Vytautas Landsbergis, vizita la Castelul Peleș

Știre TVR

Joi, 25 iunie 2015, a continuat vizita în țara noastră a Președintelui Vytautas Landsbergis și a dnei Ručytė-Landsbergienė. Înalții oaspeți lituanieni au petrecut întreaga zi la Domeniul Regal Sinaia.

Seara, la ora 19, în Holul de Onoare, în prezența reprezentanților Parlamentului și Guvernului României, precum și a unor personalități din societatea civilă românească, Excelența Sa Vytautas Landsbergis, Președintele Lituaniei între 1990 și 1992,  a primit Marea Cruce a Ordinului Coroana României, din partea Majestății Sale Regelui Mihai I.

În limba română, apoi în limba lituaniană, a fost dată citirii următoarea motivație, semnată de Majestatea Sa Regele și dedicată Președintelui Landsbergis:

“Pentru admirabila sa statură politică, dăltuită cu demnitate, curaj şi puterea exemplului personal. Pentru calitatea sa de prim şef de Stat al Lituaniei libere. Pentru că, prin contribuţia sa esenţială la organizarea Lanţului Libertăţii din 23 august 1989, a declanşat răsturnarea puterii sovietice, a atras atenţia lumii asupra pactului Ribbentrop-Molotov şi a fundamentat, prin fapta a milioane de oameni, recâştigarea independenţei statelor baltice. Pentru exemplarul său leadership, continuat în cursul celor două decenii de tranziţie şi integrare euro-atlantică, în cursul cărora a promovat democraţia, libertăţile şi apropierea de valorile occidentale. Pentru poziţia sa fermă împtoriva dictaturii şi autoritarismului de orice fel, precum şi a apologiei acestora. Pentru că, prin toate aceste fapte, a servit şi serveşte aceleaşi principii ale adevărului şi dreptăţii naţiunilor susţinute de Coroana Română”.

Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare a înmânat decorația, în prezența doamnei Ručytė-Landsbergienė,  a Președintelui Senatului României, a Președintelui Emil Constantinescu, a Ministrului Educației Naționale și a ambasadorului Republicii Lituania în România. La ceremonie au mai luat parte reprezentanți ai unor instituții centrale, ai societății civile românești și ai Casei Majestății Sale Regelui.

Seara a continuat cu un dineu în Sufrageria de Stat, construită în secolul al XIX-lea de Regele Carol I pentru a oferi cea mai înaltă ospitalitate musafirilor importanți în țara noastră. Dineul a fost oferit de Principesa Moștenitoare și de Principele Radu. La începutul dineului, Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare a spus:

“Domnule Președinte, Doamnă Landsbergis,

În numele Majestății Sale Regelui Mihai I, vă adresez bun venit la Castelul Regal Peleș în această seară, cu ocazia vizitei voastre în România.

În multe privințe, Domnule Președinte, sunteți un model pentru societățile țărilor noastre și pentru timpurile noastre. Statura voastră civică și culturală, precum și rolul vostru influent au contribuit la scrierea unei splendide pagini din istoria noastră comună, în ultimul sfert de veac.

Trăim o epocă de dezvoltare fără precedent a comunicației, a prosperității și a libertăților. Este, totodată, o epocă a răspândirii fără egal a democrației. Dar, din nefericire, aceste binecuvântări nu vin singure, ci însoțite de egoism, cinism, iresponsabilitate și o alarmantă scădere a respectului pentru etică, profesionalism și competență.

De aceea, exemplul vostru, alături de cel al lui Lech Walesa și Vaclav Havel, dă inspirație și speranță nouă, tuturor.

Doamnelor și domnilor, vă rog să ridicați paharele și să închinăm în sănătatea Președintelui și Doamnei Landsbergis, precum și pentru România și Lituania!

La mulți ani”!

În timpul dineului, Orchestra Academiei Forțelor Aeriene de la Brașov a oferit un concert foarte apreciat de personalitățile prezente, în care au fost intrepretate lucrări românești și din repertoriul clasic internațional.

Președintele Vytautas Landsbergis a răspuns printr-un toast, în care a vorbit despre respectul pe care îl are față de pașii făcuți de România pe calea democrației și libertății, precum și de admirația sa față de Casa Regală a României și rolul ei în societatea de astăzi. Înaltul oaspete a afirmat că Peleșul este el însuși o coroană a țării noastre. Președintele a închinat pentru România și a spus “Dumnezeu să binecuvânteze Casa Regală a României”.

Florile care au decorat masa dineului au fost alese în culorile drapelului național lituanian.

 

 

 

Fotografii de Daniel Angelescu.

14 comentarii

 1. Vladimir Dumitru says:

  Un eveniment de excepție !
  Îl observ în unele fotografii și pe fostul președinte Emil Constantinescu căruia îi transmit doar acest mesaj : dincolo de niște merite incotestabile din păcate, și-a ratat șansa istorică de a fi fost ultimul președinte al României înaintea unei restituiri legitime numită MONARHIA CONSTITUȚIONALĂ !
  Cred că toți cititorii acestui comentariu știu despre ce este vorba !

 2. Maxim Petru says:

  SANATATE MAJESTATII SALE REGELE MIHAI!

 3. Liliana Sora says:

  Atunci când trăiești pentru a te exprima nu pentru a impresiona, când muncești pentru o cauză și nu pentru aplauze, când perseverezi pentru a ajunge la echilibru , când privești și analizezi cu calm și înțelepciune pentru a aduce liniște , încredere și siguranță, când vezi oportunități pentru a face lumină în întuneric, când adevărata valoare umană este valoarea pe care o dai vieții altora…, aprecierea și recunoașterea excelenței nu poate fi pusă la îndoială, iar ” recunoștința dă sens trecutului, aduce pace zilei de azi și creează viziunea pentru mâine… ” Felicitări și tot respectul pentru Familia Regală și pentru distinșii oaspeți care, cu certitudine ,vor păstra în suflet cele mai frumoase amintiri .

 4. Make Banica says:

  Excelent !!!!!

 5. Merym Flory says:

  sunt alaturi de familia regala!!

 6. Pusa Caldare says:

  mult respect !

 7. Mela says:

  otați oameni buni sa vina Regele la putere sa se schimbe și la noi traiul

 8. Florea Marin says:

  Vrem monarhie constituțională, NU republică prezidențială!

 9. Rodica Zwilling says:

  Daca ati fi vrut cu adevarat monarhia cu 25 anii in urma ,Rominia ar fi aratat astazi foarte monarhica si oameni ar fi fost mai fericiti

 10. Emilian T.Vandenboer says:

  Un moment deosebit ! Alteta Sa Regala Printesa Margareta a amintit si de Vaclav Havel si de Lech Walesa alaturi de Vytautas Landsbergis, 3 eroi ai zonei sovietice, lipsita de libertate si democratie 45 de ani. Inteleg prezenta Presedintelui Senatului al Romaniei alaturi de Alteta Sa Regala Printesa Margareta, dar nu am inteles prezenta d-lui Constantinescu ! In calitate de ce ? Nu-i nimic domnule Constantinescu , la Monarhia Parlamentara Regatul Romaniei va reajunge si fara ajutorul dumneavoastra. Va iertam, dar nu uitam.
  Privesc aceste fotografii cu mandrie si speranta intr-un viitor stralucit al Regatului Romaniei. Intr-un cantec iubit al Romaniei se spune : “…Iarba rea din holde piara !
  Piara dusmanii din tara !…”
  Pe aceasta cale deasemenea aduc multumiri Excelentei Sale domnului Vytautas Landsbergis, care este un erou nu numai al tarii sale dar al intregii lumi, un exemplu de urmat pentru cei care doresc libertate si democratie.
  Numai Monarhia reface Romania !
  Cu adanc respect fata de Casa Regala de Romania !
  Emilian T.Vandenboer

 11. vladut mihaela says:

  Momente impresionante si emotionante traite de inaltele personalitati lituaniene alaturi de Altetele Lor Regale Principesa Margareta si Principele Radu impreuna cu alti membrii marcanti ai societatii romanesti .

 12. Sima Gicu says:

  ce parere aveti ? monarhia mai poate salva Romania noastra draga,din ghearele coruptiei,mediocritatii,minciunii,mai pleaca cei ce au dat de gustul puterii si de slabiciunea poporului? .Totul depinde de noi.

 13. Michaela-sofia Vladut says:

  Felicitari Altetelor Lor Regale Principesa Margareta si Principele Radu pentru tot ce fac pentru promovarea Romaniei in lume !

 14. Semian Silviu says:

  Monarhia constitutionala trebuie promovata in randul tinerilor.

Lasa un comentariu

© 2007-2023 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 47314375
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate