Radu Călin Cristea: Regele. Un exil fără sfârșit

Articol apărut în revista Observator cultural, 16 iunie 2016

5 comentarii

 1. Liliana Sora says:

  ” În felul acesta îşi va desfăşura înţeleptul virtutea: dacă-i va fi îngăduit, în bogăţie, dacă nu, în sărăcie; dacă va putea, în patrie, dacă nu, în exil; dacă va putea ca comandant, dacă nu, ca soldat; dacă va putea, voinic, dacă nu slab. Orice soartă va avea, el va face ceva memorabil.” citat din Seneca
  Acesta este MS Regele Mihai ! Trăiască Regele !

 2. Pantea Alexandru-Sorin says:

  Regele nostru intruchipeaza cel mai bine istoria noastra contemporana. A unei Romanii in exil haituita din toate partile.

  Acum cativa ani a fost organizata la Biblioteca Nationala o expozitie dedicata vietii M.S. Regelui Mihai in exil si a modului in care Securitatea se ocupa de filarea Sa si a membrilor Familiei Regale dar si de defaimarea acestuia in Tara si in strainatate. Se spunea acolo ca “subiectul” nu a mai prezentat interes incepand cu 1990 si ca dosarul Sau a fost inchis / clasat in mod oficial in 1997. Eu unul cred ca niciodata pana in ziua de azi M.S. Regele si Familia Regala nu au incetat sa fie subiect de urmarire. Soarta Sa si a Familiei Regale, exilul Sau au constituit intotdeauna un subiect de interes de-a dreptul obsedant si bolnavicios pentru servicii.

  In Istoria noastra contemporana notiunea de Rege a ajuns sa fie sinonima cu cea a Exilului. Noi am permis acest lucru, nepasarea noastra a ingaduit ca exilul sa-I intre in sange Majestatii Sale si din pacate lucrurile continua si astazi. Vom trai cu siguranta rusinea (ca popor) ca pe certificatul de deces al M.S. Regelui sa scrie la locul decesului Sau Aubonne – Elvetia si nu Peles sau Pelisor sau Savarsin – Romania.

  P.S.: multe felicitari d-nei Liliana Sora pentru citatul ales. Vorbele acestea rezuma un intreg Destin Regal si tragedia unui Popor.

 3. Valerian Stan says:

  Bună carte, bun comentariu! Felicitări! Încep să se limpezească apele, deci… Nu-i așa, doamnă Franck? Nu-i așa, domnule Băcanu?

 4. Diana Lucia Zotescu says:

  Din pacate, dealungul anilor, atat inainte dar si dupa revolutie au misunat in preajma Regelui nostru multi lupi imbracati in piei de oaie care s-au hranit din banul murdar al delatiunii abjecte. Unii – romani, altii – straini. (Da, da, banul securist a fost mierea la care s-au adunat multe viespi, chiar si din tari cu staif, la care nu gte-ai fi putut astepta). O serie de romani au emigrat in Vest – asigurandu-si astfel (asa au crezut ei !) paravanul onorabil de dizidenti din spatele caruia actionau. Desigur ca romanii de buna credinta, adevaratii dizidenti, i-au dibuit pana la urma, dar raul fusese deja comis. o anume persoana (doamna) “prealunga” (in prezent foarte activa pe scena politica romaneasca) organiza pe la Paris sau aiurea intalniri la o cina, suete la o cafea unde ii invita pe cei ce erau vizati de Securitate, dar unde veneau si unii de teapa ei, astfel incat cei vizati sa fie intorsi pe toate fetele si din toate unghiurile, sa aiba Securitatea raportul ciomplet. Un alt domn, britanic cu sotie din Romania, bun cunoscator al limbii romane si prolific ‘traducator’ – luati termenul in ambele sale sensuri – domn ce nu era deloc un “diletant” ci chiar un profesionist al scrisului dar si al ‘ciripitului’ dulce la urechea Secu, ei, bine, acest domn cu morga lui de supus al Albionului a fost un sprijin de nadejde al Securitatii. Si, doamne, cat de multi au fost ca ei! Destul cat sa te umple iremediabil de greata. Din pacate, desi noi stim doar vorba aia din popor ca “mama prostilor e mereu gravida”, sa stiti ca nici mama securistilor nu e mai stearpa sau mai odihnita. Circula pe internet tot felul de asa-zise informatii- bomba menite sa discrediteze Familia Regala si pe membrii sai, in speranta ca doar-doar vor arunca pete de umbra asupra lor si vor mai diminua numarul celor foarte multi care iubesc Monarhia si valorile autgentice pe care le reprezinta.

  Oricum, regret ca nu am fost prezenta la lansarea acestei carti ce se anunta foarte interesanta, dar o voi citi-o cat de curand. Doamnei Diana Mandache, pe care o cunosc si o respect, felicitari pentru dedicatia si rigoarea cu care se pune in serviciul adevarului istoric.

  prof. Diana Lucia Zotescu

  PS: Rog a se inlatura mesajele mele de mai sus (incomplete), datorate defectelor tehnice ale computerului meu. Multumesc. DZ

 5. […] 65 de ani. De-a lungul anilor, el a semnat inegalabile eseuri închinate prezenței în societate a Regelui Mihai și, ulterior, a Majestății Sale […]

Lasa un comentariu

© 2007-2020 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 30645649
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate