Forum economic sub auspicii regale, Chișinău 2024

În zilele de 21-23 februarie 2024, în numele Majestății Sale Custodele Coroanei, Alteța Sa Regală Principele Radu se află la Chișinău, pentru o vizită dedicată dezvoltării economice a Republicii Moldova și cooperării dintre țara-gazdă și țări ale Uniunii Europene. AGERPRES HISTOIRES ROYALES INFO PRUT

Este a doua vizită externă a Familiei Regale, în anul 2024, după vizita Principesei Sofia din Polonia (februarie).

Este, de asemenea, a 21-a vizită a Familiei Regale în Basarabia, în ultimele două decenii. Regele Mihai, Custodele Coroanei Margareta, Principele Radu, Principesa Sofia și Principesa Maria au vizitat Chișinău, Bălți, Orhei, Soroca, Ialoveni și multe alte localități din țară în anii 2005, 2006, 2013, 2014, 2015, 2016, 2022 și 2023.

În această vizită, Principele Radu a fost însoțit de domnul Radu Ghină, directorul Fundației Colecția Regală, și de dra Iuliana Petrescu, secretar executiv la Casa MS.

Miercuri, 21 februarie 2024, în cursul după-amiezii, principele a fost întâmpinat la Aeroportul Internațional din Chișinău de către Excelența Sa domnul Cristian-Leon Țurcanu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova, și de domnul Claudiu Chelcea, prim secretar al Ambasadei României la Chișinău.

În dimineața de joi, 22 februarie, Alteța Sa Regală s-a întâlnit cu Excelența Sa domnul Dorin Recean, prim-ministrul Guvernului Republicii Moldova, la sediul guvernului. Au fost discutate acțiunile Familiei Regale din anul curent pentru sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova, o parte dintre ele realizate în cooperare cu Guvernul moldovean. La întâlnire au luat parte ambasadorul României în Republica Moldova, ES dl Cristian-Leon Țurcanu, alături de reprezentanți a guvernului-gazdă, ai Casei Majestății Sale și ai Ambasadei României.

Tot joi, 22 februarie, în cursul dimineții, Principele Radu a participat alături de Președintele Parlamentului, ES domnul Igor Grosu, și de Prim-ministrul Republicii Moldova, ES domnul Dorin Recean, la deschiderea Forumului Economic Investiții Dezvoltare Integrare Europeană, organizat sub auspiciile Familiei Regale a României. A fost prezent ambasadorul României la Chișinău. A fost, de asemenea, prezentă doamna Anca Dragu, guvernatorul Băncii Naționale a Republicii Moldova.

La forum, care are loc în zilele de 22 și 23 februarie 2023, iau parte reprezentanți de companii românești, moldovene și străine, interesați de colaborarea economică cu Moldova. Au fost prezente companii străine din Polonia și Italia. Din România, au participat autorități locale și reprezentanți ai mediului privat din Arad, Cluj, Brașov, București, Timiș și Prahova.

La deschiderea forumului au luat cuvântul președintele Parlamentului, prim-ministrul, Principele Radu, ambasadorul României, secretarul de Stat din Guvernului României responsabil de relația cu Republica Moldova, reprezentanți ai mediului de afaceri moldovean, precum și reprezentanți ai oamenilor de afaceri polonezi și italieni, prezenți la eveniment.

În încheierea sesiunii de deschidere, a fost inaugurată cea mai nouă sală de evenimente de la Digital Park, numită “Royal Hall”.

În a doua jumătate a zilei, Alteța Sa Regală s-a întâlnit cu Președintele Parlamentului Republicii Moldova, domnul Igor Grosu. A luat parte ambasadorul României la Chișinău, membri ai Casei Majestății Sale și membri ai Parlamentului Republicii Moldova. Au fost discutate acțiunile cu caracter economic și educațional ale Familiei Regale din anul în curs, în comunități din România și din Republica Moldova.

În după-amiaza zilei de joi, 22 februarie, Alteța Sa Regală a efectuat o vizită la Academia de Studii Economice din Moldova. La vizită au participat ambasadorul României la Chișinău, alături de reprezentanți ai Casei Majestății Sale și ai Ambasadei României. Principele Radu a fost întâmpinat de către rectorul Academiei de Studii Economice, domnul Alexandru Stratan. Împreună cu cei prezenți, au avut loc discuții despre parteneriatele academice europene dezvoltate de instituție, facilitățile oferite de universitate pentru sprijinirea integrării studenților în forța de muncă și dezvoltarea mediului educațional din Republica Moldova în context digital. În continuare, Alteța Sa Regală s-a întâlnit cu studenții universității, cu care a discutat despre planurile lor de viitor, educație și emigrare, dar și posibile cariere oferite de parcursul lor de studii. Principele Radu a vizitat și noile laboratoare și spații de lucru puse la dispoziția studenților.

În continuare, Principele Radu a participat la panelul „Rolul educației superioare în stimularea inovației și dezvoltării tehnologice” din cadrul Forumului Economic de la Chișinău. Au luat cuvântul rectori și alți reprezentanți ai unversităților din România și Republica Moldova, precum și reprezentanți ai unor instituții și organizații din mediul educațional. Au fost abordate subiecte privitoare la combaterea abandonului școlar, la conceperea de strategii de dezvoltare a educației în mediul rural și crearea de parteneriate între instituțiile de învățământ din Republica Moldova și România, dar și alte țări europene.

La aeroportul din Chișinău

La Guvernul Republicii Moldova

La Forumul Economic de la Digital Park

La Academia de Studii Economice a Moldovei

1 comentariu

  1. Liliana Sora says:

    ”Fiecare dintre noi avem meniea de a fi o binecuvântare pentru cei a căror viață o atingem…” Toată stima și considerația pentru Familia Regală care, prin puterea exemplului, este o pildă demnă de urmat, și pentru care ” conștiința națională înseamnă mai întâi recunoștință și respect înaintașilor, apoi răspunderea și grija urmașilor .”

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50407441
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate