Familia Regală la Vatican, februarie 2013

Vineri 8 și sâmbătă 9 februarie 2013, Majestatea Sa Regele Mihai I s-a aflat la Roma, pentru a participa, în Cetatea Vaticanului, la ceremoniile prilejuite de împlinirea a 900 de ani de la recunoașterea Ordinului Suveran de Malta de către Vatican. A fost prima vizită externă a Familiei Regale a României din anul 2013. Regele a fost însoțit de Principesa Moștenitoare Margareta, de mine și de Principele Nicolae.

Sâmbătă, Majestatea Sa a sosit în Cetatea Vaticanului la ora 10.30, însoțit de ambasadorul României la Sfântul Scaun, Excelența Sa dl Bogdan Tătaru-Cazaban și de alți diplomați români. Regele, Principesa Moștenitoare, eu și Principele Nicolae ne-am alăturat, în dreapta altarului, reprezentanților Familiilor Regale britanică, austriacă, germană, bulgară, albaneză și muntenegrină, prezenți la ceremonie.

Slujba de la Bazilica Sfântul Petru a fost ținută de cardinalul Tarcisio Bertone, secretarul de Stat al Cetății Vatican. A fost prezent Alteța Sa Eminentisimă Fra’ Matthew Festing, Suveranul Ordinului de Malta, precum și un număr de trei mii de voluntari, cavaleri și reprezentanți ai Ordinului.

După slujbă, în Bazilica Sfântul Petru a venit Sanctitatea Sa Papa Benedict al XVI-lea, care a ținut un discurs și a oferit binecuvântare celor prezenți.

În Sala de Audiențe a Cetății Vatican, la ora 13, a avut loc o recepție oferită de Suveranul Ordinului de Malta. Recepția a început cu intonarea Imnului Ordinului și cu discursul Suveranului. La recepție au participat reprezentanți ai Ordinului de Malta din cinci continente.

Video cu Regele Mihai la Vatican, 9 februarie 2013 http://www.youtube.com/watch?v=sUPOh41NAgg

9 comentarii

 1. Un eveniment cu dublă semnificație istorică este acesta legat de aniversarea celor nouă secole de la consacrarea Ordinului Cavalerilor de Malta. Ceremoniile înseși au avut o grandoare de referință, inclusiv prin importanța excepțională a participanților la solemnitate, dar care sărbătorire – pentru todeauna – va rămâne consemnată ca ultim moment de amploare excepțională, ce a precedat cu numai două zile anunțul retragerii Suveranului Pontif Benedict al XVI-lea din fruntea Bisericii Catolice, gest ce-i contradistinge prin măreție unică personalitatea copleșitoare. Un mare Papă, am înțeles încă din 2005, anul urcării sale pe tronul Sfântului Petru, când cei mulți trăiau încă sub imperiul forței neobișnuite a predecesorului. L-am intuit mare prin cultura sa ecleziastică și laică neobișnuit de vastă. Vizionar și bun. Cu un desăvârșit simț al datoriei. Unic. Altruist, până și dulceața glasului și a surîsului contrazicând cimentatele poncifuri privind rigiditatea germanică. Exemplaritatea – aflată în gravă suferință, în acest început de tulbure mileniu – este readusă în fața ochilor noștri lărgiți de admirație ca valoare de căpătâi. Ce șansă neobișnuită! Pentru omenire, dar, cu precădere, pentru profesiile a căror noblețe nu are egal: preot, profesor, medic. Fie ca gestul de măreață umilință (oximoronul se impune de la sine) ce-l singularizează pe Joseph Aloisius Ratzinger să devină ocazie de reflecție pentru puternicii zilei incapabili să discearnă limpede calea de urmat, tocmai spre a-și redimensiona propriile opțiuni! Salvarea sufletului e – până la urmă – posibilă numai dacă ești capabil a raporta diacronic dimensiunea existenței tale la imensitatea veșniciei. Cât de meschine sunt falsele valori, cât de jos prăbușesc pe oricine se lasă robit de bani și ambiții nemăsurate! VANITAS VANITATUM, OMNIA VANITAS!, ne transmite subiacent, dar limpede, acest mare om al Credinței. Omenirea poate face o benefică, necesară cotitură, exact decelând sensul profund din gestul unei renunțări sublime, din acelea ce se petrec la multe secole distanță, rămânând vii peste vremi și întâmplări. Îmi plec fruntea.

 2. Cerasela Platz says:

  Candva, poate, Biserica Catolica, va permite ca preotii sa se casatoreasca, Candva, poate, Biserica Ortodoxa si Biserica Catolica va permite femeilor sa devina preotese. Ar fi un ajutor etern pentru intreaga omenire.

 3. Cerasela Platz says:

  Candva, poate, Biserica Catolica si Biserica Ortodoxa ajuta femeile sa previna avorturile, cu ajutorul anticonceptionalelor, deoarece, numai astfel se infaptuieste o viata fara regrete si durere. Cu ajutorul Domnului.

 4. Stoica Rodica says:

  Cred ca vizita MS Regele Mihai al ASR Principesa Mostenitoare Margareta si al ASR Principele Nicolae al Romaniei la Vatican este de covarsitoare importanta istorica!
  Doamne ajuta Casa Regala a Romaniei!

 5. […] 2013, Familia Regală a României a participat, la Vatican, în Bazilica Sfântul Petru, la celebrarea a 900 de ani de la crearea Ordinului Suveran de Malta, în prezența Papei Benedict al […]

 6. […] 2013, Familia Regală a României a participat, la Vatican, în Bazilica Sfântul Petru, la celebrarea a 900 de ani de la crearea Ordinului Suveran de Malta, în prezența Papei Benedict al […]

 7. […] 2013, Familia Regală a României a participat, la Vatican, în Bazilica Sfântul Petru, la celebrarea a 900 de ani de la crearea Ordinului Suveran de Malta, în prezența Papei Benedict al […]

 8. […] Margareta și cu Principele Radu, a luat parte la Vatican, la Basilica Sfântul Petru, la o ceremonie religioasă prezidată de Papa Benedict al XVI-lea, cu ocazia împlinirii a 900 de ani de la recunoașterea […]

 9. […] cu Principele Radu, a luat parte, în februarie 2013, la Vatican, la Basilica Sfântul Petru, la o ceremonie religioasă prezidată de Papa Benedict al XVI-lea, cu ocazia împlinirii a 900 de ani de la recunoașterea […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 49494913
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate