Vytautas Landsbergis, vizita la București

Știre TVR

Miercuri, 24 iunie 2015, vizita în România a Excelenței Sale Vytautas Landsbergis, Președinte al Lituaniei între anii 1990 și 1992, a continuat la București.

În cursul dimineții, domnul președinte Landsbergis, profesor la Conservatorul de Muzică din Vilnius, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Muzică.

Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta a luat parte la ceremonia de conferire a titlului, care a avut loc în Sala George Enescu a Universității Naționale de Muzică.

În aceeași zi, Principesa Moștenitoare și Principele Radu au oferit un dejun, la Palatul Elisabeta, în onoarea domnului președinte Vytautas Landsbergis și doamnei Gražina Ručytė-Landsbergienė. Alături de Altețele Lor Regale, s-a aflat Principesa Maria. La dejun au luat parte domnul președinte Emil Constantinescu și doamna Nadia Constantinescu.

Președintele Landsbergis a sădit, apoi, un copac, care îi va purta numele, în grădina Palatului Elisabeta, la Memorialul Copacilor.

În cursul serii, Principele Radu a asistat, la Ateneul Român, la conferința-dialog “Elitele intelectuale din Europa de Est: de la disidenţa anticomunistă la integrarea euroatlantică” susținută de Președinții Vytautas Landsbergis și Emil Constantinescu.

În debutul conferinței, ambasadorul Republicii Lituania la București, Excelența Sa Arvydas Pocius a făcut o prezentare a înaltului oaspete lituanian.

De asemenea, conferința a inclus un moment muzical interpretat la pian de către profesorul Vytautas Landsbergis.

La conferință au participat reprezentanți ai instituțiilor statului, ambasadori ai statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti, personalităţi marcante ale mediului academic românesc, precum și reprezentanți ai societății civile.

Fotografii realizate de:

Daniel Angelescu

Ambasada Republicii Lituania la București

 

6 comentarii

 1. Ratoi Mariana says:

  Minunat ! Multumim familiei regale pentru tot ce face pentru tara si popor.
  Traiasca regele !

 2. Liliana Sora says:

  Respect și admirație pentru Excelența Sa Vytautas Landsbergis, omul pentru care temeiul oricărei morale este respectarea libertății celuilalt, pentru care tot ce este cu adevărat înălțător și măreț este creat de omul liber, și mai presus de toate înțelege că a fi liber nu înseamnă să faci tot ce vrei, ci să știi că poți să vrei. Este omul înzestrat cu puterea de a fi ferm sigur pe el și independent și curajul de a se sprijini pe ceilalți oameni , de a lupta pentru libertate care înseamnă necesitatea înțeleasă, răspundere, ordine, și de ce nu, sănătatea sufletului, este un reprezentant al demnității omenești care lasă o urmă luminoasă în istorie . Felicitări Familiei Regale care întotdeauna apreciază și recunoaște valoarea și excelența Trăiască Regele !

 3. Lia Elena says:

  Sunt mandra

 4. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

  CA INTOTDEAUNA, TOATA ADMIRATIA PENTRU FAMILIA REGALA !

 5. Make Banica says:

  Familia Regala este un MODEL si imi doresc sa ramana asa: elegantia, normala, prietenosa, deschisa, ancorata in realitate si totusi….cu un parfum de …din totdeauna…!!! Felicitari pentru postari: vor ajuta lumea sa inteleaga mai usor ce inseamna decenta, politetea, bunul simt, stilul “nobili” nascut, nu facut de azi pe maine…

 6. Diana Lucia Zotescu says:

  Iata ca, acolo unde valoarea umana conteaza, in Cehia si Lituania din perioada anilor lujerilor cruzi ai postcomunismului, au ajuns presedinti un scriitor-dizident anticomunist precum Vasclav (ortografie incerta) Havel si un muzician/pianist precum Vytautas Landsbergis. Pe meleagurile baladei “Miorita”, romanii au fost pastoriti dupa 1989 de un politruc-inginer uns din belsug cu toate alifiile perstilentiale ale comunismului si de un “eiusdem farinae” marinar/comunist/securist asisderea scaldat in aceleasi zoaie mocirloase comuniste (in plus ‘dotat’ cu infinita marlanie, lipsa de pudoare elementara si un nesfarsit egoism si sete de putere), fiecare agatandu-se de grumajii vlaguiti ai tarii timp de 11 ani (primul) si de 10 ani (cel de al doilea). Faptul ca intre ei s-a interpus, timp de 4 ani, un profesor universitar care a incercat – cu un oarecare succces – sa redreseze situatia (dar care, ca sa il citez, a fost din pacate “invins de sistem” si nu a mai candidat pentru un nou mandat) a fost o mana timida intinsa de istorie pe care nu am stiut sa o apucam cum trebuie. Acum avem din nou un profesor ca presedinte – si in plus o natie ceva mai vigilenta si mai ‘scolita’ in ale politicii, de la care asteptam multe.

  Cea mai mare asteptare a noastra, a monarhistilor, este cea pe care nici nu mai trebuie sa o exprim aici. Fie-ne Dumnezeu alaturi in telul, in gandul si in fapta noastra, pentru ca pentru noi, cei ce identificam salvarea nationala si a viitorului nostru cu Sceptrul si Coroana, raspunsul este unul singur: NIHIL SINE DEO,
  NIHIL SINE REGE.

  Bun sosit in tara Excelentei Sale fostului presedinte al Lituaniei Vytautas Landsbergis si sotiei sale, si multumiri pline de recunostinta pentru gazdele inaltilor oaspeti, Altetelor Lor Regale Principesei Mostenitoare Margareta, Principelui Radu si Principesei Maria.

Lasa un comentariu

© 2007-2021 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 36780527
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate