Vizită la Balcic, 17 și 18 iulie 2013

Regina Maria a murit în ziua de luni, 18 iulie 1938, la ora 17.38, la reședința sa, Castelul Pelișor. La căpătâiul ei se aflau Regele Carol al II-lea, sora sa Elisabeta, Principesă a României și Regină a Greciei și Principele Moștenitor Mihai. Alături de ei, Patriarhul Miron al Bisericii Ortodoxe Române, care era prim-ministrul României la acea dată, împreună cu medicii profesor doctor Stormer, profesor doctor Hortolomei, dr. Lascăr și dr. Ilescu.

Pentru a comemora împlinirea a șaptezeci și cinci de ani de la trecerea la cele veșnice a Reginei Maria a României, Principesa Moștenitoare și cu mine am făcut o vizită la Domeniul Regal Balcic, miercuri, 17 iulie, și joi, 18 iulie 2013.

Acolo am fost alături de Majestățile Lor Regele Simeon al II-lea și Regina Margareta ai bulgarilor. Au mai fost prezenți fiica Principesei Ileana a României, Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, și soțul ei, baronul von Holzhausen.

A fost a doua vizită pe care o facem în compania Regelui Simeon, la Balcic, după cea din 26 mai 2009.

Am fost bucuroși să evocăm personalitatea Reginei Maria, alături de nepoata și strănepoata ei. Arhiducesa Maria a ascultat nenumărate povestiri despre acest tărâm iubit de Regina Maria, de la Principesa Ileana, care a fost foarte atașată de Balcicul mamei sale.

Vizita la Balcic a avut caracter privat. Cu toate acestea, prin intermediul jurnaliștilor români care ne însoțesc, am dorit să împărtășim întregii societăți românești acest moment de aducere aminte și de nobil patriotism.

Puteți urmări pe Internet știrea video transmisă pe 18 iulie 2013 de către TVR1, la adresa

http://stiri.tvr.ro/75-de-ani-de-la-moartea-reginei-maria-comemorare-la-castelul-din-balcic_32896_video.html#view

 

 

21 comentarii

 1. Diana Lucia Zotescu

  Alteta Voastra,

  Nu doresc sa fac din nou, ca de atatea alte dati, un comentariu trist, dar iata, nu pot altfel. Pentru ca tot ce tine de Marea Marie a romanilor – si atat de mult a mea, care nici macar nu eram nascuta cand Ea s-a dus – se impleteste in inima mea intr-un coplesitor sentiment de recunostinta. In consecinta nu reusesc sa ma dezic de propriile mele sentimente si, pe fata mea, in timp ce scriu, curg multe lacrimi de iubire (de fapt de adoratie), de regret ca iubita noastra Regina Maria, unica intre regine, este de multa vreme printre ingeri, de respect pentru personalitatea Ei de exceptie, de coplesire fata de tezaurul de simtire romaneasca pe care ni l-a lasat noua, urmasilor, atat de romanca, de iubitoarea de tara, de energica, temperamnetala si profund sensibila Marie, Regina noastra, a tuturor generatiilor de romani ce s-au succedat dupa marea si trista Sa plecare. Cu tot respectul si pastrand proportiile afirm, sperand sa nu comit o impietate, ca ma regasesc, ca Scorpion, in cele mai multe din trairile si trasaturile de caracter ale Reginei Maria. Poate si pentru iubita noastra Regina, asa cum se poate vedea din toate detaliile de viata ale Sale, a fost un Scorpion autentic, lipsit insa de malitia si acel ‘vindictiv spirit’ pe care necunoscatorii il asociaza Scorpionului. Cei care, ca si mine, cred in marca definitorie – si totusi atat de diferita de la individ la individ – a influentei zodiei si a ascendentului asupra comportamentului uman, inteleg ce doresc sa spun.

  Imi deoresc nespus sa merg pentru a ma reculege la Balcik, spatiul atat de profund impregnat de personalitatea complexa a Reginei Maria, si pentru a planta cat pot de multi crini, spre a-I cinsti scumpa memorie.

  Cu cea mai profunda veneratie pentru amintirea Sa scumpa,
  Diana Lucia Zotescu

 2. Roxana Gabriela Mateescu

  Spiritual ma voi afla la Balcic , alaturi de ALTETELE VOASTRE REGALE . Sufletul REGINEI MARIA se afla in fiecare dintre noi pentru ca EA a daruit atat de multa iubire poporului roman , incat a EI INIMA a ramas simbol pentru noi , cei care am cunoscut-o prin trairile , sentimentele transmise de operele literare , precum si din implicarea EI in destinul istoric al Romaniei . UNICA si NEMURITOAREA REGINA MARIA ! Dumnezeu sa ii ocroteasca in permanenta sufletul si sa il odihneasca vesnic in liniste si pace!

 3. Liliana Buzea

  Balcicul este inundat de lumina dar, in anumite locuri, se simt, parca, singutatea si tristetea. Desi l-am vizitat in luna mai, dorim sa-l revedem si luna viitoare. Imi pare nespus de rau ca nu suntem acolo, in zilele acestea, ca s-avem de-asupra acelasi cer cu Altetele Voastre Regale!

 4. V.D.TOT

  Frumos si emotionant pentru cei care mai recunosc istoria tarii !

 5. Pingback: Regina Maria a Romaniei in memoria tarii ei: 75 de ani de la despartire | anomismia

 6. Cerasela Platz

  Graitoare imagini, indeosebi Regina Maria alaturi de catei, cum se numeau cateii ?

 7. O personalitate copleșitoare precum Regina Maria a României este omagiată cum se cuvine de către strănepoata sa și soțul acesteia. NIHIL SINE DEO!

 8. constantina

  vesnica sa-i fie pomenirea! Dumnezeu sa-i binecuvanteze memoria !Romanii nu o vor uita niciodata.In aceasta zi de pioasa aducere aminte vom inalta un gand de rugaciune la Bunul Dumnezeu pentru sufletul Marii noastre Regine Maria ,Regina Romaniei Reintregite.

 9. Pâna la referendum, e timp destul pentru o dezbatere nationala privind avantajele intrarii RO in familia monarhiilor europene, primul fiind renuntarea la vulgaritate.

 10. Gabriela Heyder

  Recomand cititorilor cu mare caldura cartea Domnitei Ileana ,,Traiesc di nou ”, Editura Haumanitas.
  Este o poveste ravasitoare despre viata ei ca Principesa de Romania si Austria dar si ca om simplu care nu a pregetat sa-si murdareasca mainile ingrijind bolnavi si raniti, care si-a pierdut de doua ori casa in regimul nazist si cel comunism si in ciuda rautatii oamnilor i-a privit cu seninatate si multa multa bunatate.
  Cartea este foate acurata din punct de vedere istoric, descrie foarte bine si pe intelesul tuturor evenimentele care au dus la inlaturarea monarhiei , propaganda mincinoasa comunista, musamalizrea actiunilor de sustinere a regelui si instaurarea ilegala a comunismului.
  Domnita este un fin psiholog realizand portrete multora dintre personalitatile vremii.
  Cel mai important dintre ele este cel al Reginei Maria si pot spune ca este decrierea cea mai duioasa pe care am citit-o in literatura , cum numai o fiica putea sa i-o faca mamei sale. ( capitolul 18,p.213)
  Cred ca orice roman ar trebui sa citeasca aceasata carte si sa stie ca prin ce a trecut acest popor , cum i s-au furat valorile, si i s-a inabusit personalitatea prin distrugerea elitelor, cum fiecare individ indiferent de inteligenta sau priceperea sa a fost redus la zero sau minus infint lasand loc mediocritatii, minciunii, fricii si lacomiei.

  Va multumesc!

 11. Dr Daniel Petre

  Personalitatea Reginei Maria ne-a fascinat pe mine si sotia mea.
  Am urmarit traseul vietii Majestatii Sale ,incepand cu o vizita la Eastwell Park ,Kent ,acolo unde s- a nascut ,de unde sotia mea a cules cateva flori, pe care le am conservat si cu mare piosenie le- am depus pe mormantul Reginei de la Curtea de Arges;sigur ca am urmarit sufletul Reginei si la Bran si Pelisor,iar anul acesta ,in septembrie ,vom merge la Balcic.
  Este superba aceasta comemorare pe care Casa Regala a Romaniei o organizeaza la Balcic.Poate vom avea posibilitatea sa vedem cateva imagini prin grija Principelui Radu.

 12. ORA DE TIMIȘ, cotidian online, a publicat în numărul de astăzi, un articol despre marea Regină Maria a României, iar în numărul de duminică va publica un articol despre Regele Ferdinand Întregitorul, Regina Maria și Majestatea Sa Mihai I al României. NIHIL SINE DEO!

 13. florin puchiu

  camelia, sunt superbe imaginile cu regina noastra, dar sunt putin trist cand merg la balcik si vad cum istoria noastra este insusita in scopuri comerciale…

 14. Regina Maria a fost cea mai moderna si cea mai venerata suverana a timpurilor sale care si-a sacrificat intreaga viata cu abnegatie si patriotism pentru modernizarea si consolidarea imaginii statului independent roman.datorita personalitatii sale de exceptie,Romania si-a consolidat hotarele devenind un Regat de sine statator.A fost o artista de exceptie,care a pictat in acuarela natura moarta,o poeta si scriitoare de valoare care a lasat in urma o adevarata capodopera de arta,romane,volume de poezii,povesti pentru copii scrise in limba engleza si franceza,ca si remarcabilul roman in trei volume ,,Povestea vietii mele”,care cuprinde mai mult de jumatate din istoria monarhica romaneasca.A fost si o stilista de mare rafinament care a facut din castelul de la Balcic o adevarata opera de arta,ca si gradinile frumos lucrate din imprejurimi.Pentru mine Regina Maria ramane personajul preferat din istoria regala romaneasca din perioada interbelica care mi-a fascinat copilaria si adolescenta.

 15. Dumnezeu sa o ierte pe aceasta mare suverana a poporului roman!

 16. Comentarii pe Facebook (I)

  Tudor Valentin Cu tot respectul pentru Regina Maria ( odihneasca-se in pace ), dar ma intreb, oare o sa avem vreodata politicieni care sa-i plangem dupa atatia ani ( vreodata ) ??????
  #
  Ilie Stirbu Nu mai am cuvinte. Respect si binecuvintare casei REGALE. Amin
  #
  Doina Marin R.I.P.
  #
  Mariana Musoiu Respect pentru Casa Regala!
  #
  Aura Topala Va fi vesnic in sufletul, in inima si in gandurile mele!!
  #
  Liliana Sora Întoarcere în timp pentru aduceri aminte şi trimitere spre prezent şi viitor pentru a-i comemora, omagia, cinsi aşa cum se cuvine pentru ceea ce au făcut, pentru ceea ce au fost şi vor rămâne pentru totdeauna pentru noi.
  #
  Briciu Marcel nu stiu de ce, dar imi da senzatia ca ar fii mama Romaniei.
  #

 17. Comentarii pe Facebook (II)

  Oana Mindrut o femeie plina de personalitate care merita din plin iubire si respect. ea este Regina!
  #
  Maria-Denise Theodoru Ce personaj fabulos ! Avem oare vreun regizor care s-ar incumeta sa-i puna viata pe ecran acestei totale femei, splendida regina Maria ?!
  #
  Tudor Valentin Oare , avem oameni ( politicieni ) care sa gandeasca ca Domnia sa ????
  #
  Ana Ichim multumim de remember….am fost si eu candva la Balcic pe urmele Reginei…..cartile ei mi-au infrumusetat copilaria…..abia astept repotajul..
  #
  David J. Logan What a shame this is no longer part of Romania.
  #
  Iulia Iuliana Balcicul e un taram de vis . Prezenta Reginei Maria te invaluie in fiecare coltisor. E minunat sa te plimbi prin locurile pe care stim ca le-a iubit atat de mult . Lasati acolo un gand bun din partea noastra.
  #
  Claudia Georgiana Costinescu e de vis la Balcic, am fost anul trecut, nu as mai fi plecat de acolo
  #
  Mihai Sarca R.I.P.
  #
  Lucian Miulescu Daca imi doresc revenirea monarhiei, e pentru a redeveni simpli, calzi, umani, asa cum este Familia Regala.
  #
  Olimpia Ionescu Eu am cunoscut-o pe Mamy, cea care a fost educatoarea regelui Mihai..Mamy Petrosanu…imi povestea multe lucruri fascinante ale familiei regale…si de Balcic, binenteles…
  #
  Stoica Rodica Regina Maria,Regina intre Regine,intregitoare de tara si de neam,ramane un vis frumos si implinit al romanilor!Fie-I tarana usoara si sufletu-I sa ramana viu in memoria neamului romanesc!Eterna recunostinta!
  #
  En Joy Dumnezeu o are in paza Lui pentru ca a insemnat istoria
  #
  Modern Tirist Dumnezeu sa va fie calauzitor in intreaga dumneavoastra vizita.Fie ca scopurile bune sa fie implinite spre binele tuturor romanilor.TRAIASCA REGELE SI REGINA TRAIASCA INTREAGA CASA REGALA.”VIVA IL RE DELLA ROMANIA,VIVA LA CASA REALE
  #
  Elena Ciurte Dumnezeu s-o odihneasca
  #
  Lili Ellena Dumnezeu s-o ierte! Viva Casa Regala !
  #
  Geo Vizi Ingerul pazitor al Romaniei a fost in perioada aia,mare pacat ca nu mai avem Domeniul de la Balcic.
  #
  Stefania Buta Cand am fost prima oara la Balcic(prin 1985-1986) nu stiam atatea lucruri despre casa regala si doar din auzite despre Regina Maria dat fiind faptul ca atunci nu se vorbea despre asemenea lucru, dar am ramas impresionata de gradina botanica (erau cactusi infloriti) si castelul care intradevar respira un aer princiar prin amplasamentul superb ,linistea din jur,interioarele ce te imbiau sa traiesti acele vremuri incarcate de frumos,cultura,sobrietate si parca asteptai sa vezi ca pe aleea ce ducea la castel sa apara Regina Maria .Ce bine ca acum prin mijloace diverse ajung informatii care pun in lumina ceea ce inseamna casa regala .
  #
  Sofei Elena mi se face pielea gaina insa din pricina gandurilor bune fata de regina mama a Romaniei..este singura prezenta regala de gen feminin pentru care am ganduri doar de respect,admiratie,stima, venetatie si iubire..care m-a facut sa imi iubesc tara..deoarece ea care a fost de origini straine,si-a iubit tara fara margini si a facut toate sacrificile posibile si imposibile pentru ca Romania sa existe pe harta internationala…Dumnezeu s-o odihneasca!!
  #
  Horia Pitigoi am onoarea sa va salut,va doresc toate cele bune tuturor…
  #
  Dan Puscas O personalitate cum nu mai pupa Romania degraba!Sa dea bunul Dumnezeu sa ma’nsel!
  #
  Czaili Maria MILIOANE PETALE DE FLORI SA DUCA VINTUL LIN PE MORMINTUL MARIE SALE MARIA REGELE ROMANIEI VESNICA POMENIRE CU RESPEC MARIA CZAILI
  #
  Daniel Focsa Poate cu aceasta ocazie isi aminteste cineva ca anul acesta se aniverseaza 100 de ani de la anexarea Cadrilaterului ! Casa Regala ar trebui sa spuna ceva in acest sens !
  #
  Carmen Bedreaga Pentru acest minunat loc doresc sa visitez Balcicul.
  #
  Liliana Sora Am avut plăcerea şi bucuria de a vedea acele minunate locuri unde frumuseţea se îmbină armonios cu istoria , unde imagini de poveste îţi transmit emoţie, admiraţie, preţuire, respect. Felicitări pentru tot ceea ce faceţi.
  #
  Maria Pruteanu Dumnezeu s-o odihneasca!
  #
  Iancu Gheorghita Dumnezeu sa o odihneasca, iar pentru toti romanii sa nadajduiasca la revenirea Monarhiei….
  #
  Nerghes Claudiu D-zeu sa o odihneasca!
  #
  Roxana Avraham Dumnezeu sa o odihneasca in pace !
  #
  Vartejanu Dragos Superb gest intr-o necesara perpetuua aducere aminte. Am distribuit articolul inclusiv pe propriul blog sanuuitam.blogspot.com
  #
  Mohora Cristina Sunteti siguri ca Regina Maria nu trebuie canonizata ? De cate ori trec prin fata bustului reginei din parcul Regina Maria din Timisoara, imi vine sa-mi fac cruce.
  #
  Darabana Maria Of doamne ce tara minata importanta a fost ROMANIA
  #
  Darabana Maria Of doamne ce tara minunata a fost ROMANIA si acum a ajuns prada hotilor si mafiotilor nusi mai amintesc de nimic dintrecutul frumos al tarii lor ,o doamne lumineazzale mintea guvernantilor macar in al 9 ceas
  #
  Doina Marin R.I.P.
  #
  Valentin Dan Naforeanu Am citit memoriile Reginei Maria si pot sa va spun ca datorita numai si numai ei a primit Romania Banatul si Transilvania si Crisana si Maramuresul la terminarea celui dintii razboi mondial.Daca ea nu ar fi dat dovada de o tarie de caracter extraordinara si nemaiintilnita Romania nu ar fi fost primita ca cobeligeranta.As putea spune ca a depasit-o cu mult pe bunica ei Regina Victoria care la fel era o femeie speciala.Asa ceva se naste o data la sute de ani.
  #
  Florica Alexandru Bulgaria nu retrocedeaza vechile proprietati ? Ma doare sufletul sa-i vad ca se lauda cu ce nu e al lor !
  #
  Lamoly Gabriela Regina Maria a fost si va fi o mare Doamna a romanilor
  #
  Doina Marin R.I.P.

 18. Comentarii pe Facebook (III)

  Doina Marin R.I.P.
  #
  Simona Sandu Fie-i amintirea sfanta!
  #
  Marius Nicolae Toader Dumnezeu s-o aibă în pază…
  #
  Asc Silvia chiar ma intrebam de ce inima sa e inca intr un depozit, fie el si in centrul capitalei
  #
  Theodorescu Daniela Ce Regina! Ce femeie! Ce lectie de viata!
  #
  Carmen More Daca e adevarat ca INIMA Reginei Maria este ingropata la Bran mi-as permite sa intreb :DE CE NU SE RIDICA UN MONUMENT IN MEMORIA EI ACOLO ? Stiu foarte bine locatia este un maidan plin de corturi vara si de carute cu cai cand se organizeaza targuri…..Am fost acolo de multe ori din respect pentru Regina -Mama poporului roman si mi-as dori sa vad un loc frumos si curat asa cum merita…..
  #
  Anculet Pyty Odihna vesnica !
  #
  George Surdulescu Un popor care atunci a iubit-o,..acum o redescopera, iar in viitor o va venera ! Sa fie amintita (si luata ca model!) peste veacuri!
  #
  Irena Gherghisan Sigur la Balcik ,acolo unde-i e locul i-si va gasi linistea!Dumnezeu sa o odihneasca in pace!
  #
  Mariana Dan Dumnezeu sa o odihneasca in pace

 19. Comentarii pe Facebook (IV)

  Florya Fiore Minunat loc creat de Regina Maria la Balcic; nu-mi mai vine sa plec de cate ori ajung acolo.
  #
  Balanescu Angela
  #
  Anculet Pyty Odihna vesnica !
  #
  Mihail Viorel Anghel
  #
  Roxana M. Gabriela Imaginea REGINEI MARIA imi este mangaiere sufleteasca ! Inima EI va dainui vesnic in inimile multora dintre noi! Dumnezeu sa-i binecuvanteze vesnic memoria !
  #
  Magda Teodorescu Dumnezeu sa o odihneasca in pace! A fost cea mai romantica regina din Europa!
  #
  Ani Mihailescu Dumnezeu sa o odihneasca!
  #
  Irena Gherghisan Va rog Sa-I duceti inima acolo,la Balcic ,unde-i este locul–numai asa respectati dorinta ei!In numele ei,eu,va multumesc.Sa luptati cu toti..daca este cazul,pina reusiti!
  #
  Mirela Beicu Dumnezeu sa o odihneasca .O mare regina.
  #
  Nina Georgescu iubire si lumina!
  #
  Lili Bratulescu Dumnezeu sa o odihneasca si de acolo de unde este sa vegheze cum a promis asupra noastra, poporul drag inimii sale, desi multi au tradat-o!
  #
  Jeni Bulgar din pacate, nu stim prea multe lucruri despre regii si familiile regale,acum mai aflam cate ceva
  #
  Doina Marin R.I.P.
  #
  Bratu Carolina Balcick…. eh… e superb
  #
  Daniela Mandache Butum Tot ce tine de Familia Regala este minunat pentru mine!

 20. Regina Maria a fost si ramane una din cele mai nobile si distinse suverane ale Romaniei,care a luptat cu multa barbatie si curaj,dupa moartea Regelui Ferdinand pentru tara sa,dovedindu-se a fi un abil politician,om de cultura si sustinator al cauzelor Romaniei interbelice,o artista deosebita care a lasat in urma sa o adevarata capodopera.In timpul primului razboi mondial,a mers pe front si a ingrijit ostasii raniti,rezistand cu mult curaj la toate vicisitudinile.

Lasa un comentariu

© 2007-2019 Casa Majestății Sale Regelui Mihai I. Toate drepturile rezervate

Visits: 24276220
Familia Regală           Fundația Principesa Margareta a României           YouTube           Facebook
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate