Ziua de naștere a Principesei Sofia

Principesa Sofia își sărbătorește astăzi ziua de naștere. La mulți ani fericiți Alteței Sale Regale!

Principesa Sofia este cea de-a patra fiică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana și s-a născut la Atena, în Grecia, la 29 octombrie 1957. A studiat în Elveţia şi Marea Britanie, apoi, în Statele Unite, a urmat cursuri de Arte Frumoase la University North Carolina, Ashevillle, şi de design grafic şi fotografie la Corcoran College of Art and Design din Washington, DC. O lungă perioadă, Principesa Sofia a lucrat şi și-a expus cu succes tablourile pe ambele maluri ale Atlanticului. Expoziții de pictură ale Sofiei a României au fost găzduite în sudul Franței și în Statele Unite ale Americii.

După căderea comunismului în România, în decembrie 1989, Principesa Sofia a părăsit Statele Unite şi s-a întors la casa familiei din Elveţia, pentru a-şi ajuta tatăl. A jucat un rol important în consolidarea Secretariatului de la Versoix, alături de sora ei, Principesa Moștenitoare Margareta.

În ianuarie 1990, Principesa Sofia a păşit pentru prima dată pe pământ românesc, alături de sora ei mai mare, Margareta.

Au descoperit o societate profund marcată de perioada comunistă. Sofia și-a ajutat tatăl și sora mai mare să pună bazele Fundaţiei Regale Margareta a României, pentru a susţine proiecte durabile în domeniile educaţiei, dezvoltării comunităţii, societăţii civile şi culturii, proiecte care contribuie la reînnoirea spirituală şi socială a României.

În calitate de vicepreşedinte al fundaţiei, Principesa Sofia a avut un rol însemnat în identificarea unor proiecte de importanţă, în campanii de strângere de fonduri pe întreg teritoriul Statelor Unite, în organizarea ajutoarelor umanitare. De asemenea, ani de zile, principesa a contribuit la promovarea activităţii fundaţiei pe plan internaţional.

În 1995, Principesa Sofia a publicat, la Bucureşti, o carte de poveşti pentru copii, intitulată “Copilul Soarelui” și ilustrată de tineri artişti români. Toate veniturile obţinute au fost cedate Fundaţiei pentru proiectele menite să sprijine copiii.

În ultimii ani, Alteța Sa Regală s-a dedicat cu pasiune artei fotografice. Expoziții de artă fotografică semnată de Principesa Sofia au fost admirate în diverse orașe din țară, printre care s-au numărat cele de la Teatrul Național din București și de la Ateneul din Iași. Editura Curtea Veche a publicat o colecție de cărți ilustrate cu fotografiile Alteței Sale Regale, intitulată Ultramarine. În anul 2021, Editura Corint a publicat un album cu fotografie de artă semnat de ASR, numit “Mânăstirea română. Sărbătorind comunitățile spirituale ale României“. Palatul Elisabeta a găzduit expoziția de fotografie cu același titlu, în anul 2022. Anul acesta, un nou album, în ediție bilingvă, română și engleză, este publicat de Editura Curtea Veche, sub titlul: “Din piatră și oțel. O călătorie în lumea Urbex“, iar Galeria Galateca din Capitală găzduiește expoziția cu același nume.

Începând din septembrie 2018, Principesa Sofia locuiește în România.

8 comentarii

 1. Alexandru says:

  La Mulți Ani, Alteta Voastră Regală! Vă rog să primiți din partea mea cele mai calde urari de sănătate, fericire și tot binele!

 2. Sub zodia artelor sublime

  Alteța Sa Regală Principesa Sofia a României, cea de-a patra fiică a Majestăţilor Lor Regelui Mihai I şi Reginei Ana s-a născut într-un miez de toamnă, când octombrie poartă în braţele anotimpului fiori, melancolii şi ecouri tânguitoare, parcă doar depărtările înstăpânind spaţiul, parcă nimic nemaifiind aproape, totul afundându-se-ntr-un cer gol, cenuşiu, în păduri îngropate până la genunchi în frunze şi dezbrăcate ca nişte schelete gri, în adâncuri de ape mâloase, opace ca huma, pustii ca nişte uliţi lungi prăbuşite din cer peste singurătăţi şi ducându-se spre nicăieri.
  Dar, pentru Familia Regală a României, în octombrie străluminează două răsărituri de soare cald şi blând, ca doi bujori şi două surâsuri pe obraz desferecat de mohorâri şi tăceri ursuze: 25 şi 29 ale lunii, zilele sosirii în raza destinului a Majestăţii Sale Regelui Mihai I şi a fiicei Sale, Principesei Sofia.
  Cea de-a patra fiică a Regelui a venit pe lume sub zodia artelor sublime, ca să-i fie naturii, la rându-i, hărăzit să se-mblânzească, încât ştimele întunericului, viscolului, ploilor, vântului, focului, apelor, pădurii, cerului, fântânilor, şteiurilor şi-adâncului să se-mbrace în mirese de prinţi, frumoase, fermecătoare, vesele, gingaşe, ca să poată, cu sărutul iubirii şi lacrima bunătăţii să ardă şi să spele urâtul, să purifice şi să oglindească magnifica frumuseţe, aşa cum şlefuitorii sticlei şi ai aurului făuresc limpezimea, strălucirea şi minunea vitraliului şi bijuteriei!
  A studiat Arte Frumoase, design grafic şi fotografie a pictat tablouri, a realizat expoziții de fotografii în țară și peste hotare, a scris şi publicat, literatură suavă pentru copii, a contribuit consecvent și cu utilitate în proiectele de sprijinire a copiilor la acțiunile Fundației Principesa Margareta a României, iar începând cu 2017 își încredințează timpul, pasiunea, ţelurile, artei fotografice. A expus lucrări de înaltă ţinută artistică la Teatrul Național din București, la Ateneul din Iași, în alte galerii de artă fotografică din țară și internaționale. Unele dintre acestea au fost integrate la ilustrarea unor cărţi lucrate la Editura „Curtea Veche”, sub generic de colecţie „Ultramarine”.
  Din septembrie 2018, Alteța Sa Regală Principesa Sofia locuiește în România.
  Prin ceea ce realizează Alteţa Sa Regală atât pe pânze cât şi în expunere fotografică, subiectul preluat în stare brută se înveşmântează într-o certă aură artistică originală şi provocatoare de emoţii. Natura este atât de frumoasă şi perfectă încât nu are nevoie de transfigurări artificializate. De aceea, nimeni nu o poate privi mai aproape de inimă decât ochiul uman – în cazul Alteţei Sale Regale Principesei Sofia, chiar şi aparatul fotografic priveşte cu ochii, aude, simte, nu este un obiect rece, supratehnicizat, inert…; în mâinile Principesei, aparatul fotografic preia graiul naturii şi îl transformă în imagini ce cântă simfonii, vorbesc poeme şi oglindesc raiuri…!
  La mulți ani Alteța Voastră Regală!
  (Aurel V. Zgheran)

 3. Liliana Sora says:

  O coincidență fericită de date – 29 octombrie 1875 și 29 octombrie 1957 – date ce pun în lumină și în valoare două nume de referință pentru instituția regalității, Regina Maria a României, respectiv Alteța Sa Regală Principesa Sofia, amândouă firi sensibile, romantice, iubitoare de artă, care vibrează în fața frumosului . Să vă fie viaţa binecuvântare şi bucurie, în care sănătatea şi toate împlinirile frumoase să Vă însoţească mereu, alături de cei dragi ! La mulți ani fericiți, Alteța Voastră !

 4. Comănescu Ovidiu says:

  LA MULȚI ȘI BINECUVÎNTAȚI ANI,ALTEȚĂ!

 5. HERZLICHE GLÜCKWÜNSCHE, Majestät
  Prinzessin Sofia von Rumänien wünschen wir Gesundheit, Zufriedenheit und viel Glück von ganzem Herzen aus Deutschland

 6. Diana Lucia Zotescu says:

  Alteta Voastra,

  Mi-ar fi placut sa Va pot face urarea de LA MULTI ANI in mod direct, cu ocazia expozitiei. Nu a fost posibil, spre marele meu regret, cu atat mai mult cu cat stiu din expozitiile anterioare – in special cea de la Teatrul National de acum cativa ani – cat talent de mare artist respira in fiecare fotografie a Altetei Voastre. Cei care le-au admirat, fie pe blogul Casei Regale, fie in expozitii, stiu cat de adevarata este aceasta afirmatie.

  Al doilea motiv de regret este interesul meu special pentru tematica expozitiei, care este asemanator celei infatisate intr-un volum similar al Ordinului Arhitectilor, dedicat ruinelor mastodontilor industriali ai comunismului, unde fotografiile sunt insotite de ample comentarii de specialitate. Este tot in editie bilingva, unde eu, cu modestie, semnez traducerea in limba engleza. Sper sa reusesc sa obtin inca un exemplar pe care, cu ingaduinta Altetei Voastre, as dori sa Vi-l daruiesc. Acest volum insa nu isi propune sa trateze artistic tematica, ci se ocupa mai mult de modalitatile de transformare a acestor schelete industriale in cladiri care sa serveasca comunitatea, asa cum s-a intampla cu multe foste fabrici parasite din alte tari, care au dobandit, prin renovare, o noua destinatie sociala sau culturala.

  Sper sa gasesc in librarii, sau la editura ‘Curtea Veche’, un exemplar al cartii “Din piatra si otel – O calatorie in lumea Urbex”.

  La Multi Ani, Alteta Voastra, cu multa sanatate, fericire si o viata indelungata plina de frumusete !

  Cu deosebita loialitate si adanca admiratie,
  prof. Diana Lucia Zotescu

 7. ASTARASTOAE DANIELA says:

  La Multi si Binecuvantati Ani, Alteta!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 49632590
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate