Vizită regală în Principatul Liechtenstein

În zilele de 1 și 2 octombrie 2018, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, împreună cu ASR Principele Radu, s-au aflat într-o vizită cu caracter public în Principatul Liechtenstein.

A fost a zecea vizită externă a Familiei Regale a României în anul 2018, după Emiratele Arabe Unite (februarie), Regatul Marocului (martie), Republica Turcia (aprilie), Regatul Hașemit al Iordaniei (aprilie), Regatul Spaniei (mai), Republica Serbia (iunie), Republica Federală Germania, Republica Portugheză și Republica Franceză (septembrie).

Vizita Custodelui Coroanei în Principatul Liechtenstein a avut loc cu ocazia împlinirii a douăzeci de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre țările noastre, la 12 decembrie 1997. Vizita regală română a fost inițial programată în zilele de 11 și 12 decembrie 2017 și ulterior amânată datorită decesului Regelui Mihai I.

În anul 2019, Principatul Liechtenstein va aniversa 300 de ani de existență.

Regele Mihai I a vizitat Principatul Liechtenstein la începutul anilor 1990, la invitația Principelui Suveran. Alteța Sa Serenisimă Principele Suveran Hans Adam al II-lea a vizitat România în anul 2015. Principele Ereditar Alois a vizitat țara noastră de două ori, în anul 2007 și în anul 2011, când a venit însoțit de Principesa Ereditară Sophie. La funeraliile Regelui Mihai I, Familia Princiară de Liechtenstein a fost reprezentată de ASS Principesa Isabelle. În ultimii 25 de ani, Familia Regală română și Familia Princiară de Liechtenstein s-au întâlnit în multe ocazii, la evenimente oficiale pe continentul european.

În ziua de 1 octombrie, la Vaduz, capitala țării, Majestatea Sa și Alteța Sa Regală, împreună cu ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Confederația Elvețiană și în Principatul Liechtenstein, Excelența Sa dr. Vlad Vasiliu, au vizitat Muzeul Național Liechtenstein. Directorul muzeului, profesorul universitar Rainer Vollkommer, a prezentat Custodelui Coroanei și Principelui Radu muzeul, iar apoi a invitat oaspeții să viziteze o rară expoziție de artă chineză, intitulată Elegance and Savour. Majestatea Sa Custodele Coroanei a fost bucuroasă să afle că muzeul național din Liechtenstein colaborează cu România, în special în domeniul patrimoniului artistic din Bucovina.

Cuplul regal a fost oaspetele Comitetului Național Olimpic, în prezența ambasadorului României. Majestatea Sa, patronul regal al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, a fost întâmpinată de ASS Principesa Annunziata de Liechtenstein, sub al cărui Înalt Patronaj funcționează comitetul olimpic din țara-gazdă. A fost prezent directorul executiv al comitetului, dl Beat Wachter.  Gazdele au făcut o amplă prezentare a felului ingenios și divers în care organizația funcționează. La rândul său, Majestatea Sa a vorbit despre proiectele noi ale COSR, în special despre competiția anuală Gimnaziada, care angrenează 8000 de școli din România. Au fost, de asemenea, discutate posibilitățile de cooperare bilaterală între cele două comitete naționale și prezența sportivilor din cele două țări la marile competiții din calendarul anual olimpic.

În după-amiaza de luni, 1 octombrie, Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au vizitat Universitatea din Liechenstein. Universitatea a fost fondată ca școală de învățământ tehnic în anul 1961. După succesive extinderi de progame de studii, actuala instituție de învățământ superior de toate gradele a fost fondată în anul 2011, prin decizia Parlamentului. La această mică universitate învață studenți din 40 de țări, printre care și România și Republica Moldova. La întâlnirea cu Majestatea Sa și cu Alteța Sa Regală, alături de ambasadorul României, au luat parte pro-rectorul, directorul relațiilor internaționale și doi studenți români. Universitatea colaborează cu Universitatea de Arhitectură din București și cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Gazdele au transmis Majestății Sale dorința de a extinde colaborarea cu România, mai ales în domeniile arhitectură și business.

În seara zilei de luni, Majestatea Sa și Principele Consort s-au întâlnit, la Castelul Princiar din Vaduz, cu Alteța Sa Serenisimă Hans Adam al II-lea, Principele Suveran de Liechtenstein, cu Alteța Sa Serenisimă Principele Ereditar Alois și cu Alteța Sa Regală Principesa Ereditară Sophie.

Marți, 2 octombrie 2018, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu, însoțiți de Alteța Sa Serenisimă Principesa Ereditară, au vizitat în orașul elvețian Buchs una dintre filialele Fundației Principesa Sophie de Liechtenstein, dedicată familiilor tinere, viitoarelor mame și copiilor. Fundația are o varietate de proiecte, oferind sprijin psihologic și educație tinerilor părinți și viitoarelor mame. Fundația a fost creată acum 14 ani și deservește comunități din Liechtenstein și din vecinătatea Austriei și Elveției. Majestatea Sa a vorbit despre proiectele între generații din România și despre cele legate de copii și tineri.

Tot marți, cuplul regal român a vizitat un proiect al Crucii Roșii din Liechtenstein, dedicat copiilor care provin din familii cu mari lipsuri financiare. Anual, acestă organizație găzduiește 12 grupuri de 16 copii din diverse țări ale lumii, oferind 3 săptămâni de activități educative și ospitalitate-model copiilor și însoțitorilor sau educatorilor lor.

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au continuat vizita în capitala principatului la Crucea Roșie Liechtenstein. Organizația se află sub președinția Principesei Ereditare Sophie, care a însoțit cuplul regal român. Organizația se deosebește ca administrație, structură și proiecte de Crucea Roșie Română, iar acest fapt a oferit celor două delegații ocazia de a face un interesant schimb de experiență.

O frumoasă surpriză a zilei a fost donația pe care Crucea Roșie din Liechtenstein a făcut-o Majestății Sale pentru a o prezenta Crucii Roșii Române: o ambulanță Volkswagen pentru situații de urgență. Majestatea Sa a mulțumit gazdelor și a dorit să afle mai mult despre componenta educațională și medicală a organizației din Liechtenstein.

Un punct important al vizitei la Crucea Roșie a fost întâlnirea cu una dintre echipele de paramedici, care asigură urgențele din țară și din vecinătatea austriacă și elvețiană.

În încheierea vizitei în Principatul Liechtenstein, Majestatea Sa și Alteța Sa Regală au răspuns invitației la prânz a Familiei Princiare.

5 comentarii

  1. […] (iunie), Republica Federală Germania, Republica Portugheză, Republica Franceză (septembrie) și Principatul Liechtenstein […]

  2. […] (iunie), Republica Federală Germania, Republica Portugheză, Republica Franceză (septembrie), Principatul Liechtenstein (octombrie) și Confederația Elvețiană […]

  3. […] (iunie), Republica Federală Germania, Republica Portugheză, Republica Franceză (septembrie), Principatul Liechtenstein (octombrie), Confederația Elvețiană și Republica Croația […]

  4. […] (iunie), Republica Federală Germania, Republica Portugheză, Republica Franceză (septembrie), Principatul Liechtenstein (octombrie), Confederația Elvețiană,  Republica Croația (noiembrie) și Marea Britanie […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50303648
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate