Identitate si ritual la Westminster Abbey

Principesa Margareta si cu mine am luat parte la ceremonia religoasa de la Westminster Abbey din Londra, pentru a sarbatori cea de-a 60-a aniversare a casatoriei Reginei Elisabeta a II-a cu Ducele de Edinburg. Evenimentul a avut loc ieri, la ora 11.30, in prezenta membrilor Familiei Regale britanice si a 2000 de invitati.

dsc_44.jpg

Principesa Margareta a fost botezata in credinta ortodoxa de catre ASR Principele Filip, Duce de Edinburg. Regele Mihai este var cu Regina Elisabeta, fiind amandoi descendenti ai Reginei Victoria. Regele Mihai este var si cu Ducele de Edinburg, care s-a nascut principe al Greciei si Danemarcei. Regele Mihai si Regina-mama Elena au participat, exact acum saizeci de ani, la ceremonia casatoriei Altetelor Lor Regale Principesa Elisabeta a Marii Britanii si Irlandei de Nord si Filip, Duce de Edinburg.

dsc_23.jpg

La ceremonie au luat parte, alaturi de Regina Elisabeta si de Principele Filip, Principele Charles si Camilla, Ducesa de Cornwall, Principii William si Harry de Wales, Andrew, Duce de York, Anne Principesa Regala si sotul sau, Principele Edward si sotia sa Sophie, ca si membri ai Familiilor Regale germane, sarbe, grecesti si iordaniene.

Ceremonia, transmisa in direct de BBC 1, s-a bucurat de prezenta prim-ministrului si a doamnei Gordon Brown, a fostilor premieri Baroneasa Margaret Thatcher si Sir John Major, precum si ai Lordului Speaker al Camerei Lorzilor si Speaker-ul Camerei Comunelor.

dsc_0016.jpg

Slujba a fost oficiata de primatul Bisericii Anglicane, dr. Rowan Williams, Arhiepiscopul de Canterbury. Au recitat poeme religioase Principele William si actrita Judy Dench. Au fost prezenti reprezentanti ai religiilor musulmana, iudaica, hindu, zoroastra, Baha’i, precum si ai confesiunilor crestine.

In continuarea slujbei, Majestatea Sa si Alteta Sa Regala au dezvelit un nou Panel Panoramic Jubiliar pe trotuarul din Piata Parlamentului. Colectia Regala a organizat o expozitie de opere de arta legate de casatoriile a cinci suverani ai Tronului Marii Britanii in ultimii 150 de ani. Expozitia este gazduita de Castelul Windsor.

dsc_42.jpg

Dupa ceremonie am reusit sa ne intalnim pentru o clipa cu unii dintre verii nostri, britanici, sarbi, greci si iordaniei, precum si cu cei germani. Am aflat cu placere ca Regina si Ducele de Edinburg vor pleca spre Malta astazi, exact in ziua in care se implinesc 60 de ani de la casatoria lor. Insula Malta a fost locul unde Ducele de Edinburg a fost postat ca locotenent de marina si, de asemenea, locul unde cei doi au petrecut primii ani de casatorie.

dsc_56.jpg

La iesirea din Westmister Abbey am vazut, expus la loc de cinste, registrul in care s-a consemnat casatoria, acum 60 de ani. Printre cei care au semnat s-a aflat si Regele Mihai.

dsc_0026.jpg

Dupa cum este lesne de inteles, Principesa si cu mine am fost emotionati, dar si mandri de a ne afla acolo. De fapt, am fost singurii care am reprezentat Romania la acest eveniment istoric. Cei 60 de ani sarbatoriti astazi sunt un argument puternic pentru identitatea si statalitatea Marii Britanii. Ei contribuie astazi la forta si coerenta sistemului democratiei si libertatilor in Regatul Unit. Tot ei contribuie la demnitatea si increderea in ea insasi a natiunii britanice. Nu este putin lucru, daca ne uitam bine la tarile care nu au fost tot atat de norocoase in ceea ce priveste continuitatea, pe continentul european.

2 comentarii

  1. […] Sa și-a serbat Nunta de Argint în anul 1972, Nunta de Aur în 1997, Nunta de Diamant în 2007 și Nunta de Platină în 2017 (70 de ani de căsătorie). La primele trei sărbătoriri au luat […]

  2. […] Sa și-a serbat Nunta de Argint în anul 1972, Nunta de Aur în 1997, Nunta de Diamant în 2007 și Nunta de Platină în 2017 (70 de ani de căsătorie). La primele trei sărbătoriri au luat […]

Lasa un comentariu

© 2007-2022 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 40811278
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate