Regina Maria, omagiată la Bacău

Articol de Romulus Dan Busnea

La Sala de Lectura Fond Documentar si Patrimoniu a Bibliotecii Judetene “Costache Sturdza” din municipiul Bacau, a avut loc miercuri, 10 iulie a.c., o expozitie de carte realizata de bibliotecarul Iulia Lucaci, cu ocazia comemorarii a 75 de ani de la trecerea la cele vesnice a celei care a fost una dintre cele mai proeminente figuri ale istoriei si culturii romanesti, simbol al verticalitatii, inteligentei, frumusetii si darzeniei, o legenda a istoriei poporului nostru: Regina Maria a Romaniei (1875 – 1938), sotia Regelui Ferdinand I al Romaniei, supranumit si “Intregitorul”.

“Evocarea unor astfel de momente este foarte importanta nu doar pentru cunoasterea trecutului acestui neam atat de incercat de vicisitudinile istoriei, a valorilor sale, cat si pentru o mai buna receptare din partea tinerei generatii a reperelor morale si spirituale ale poporului roman, cele care au stat la baza consolidarii noastre identitare. Personalitate complexa, Regina Maria a Romaniei si-a legat numele de numeroase acte de binefacere, iar in timpul Primului Razboi Mondial a participat activ pe front, incurajand si mobilizand soldatii aflati in transee. In 1917, a intreprins cateva vizite si pe frontul de la Targu-Ocna, iar in 1928, tot aici, a participat alaturi de fiul sau, Regele Carol al II-lea, la festivitatea de inaugurare a Monumentului Eroilor de pe muntele Magura. Sa nu uitam ca opera literara a reginei Maria, care a participat inca de la inceput la viata culturala romaneasca, insumeaza peste 25 de volume, scrise intre anii 1912 si 1933. Printre acestea se pot cita ‘Crinul vietii’, ‘Minola’, ‘Lulaloo’, ‘Copila cu ochi albastri’, ‘Stella Maris’ si ‘Povestea vietii mele’, o parte dintre acestea fiind expuse in cadrul expozitiei la care va invitam sa participati”, a spus dna Gabriela Muraru, directorul bibliotecii.

Atitudinea deschisa si ferma, diplomatia de care a dat dovada Regina Maria intr-o epoca in care implicarea femeilor in politica sau societate era privita cu indoiala, au facut-o legendara prin cutezanta cu care i-a cerut prim-ministrului francez Clemanceau in 1919, ajutorul pentru ca Romaniei sa-i revina la incetarea ostilitatilor din Primul Razboi Mondial, Transilvania pana la Tisa si Banatul. Clemanceau, supranumit si “Tigrul”, i-ar fis spus atunci: “Madame, ceea ce cereti este partea leului!”, raspunsul reginei fiind unul fara ezitare: “Este ceea ce leoaica cere tigrului!”

Comportamentul sau demn, devotamentul pe care l-a demonstrat fata de patrie si popor, razbat dintr-o fraza desprinsa din memoriile sale, asternute cu migala pe hartie: “Viata mea a fost intensa si plina, experientele mele, diverse si cu siguranta deloc serbede, chiar daca lumina si umbra s-au jucat mereu cu ea. A fost viata unei femei care n-a uitat niciodata ca era femeie, desi de multe ori a avut de jucat rol de barbat.“

Persoana de-a dreptul fascinanta, cu un stil original de viata, Regina Maria a fost si o mare iubitoare de arta: a colectionat si a creat lucrari artistice, si-a decorat interioarele si exterioarele cladirilor in care a locuit, fiind totodata si unul dintre promotorii curentului “Art Nouveau”; a militat pentru interesele Romaniei in plan extern, demonstrand abilitati de fin diplomat, un adevarat ambasador al tarii, cum putini au existat in istorie. Dar inainte de toate, a fost o regina care si-a iubit tara de adoptie, pe care a considerat-o tara ei si pentru care, a facut totul pentru a o reantregi, a-i reda sperantele de mai bine. Ce poate fi mai edificator, decat propriul testament in care spunea:

“Tarii mele si Poporului meu,

Cand veti ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tacerii vesnice, care ramane pentru noi o mare taina. Si totusi, din marea dragoste ce ti-am purtat-o, as dori ca vocea mea sa te mai ajunga inca o data, chiar de dincolo de linistea mormantului. Abia implinisem 17 ani, cand am venit la tine; eram tanara si nestiutoare, insa foarte mandra de tara mea de bastina, si am imbratisat o noua nationalitate, m-am straduit sa devin o buna Romanca. La început n-a fost usor. Eram straina, într-o tara straina, singura între straini. Dar prea putini sunt aceia cari se reculeg sa cugete cât de grea este calea, pe care o Principesa straina trebuie s-o parcurga ca sa devie una cu noua tara în care a fost chemata. Am devenit a voastra prin bucurie si prin durere. Privind înapoi e greu de spus ce a fost mai mare: bucuria ori durerea? – cred ca bucuria a fost mai mare, dar mai lunga a fost durerea.(…) Nimeni nu e judecat pe drept cat traieste: abia dupa moarte este pomenit sau dat uitarii. Poate de mine va veti aminti deoarece v-am iubit cu toata puterea inimei mele si dragostea mea a fost puternica, plina de avant: mai tarziu a devenit rabdatoare, foarte rabdatoare. (…) Te binecuvantez, iubita Romanie, tara bucuriilor si durerilor mele, frumoasa tara, care ai trait in inima mea si ale carei carari le-am cunoscut toate. Frumoasa tara pe care am vazut-o intregita, a carei soarta mi-a fost ingaduit sa o vad implinita. Fii tu vesnic imbelsugata, fii tu mare si plina de cinste, sa stai vesnic falnica printre natiuni, sa fii cinstita, iubita si priceputa.

(…) N-am nici o avutie sa va las, ceiace cu atâta marinimie mi-ati daruit am cheltuit între voi: am înfrumusetat acele locuri unde mi-a fost dat sa traiesc. Daca toate cele frumoase iti vor aminti de mine, atunci voi fi îndeplin raspaatita de dragostea ce ti-am daruit-o, fiindca frumosul mi-a fost un crez. (…) Iubiti si fiti folositori unul altuia caci asa trebuie sa fie. (…) Iert pe cei cari m-au facut sa sufar. Rog pe cei carora involuntar le-as fi gresit sa ma ierte caci nu am voit sa fac rau nimanui. (…) Acest testament a fost facut scris, datat si semnat cu mâna mea la Tenka-Juvah, Balcic, astazi, joi, 29 iunie 1933.
Maria, Regina Romaniei”.

Ca o trasatura definitorie a celei care a fost Regina Maria a Romaniei, voi reproduce in final cele spuse despre aceasta, de istoricul si scriitorul francez Philippe Delorme, un specialist in domeniul dinastiilor regale: “Surâsul sau luminos a stralucit în tenebrele Primului Razboi Mondial; Maria a României s-a remarcat prin eroism si majestate. Ea a fost mama ranitilor si sufletul României”.

P.S. Potrivit unui sondaj online realizat in 2012 de catre Ziare.com, alegand dintre 10 personalitati feminine de marca ale Romaniei, cititorii site-ului au hotarat in marea lor majoritate (4.486 din 9.540 care au raspuns sondajului) ca Regina Maria a Romaniei ar merita sa apara pe bancnotele leului romanesc, in semn de respect si recunostinta pentru eforturile sale puse in slujba tarii, pentru dragostea si devotamentul de care a dat dovada fata de poporul roman. Pe locul doi in clasament s-a situat Ecaterina Teodoroiu (1894-1917), eroina care s-a jertfit pe campul de lupta la doar 23 de ani, iar pe cel de-al treilea, cercetatoarea Ana Aslan (1897-1988), inventatoarea celebrului “Gerovital”, cunoscut ca “elixirul tineretii”, un miracol “made in Romania”.

Articol publicat în ziarul Bacău Expres, 8 iulie 2013

11 comentarii

  1. Cerasela Platz says:

    Ca de obicei, sunteti un maestru al penelului, stimate Domnule Busnea !

  2. Cerasela Platz says:

    Recomand calduros pagina petruvoda.ro unde se scrie mult despre regretatul Parinte Iustin. Niciodata nu este indeajuns de multa credinta.

  3. Comentarii pe Facebook (I) says:

    Mariana Horja Ce Femeie !… Ce Romanca !!!…Cat de mult a iubit poporul roman !…Traiasca Monarhia Romana !!!
    #
    Maria Stroe BUNICUL MEU ,CAND ERAM COPIL POVESTEA DESPRE REGINA MARIA
    #
    Tanase Eugenia Sunt impresionată de această mare DOAMNĂ a ţării noastre. Respect pentru Monarhie!
    #
    Toni Antonius Nihil sine Deo.
    #
    Cheryl Anne Pollock Long Live The Monarchys
    #
    Tigaeru Gabriela minunat…unul din putinele momente cand pot afirma:”sunt mandra ca sunt bacaoanca”…dar in acelasi timp ma intreb : englezii iubesc mai mult Romania decat o iubim noi….?
    #
    Gheorghe Sima Good GOD bless You, Bucharest People, Romanian People and Beautiful United ROMANIA !
    #
    Nikky Dragotescu totul impecabil..pornind de la tinuta…si..as putea continua…
    #
    Elena Liliana UN OM
    #

  4. Comentarii pe Facebook (II) says:

    Roxana M. Gabriela Documentandu-ma temeinic asupra vietii REGINEI MARIA , privindu-i adesea chipul , pot afirma din tot sufletul ca stralucirea nu poate fi egalata iar EA, este pentru romani soarele ce va straluci vesnic in sufletul nostru!
    #
    Tavi Tileaga O mare personalitate a istoriei noastre, despre care, din pacate, putini romani pot vorbi mai mult de 10 cuvinte. Anii pierduti sub comunism nu iarta!
    #
    Esmeralda Formescu de ce sà nu revenim la ceea ce am fost, dupà o lungà si grea suferintzà care a durat 60 de ani de bolsevizm si ìndobitorice.
    #

  5. Roxana Gabriela Mateescu says:

    Puternica EI personalitate si frumusetea ravisanta ii confera unicitate ! O iubesc pe REGINA MARIA pentru tot ceea ce a reprezentat in istoria Romaniei , a daruit cu mult talent literaturii si pentru ca Divinitatea a inzestrat-o cu un chip ce numai un Inger l-ar putea avea. In marea diversitate Universala , complexitatea EI , poarta numele NEASEMUIT ! REGINA MARIA a Romaniei ! Laudata sa-i fie in veci memoria!

  6. Cerasela Platz says:

    Regina Maria, sufletul frumos al Romaniei de acasa si de pretutindeni.
    Ce nume avea dragalasa catelusa din fotografia cu Regina Maria ?

  7. M. S. Regina Maria a Romäniei (näscutä Principesä englezä de Saxa-Coburg si Gotha) a fost o persoanä importantä in Europa de atucia, o persoanä frumuasä cu gratie, stil si mult farmec. Aceste caractere are acuma M.S. Principesa Margareta a Romäniei si sper cit de repede de a deveni Reginä a Romäniei.
    Inima reginei Maria nu are incä liniste, fiindcä nu este inhumatä. Se aflä in muzeul de istorie din Bucuresti, färä suflet intr-o cutie, färä respect de humanitate.
    Sper ca inima reginei Maria a Romäniei va primi liniste intr-un loc apreciat de suflet…….la castelul BRAN lingä Brasov, unde regina Maria, era vara la castelul acesta frumos.
    Cu drag,
    Dietmar Melzer
    -Deutschland/Germania-

  8. […] O a doua ştire, din aceeaşi sursă: ”La Sala de Lectură Fond Documentar şi Patrimoniu a Bibliotecii Judeţene “Costache Sturdza” din municipiul Bacău, a avut loc miercuri, 10 iulie a.c., o expoziţie de carte realizată de bibliotecarul Iulia Lucaci, cu ocazia comemorării a 75 de ani de la trecerea la cele veşnice a celei care a fost una dintre cele mai proeminente figuri ale istoriei şi culturii româneşti, simbol al verticalităţii, inteligenţei, frumuseţii şi dârzeniei, o legendă a istoriei poporului nostru: Regina Maria a României (1875 – 1938), soţia Regelui Ferdinand I al României, supranumit şi “Întregitorul”. […]

  9. Comentarii pe Facebook (III) says:

    Mariana Horja Ce Femeie !… Ce Romanca !!!…Cat de mult a iubit poporul roman !…Traiasca Monarhia Romana !!!
    #
    Maria Stroe BUNICUL MEU ,CAND ERAM COPIL POVESTEA DESPRE REGINA MARIA
    #
    Tanase Eugenia Sunt impresionată de această mare DOAMNĂ a ţării noastre. Respect pentru Monarhie!
    #
    Toni Antonius Nihil sine Deo.
    #
    Cheryl Anne Pollock Long Live The Monarchys
    #
    Tigaeru Gabriela minunat…unul din putinele momente cand pot afirma:”sunt mandra ca sunt bacaoanca”…dar in acelasi timp ma intreb : englezii iubesc mai mult Romania decat o iubim noi….?
    #
    Gheorghe Sima Good GOD bless You, Bucharest People, Romanian People and Beautiful United ROMANIA !
    #
    Nikky Dragotescu totul impecabil..pornind de la tinuta…si..as putea continua…
    #
    Lili Ellena UN OM
    #
    Dorina Serea a fost o mare frumusete a vremii.
    #
    Liliana Sora “..frumosul mi-a fost un crez…Iubiți și fiți folositori unul altuia căci așa trbuie să fie..” Cuvinte înălțătoare, pilde mărețe demne de luat în seamă , care să ne călăuzească în viață.
    #
    Czaili Maria MA BUCUR SA O CUNOSC PE REGINA MARIA RESPECT FAMILIEI

  10. Comentarii pe Facebook (IV) says:

    Roxana M. Gabriela Documentandu-ma temeinic asupra vietii REGINEI MARIA , privindu-i adesea chipul , pot afirma din tot sufletul ca stralucirea nu poate fi egalata iar EA, este pentru romani soarele ce va straluci vesnic in sufletul nostru!
    #
    Tavi Tileaga O mare personalitate a istoriei noastre, despre care, din pacate, putini romani pot vorbi mai mult de 10 cuvinte. Anii pierduti sub comunism nu iarta!
    #
    Esmeralda Formescu de ce sà nu revenim la ceea ce am fost, dupà o lungà si grea suferintzà care a durat 60 de ani de bolsevizm si ìndobitorice.See Translation
    #
    Luminita Andrei Cocarta Ce fotografie superba, parca vine din alta dimensiune, in mod sigur mai buna…
    #
    Irena Gherghisan Chiar daca ai trecut pragul Tacerii vesnice,eu te aud in fiecare zi,si te port cu mine in suflet ,pentru ca nu pot sa uit nimic din ce ai facut pentru tara,pentru poporul tau..de acolo se sus trimite-ne intelepciunea de care avem mare nevoie..sa dea Dumnezeu sa ne vezi intr-o zi asa cum ti-ai fi dorit sa fim””falnica printre natiuni”!
    #
    Carmen Lupu Frumoasa noastra regina , suflet plin de sensibilitate si de iubire! Din tot sufletul vreau reintoarcerea la monarhie!
    #
    Theodorescu Daniela Un exemplu greu de urmat… Si cand te gandesti ca era venita din Anglia, dar a iubit Romania cum cei care s-au nascut aici si ne conduc tara in prezent nu o pot face, pentru ca nu vor. Nu vor sa vada ce popor minunat suntem, sa dezvolte mestesugurile traditionale, sa reprezinte tara in lume…
    #
    Manuela Nestor Superba poza..
    #
    Gheorghe Rozalia Frumoasa femeie si desteapta.

  11. […] şi dorinţa nestrămutată de a-şi ajuta poporul se reflectă şi în spusele istoricului Philippe Delorme: “Surâsul sau luminos a stralucit în tenebrele Primului Razboi Mondial; Maria a României s-a […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50010225
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate