Trenul Regal la Fetești, Cernavodă, Medgidia și Constanța

În Anul Centenar al Marii Uniri și al sfârșitului Primului Război Mondial, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, Alteța Sa Regală Principele Radu și Alteța Sa Regală Principesa Maria au făcut o călătorie în Dobrogea, cu Trenul Regal. A fost a zecea călătorie a Familiei Regale cu Trenul Regal, din vremurile noastre.

Trenul a parcurs simbolic drumul de la București la Constanța, la împlinirea a 140 de ani de la alipirea Dobrogei la țara-mamă și  a 160 de ani de la începerea lucrărilor liniei de cale ferată Cernavodă-Constanța. În toate locurile unde a oprit Trenul Regal, Familia Regală a fost întâmpinată cu multă căldură, cu afecțiune și respect, cu mândrie pentru momentul atât de frumos în care trecutul demn al României se împletește cu prezentul și cu aspirațiile viitorului.

Prima oprire a Trenului Regal a avut loc în Gara Fetești. Un mare număr de localnici, alături de autoritățile locale, au salutat prezența Majestății Sale. Familia Regală a fost întâmpinată cu pâine și sare, iar Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au semnat în cartea de onoare a municipiului. Au fost prezenți voluntari ai Crucii Roșii, profesori și elevi, precum și locuitori de toate vârstele.

A doua oprire a Trenului Regal a avut loc la Podul de la Cernavodă. Ceremonia de primire s-a desfășurat pe platoul de la capătul podului dinspre Cernavodă, pentru a onora memoria Regelui Carol I, în timpul căruia a avut loc construcția podului realizat de inginerul Anghel Saligny. Primarul orașului, alături de celelalte oficialități locale, în mijlocul unui mare număr de locuitori ai Cernavodei, au salutat prezența Majestății Sale și au stat de vorbă cu membrii Familiei Regale.

A treia oprire a Trenului Regal a avut loc în Gara Medgidia. Ca și în celelalte orașe, un mare număr de locuitori au venit să salute prezența în urbea lor a Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, și să se bucure de oprirea în gara localității lor a Trenului Regal.

Ultima oprire a Trenului Regal a avut loc în Gara Constanța. Constănțenii, ca și vizitatori ai orașului, alături de autoritățile municipale și județene, au întâmpinat pe Majestatea Sa Margareta cu pâine și sare și i-au oferit flori. Familia Regală a mulțumit tuturor pentru ospitalitate, primirea călduroasă și afecțiune, și a pornit către centrul municipiului Constanța, pentru continuarea programului public în capitala județului.

A fost pentru prima oară când Familia Regală a călătorit cu Trenul Regal în Dobrogea. În timpul călătoriei, în Trenul Regal au fost invitați militarii veterani care au luptat în teatrele de operații din Afganistan și Irak, împreună cu soțiile și copiii lor, primari, președinți de Consiliu Județean și prefecți din județele vizitate, reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, personalități din societatea civilă și jurnaliști.

Călătoria Trenului Regal a fost organizată de Casa Majestăţii Sale Custodelui Coroanei în colaborare cu Ministerul Transporturilor, cu sprijinul Băncii Transilvania, a companiilor Alcovin Măcin, Negro 2000, Studio Video Art și Aqua Queen.

Plecarea de la Gara Regală Băneasa

Militarii Invictus și familiile lor, în Trenul Regal

Gara din Fetești

Podul “Carol I” din Cernavodă

Gara din Medgidia

Gara din Constanța

Fotografii de Daniel Angelescu

3 comentarii

  1. […] A zecea călătorie a Trenului Regal a fost dedicată Dobrogei. La 15 iunie 2018, trenul s-a oprit în gările Fetești, Cernavodă, Medgidia și Constanța, pentru a sărbători 140 de ani de la alipirea Dobrogei la țara-mamă și 160 de ani de la începerea lucrărilor liniei de cale ferată Cernavodă-Constanța. […]

  2. […] A zecea călătorie a Trenului Regal a fost dedicată Dobrogei. La 15 iunie 2018, trenul s-a oprit în gările Fetești, Cernavodă, Medgidia și Constanța, pentru a sărbători 140 de ani de la alipirea Dobrogei la țara-mamă și 160 de ani de la începerea lucrărilor liniei de cale ferată Cernavodă-Constanța. […]

  3. […] I. Vagonul Funerar a fost adăugat la garnitura regală pentru prima oară, din anul 1938 încoace. A zecea călătorie a Trenului Regal a fost dedicată Dobrogei. La 15 iunie 2018, trenul s-a oprit în gările […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 49495636
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate