Vizita Principelui Radu la Chișinău, martie 2006

15 mart. 2006

Chisinau, 14 martie 2006 – Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut o intrevedere cu Alteta Sa Regala Principele Radu, reprezentant special al Guvernului Romaniei pentru Integrare, Cooperare si Dezvoltare durabila, aflat in vizita la Chisinau, transmite marti MOLDPRES.

Potrivit serviciului de presa al parlamentului, Marian Lupu a sublinait ca vizita oficialului roman constituie o oportunitate pentru impulsionarea relatiilor bilaterale moldo-romane si consolidarea parteneriatului comercial-economic dintre cele doua tari.

“Apreciem atentia pe care o acordati dezvoltarii relatiilor moldo-romane pe multiple dimensiuni. Republica Moldova, de asemenea, apreciaza drept privilegiate relatiile cu Romania si dorim sa asiguram continuitatea si durabilitatea acestor relatii si dupa 2007, momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana”, a mai spus presedintele legislativului moldovean.

El a precizat ca Parlamentul Republicii Moldova opteaza si pentru reactivarea comisiei interparlamentare moldo-romane si pentru semnarea unui memorandum de cooperare cu forul legislativ de la Bucuresti.

Presedintele parlamentului de la Chisinau a mai solicitat Romaniei asistenta consultativa si tehnica, precum si sustinere in procesul de negociere a unui nou cadru juridic in relatiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeana, mentionand ca actualul mecanism de asistenta a UE pentru tarile CSI nu mai corespunde exigentelor actuale ale Moldovei.

La randul sau, Principele Radu a comunicat ca Romania poate sprijini Republica Moldova in procesul de integrare europeana printr-un sir de instrumente de cooperare, in special in domeniile militar, cultural si educational.

In alta ordine de idei, Alteta Sa a mentionat ca dupa vizita din septembrie 2005 in Republica Moldova a stabilit un sir de contacte cu autoritatile locale din Botosani, Iasi, Bacau si Neamt, care au manifestat un interes real pentru dezvoltarea relatiilor de afaceri cu partenerii din Republica Moldova.

Oficialul roman a subliniat faptul ca circa 100 de oameni de afaceri, reprezentand peste 80 de companii romane, sunt interesati de initierea unor proiecte transfrontaliere si de dezvoltarea relatiilor economice cu parteneri din Republica Moldova.

Rompres,14 Martie 2006

* * *

Chisinau, 14 Martie 2006 – În cadrul vizitei oficiale pe care o efectueaza in Republica Moldova in perioada 14-16 martie, in calitate de reprezentant special al guvernului Romaniei, Principele Radu a avut in cursul zilei de marti o serie de intalniri la nivel inalt, potrivit unui comunicat transmis marti Rompres de Palatul Elisabeta.

La sediul Parlamentului de la Chisinau, Principele Radu a fost primit de seful legislativului moldovean, Marian Lupu, cele doua parti discutand subiecte de interes reciproc, precum eforturile Republicii Moldova in procesul de integrare europeana, politica europeana a vecinatatilor, precum si dezvoltarea relatiilor intre Republica Moldova si Romania in domeniile economic, cultural, politic si educativ.

Reprezentantul special al guvernului urmeaza ca miercuri sa poarte convorbiri cu ministrul moldovean de externe Andrei Stratan, cu ministrul apararii Valeriu Plesca, cu alte oficialitati de la Chisinau. Tot miercuri, Principele Radu va deschide lucrarile Forumului economic romano-moldovean initiat de Biroul Reprezentantului Special al Guvernului la care vor participa peste 80 de firme romanesti din judetele Iasi, Bacau, Neamt si Botosani, precum si reprezentantii autoritatilor locale din aceste judete.

Joi, Principele Radu se va deplasa in orasul Orhei, unde va inaugura cel de al doilea Forum economic romano-moldovean, unde reprezentantii celor peste 80 de firme romanesti se vor intalni cu oameni de afaceri din raioanele Orhei, Telenesti, Soldanesti si Rezina.

Rompres,14 Martie 2006

* * *

Chisinau, 15 Martie – Trimisul special al Rompres, Cornel Cepariu, transmite: Sub sfichiuirile crivatului cu iz siberian starnit de impunerea respectarii stricte a regimului vamal legal de catre agentii economici din Transnistria la granita cu Ucraina, dar incalzit in Palatul Republicii de efervescenta dialogului participantilor, la Chisinau s-au deschis lucrarile primului forum economic adresat autoritatilor si oamenilor de afaceri din Republica Moldova si judetele regiunii de dezvoltare nord-est a Romaniei.

Proiectul a fost initiat de reprezentantul special pentru integrare, cooperare si dezvoltare durabila a Guvernului Romaniei, Alteta Sa Principele Radu, care a avut sustinerea organizatorica din partea Ambasadei Romaniei la Chisinau si a Camerei de Comert si Industrie a Republicii Moldova. Acest forum se constituie, a declarat in exclusivitate pentru Rompres viceministrul economiei si comertului Republicii Moldova Igor Dodon, “intr-o premiera tonifianta”, deoarece “niciodata de cand Republica Moldova si-a castigat independenta nu a existat o participare atat de numeroasa si de importanta”. Afirmatia este sustinuta si de Gheorghe Cucu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Republicii Moldova care vede in aceasta reuniune “o posibilitate pragmatica de a deschide dialoguri directe, reale, firesti, cu perspective certe de finalizare a proiectelor initiate in comun atat de autoritati cat si de mediul de afaceri”.

In cursul sedintei in plen, desfasurata in cursul diminetii, dar si in cele 17 ateliere in care oamenii de afaceri prezenti si-au identificat sfera de interes, participantii au vorbit despre realizarea de investitii referindu-se concret in acest sens la achizitionare de terenuri, spatii de productie si comerciale. S-a discutat de asemenea despre stabilirea unor relatii de colaborare in ceea ce priveste furnizarea de materii prime, distributie, reprezentanta, infiintarea de societati mixte, transfer tehnologic si de know-how. Domeniile de interes abordate au fost, in principal, industriile chimica, de ingrasaminte, detergenti, lacuri si vopsele, cea de produse minerale, combustibili si materiale de constructii, de materiale textile si confectii, de produse farmaceutice, de hartie si cartoane, inclusiv ambalaje, materiale plastice.

Un capitol distinct si important la acest forum il reprezinta cel referitor la produsele agricole si alimentare. In ateliere separate, specifice, se discuta despre bauturi alcoolice, apa minerala, uleiuri comestibile, conserve, productie de legume sau de cereale, pomicultura, viticultura.

Sintetizand luarile de pozitie din prima parte a acestui inedit forum de afaceri, Principele Radu a declarat pentru Rompres ca este “foarte multumit” nu numai de “abordarea frontala a unor probleme inertiale din trecut in relatiile economice dintre autoritatile si agentii economici din cele doua tari, fapt ce va duce la deblocarea multor canale care ingreunau sau chiar blocau relatiile normale”, dar si de faptul ca “se discuta in stil european, cu privirea atintita catre Uniunea Europeana”.

In timp ce oamenii de afaceri dialogheaza in cadrul atelierelor specifice despre interesul si oportunitatile lor economice, atestand si prin aceasta oportunitatea forumului, in cursul diminetii, dar si dupa-amiaza, Principele Radu, precum si conducatorii delegatiilor din judetele regiunii de nord-est a Romaniei au avut si vor avea loc intalniri succesive, cu presedintele Parlamentului moldovean, Marian Lupu, cu ministrul economiei Valeriu Lazar, cu ministrul de externe Andrei Stratan, precum si cu ministrul apararii Valeriu Plesca.

Joi, participantii romani la acest forum sunt asteptati pentru a vizita si dialoga in cadrul unor importante intreprinderi din Chisinau si Orhei.

Rompres, 15 martie 2006

2 comentarii

  1. […] companii din România și din Republica Moldova. Cu acea ocazie, Principele Radu s-a întâlnit cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian […]

  2. […] din România și din Republica Moldova. Cu acea ocazie, Principele Radu s-a întâlnit cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 51348322
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate