Continuitatea și identitatea Roșiei Montană

4 septembrie 2013

Secretariatul Majestăţii Sale Regelui

 

Biroul de Presă al Majestăţii Sale Regelui Mihai I este autorizat să transmită comunicatul de mai jos. În numele Familiei Regale, Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta trimite publicităţii o declaraţie, care reprezintă poziţia Casei Regale a României referitoare la Roşia Montană, susţinută continuu din anul 2009 încoace:

 

Virtuțile și personalitatea Roșiei Montană își trag seva din destinul ei aproape unic. Așezarea posedă o tradiție bi-milenară, iar uimitoarele sale galerii, păstrate în vreme, vorbesc despre epoca daco-romană, despre cea medievală și despre cea modernă.

Dar Roșia Montană are o frumusețe naturală și o tradiție vie, care sălășluiesc deopotrivă în armonia naturii și în sufletele și mințile oamenilor care o locuiesc.

Multe sunt motivele pentru care Roșia Montană ar trebui să fie un exemplu de conectare, armonie, prosperitate și un model de dezvoltare europeană din Mileniul III. Din păcate, felul în care ținutul a fost tratat în ultimii patruzeci de ani a atentat serios la prezentul și viitorul lui.

Casa Regală a României, care a fost martora directă a prăbușirilor identitare, instituționale și economico-sociale din a doua jumătate a secolului trecut, nu are cum să fie indiferentă la drumul Roșiei Montană în viitor. Alături de Academia Română, de Bisericile Ortodoxă și Catolică și de societatea civilă, Familia noastră va sprijini, în orice fel posibil, salvgardarea și înflorirea virtuților și valorilor Roșiei Montană, așa cum s-au dăltuit ele timp de două mii de ani.

 

Principesa Moștenitoare Margareta a României

98 comentarii

 1. Dani says:

  Mai oameni buni nu va entuziasmati atata! Nu au spus nici da nici nu! Este raspuns tipic de PR, diplomat dar fara nici o substanta! Daca vrem sprijin atunci sa spuna clar intr-o singura propozitie: nu vrem explotarea de la Rosia Monata! Sau daca se face sa fie in totale alte conditii iar statul roman de aibe 70%.

 2. irene says:

  Va multumim pentru sustinere! Ca intotdeauna Casa Regala sprijina si tine cu poporul roman! TRAIASCA REGELE SI REGINA!!!

 3. Adelina says:

  Dani, citeste aici : SALVGARDÁ, salvgardez, vb. I. Tranz. (Livr.) A apăra, a proteja, a lua sub ocrotire un bun moral, social etc. ♦ A salva. – Din fr. sauvegarder (după salva).

 4. alex says:

  Mesajul Casei Regale a fost mai lung….unde este restul?

 5. EMILIA POENARIU-SERAFIN says:

  ,,Familia noastră va sprijini, în orice fel posibil, salvgardarea și înflorirea virtuților și valorilor Roșiei Montană, așa cum s-au dăltuit ele timp de două mii de ani.”

  Ne-am abrutizat fara a intelege OARE ce-a dorit sa spuna majestatea SA MARGARETA prin fraza mai sus mentionata ? Sau ne PREFACEM a nu intelege ?
  Sigur ca nu este deacord cu expoatarea BRUTALA si TOXICA propusa de CANADA.

 6. Andreea says:

  Da, mesajul lasa loc la interpretari.

 7. Acciduzzu says:

  Alteta Voastra, mesajul Vostru vine intr-un moment in care oamenii onesti si modesti ai tarii Voastre au ajuns aproape organic la limita suportabilitatii si isi exprima tot mai puternic nevoia si dorinta de schimbare fundamentala. Revolutia din 1989 e departe de a se fi finalizat.Aceasta schimbare nu se poate produce anarhic, fara o institutie conducatoare iubitoare si cunoscatoare de oameni, dreptate si valori adevarate, dar ferma. Faptul ca rupeti tacerea decenta a Casei Regale, determinata de ostilitatea orchestrata de ramasitele neocomuniste care-si apara “teritoriul” si permanenta, a doua oara dupa discursul Majestatii Sale Regele la Parlament, este gestul de care era nevoie si care a venit la momentul necesar. Sunt convinsa ca oamenii onesti si modesti de care vorbeam sunt alaturi de Casa Regala, din ce in ce mai multi. Numarul celor care se trezesc ca dintr-o narcoza creste permanent. Ca si sperantele in Casa noastra Regala. Dumnezeu sa ne ajute pe toti si sa vegheze asupra acestei tari si patimirilor prin care ea mai are de trecut!

 8. Andrei says:

  Se astepta cineva sa spuna: “deci, cum zic bai giumpix, exploatarea asta e naspa” ?? ca sa inteleaga romanu’ ??
  Evident ca este o exprimare eleganta, demna de casa regala.

 9. mady says:

  DA! Este foarte clar ca vrea Rosia Montana asa cum era acum 2000 de ani, fara exploatare miniera. Este aurul Romaniei, al ei sa ramana!

 10. cretu mihai raducu constantin says:

  aveti grija de ROSIA MONTANA ca este a moastra a Romanilor nu a lor a necunoscutilor……

 11. Diosteanu Odin says:

  Asa da.

 12. Roxana Gabriela Mateescu says:

  Mesajul PRINCIPESEI MOSTENITOARE MARGARETA in numele FAMILIEI REGALE a Romaniei este plin de esenta si sprijin fata de valorile tarii noastre. Felicitari !

 13. Felicitari ptr. acest articol! Respect

 14. Motriuc Liliana says:

  Apreciez f.mult mesajul transmis de Casa Regala opiniei publice si sper ca cei care vor ca pamantul acesta sa ramana al copiilor si nepotilor sa voteze cu “NU”

 15. Klaus says:

  Spune: “salvgardarea și înflorirea virtuților și valorilor”. Prea elegant. Trebuia sa spuna raspicat “salvgardarea mediului , peisajului …” ceva concret.
  Nu inteleg, insa, cum s-a implicat Biserica Ortodoxa pana acum !! Popii se opun doar transplanturilor si progresului, in general.
  Presa a fost manjita cu publicitate.

 16. Adelina says:

  Dna, EMILIA POENARIU-SERAFIN , proiectul nu este al tarii ci al firmei, sa nu aratam cu degetul unde si pe cine nu trebuie.

 17. Daniel Focsa says:

  Ma bucur ca Familia Regala face o pauza din activitatile cultural-mondene si reactioneaza IN SFARSIT la problemele arzatoare ale acestui popor !
  Nu am inteles insa ce rost are pomenirea bisericii catolice. Cetatenii romani pot fi de orice religie, insa daca nu ma insel istoria acestui popor este intrinsec legata de ortodoxie si nu de altceva. De aceea si Carol I si Ferdinand si-au botezat copiii ORTODOCSI si nu in alta confesiune.

 18. Daniel Focsa says:

  Potrivit Crezului, Biserica este “UNA, sfanta, soborniceasca si apostoleasca”. Nu am auzit de mai multe.

 19. Seba says:

  “salvgardarea și înflorirea virtuților și valorilor Roșiei Montană, așa cum s-au dăltuit ele timp de două mii de ani” – nu va atingeti de Rosia Montana
  Asta asa pt Dani sa inteleaga si el cum e cu discursul de PR si raspunsurile diplomatice

 20. Andrei Marin says:

  Dragi membri ai Casei Regale,

  Va multumim pentru pozitia exprimata in aceasta problema cruciala pentru viitorul Romaniei si al cetatenilor ei. Intr-o tara unde respectul pentru ceea ce reprezentati ramane viu in randul poporului, cuvantul Dvs. reprezinta un licar de speranta pentru cei ce au iesit in strada sa apere mostenirea noastra seculara si sa condamne furtul din avutul national, violarea normelor statului de drept si aservirea presei. De asemenea, va asteptam alaturi de noi, in Piata Universitatii, in calitate de cetateni ai Romaniei. Veti fi primiti cu bratele deschise si in spiritul solidaritatii si respectului.

  Va multumim!

 21. Laura says:

  In sfarsit!…

 22. Alina says:

  Pt. Daniel Focsa:
  -in primul rand: “Bisericile Ortodoxă și Catolică” se refera la ‘Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Catolica din Romania’
  -in al doilea rand: Ba da, exista mai multe Biserici Ortodoxe din punct de vedere institutional, pentru ca spre deosebire de Biserica Catolica care are acelasi sef (PAPA) peste toate arhiepiscopiile, episcopiile, diecezele, parohiile etc., Bisericile Ortodoxe din diferite tari sunt AUTOCEFALE, ceea ce inseamna ca Biserica Ortodoxa Rusa este diferita si se administreaza diferit fata de Biserica Ortodoxa Romana, putand avea opinii diferite in acest sens, la fel cum au parte de lideri diferiti, nesubordonati aceluiasi organ institutional cum e cazul Bisericii Catolice.

 23. Radu M says:

  Nu este de datoria omului cult sa se coboare prin exprimare la nivelul gloatei, ci este de datoria gloatei sa incerce sa-si eleveze intelegerea si cunoasterea. Altfel nu va mai exista progres.

  Multumim Casei Regale pentru sprijinirea unui demers corect!

 24. stefan says:

  Trăiască Regele și Regina!

 25. Lucretius says:

  Alteta, Va multumim. Rosia Montana inseamna Ardeal, inima noastra ! Dar totusi zona trebui exploatata , iar avantajele obligatoriu sa fie mai mari decat dezavantajele. Aici, trebuie sa actioneze elitele tarii.

 26. Cornelia Prisacaru &Familia says:

  Multumin CASEI REGALE ROMANE pentru demna si corecta pozitie luata in cazul ROSIEI MONTANE, un giuvaier din trecutul nostru framantat, o prezenta certitudine ce confirma identitatea poporului roman pe care politicienii o compromit in fiecare zi,, o mostenire pe care suntem datori s-o lasam urmasilor nostri.
  Multumim A SR Principesa Margareta a Romaniei!
  Traiasca Casa Regala Romana!
  Traiasca Biserica Ortodoxa Romana!
  Traiasca Biserica Catolica!

 27. oana-anca muresan says:

  Pacat, dar de fiecare data, un lucru care se vrea a fi frumos este patat de mojicii, Daniel Focsa, asemenea dileme religioase ar trebui sa le postezi pe un site corespunzator, si nu la o declaratie a Casei Regale care este eminamente catolica prin originea sa ( Wikipedia – despre Ferdinand I, de ex. : “Guvernul român nu a cerut convertirea sa de la catolicism la ortodoxism, însă A CERUT ca viitorii copii să fie botezați ortodocși, în religia de stat a României.” ). Atacurile ingrate si gratuite asupra unei confesiuni nu sunt obiectul acestui feedback, mai mult, ar fi bine sa-ti amintesti ca exista un singur Dumnezeu pentru toata lumea.

 28. […] Moștenitoare Margareta a României a transmis, printr-un comunicat, poziţia familiei regale faţă de Roşia […]

 29. […] Regina Elisabeta a fost ocupat şi pe 6 septembrie 2013, după ce Casa Regală şi-a exprimat în mod diplomatic susţinerea pentru […]

 30. metamorphosis says:

  Mesaj, fireste, in limbaj diplomatic! Aviz necunoscatorilor: si acum 2000 de ani se exploata aur la Rosia Montana – a se vedea vestigiile arheologice conservate in situ, galeriile romane!!!
  “Multe sunt motivele pentru care Roșia Montană ar trebui să fie un exemplu de conectare, armonie, prosperitate și un model de dezvoltare europeană din Mileniul III.” Ce credeti voi a inseamna aceasta faza? Ce credeti ca vrea sa spuna prin model de dezvoltare europeana din Mileniul III?

 31. Respect și gratitudine Casei Regale a României pentru această fermă profesiune de credință benefică pentru România! Nimic fără Dumnezeu!

 32. Octavian says:

  Alteta Voastra,

  Cred ca cea mai rapida solutie este includerea in patrimoniul UNESCO al Rosiei Montane. Important e ca cei bine intentionati sa sesizeze si sa accelereze acest proces, prin care va putea fi protejata zona.

  De dupa 1989 incoace, Romania a fost condusa de oameni de “ocazie”, fara valori morale si orbiti de puterea banului.

  Problema este ca viata politica este inca dominata de personaje post-comuniste.

  Este nevoie ca Justitia sa isi faca datoria si sa pedepseasca tot ce inseamna ilegalitate si coruptie.

  Este nevoie de o schimbare, lumea incepe sa isi exprime nemultumirea.
  Parerea mea este ca Monarhia este singura solutie pentru a ne reda incredere si mandrie intr-un viitor mai bun al Romaniei.

  Cu respect si speranta in Monarhie,
  Octavian

 33. Aurica Vaceanu says:

  Alteta Voastra,
  Va multumim ca sunteti adevarati romani, alaturi de tara si de neam. continuati sa ne fiti alaturi si poate Dumnezeu s-o indura de noi dupa atitea prostii facute sa ne arate calea catre demnitate, progres si prosperitate .
  Cu aleasa stima si pretuire
  Aurica Vaceanu

 34. Fdan says:

  Intr-adevar, frumos gest.

  Ma ia cu fiori cind vad unde s-a ajuns in RO.
  Ca e lac cu cianuri, ca acum nu mai e lac cu cianuri, ca cianura se neutralizeaza, ca nu exista pinza freatica, ca terenul e impermeabil, etc

  Mineri cu salopete nou-noute, ca cei din piata universitatii din ’90, adusi cu autobuzul la manifestatiile pro.

  O presa care cenzureaza tot ce nu e pro….drept rasplata pentru reclama pe care o primesc de la RMGC.

  2013

  De necrezut.

 35. Cristian Badea says:

  Faptul ca Majestatile Lor si Altele Lor Regale sunt alaturi de noi, protestatarii din strada, pentru sprijinirea patrimoniului cultural si natural ne bucura.

  Insa simt un fior rece cand ma gandesc ca in ciuda protestelor noastre, ale Academiei, Bisericilor, Familiei Regale, numeroaselor asociatii de conservare si numerosilor specialisti in minerit, oamenii politici fac tot ce vor ei conform unei logici total disjuncte de cea a societatii mentionate mai sus.
  In realitate noi asistam neputinciosi la deciziile si la jocurile lor. Ei produc efecte tragice asupra vietilor noastre dar noi nu avem nici cel mai mic instrument de a le influenta deciziile sau de a le impune consecintele faptelor lor, in afara de iluzoriul vot. Practica ne-a demonstrat ca votul de blam actioneaza de fapt in favoarea oamenilor politici iresponsabili si nu impotriva lor.

  Iar catastrofa nu provine numai din potentialul lac de ceanuri si din instrainarea zacamintelor romanesti.
  Catastrofele sunt mai multe si s-au produs deja.
  Prima este data de faptul ca in Romania nu exista presa independenta, ci toate titlurile, indiferent de cine le patroneaza, pot fi cumparate la pachet cu o suma relativ modesta, de o corporatie oarecare, de asemenea modesta – pentru ca nici macar nu se afla in top 100 al corporatiilor mondiale.
  A doua este faptul ca Guvernul Romaniei a trimis in Parlament o lege care “externalizeaza” serviciul de exproprieri. Adica cedeaza unei corporatii straine un atribut al suveranitatii. Nu are importanta daca legea va trece sau nu de Parlament sau Curtea Constitutionala, ci este foarte grav ca Guvernul Romaniei a propus cedarea suveranitatii statale catre o corporatie privata straina.
  A treia catastrofa este faptul ca exista oameni de afaceri atat de puternici incat pot tine in sah Statul Roman si isi pot realiza proiectele impotriva vointei a milioane de oameni.
  In fata acestor probleme, 90% dintre romani sunt totusi pasivi, iar asta este catastrofa suprema. Desi cei mai multi dintre ei nu sunt de acord cu ce se intampla, din diferite motive – condamnabile sau nu, prefera sa nu se exprime prin mijloacele democratice sperand ca altii vor rezolva si pentru ei aceste probleme. Iar daca nu o vor rezolva altii, cei in cauza vor merge resemnati mai departe pana cand drumul se va infunda, si nici macar atunci nu isi vor asuma vina de a fi ajuns intr-o fundatura ci vor arunca vina pe vreun personaj aleator, eventual inexistent.

  Toate lucrurile aceastea ma fac sa ma intreb daca asta inseamna democratie, si daca da, cui este ea utila.

  Traiasca Regele!
  Nihil Sine Deo!

 36. aurel says:

  Mesajul Casei Regale Române, indiferent de opiniile contradictorii față de aceasta, accentuează și susține actul de conștiință al străzii în apărarea identității române, a legii, a respectului față de noi înșine și conferă istoricitate marșurilor de protest în cauza Roșia Montană. Dacă nici acum administrația centrală nu va înțelege că, prin amendarea trocului ilegal de la RM se va putea încă salva de la pierderea nordului va fi foarte grav. Înlocuirea de urgență a spoliatorilor va necesita chirurgii neconvenabile imaginii acestei Românii îngenunchiate dar încă vie.

 37. Valentin says:

  Multumim Casei Regale pt. mesajul transmis pt. protejarea Rosia Montana !
  Inca o dovada ca in Romania mai exista ADEVARATI ROMANI …

 38. Dr. Vasile Ciocoiu says:

  Multumim Familiei Regale pentru suportul elegant protejarii intereselor romanesti de la Rosia Montana! Romania are nevoie de mult suport in acest sens in special in aceste momente cand se urmareste fara scrupule si machiavelisme instrainarea obiectivelor de interes national.

 39. Un grup de simpatizanti says:

  Va rugam sa ajutati cauza salvarii Rosiei Montane prin transmiterea unui comunicat de presa publicat in toata media … Romanii au nevoie de valori !

 40. Liviu says:

  Vă mulţumim pentru susţinere, fiecare luptă pe frontul său!

 41. Cristi Iordache says:

  ups! nu m-aşteptam să trăiesc această dezamăgire! probabil multe vor mai urma…

 42. observator regal says:

  Vreti aur, hai ta tarnacop.
  Noi romanii nu ne ducem sa jefuim alte tari, sa le otravim.
  Si un roman ar putea sa verse cianuri in America sau aiurea.

 43. Ing. agronom Teodor Iliescu says:

  “…salvgardarea și înflorirea virtuților și valorilor Roșiei Montană” = Credinta, agricultura, traditii, turism, dar totodata garantarea proprietatii private a oamenilor in Regatul numit ROMANIA. Pentru cei ce inteleg aceste criterii, ii invitam in Alianta Nationala pentru Restaurarea Monarhiei ! Cu cat suntem mai multi si mai uniti, cu atat drumul nostru in Europa este mai scurt si am putea merge cu fruntea sus in toata lumea. Avand in vedere ca am sarbatorit UNIREA ROMANILOR la 1-decembrie-2013, NO HAI !

 44. Ionela says:

  Daniel Focsa, o carte despre istoria religiilor si o biblie…ti-ar completa cu succes biblioteca. Sa nu vorbim in necunostinta de cauza!
  Traiasca Regele!
  Nihil Sine Deo!

 45. […] Regală a susținut cauza referitoare la Roșia Montană din anul 2009 încoace, sprijinind, în orice fel posibil, salvgardarea și înflorirea […]

 46. […] Regală a susținut cauza referitoare la Roșia Montană din anul 2009 încoace, sprijinind, în orice fel posibil, salvgardarea și înflorirea […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 51852628
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate