Jubileul de Platină al suveranei britanice

Astăzi, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord sărbătorește, alături de întreaga națiune, șaptezeci de ani de domnie. Cu ocazia Jubileului de Platină, ne gândim cu respect și admirație la suverana britanică și îi urăm la mulți ani!

Cu această ocazie, Custodele Coroanei Margareta a adresat o scrisoare Reginei Elisabeta a II-a.

Născută la 21 aprilie 1926, Regina Elisabeta a II-a a succedat tatălui său, Regele George al VI-lea, la 6 februarie 1952, și a fost încoronată în anul 1953.

Elisabeta a II-a este suverana Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Regina Canadei, Regina Australiei, Regina Noii Zeelande, precum și suverana statelor Jamaica, Barbados (până în anul 2021), Bahamas, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Santa Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, Belize, Antigua și Barbuda, Saint Kitts și Nevis. Majestatea Sa este șeful Commonwealth și Guvernator Suprem al Bisericii Angliei. În calitate de șef de Stat, Regina Elisabeta a II-a este comandantul suprem al Forțelor Armate ale Regatului Unit.

La 20 noiembrie 1947, (pe atunci) Principesa Elisabeta s-a căsătorit cu Principele Philip, Duce de Edinburg, la Abația Westminster. Căsătoria suveranei și a consortului său a durat 73 de ani.

În ziua de 17 aprilie 2021, milioane de oameni pe întinsul globului au urmărit funeraliile celui mai longeviv consort regal din istoria Regatului Unit, aducând omagiu neștirbitului său devotament față de Națiune și Coroană. La 21 aprilie 2021, suverana a împlinit 95 de ani.

Regina și-a sărbătorit Jubileul de Argint al domniei în 1977, Jubileul de Aur în 2002 și Jubileul de Diamant în 2012. La acesta din urmă, din partea Familiei Regale a României au participat Regele Mihai I, Custodele Coroanei Margareta și Principele Radu.

Majestatea Sa și-a serbat Nunta de Argint în anul 1972, Nunta de Aur în 1997, Nunta de Diamant în 2007 și Nunta de Platină în 2017 (70 de ani de căsătorie). La primele trei sărbătoriri au luat parte Regele Mihai I, Regina Ana, Custodele Coroanei Margareta și Principele Radu.

Elisabeta a II-a a devenit cel mai în vârstă monarh britanic în anul 2007, iar la 9 septembrie 2015 a depășit pe Regina Victoria în ce privește întinderea domniei.

Suverana a acordat înaltul patronaj unui număr de mai bine de 600 de organizații caritabile, cu scop educativ sau social.

În zilele de 2-5 iunie 2022, la Londra și în întregul regat vor avea loc evenimente publice sărbătorind Jubileul de Platină, la care sunt așteptați milioane de britanici, alături de cetățeni ai țărilor din Commonwealth.

©Getty Images

ROYAL.UK:

Regina a domnit mai mult decât orice alt monarh din istoria Marii Britanii, devenind o figură iubită și respectată pe tot globul. Domnia ei extraordinară a făcut-o să călătorească mai mult decât orice alt monarh, efectuând multe vizite istorice în străinătate.

Cunoscută pentru simțul datoriei și devotamentul ei față de o viață de serviciu, suverana a reprezentat o figură de mare importanță pentru Marea Britanie și Commonwealth timp de șapte decenii, în perioadele de schimbări sociale enorme. Majestatea Sa continuă să desfășoare un program complet de angajamente, de la vizite la organizații caritabile și școli, la găzduirea șefilor de stat în vizită, la conducerea națiunii în Comemorare și evenimente de sărbătoare – toate susținute de alți membri ai Familiei Regale.

Regina vede serviciul public și voluntar ca unul dintre cele mai importante elemente ale muncii sale. Regina are legături – în calitate de patron sau președinte regal – cu peste 600 de organizații caritabile, asociații militare, organisme profesionale și organizații de serviciu public. Acestea variază de la organizații de caritate internaționale cu mare reputație la organisme mai mici care lucrează într-un domeniu de specialitate sau doar pe o bază locală. Patronajele și organizațiile sale de caritate acoperă o gamă largă de probleme, de la oportunități pentru tineri până la conservarea faunei sălbatice și a mediului. Având-o pe Majestatea Sa în calitate de patron sau președinte regal oferă publicitate vitală pentru activitatea acestor organizații și permite recunoașterea realizărilor și contribuțiilor lor enorme la societate.

Majestatea Sa susține și încurajează realizările în toate domeniile vieții prin programul anual de Decorări Regale (la care prezintă onorurile membrilor publicului larg), Garden Party, recepții și alte premii acordate în numele ei, care îi permit să mulțumească tuturor celor care au contribuit la viața națiunii și a Commonwealth-ului.

Regina își îndeplinește toate îndatoririle pe fundalul unei vieți personale pline, în care a crescut patru copii și a văzut venind pe lume opt nepoți, iar acum strănepoți în Familia Regală. Ducele de Edinburgh a fost – în propriile cuvinte – „puterea și srijinul” ei în timpul domniei, în timp ce alți membri ai Familiei Regale continuă să ofere sprijin vital prin munca lor în Marea Britanie și în străinătate.

3 comentarii

 1. Monika Theiss says:

  Your Majesty Queen Elizabeth II,

  Congratulations on the anniversary of your 70 years on the throne.
  Respect the longest reign of any British monarch in history. May the Jubilee year be filled with much joy.
  I wish your Majesty much health, long live the Queen.
  God bless you, NIHIL SINE DEO.
  God Save the Queen

  Monika Theiss
  Nürnberg

 2. Liliana Sora says:

  Respect și admirație pentru Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord care, pătrunsă de sentimentul datoriei și total echidistantă față de partide și reprezentanții săi, cu înțelepciune și cu o minte luminată de rațiune, și-a dedicat viața protejării și întăririi monarhiei britanice. Este un simbol al triumfului puterii feminine, al forței interioare, al curajului, responsabilității , loialității și demnității. La mulți ani !

 3. […] de ani de domnie) în 2002, Jubileul de Diamant (60 de ani de domnie) în 2012 și, anul acesta, Jubileul de Platină (70 de ani de […]

Lasa un comentariu

© 2007-2023 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 47314682
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate