Ateneul Român, 18 ianuarie 2020

În seara de sâmbătă, 18 ianuarie 2020, Ateneul Român a găzduit  concertul de gală sărbătorind treizeci de ani de la întoarcerea Familiei Regale în țară. A fost o seară a emoției, a mândriei, a solidarității și un moment de înaltă ținută artistică.

Concertul s-a bucurat de prezența a 700 de personalități din viața politică, diplomatică, economică, științifică, culturală și din societatea civilă românească, alături de Corpul Diplomatic acreditat la București și de cincizeci de personalități din țări europene și din SUA. Alături de Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și ASR Principele Radu au fost ASR Principesa Elena și ES dl Alexander Nixon, ASR Principesa Sofia și, în calitate de invitat al Majestății Sale, Alteța Sa Regală Principele Moștenitor Leka al II-lea al Albaniei.

La concert au fost prezenți ES dl Ludovic Orban, prim-ministrul Guvernului, alături de doamna Orban, membri ai Executivului, ai Senatului și Camerei Deputaților, reprezentanți ai Armatei României, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Bisericii Catolice, ai Bisericii Evanghelice, ai Cultului Musulman și ai Cultului Mozaic din România. Au luat parte la concert membrii Corpului Diplomatic acreditat la București.

Concertul de gală a fost deschis de Alteța Sa Regală Principesa Sofia, care a adresat un cuvânt participanților, aducând omagiu surorii sale, Majestatea Sa Margareta. A fost apoi intonat Imnul Regal.

Au evoluat strălucit Camerata Regală și Corul Regal, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Stelele concertului au fost pianista Alexandra Dăriescu, violonistul Remus Azoiței, soprana Valentina Nafornița, tenorul Teodor Ilincăi și, invitată de onoare, soprana Nelly Miricioiu.

Camerata Regală se bucură astăzi de un binemeritat prestigiu în țară și în Europa. Orchestra a fost înființată pe 13 decembrie 2009 și se află, încă de la fondare, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu. Prospețime, fantezie fără limite, culori diverse și o extremă versalitate. Acestea sunt calitățile pe care muzicienii care alcătuiesc Camerata Regală le-au dobândit în anii de când au înființat ansamblul. Însuflețiți de entuziasm pentru muzică, instrumentiști de înalt nivel s-au reunit pentru a forma un ansamblu cameral de prim rang.

Corul Regal este un ansamblu cameral de tineret aflat sub Înaltul Patronaj al Principelui Radu, format din tineri muzicieni studenţi și absolvenți ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Corul Regal interpretează muzica românească, creaţii ale compozitorilor consacraţi și lucrări muzicale recente. Corul Regal interpretează, de asemenea, lucrări din muzica universală. Corul Regal a format, în cei 7 ani de existență, 300 de tineri muzicieni, care au avut 80 de apariții publice în țară și străinătate.

Dirijorul concertului a fost Tiberiu Soare, unul dintre cei mai respectați șefi de orchestră din România, cu o carieră remarcabilă în România și în lume. Tiberiu Soare colaborează frecvent cu principalele orchestre simfonice și cu teatrele de operă din țară. El a dirijat London Philharmonic Orchestra, Osaka Chamber Symphony Orchestra, Orchestra Filarmonicii din Atena, Camerata Salzburg și Orchestra Simfonică de Stat din Izmir.

Seara s-a bucurat de prezența violonistului Remus Azoiței, muzician român cu o remarcabilă carieră internațională. Dl Azoiței a concertat la Carnegie Hall în New York, la Concertgebouw Amsterdam, la Salle Cortot Paris, Konzerthaus Berlin, la St-Martin-in-the-Fields şi la Wigmore Hall în Londra, Teatro La Fenice Veneţia, Auditorio Nacional Madrid, Konzerthaus Viena și a fost invitat la festivaluri muzicale precum cele de la Tokyo, Cambridge, Londra, Berlin, Heidelberg şi Santander.

Pe scena Ateneului a fost prezentă pianista Alexandra Dăriescu, care uimește publicul și criticii din întreaga lume cu muzicalitatea ei înnăscută și cu captivanta sa prezență scenică. Alexandra a cântat alături de Orchestre National de France, Orchestra Tonkünstler, Orchestrele din Detroit, Houston, Sydney, Melbourne, Auckland Philharmonia și a fost solista unor concerte cu Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Orchestre Symphonique de Quebec și cu Orchestra Filarmonică din Moscova.

Seara a reunit două voci tinere românești de primă mărime în lumea operei. Soprana Valentina Nafornița, născută în Republica Moldova, este astăzi prezentă pe scenele Festivalului de la Salzburg, Operei de Stat din Viena, Operei Naționale de la Paris, Operei de Stat din Hamburg și Operei din Lausanne.

Tenorul Teodor Ilincăi este unul dintre cei mai apreciați soliști ai generației sale. El a apărut în roluri importante la Convent Garden Opera House din Londra, la Opera Liceu din Barcelona, la Opera din Hamburg și la Opera din Viena, la operele din Hanovra, Berlin, München, Moscova, la Arenele de la Macerata, la Opera din Toulouse, la Tokyo, precum și la Cardiff, Bruxelles, Madrid, Sydney, San Diego, Marsilia, Lausanne, Santiago de Chile și Frankfurt.

Invitata de onoare a serii a fost soprana Nelly Miricioiu. Definită drept “o actriță care cântă”, doamna Miricioiu este una dintre cele mai complexe artiste lirice din zilele noastre. Repertoriul ei se extinde de la Mozart și bel canto la Verdi, Puccini și verismo, de la opera italiană modernă la compozitori francezi și ruși. Nelly Miricioiu a debutat la Opera Covent Garden din Londra în 1982 în opera “Paiațe” și în anul 1983 la Opera La Scala din Milano în rolul Lucia di Lammermoor. A cântat pentru prima oară Violetta în La Traviata cu Alfredo Kraus la Frankfurt, în 1982. De atunci a pășit pe toate scenele mari de operă ale lumii și în recitaluri și concerte. A interpretat Tosca de Puccini alături de Jose Carreras și Giuseppe Taddei (Frankfurt 1984), Mimi în La Bohème cu Placido Domingo (Madrid 1986), Manon Lescaut de Puccini, Luisa Miller de Verdi, Madama Butterfly de Puccini, Fedora de Giordano cu Sherrill Milnes (Teatro Colon Buenos Aires 1998) și multe altele.

Repertoriul serii a cuprins lucrări celebre pentru orchestră și cor din creația lui Haendel și Elgar, piese pentru pian și vioară de Mozart și Saint-Saëns, precum și arii și duete de operă de Puccini, Dvorak, Mascagni, Donizetti, Bellini și Lehar.

Dirijorul, soliștii, Camerata Regală și Corul Regal au fost an de an susținători publici ai proiectelor Casei Regale a României. Pe scena Ateneului Român, la Sala Radio, la Palatul Regal, Palatul Elisabeta și Castelul Peleș, pe mari scene ale Europei la Geneva, Paris, Londra, Düsseldorf sau Bruxelles, acești mari artiști au susținut cu devotament și patriotism valorile și principiile Coroanei Române.

©Daniel Angelescu ©Cristian Coposesc

10 comentarii

 1. ALEXANDRU - GRIGORE PISOSCHI says:

  TOATA ADMIRATIA PENTRU INTERPRETI, CARE SE CONSTITUIE UN MODEL DE DEVOTAMENT SI ARTA INTERPRETATIVA !

 2. […] Ateneul Român va avea loc un concert de gală, în prezența Majestății Sale, a Principelui Radu și a Principesei Sofia, alături de 100 de […]

 3. Mesaje FB says:

  Alta Ifland Ce spectacol frumos se anunta! Impresionant.
  #
  Valentin Caldaras Frumos de vis și de mare ținută.
  #
  Ana Ciornei Va fi un regal!
  #
  Mirela Potop O participare impresionanta de talente !
  Felicitări !
  #
  Ana Maria Felicitări!
  #
  Sava Elena Felicitări si mult succes. Un spectacol impresionat.
  #
  Tanța Ungheanu Felicitări!
  #
  Moroiu Ilie Va multumesc, este chiar ziua mea de nastere !!!
  #
  Iuliana Ion Cat de mult mi-ar placea sa ma aflu in sala ateneului, la acest spectacol.
  #
  Doru Gavrilă Succes!
  #
  Connie Mogos Cum putem obține o invitație?
  #
  Irina Cristina Un regal de muzica dorit si asteptat ca si alte evenimente similare. M-as simti deosebit de onorata sa pot participa, chiar si numai o data in viata!
  #
  Madlen Paraschivescu Minunat! Sper sa fie transmis in direct!
  #
  Liviu Damian Contează mult cum evoluează un copil ,și dacă se mai poate echilibra această țară.

 4. Mirela says:

  Mulțumim pentru că ne dăruiți această sărbătoare, la care aș fi deosebit de onorată să particip. Casa Regală este o strălucită aură pentru imaginea României și o mare bucurie pentru sufletul românilor, deși îndelung încercat, mereu iubitor de adevăr, de excelență. La mulți ani!

 5. ALEXANDRU - GRIGORE PISOSCHI says:

  LA ATENEUL ROMAN DIN BUCURESTI, IN SEARA DE 18 IANUARIE A AVUT LOC CONCERTUL DE GALA CU OCAZIA ANIVERSARII A 30 DE ANI DE LA REVENIREA IN TARA A FAMILIEI REGALE.
  SIMT NEVOIA DE A-MI EXPRIMA ADMIRATIA PENTRU INTERPRETII CONCERTULUI SI DEVOTAMENTUL LOR PENTRU COROANA SI ARTA, PRECUM SI PENTRU ORGANIZAREA SOLEMNITATII SI PENTRU PREZENTAREA SUPERBA A CONCERTULUI SI PARTICIPANTILOR PE SITE-UL ROMANIAREGALA.RO/JURNAL/ATENEUL-ROMAN-18-IANUARIE-2020 !

 6. Popescu Cristina-Adriana says:

  Mulțumim pentru două seri de vis! La mulți ani fericiți Familiei Regale Române pe pământ românesc!

 7. Liliana Sora says:

  ”Muzica bună este religia sufletelor sensibile.”
  Admiraţie şi preţuire pentru întreaga Familie Regală !

 8. Adrian says:

  Ce se intampla cu ASR principesa Maria? sunt deja doua luni de cand a disparut din spatiul public. S-a mutat din Romania?

 9. Diana Lucia Zotescu says:

  Atat Concertul de Gala cat si intreaga atmosfera a serii a fost deosebit de inaltatoare si de mare vibratie. Pornind de la discursul plin de simtire al Altetei Sale Regale Principesei Sofia, urmat de Imnul Regal care ne-a dus, timp de cateva minute, in vremea REGATULUI FIRESC de pana in decembrie 1947, continuand cu spectacolul extraordinar al marilor artisti care ne-au delectat cu arta lor desavarsita si incheind cu aplauzele ce parca nu se mai sfarseau, adresate atat celor de pe scena cat si Majestatii Sale Margareta, Marea Sarbatorita si Familiei Regale, totul a fost de cel mai inalt calibru de traire si simtire.

  Recunostinta si necurmata loialitate Majestatii Sale Margareta pentru a ne fi facut marea onoare de a fi partasi, alaturi de Familia Sa si de Inaltii Sai Oaspeti, la acest istoric eveniment.

  Cu cele mai alese sentimente de gratitudine si de inalta credinta fata de Majestatea Sa, fata de Monarhie si de Coroana Romaniei,

  prof. Diana Lucia Zotescu
  dr. arh. Robert Eugen Zotescu

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50974006
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate