Vizită regală în Maroc

Alteța Sa Regală Principele Radu a reprezentat pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, într-o vizită în Regatul Marocului, în zilele de 5-9 martie 2018.

A fost a doua vizită externă a Familiei Regale a României în anul 2018. În luna februarie, Principele Radu a vizitat Emiratele Arabe Unite, pentru promovarea învățământului superior românesc în țările Golfului.

Familia Regală română a mai vizitat Marocul în anii 2005 și 2014 și s-a întâlnit, în diverse ocazii, cu membri ai Familiei Regale marocane în Franța, Marea Britanie, Suedia și Spania.

Monarhiile lumii. Familia Regală a României și Regatul Marocului

În cadrul actualei vizite, Principele Radu a fost prezent în orașele Casablanca și Rabat, și a fost însoțit de rectori a 10 universități din București, Iași, Cluj, Timișoara, Alba Iulia, Sibiu, Arad și Constanța, precum și de președintele Consiliului Național al Rectorilor, profesorul Sorin Cîmpeanu. A însoțit, de asemenea, pe Alteța Sa Regală în vizita din Maroc președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, dl Mihai Covaliu.

La aeroportul internațional din Casablanca, luni, 5 martie, Principele Radu a fost întâmpinat de ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României la Rabat, Excelența Sa doamna Daniela Băzăvan, precum și de membri ai Protocolului Palatului Regal.

În cursul după-amiezii de luni, 5 martie 2018, Alteța Sa Regală Principele Radu s-a întâlnit cu Alteța Sa Regală Principele Moulay Rachid, la reședința princiară din Rabat. Au fost discutate relațiile bilaterale ale Regatului Marocului cu România în domeniul învățământului universitar, al dezvoltării economice, precum și aspecte legate de cooperarea între Uniunea Europeană și Africa de Nord și Orientul Mijlociu. La întâlnire a luat parte ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României la Rabat, Excelența Sa doamna Daniela Băzăvan.

Marți, 6 martie 2018, în cursul dimineții, Alteța Sa Regală s-a întâlnit cu Prim-ministrul Guvernului marocan, Excelența Sa dl Saadedine El Othman, la sediul Guvernului Regatului Maroc. La întâlnire a luat parte ES dna Daniela Băzăvan, ambasadorul României, precum și profesorul Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor din România. A fost discutată cooperarea bilaterală în domeniul învățământului superior, cea din domeniul economic, cu precădere proiecte legate de industrie și turism.

În aceeași dimineață, Principele Radu s-a întâlnit cu dl. Said Amzazi, Ministrul Educației  Naționale din Maroc. La întâlnire au luat parte președinții universităților marocane și rectorii universităților din România care însoțesc pe Alteța Sa Regală în această vizită. Au fost prezenți secretarul de Stat în Ministerul Educației Naționale Ioan Ștefan Groza, ambasadorul României în Maroc, președintele Consiliului Național al Rectorilor și diplomați din Ambasada României la Rabat.

Tot marți, Principele Radu a luat parte la un prânz de lucru oferit de ministrul Educației Naționale din Maroc, la care au fost invitați rectorii universităților românești și președinții universităților marocane.

Ambele întâlniri au adus în discuție aprofundarea relațiilor dintre universitățile celor două țări, proiecte în care profesorii și studenții să ia parte în mod nemijlocit. Au fost evocate, de asemenea, proiecte care se bucură de sprijin din partea Uniunii Europene.

În seara de marți, la reședința României din Rabat, Alteța Sa Regală a luat parte la o recepție oferită de ambasadorul României, ES dna Daniela Băzăvan, și de Consulul Onorific al României la Fes. Au luat parte întreaga delegație românească prezentă la Rabat și reprezentanți ai ministerelor Educației și Afacerilor Externe din Maroc.

În cadrul recepției oficiale găzduită de ambasadorul României, a fost semnat un acord de cooperare bilaterală între Consiliul Național al Rectorilor din România și Consiliul Național al Președinților Universităților din Regatul Marocului.

Miercuri, 7 martie 2018, la sediul Comitetului Național Olimpic al Regatului Maroc, Principele Radu s-a întâlnit cu domnul Faycal Laaraichi, Președintele Comitetului Național Olimpic. Au fost prezenți președintele COSR, domnul Mihai Covaliu, domnul Cristian Butariu, coordonatorul relațiilor internaționale ale COSR, și ambasadorul României la Rabat.

Tot miercuri, Principele Radu s-a întâlnit cu domnul Rachid Talbi Alami, Ministrul Tineretului și Sporturilor. Au fost prezenți președintele COSR, domnul Mihai Covaliu, domnul Cristian Butariu și ambasadorul României la Rabat.

În ambele întâlniri a fost discutată cooperarea între România și Maroc în domeniul învățământului sportiv de toate gradele, despre activitatea comitetelor olimpice și despre modalitățile de aprofundare a interesului tinerei generații pentru activitățile și performanțele sportive.

În încheierea zilei de miercuri, Alteța Sa Regală s-a întâlnit cu o delegație a Semilunii Roșii marocane. A luat parte ES doamna ambasador Daniela Băzăvan. Principele Radu a transmis din partea Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, președintele Crucii Roșii Române, dorința de cooperare bilaterală a celor două mari organizații naționale și a discutat cu conducerea Semilunii Roșii modalitățile de implicare socială și educațională a organizației în societatea marocană.

Joi, 8 martie 2018, Principele Radu, alături de întreaga delegație românească, a luat parte la Ziua Porților Deschise pentru România, la Universitatea Hassan II din Casablanca. În cadrul întâlnirii din Aula Mare a universității, Alteța Sa Regală a ținut o prelegere despre România, la o sută de ani de la Marea Unire. Principele Radu a vorbit, de asemenea, despre parcursul Regatului Marocului și cel al României, în ultimul secol. La întrunire au luat parte personalități din domeniul învățământului superior, reprezentanți ai Guvernului marocan, studenți, profesori, intelectuali marocani care au studiat în România și reprezentanți ai comunității românești din Casablanca.

Universitatea Hassan II a oferit o recepție, urmată de un prânz, Principelui Radu și oficialilor români prezenți la eveniment.

Presa marocană despre Ziua Porților Deschise

Joi după-amiază, Principele Radu, alături de întreaga delegație românească, a vizitat Moscheea Hassan al II-lea din Casablanca.

Vizita Principelui Radu în Regatul Marocului s-a încheiat, vineri, 9 martie 2018, cu o ceremonie în care Alteța Sa Regală a depus o coroană de flori la Mausoleul Regal din Rabat, unde se găsesc mormintele Regelui Mahomed al V-lea și Regelui Hassan al II-lea. Ceremonia a avut loc în prezența diplomaților români și a reprezentanților Protocolului Regal marocan.

Întâlnirea cu prim-ministrul Guvernului marocan

Întâlnirea la Ministerul Educației din Rabat

La Reședința României de la Rabat

La Comitetul Național Olimpic al Marocului

La Ministerul Tineretului și Sporturilor

La Semiluna Roșie marocană

Ziua Porților deschise pentru România, la Universitatea Hassan al II-lea din Casablanca

La Mausoleul Regal din Rabat

 

23 comentarii

 1. Cristian Sandu says:

  Respect si admiratie!

 2. Nicu Nela, Constanța says:

  Multă sănătate și bucurii nesfârșite.

 3. 2 eleve de a 8-a, Tălmaciu says:

  Vrem MONARHIE !

 4. Ionut Ticu says:

  Head of government, Saad Eddine El Othmani, and HRH Prince Radu of Romania highlighted, Tuesday in Rabat, the excellence of friendship relations between Morocco and Romania, which go back more than half a century:

  http://www.mapnews.ma/en/top-news/politics/govt-chief-prince-radu-highlight-excellence-moroccan-romanian-links

  Les présidents des universités marocaines et leurs homologues roumains examinent à Rabat les moyens de renforcer la coopération bilatérale:

  http://maroc-diplomatique.net/presidents-universites-marocaines-leurs-homologues-roumains-examinent-rabat-moyens-de-renforcer-cooperation-bilaterale/

  M. le Ministre, accompagné de M. le Secrétaire d’Etat, reçoivent Son Altesse Royale le Prince Radu de Roumanie:

  http://orientation.gov.ma/fr/Actualite/3958-%D8%A7%D9%84%D8%B3%D9%8A%D8%AF-%D8%A7%D9%84%D9%88%D8%B2%D9%8A%D8%B1-%D9%8A%D8%B3%D8%AA%D9%82%D8%A8%D9%84%D8%8C-%D8%A8%D9%85%D8%B9%D9%8A%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D8%B3%D9%8A%D8%AF-%D9%83%D8%A7%D8%AA%D8%A8-%D8%A7%D9%84%D8%AF%D9%88%D9%84%D8%A9%D8%8C-%D8%B5%D8%A7%D8%AD%D8%A8-%D8%A7%D9%84%D8%B3%D9%85%D9%88-%D8%A7%D9%84%D9%85%D9%84%D9%83%D9%8A-%D8%B1%D8%A7%D8%AF%D9%88-radu%D8%8C-%D8%A3%D9%85%D9%8A%D8%B1

  Vivat Royal Diplomacy!

 5. Vivat Royal Diplomacy!!FELICITARI ASR Principe Radu si toti participanti!!BRAVO !!

 6. […] Sa Regală Principele Radu reprezintă pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, într-o vizită în Regatul Maroc, în zilele de 5-9 martie 2018. Cu acest prilej, publicăm un material pentru a oferi repere din istoria ţărilor şi […]

 7. Liliana Sora says:

  Nu demult, ASR Principele Radu a participat la Gala Superbrands România, unde branduri centenare puternice au fost premiate . Şi pentru că un brand este un nume, sau un simbol , folosit în identificarea produselor sau serviciilor, a unor evenimente sau chiar clădiri , a unor oameni sau unor companii, şi nu numai, putem spune că Familia Regală este un adevărat brand , creat pe baza unei identitati bine conturate şi recunoscute , un brand al demnităţii şi civilizaţiei, al diplomaţiei şi respectului, al încrederii şi integrităţii…, al calităţii privită în toată complexitatea sa. Iată de ce Familia Regală , creatoare şi purtătoare de valori, cu înţelepciune, raţiune şi onestitate a construit întotdeauna o imagine favorabilă ţării , în Europa şi în întreaga lume .
  Stimă şi consideraţie pentru întreaga Familie Regală !

 8. Gabriela Bucur says:

  RESPECT!!

 9. Ioan Secrieru says:

  RESPECT SI CONSIDERAȚIE, ACTIUNE REGALĂ DE SUCCES

 10. Rusu Renata - București says:

  RESPECT si admiratie totala pentru tot ceea ce faceti!

 11. jurist Remus-Dumitru Mihuțiu, mun. Oradea, jud. Bihor says:

  Felicitări ! Trăiască MS Regina Margareta a Românilor ! România Regat ! Prin Statornicie La Izbândă ! Nihil Sine Deo !

 12. N Bogaceanu says:

  Diplomație Regală! Respect!

 13. […] externă a Familiei Regale a României în anul 2018, după Emiratele Arabe Unite (februarie) și Regatul Marocului […]

 14. […] externă a Familiei Regale a României în anul 2018, după Emiratele Arabe Unite (februarie), Regatul Marocului (martie) și Republica Turcia […]

 15. […] externă a Familiei Regale a României în anul 2018, după Emiratele Arabe Unite (februarie), Regatul Marocului (martie), Republica Turcia (aprilie), Regatul Hașemit al Iordaniei (aprilie), Regatul […]

 16. […] externă a Familiei Regale a României în anul 2018, după Emiratele Arabe Unite (februarie), Regatul Marocului (martie), Republica Turcia (aprilie), Regatul Hașemit al Iordaniei (aprilie), Regatul […]

 17. […] externă a Familiei Regale a României în anul 2018, după Emiratele Arabe Unite (februarie), Regatul Marocului (martie), Republica Turcia (aprilie), Regatul Hașemit al Iordaniei (aprilie), Regatul […]

 18. […] externă a Familiei Regale a României în anul 2018, după Emiratele Arabe Unite (februarie), Regatul Marocului (martie), Republica Turcia (aprilie), Regatul Hașemit al Iordaniei (aprilie), Regatul […]

 19. […] externă a Familiei Regale a României în anul 2018, după Emiratele Arabe Unite (februarie), Regatul Marocului (martie) și Republica Turcia […]

 20. […] Familiei Regale a României în anul 2018, după Emiratele Arabe Unite (februarie), Regatul Marocului (martie), Republica Turcia (aprilie), Regatul Hașemit al […]

 21. […] oficială a Familiei Regale a României în anul 2018, după Emiratele Arabe Unite (februarie), Regatul Marocului (martie), Republica Turcia (aprilie) și Regatul Hașemit al Iordaniei […]

 22. […] Familiei Regale a României în anul 2018, după Emiratele Arabe Unite (februarie), Regatul Marocului (martie), Republica Turcia (aprilie), Regatul Hașemit al […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 51786649
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate