Ziua de naștere a Principesei Sofia

Principesa Sofia își sărbătorește astăzi ziua de naștere. La mulți ani fericiți Alteței Sale Regale!

Principesa Sofia este cea de-a patra fiică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana și s-a născut la Atena, în Grecia, la 29 octombrie 1957. A studiat în Elveţia şi Marea Britanie, apoi, în Statele Unite, a urmat cursuri de Arte Frumoase la University North Carolina, Ashevillle, şi de design grafic şi fotografie la Corcoran College of Art and Design din Washington, DC. O lungă perioadă, Principesa Sofia a lucrat şi și-a expus cu succes tablourile pe ambele maluri ale Atlanticului. Expoziții de pictură ale Sofiei a României au fost găzduite în sudul Franței și în Statele Unite ale Americii.

După căderea comunismului în România, în decembrie 1989, Principesa Sofia a părăsit Statele Unite şi s-a întors la casa familiei din Elveţia, pentru a-şi ajuta tatăl. A jucat un rol important în consolidarea Secretariatului de la Versoix, alături de sora ei, Principesa Moștenitoare Margareta.

În ianuarie 1990, Principesa Sofia, alături de sora ei mai mare, Margareta, au păşit pentru prima dată pe pământ românesc.

Au descoperit o societate profund marcată de perioada comunistă. Principesele au hotărât să pună bazele Fundaţiei Regale Margareta a României, pentru a susţine proiecte durabile în domeniile educaţiei, dezvoltării comunităţii, societăţii civile şi culturii, proiecte care contribuie la reînnoirea spirituală şi socială a României.

În calitate de vicepreşedinte al fundaţiei, Principesa Sofia a avut un rol însemnat în identificarea unor proiecte de importanţă, în campanii de strângere de fonduri pe întreg teritoriul Statelor Unite, în organizarea ajutoarelor umanitare. De asemenea, ani de zile, principesa a contribuit la promovarea activităţii fundaţiei pe plan internaţional.

În 1995, Principesa Sofia a publicat, la Bucureşti, o carte de poveşti pentru copii, intitulată “Copilul Soarelui” și ilustrată de tineri artişti români. Toate veniturile obţinute au fost cedate Fundaţiei pentru proiectele menite să sprijine copiii.

În ultimii ani, Alteța Sa Regală s-a dedicat cu pasiune artei fotografice. Expoziții de artă fotografică semnată de Principesa Sofia au fost admirate în diverse orașe din țară, printre care s-au numărat cele de la Teatrul Național din București și de la Ateneul din Iași. Editura Curtea Veche a publicat o colecție de cărți ilustrate cu fotografiile Alteței Sale Regale, intitulată Ultramarine. În curând va apărea un album cu fotografie de artă în colaborare cu Institutul Cultural Român. Această colaborare, cu caracter internațional, va cuprinde și o amplă expoziție de fotografie.

Începând din septembrie 2018, Principesa Sofia locuiește în România.

5 comentarii

 1. Alexandru says:

  Alteta Voastră Regală,

  Vă doresc multă sănătate, fericire și putere în munca ce o depuneți pentru ridicarea Țării!

  La Mulți Ani!

 2. ASTARASTOAE DANIELA says:

  LA MULTI SI BINECUVANTATI ANI, ALTETA! BUNUL DUMNEZEU SA VA OCROTEASCA SI SA VA CALAUZEASCA PASII IN CONTINUARE!

 3. Ioana Bogdan says:

  La Multi Ani senini si plini de realizari! Multa sanatate si PACE ! Sa dea Domnul sa vedeti/vedem implinirea dorintei de salvare a Romaniei ! Multumim Casei Regale pentru echilibrul pe care il aduce prin tot ce face.

 4. LA MULTI ANI, cu sänätete, sä vä dea domnul, tot, ce doriti, zile senine si fericirte, LA MULTI ANI sä träiti! – este un cäntec frumos, pe romäneste
  La Multi Ani, Majestate
  Va doresc multa sanatate, fericire si tot binele!
  ———————————————————-
  Herzliche Glückwünsche zum Geburtsag aus Deutschland, Majestät

 5. Liliana Sora says:

  Iubirea de bine și de frumos să Vă însoțească mereu, iar Dumnezeu să Vă binecuvânteze ani mulți și fericiți, Alteța Voastră !

Lasa un comentariu

© 2007-2023 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 45645948
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate