveranului Pontif Pasquale al II-lea, din anul 1113, cu numele de „Ordinul Sfântului Ioan din Ierusalim”.

Ordinul este subiect suveran de drept internaţional, activitatea sa desfăşurându-se pe baza “Cartei Constituţionale” şi a “Codului Ordinului”, revizuit in 1997. Cuprinde peste 10 000 de cavaleri, răspândiţi pe întreaga suprafaţă a globului, împărţiţi în trei categorii. Motto-ul Ordinului este “Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum” (Apărarea credinţei si asistenţă pentru cei săraci).

Relaţiile diplomatice dintre România și Ordinul Suveran de Malta au fost stabilite, la nivel de legaţie, în timpul domniei Regelui Carol al II-lea, în luna decembrie 1932.

La 27 ianuarie 1933, primul reprezentant diplomatic al Ordinului în România, contele Michel de Pierredon, prezenta suveranului român scrisorile de acreditare.

În anul 2012 s-au aniversat 80 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice.

Regele Mihai I, Regina Ana și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, au fost distinși, de-a lungul anilor, cu Marea Cruce a Ordinului.

Regele Mihai și Regina Ana au fost invitații Ordinul de Malta în anul 1999, la sediul ordinului din Via Condotti, la Roma. Ulterior, Regele Mihai I a făcut o vizită oficială la Ordinul Suveran de Malta în ianuarie 2012. Majestatea Sa Margareta și ASR Principele Radu au făcut o vizită oficială în octombrie 2012. În februarie 2013, Familia Regală a României a participat, la Vatican, în Bazilica Sfântul Petru, la celebrarea a 900 de ani de la crearea Ordinului Suveran de Malta, în prezența Papei Benedict al XVI-lea.

Suveranul Ordinului de Malta a efectuat o vizită de Stat în România în anul 2003. Cu acea ocazie, a fost oaspetele Regelui Mihai I la Palatul Elisabeta.

Actualul suveran al Ordinului este Principele Fra’ Giacomi Dalla Torre.

Fotografii de Daniel Angelescu

 

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 49636044
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate