Ziua de naștere a Principesei Sofia

Principesa Sofia își sărbătorește astăzi ziua de naștere. La mulți ani fericiți Alteței Sale Regale!

Principesa Sofia este cea de-a patra fiică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana și s-a născut la Atena, în Grecia, la 29 octombrie 1957. A studiat în Elveţia şi Marea Britanie, apoi, în Statele Unite, a urmat cursuri de Arte Frumoase la University North Carolina, Ashevillle, şi de design grafic şi fotografie la Corcoran College of Art and Design din Washington, DC. O lungă perioadă, Principesa Sofia a lucrat şi și-a expus cu succes tablourile pe ambele maluri ale Atlanticului. Expoziții de pictură ale Sofiei a României au fost găzduite în sudul Franței și în Statele Unite ale Americii.

După căderea comunismului în România, în decembrie 1989, Principesa Sofia a părăsit Statele Unite şi s-a întors la casa familiei din Elveţia, pentru a-şi ajuta tatăl. A jucat un rol important în consolidarea Secretariatului de la Versoix, alături de sora ei, Principesa Moștenitoare Margareta.

În ianuarie 1990, Principesa Sofia, alături de sora ei mai mare, Margareta, au păşit pentru prima dată pe pământ românesc.

Au descoperit o societate profund marcată de perioada comunistă. Principesele au hotărât să pună bazele Fundaţiei Regale Margareta a României, pentru a susţine proiecte durabile în domeniile educaţiei, dezvoltării comunităţii, societăţii civile şi culturii, proiecte care contribuie la reînnoirea spirituală şi socială a României.

În calitate de vicepreşedinte al fundaţiei, Principesa Sofia a avut un rol însemnat în identificarea unor proiecte de importanţă, în campanii de strângere de fonduri pe întreg teritoriul Statelor Unite, în organizarea ajutoarelor umanitare. De asemenea, ani de zile, principesa a contribuit la promovarea activităţii fundaţiei pe plan internaţional.

În 1995, Principesa Sofia a publicat, la Bucureşti, o carte de poveşti pentru copii, intitulată “Copilul Soarelui” și ilustrată de tineri artişti români. Toate veniturile obţinute au fost cedate Fundaţiei pentru proiectele menite să sprijine copiii.

În ultimii ani, Alteța Sa Regală s-a dedicat cu pasiune artei fotografice. Expoziții de artă fotografică semnată de Principesa Sofia au fost admirate în diverse orașe din țară, printre care s-au numărat cele de la Teatrul Național din București și de la Ateneul din Iași. Editura Curtea Veche a publicat o colecție de cărți ilustrate cu fotografiile Alteței Sale Regale, intitulată Ultramarine. În curând va apărea un album cu fotografie de artă în colaborare cu Institutul Cultural Român. Această colaborare, cu caracter internațional, va cuprinde și o amplă expoziție de fotografie.

Începând din septembrie 2018, Principesa Sofia locuiește în România.

13 comentarii

 1. Multe felicitäri de bine si sänätate dorim M.S. Principesei Sofia a Romäniei
  din Germania

 2. „La Mulți Ani!” fericiți și sănătoși Alteței Sale Regale, alături de întreaga familie și de poporul român!
  Dorim revenirea cât mai grabnică a Monarhiei pe Tronul Țării!

 3. Ioana Bogdan says:

  La multi ani! Multumim pentru frumusetea imortalizata prin arta, prin talentul cu care Va inzestrat Dumnezeu. Sanatate si multe bucurii!

 4. Viorica V. M. says:

  Alteței Sale Regale Principesei Sofia,
  La mulți ani regali fericiți !

 5. Alexandru says:

  La Multi Ani, Alteta Voastra Regala!

  Va doresc multa sanatate, fericire si putere de munca in toate activitatile pe care le desfasurati in folosul Romaniei!

 6. Liliana Sora says:

  Să Vă fie viaţa binecuvântare şi bucurie, alături de cei dragi ! La mulţi ani, Alteţa Voastră, cu sănătate şi frumoase împliniri !

 7. Altetei Sale Regale Printesei Sofia a Romaniei :

  Cu prilejul aniversarii zilei de nastere “La multi ani !” multa sanatate si multa dragoste sa domneasca in Familia Regala !

  Cu adanc respect
  Emilian Teodorescu

 8. Ionut Ticu says:

  La multi si binecuvântati ani cu multa sanatate, fericire si putere de munca Altetei Sale Regale Principesei Sofia a României!

  29 Octombrie 2020

 9. Călinescu Mariana says:

  La multi ani cu sănătate și împliniri in tot ceea ce faceți.
  Cu respect Mariana Calinescu.

 10. Remus-Dumitru Mihuțiu, mun. Oradea, jud. Bihor says:

  La mulți ani cu sănătate și fericire Alteța Voastră Regală ! Nihil Sine Deo !

 11. Antonio says:

  La multi ani! Dumnezeu sa va daruiasca o viata lunga si frumoasa.
  Dumnezeu sa va binecuvanteze!

 12. ASTARASTOAE DANIELA says:

  LA MULTI SI BINECUVANTATI ANI ALTETA! DUMNEZEU SA VA BINECUVINTEZE PE DVS. SI MUNCA DVS.
  VA IUBIM

 13. Diana Lucia Zotescu says:

  Alteta Voastra Regala,

  Fiiul meu si cu mine Va dorim, cu fericitul prilej al zilei de nastere, multa fericire, sanatate, ani multi si plini de realizari, inspiratie in activitatea artistica si vigoare in aceea de realizare a proiectelor Casei noastre Regale. Fie ca in curand, cand vom putea reveni la viata normala, sa Va putem vedea cat mai des printre noi, alaturi de Majestatea Sa si de ceilalti Membri ai Casei noastre Regale.

  LA MULTI ANI, ALTETA VOASTRA !

Lasa un comentariu

© 2007-2021 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 32676055
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate