Acum 70 de ani, Regele Mihai la Londra și la New York

Acum exact 70 de ani, în ziua de joi, 4 martie 1948, la Londra, Regele Mihai I a făcut public caracterul ilegal al abdicării pe care fusese forțat să o semneze cu două luni înainte:

Acest act mi-a fost impus cu forța, de către un Guvern instalat și menținut la putere de o țară străină. Înlăturarea monarhiei constituie un nou act de violență în cadrul politicii de înrobire a României. În aceste condiții, nu mă consider legat în niciun fel de acest act, care mi-a fost impus. Cu credința nestrămutată în viitor și animat de același devotament și dorință de muncă, voi continua să servesc poporul român, de care destinul meu este legat inexorabil.

În ziua de marți, 16 martie 1948, Regele Mihai face aceeași declarație publică la New York.

10 comentarii

 1. Cristian says:

  Acel act de abdicare e inca valabil azi..De ce nu se face o acțiune pt declararea nulității acestuia ?? Viciul de consimțământ evident !

 2. Simona Tudorache says:

  Dragi romani, voi va dati seama ca noi, de fapt, am fost monarhie tot timpul – ?
  Doar ca intre noi si forma noastra de guvernamant a stat mai multi ani O BOALA – comunismul socialist .
  La Revolutie am eradicat o parte a ei – iar restul se duce constientizand Monarhia – si declarand invalid actul de abdicare fortata – tocmai pentru ca a fost fortata – de catre o putere straina, in mod samavolnic si ilegal, a fost un abuz si o incalcare a unor tratate internationale care obligau orice stat sa nu intervina in treburile interne ale altor state (un specialist ar sti as spuna acest lucru si mai bine).
  Avem organizatii in Romania care nu sunt afiliate vreunui partid interesat – de la guvernare – si care pot sa prezinte o cerere in acest sens unui for international acreditat – unui tribunal international – si sa obtinem invalidarea oficiala a actului de abdicare – CARE NU AR FI TREBUIT SA AIBA LOC NICIODATA in mod normal.
  Nu stiau rusii ce trebuie sa facem noi, ce e bine pentru noi – si nimeni altcineva nu stia – decat noi. Iar acest lucru e valabil si acum – si oricand altcandva. Iar cand vii cu tancurile si impui ce sa se faca in alta tara – asa cum au facut rusii – sigur nu e pentru binele acelei tari – ci e alt interes acolo.
  Iar cand mai si spui dupa aceea ca a fost ”vointa poporului” – acest lucru e cea mai mare batjocura pe care un stat ”cu muschi de bataus” poate sa o faca altui stat.
  Nu cred ca mai exista in ziua de azi romani care nu au inteles ce a fost cu perioada comunista / socialista – ca a fost doar un interes politico-economic al unui stat strain – in cautare de ”sfere de influenta” obtinute prin forta – un fel de practica mafiota de ”santaj financiar – pentru protectie ” . Fata de cine ‘protectie’ ? – fata de ‘imperialismul capitalist’ – care nu facea rau nimanui, de fapt.
  ”Capitalistii” isi vedeau de treburile lor – in tarile lor – numai comunistii rusi erau cu tancurile in tarile altora – bagandu-se peste tot si calcand in picioare toate tratatele pe care le semnasera anterior.
  (Ciudat foarte era faptul ca nu spunea nimeni nimic despre imperialismul comunist – desi rusii se intindeau peste toate tarile dimprejur trecand peste micul detaliu cu ”bunul simt elementar” , etc – mai ales ca tocmai un pic inainte in istorie avusesera ditamai imperiul. Iar dupa ce imperiul tarist s-a destramat oficial – URSS ce era ? Imperiu. Cu mici diferente – exact acelasi imperiu care tocmai ”se destramase”. Cum a fost posibil acest lucru ? – toate popoarele din fostul imperiu tarist ”si-ar fi dat seama deodata” ca nu vor sa fie libere – ci ”vor” sa faca parte din imperiul rus in continuare – mai ales ca acum ii schimbasera denumirea – acum era ”marea familie a popoarelor sovietice” – si sigur acest lucru s-a realizat prin ”manifestarea sincera a vointei libere a fiecarui popor” component – in parte (!))
  Romania a fost batjocorita si furata – si calcata in picioare – nu a existat nici o ”sora mai mare ” in persoana Rusiei comuniste. Romanii ai crezut numai minciuni – asa cum face cel care pica de fraier. De aceea nu ne-a mai mers bine – iar acum ne merge si mai rau.
  Si sa nu uite romanii un singur lucru : tot ce s-a realizat in anii de dupa razboi – si pana in 1989 – nu au facut comunistii – si nici Ceausescu! Romanii au facut, ei au muncit, ei si-au pus inteligenta la contributie, ei au toate meritele de a fi fost autorii tuturor lucrurilor cu care ne mandrim astazi. Parintii, bunicii si strabunicii nostri au facut toate acestea, ei au asudat muncind pe branci – si tot ei au pus suflet in tot ceea ce folosim si astazi. Comunistii doar furau ideile si se impaunau cu rezultatele finale – isi asumau meritele (”Partidul a facut… / Partidul a dres…”).
  Si inca ceva – sa nu uitam niciodata – cea mai prolifica si mai frumoasa perioada a Romaniei – a fost in perioada Regilor nostri – perioada cu cele mai mari realizari pe toate planurile, in care oamenii au avut cea mai mare creativitate iar Romania a avut cea mai mare crestere economica.
  Dupa anii ’50 au urmat doar experimente – fara un plan solid pe termen lung – ceea ce a dus pana in ’89 la aproape colaps economic pentru Romania. Acest lucru l-a facut ”Partidul…” – ca sa stie clar toata lumea.
  ( ”Planurile cincinale” dar pline cu minciuni, cuvantul ”plan” fluturat propagandistic, intr-una – dar de fapt lipsind un plan real/realist pe termen lung) .
  Cand in fruntea tarii nu e cine trebuie – nu merge bine nimanui – se alege praful, se duc toate de rapa – mai devreme sau mai tarziu. Traim asta acum. Si nu stiu ce anume asteptam si de ce nu ne reparam singuri nedreptatea pe ne-au facut-o cand ni l-au alungat pe Rege si cand ne-au ”interzis” monarhia – STRAINII din afara tarii.

 3. Liliana Sora says:

  ”Omul superior este sensibilizat de dreptate, omul inferior de avantaj.”
  Într-o lume în care pluteşte , parcă peste tot , haosul şi neîncrederea , să ne înclinăm cu respect şi recunoştinţă în faţa istoriei şi a adevărului, şi să ascultăm glasul celor care au fost, sunt şi vor rămâne modele de demnitate şi respect infinit pentru lege, pentru valorile fundamentale ale democraţiei, pentru tradiţie şi oameni în egală măsură.
  ”Să rămâi în picioare pentru credința și crezul tău. Chiar dacă unii, pe care-i credeai parte a crezului tău, schimbă, conjunctural, macazul. Înțelegerile și negocierile sunt ale politicii. Morala este în altă parte. Acolo nu există negocieri.”spunea MS Regele Mihai.
  Stimă şi consideraţie pentru Familia Regală !

 4. Aurel V. Zgheran says:

  ORBECĂIALA PRIN ISTORIA MANIPULATIVĂ

  4 martie 1948 şi 16 martie, acelaşi an – 4 martie 2018: în tot acest răstimp, singurul adevăr despre ilegitimitatea actului de uzurpare statală al forţării abdicării Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României a alternat prin toate ipostazele relei credinţe, conflictului de interese ori neştiinţei, sub tot atâtea grade şi calităţi de intonaţie ori modulări de grotescă literatură senzaţionalistă, aservite degradant uman, social, politic…! Tenta vibrată ireal, diversificată până la pulverizarea totală în neadevăr evident, deşi s-a dovedit inaptă a convinge pe istoricii competenţi şi cinstiţi, are şi azi energia distructivă şi negativ invocativă a pătrunderii în orbecăiala unora prin istoria manipulativă! Cum de nu ajunge la saturaţie această intensitate de neadevăruri şi contorsiuni este simplu de înţeles: ea a ajuns un folclor cu melodie înflorită, vibrantă, căci dacă ar fi linie melodică dreaptă şi plată ar deveni insuportabilă, aşa cum un ţipăt prelung nu este agreat, ba chiar e supărător în comparaţie cu sunetul ondulat al muzicii…! Atâta vreme cât epica moscovito-securisto-comunistă despre istoria monarhică şi regală a României are o melodie, chiar dacă nearmonică, are şi priză la o anumită clasă de ascultători…!
  Adevărul curat şi capital pentru restabilirea exactităţii în istoria evenimentului de brutală lovitură de stat, din 30 decembrie 1947, îl evocă cel mai susţinut de detaliul realităţii trăite chiar Majestatea Sa Regele prin discursurile Sale, pe 4 martie 1948, la Londra, apoi pe 16 martie, acelaşi an, la New York. Declaraţia respectivă este un punct cardinal în elucidarea actului abdicării de la care a pornit distrugerea statală a României, uzrparea puterii, instalarea comunismului moscovito-securist devastator, împilarea naţiunii române pentru aproape o jumătate de veac, până în 1989 şi în continuitate, după 1989, cu puseuri parţiale şi temporale, în diverse sfere ale vieţii româneşti.
  „Acest act mi-a fost impus cu forţa de către un Guvern instalat şi menţinut la putere de o ţară străină. Înlăturarea monarhiei constituie un nou act de violenţă în cadrul politicii de înrobire a României. În aceste condiţii, nu mă consider legat în nici un fel de acest act, care mi-a fost impus. Cu credinţa nestrămutată în viitor şi animat de acelaşi devotament şi dorinţă de muncă, voi continua să servesc poporul român, de care destinul meu este legat inexorabil.”, astfel este formulată declaraţia publică a Majestăţii Sale Regelui la Londra şi New York,din 4 şi 16 martie 1948.
  Şi totuşi, există azi o febrilitate actuală în ovaţionarea minciunilor despre abdicarea Regelui, o necrezută anemie în combaterea lor şi aducerea la lumină a faptelor întrucâtva îndepărtate în timp dar cu fundamentale consecinţe până azi. 4 martie are două conotaţii factice, ambele rupte de adevăr în prezentarea lor publică: cutremurul de pământ din 1977 şi declaraţia Regelui de la Londra şi New York. În legătură cu sinistrul din 1977, pe urma căruia şi-au pierdut viaţa mii de oameni, se degajă din informaţiile acelui prezent o improbabilă abnegaţie a „conducătorului iubit”, „grija” şi „binefacerile” partidului comunist ceauşist, irijat în mod exagerat în coordonator al operaţiunilor de salvare de vieţi omeneşti în acele momente, iar ulterior în reconstructor al Bucureştiului căzut sub ruine, în timp record, spre a reda Capitalei o privelişte urbană modernă, civilizată, elegantă – spun ideologii de atunci şi de azi – fireşte, asumarea aceasta triumfalistă e un decor bizar şi artificializat construit pe o teribilă dramă umană…! Tabloul acesta nu e decât o repetare la altă scară a „epopeii” muncitoreşti, comuniste, populare, de „dezrobire” a neamului românesc în continuitatea celei de la 23 august 1944, şi aceea confiscată de acelaşi partid comunist – fără îndoială că întreagă această tevatură manipulativă a beneficiat definitoriu de aportul consecvent şi perfecţionat al securităţii, poate muribunde azi, dar în niciun caz anihilate…!
  Dar, iată ce concordanţă lugubră de temporalităţi regretabile ale istoriei României: 4 martie 1948, 4 martie 1977, zile marcate tragic de cutremurul distrugător şi începutul dezamăgirilor regelui nostru, expatriat injust, pe fondul proliferării vanităţilor de minţire şi schingiuire în liberă ilegitimitate, a poporului român. Paşii Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României peste pragurile cancelariilor de dominaţie a lumii mijlocului de veac douăzeci au eşuat în lunga şi nemiloasa mâhnire a Sa, departe de ţara închisă între graniţe contra propriului rege!
  Mâhnirea naţiunii române nu e mai mică nici azi, când suntem în cel de-al doilea deceniu al veacului douăzeci şi unu şi mileniului trei, însă, decât o ştire de aducere-aminte pe blogul Familiei Regale a României în legătură cu scurgerea exact a şapte decenii de la vizita şi declaraţia Majestăţii Sale Regelui Mihai la Londra şi New York, o altă oricât de lapidară menţiune nu mai există în întreaga medie românească ce nu găseşte ca important să rezerve spaţiu istoriei noastre, câtă vreme prezentul e un carusel pestriţ şi aglomerat…!
  P. S. din partea autorului: în ce mă priveşte împlinesc această datorie – doar că articolele mele nu sunt preluate şi prezentate ca atare ci doar în ipostază de comentariu, consecinţă, pesemne, a faptului că nu port un nume răsunător care să atragă citiri în solemna categorie a presei, ci unul atenuat în articole din sfera cultural-artistică, în care sunt cunoscut şi apreciat în principal pentru declaraţii de iubire şi fidelitate…!
  Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)

 5. Zi trista pentru Majestatea Sa Regele Mihai 1 , zi trista pentru poporul roman care incepea sa simta “binefacerile’ tovarasesti.
  Majestatea Sa Regele Mihai 1 al Romaniei a facut tot ce era omeneste posibil in situatia mizerabila existenta in Europa la acel moment , a incercat la Casa Alba , a incercat sa explice la Londra , la Paris , peste tot pe unde a putut sa ajunga dar totul a fost inutil. “Zarurile au fost aruncate” , marile puteri nu au tinut cont de faptul ca poporul roman nu-si dorea o republica instaurata prin forta , nu trebuie uitat faptul aceleasi mari puteri au sustinut Grecia , Turcia si mai ales…..Italia unde era un delir nazist in acel moment.
  In “republica franceza nu a fost lasat sa sustina o conferinta de presa……
  Cu privire la Monarhie ecuatia este extrem de simpla…..poporul roman are si astazi in regim de Monarhie Constitutionala doar ca nu este recunoscut ca atare din lasitate si interese straine de aceste meleaguri, actul de abdicare din decembrie 1947 este potrivit legii NUL si NEAVENIT pentru simplul motiv ca acest neam nu a fost intrebat printr-o consultare populara daca-si doreste o “republica”.
  Exista la momentul de fata pe rolul instantelor multe actiuni de desfintare a actului ilegal din 1947 care probabil vor fi solutionate la “calendele grecesti”.
  Cu privire la intentiile parlamentului de a restaura Monarhia si a restabili adevarul istoric vorbesc faptele…………pana acum au fost doar vorbe…….si vorbe vor ramane pentru ca exista si acum dupa atatia ani de la revolutie foarte multe persoane care scancesc si plang dupa comunism.
  Ce putea face Majestatea Sa ????? A luptat din rasputeri dar fara sprijinul marilor puteri a ramas singur contra unui imperiu , imperiu care a facut ce a vrut cu estul Europei.
  Raspunsul marilor puteri a fost “innecati-va in comunism” si din nefericire asa a si fost.
  Aceste fapte nu trebuie uitate si nici iertate dar sunt multe , foarte multe persoane in aceasta tara care nu-si cunosc istoria ultimilor ani daramite pe cea de acum 70 de ani………..
  Inchei prin a spune Dumnezeu S-aL odihneasca pe Majestatea Sa Regele Mihai 1 si printr-un indemn ferm la adresa tuturor sustinatorilor Casei Regale a Romaniei de a fi alaturi de decenta si iubita noastra Regina Margareta.
  cele mai alese ganduri de al Timisoara.av. Ovidiu C-tin Seculi

 6. Revin , pentru ca trebuia sa aduc o mica completare la comentariul anterior…..
  O intrebare retorica……..De ce?……oare de ce ?????? Casa Regala Britanica nu a sprijinit Romania asa cum a sprijinit spre exemplu Noua Zeelanda ?????? Noua Zeelanda o are Regina si acum pe Regina Angliei care a vizitat doar de cateva ori tara din 1948 , tara are regim Monarhic.
  De ce Noua Zeelanda si nu Romania care prin Casa Regala era mai mult decat indreptatita sa primesca sprijin din partea Casei Regale Britanice ??????…….
  Acest aspect de NENEGLIJAT ma face sa iubesc si mai mult Casa Regala a Romaniei ! cele mai alese ganduri !

 7. Regele Mihai I a fost iubitor de Tara si neamul romanesc permanent!!Un Rege bun si rabdator!!In Memoriam!!Requiescat in pacem!!

 8. Diana Lucia Zotescu says:

  @ domnului Ovidiu Seculi:

  La intrebarea dvs. “…de ce Noua Zeelanda si nu Romania…? raspunsul este unul complex, unul din aspecte fiind acela ca Anglia, prin W. Churchil, fusese unul din cei patru semnatari, alaturi de Franta, SUA si URSS, a dezastruosului Tratat de la Yalta prin care cei trei ne lasau la bunul plac al celui de al patrulea, Stalin. Cum i-ar fi stat ‘principialului’ Churchil sa se dezica de propria sa semnatura?! Si apoi, principalul motiv era acela ca Noua Zeelanda a fost si este parte a Imperiului Britanic si a Commonwealth-ului, adica era ‘membru al familiei’ de supusi ai aceluiasi Suveran, adica Regele / Regina Marii Britanii. In timp ce Romania, in ciuda rudeniei de sange dintre cele doua Familii Regale, era o tara de sine statatoare, din afara Imperiului Britanic.

 9. Emilian T.Vandenboer says:

  Patria trebuie sa revina la forma sa statala legala de Monarhie Constitutionala. Este absurd ca o tara sa detina o forma statala ILEGALA mai bine de 70 de ani. De ce ?
  Pentruca noi romanii , descendenti din cei care au auvut victorii rasunatoare de-a lungul istoriei, astazi ne-am transformat intr-o “masa de fricosi” invocand diferite motive daca te lupti pentru Monarhie Constitutionala atunci :
  – sa nu pierd locul de munca,
  – sa nu imi taie pensia,
  – sa nu ma primeasca la facultate
  – oare voi primi un loc la cimitir ?
  etc etc
  Astazi se sta cu ochii inclestati la emisiunea la TV “Stirile zilei” – parca la orele 19H00 sau 10H30 sau 20H00 (depinde de post de TV prindeti – care tine cu cine tine..) ar incepe transmisiunea in direct de pe …Soare. Sa auzim ce ne transmit “cei mari si republicani de la Bucuresti” catre acei 25-30 de milioane de romani care suntem imprastiati in toata lumea.
  MS Regina Margareta a Romaniei reprezinta Regatul Romaniei, se lupta pentru noi, ia legatura cu membrii familiilor regale din toata Europa si vorbeste si cere drepturi pentru Romania si este oare suficient de sprijinita de noi, de natiune ???
  Ne multumim ca “s-a bagat carne si paine” in magazine , eventual mai tragem o raita prin Piata Victoriei (dar este cam frig …brrrr) si gata ! in asta consta activitatea noastra cetateneasca pentru sprijinirea statului legitim , de drept, pe care l-am primit cadou de la Dumnezeu si care a fost transformat intr-o tara dezvoltata incepanad de la MS Regele Carol I al Romaniei.
  70 de ani nimic nu am facut pentru tara – am stat cu mainile incrucisate ori am aplaudat …pe cine ????? Ultima miscare anticomunista in Patrie a fost a vrancenilor …de mult de tot …majoritatea nu aveti de unde sa stiti …din 1948 si apoi au existat oameni singuratici care s-au opus dictaturii bolsevice dar care au luat drumul ori al inchisorii ori in caz fericit drumul pribegiei in strainatate.
  Sa ne gandim, sa ne reculegeme si sa ne reorganizam – ce este posibil sa facem pentru Patriei de a trai intr-un stat cu o stare statala LEGALA ?

 10. […] şi consecinţele care au curs până în zilele noastre. La 4 și 16 martie 1948, Regele Mihai a declarat public la Londra și, respectiv, New York, că abdicarea sa este nulă și neavenită, smulsă […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50302947
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate