Povestea de nouă decenii a Trenului Regal

În zilele noastre, Trenul Regal a reînceput drumurile sale, ducând membrii Familiei Regale în orașele din țară, acum cinci ani. La 15 octombrie 2012, aniversând 90 de ani de la Încoronare, locuitorii municipiului Alba Iulia și autoritățile locale au sărbătorit evenimentul refăcând cu fidelitate, pas cu pas, prezența Familiei Regale în gara Alba Iulia, la Catedrala Încoronării și în Sala Marii Uniri. A fost prima călătorie a Familiei Regale cu Trenul Regal, după 64 de ani. Trenul a condus pe Regele Mihai I și pe Regina-mamă Elena în exil, în zilele de 3-5 ianuarie 1948.

De ziua de 1 Decembrie, în anul 2013, a doua călătorie a Familiei Regale a cuprins orașele Sinaia, Câmpina, Ploiești și București, ca un omagiu adus de Ziua Marii Uniri Regelui Ferdinand I și Reginei Maria. Un mare număr de locuitori ai orașelor vizitate și autoritățile locale au venit la gară, pentru a saluta prezența Familiei Regale și a vedea Trenul Regal.

În luna iunie a anului 2014, Familia Regală a efectuat cu Trenul Regal a treia călătorie din vremurile de astăzi, poposind pentru două zile la Craiova. Familia Regală a fost musafirul craiovenilor, de ziua orașului lor.

1 decembrie 2014 a fost, din nou, o zi de sărbătoare pentru Trenul Regal. Sub numele “Trenul Regal de 1 Decembrie”, a patra călătorie a Trenului Regal, având la bord Familia Regală, a omagiat regii români întregitori de neam și a avut loc pe traseul Sinaia, Focșani, Râmnicu-Sărat, Buzău, Ploiești și București. Un mare număr de oameni au venit la întâlnirea cu Familia Regală și cu Trenul Regal, arătând cât de inspirată a fost decizia de a transforma călătoria Trenului Regal de 1 Decembrie într-un eveniment anual.

În anul 2015, la 1 decembrie, Familia Regală a refăcut un drum istoric. Sub numele de “Trenul Aducerii Aminte”, Trenul Regal a parcurs a cincea călătorie regală, de la Turnu Severin la București, refăcând drumul parcurs de Carol I acum 150 de ani, când a pășit pentru prima oară pe pământ românesc, la 8 mai 1866. Trenul a oprit în gările Filiași, Craiova, Slatina și Titu. Ultima oprire, deși în gara unui oraș mai mic, a avut o semnificație importantă. Regele Carol I și Regina Elisabeta au venit de multe ori la gara din Titu, de unde au plecat adesea spre București, în compania musafirilor regali din Europa, invitați în România de cei doi suverani.

Miercuri, 30 noiembrie 2016, Trenul Regal a pornit din nou la drum, în anul jubileului de 150 de ani ai Coroanei Române. Traseul trenului a fost Gara Băneasa – Gara Sinaia. A doua zi, pe 1 decembrie, traseul celei de-a șasea călătorii regale a cuprins orașele Sinaia, Bușteni, Predeal, Brașov, Codlea, Făgăraș, Avrig și Sibiu. A fost traseul cu cele mai multe opriri dintre toate cele efectuate până acum. Incluzând gara de plecare și cea terminus, Trenul Regal a oprit în 9 gări.

În zilele de joi 15 și vineri 16 decembrie 2016, Trenul Regal  a făcut a șaptea călătorie regală din zilele noastre, pentru comemorarea celor 100 de ani de la refugiul Familiei Regale, a Guvernului și a Parlamentului României la Iași. Pentru doi ani, din 1916 până în 1918, capitala Regatului României a funcționat la Iași. Familia Regală a parcurs întocmai traseul din zilele de 5-6 decembrie 1916, când în tren se aflau Regele Ferdinand I și Regina Maria. În ziua de joi, 15 decembrie 2016, Trenul Regal a oprit la Mărășești, Adjud și Bacău, iar vineri, 16 decembrie 2016, la Roman, Pașcani și Iași.

Pe 11 iulie, la comemorarea centenarului marilor bătălii de la Mărășești, Mărăști și Oituz, Familia Regală va face a opta călătorie cu Trenul Regal, sub semnul recunoștinței față de eroii Primului Război Mondial. Trenul se va opri în gările Focșani, Mărășești, Adjud și Onești, iar Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu vor lua parte la ceremonii solemne la Mausoleele de la Mărășești și Mărăști, precum și la Cimitirul Militar din Oituz.

Comandat de Statul român în anul 1926, sub domnia Regelui Ferdinand I, Trenul Regal a fost fabricat la Milano și livrat României în anul 1928, după moartea regelui. În cei 89 de ani de la punerea sa pe calea ferată, Trenul Regal al României a parcurs mii de kilometri, purtând pașii regilor și reginelor, ai Familiei Regale, precum și ai liderilor politici din anii 1948-1989. Istoria României cuprinde o mulțime de momente importante care s-au petrecut sau sunt legate de Trenul Regal.

Înaintea actualului Tren Regal, România a beneficiat de alte garnituri de tren regal, în timpul Regelui Carol I și al Regelui Ferdinand I.


Actualul Tren Regal a purtat pașii Reginei Maria și Regelui Carol al II-lea în diverse comunități din țară și în călătoriile lor din străinătate. Trenul a adus pe Regina Mamă Elena în țară, în anul 1940, când s-a întors din exil. Regele Mihai a călătorit mult cu Trenul Regal în anii celui de-al Doilea Război Mondial. Majestatea Sa și Regina Mamă au vizitat Chișinăul, călătorind cu Trenul Regal. Tot Trenul Regal este cel care a purtat Familia Regală pe tragicul drum al exilului, în ianuarie 1948.

regina-mama-elena-si-regele-mihai-la-gara-jimbolia-1940
Lideri politici europeni și nord-americani au fost musafiri ai Trenului Regal în anii 1948-1989.

Trenul Regal, în al nouălea deceniul al existenței sale, impecabil păstrat, cu o mare rezistență și o remarcabilă calitate tehnică, continuă să servească națiunea română, fiind unul dintre cele mai puternice simboluri ale Statului român.

Dintre toate drumurile sale, călătoria de 1 Decembrie rămâne cea mai emoționantă și mai dătătoare de mândrie. Călătorii trenului, Familia Regală și musafirii ei, precum și locuitorii orașelor, prezenți în gări pentru a spune bun venit, păstrează amintirea acelor clipe pentru totdeauna.

Povestea Trenului Regal continuă.

 

18 comentarii

 1. Cristian Sandu

  O traditie splendida prin care Familia Regala omagiaza Marea Unire! Anul acesta, actiunea capata o semnificatie speciala intrucit romanii au cerebrat implinirea a 150 de la nasterea Regelui Ferdinand si 140 de la nasterea Reginei Maria. As dori sa adaug faptul ca la ceremonia Reintoarcerii Inimii Reginei Maria din data de 3 noiembrie a participat si domnul IonutVulpescu, la data aceea ministru al culturii in Guvernul Romaniei. Din locul unde ma aflam, nu i-am observat prezenta alaturi de celelalte oficialitati ale statului roman. Dupa ce am urmarit inregistrarile video , fac cuvenita completare a comentariului meu de atunci.

 2. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE

  FAMILIA REGALA , PRIN CALATORIILE CARE LE FACE CU CELEBRUL TREN REGAL, NE READUCE IN MEMORIE MARILE MOMENTE ALE STATALITATII ROMANIEI SI SENTIMENTELE DE RECUNOSTINTA SI OMAGIU PENTRU CEI CARE S-AU SACRIFICAT PENTRU PATRIA INTREAGA !
  TRAIASCA REGELE!

 3. FRUMOS LUCRU SI FRUMOASA TRADITIE REINVIATA DE CASA REGALA A ROMANIEI DE A FOLOSI TRENUL REGAL IN FIECARE AN DE 1 DECEMBRIE,STRABATAND DIFERITE PUNCTE STRATEGICE IN ACEASTA ZI DE CAPITALA IMPORTANTA PENTRU TARA.NE REAMINTESTE DE REGII ROMANIEI CARE AU FAURIT UN STAT INDEPENDENT SI BOGAT.

 4. Brandusa Grigore

  Fiecare om cat de mare ar fi si la propriu si la figurat are nevoie ,de o mangaiere, a mamei.Impresionant cu cata demnitate primeste mangaierea!

 5. Remus-Dumitru Mihuțiu, mun. Oradea, jud. Bihor

  Minunat ! Ce bine ar fi dacă Trenul Regal ar ajunge și la Oradea ! Trăiască Regele ! România Regat ! Nihil Sine Deo !

 6. Ana-Maria Si Atat

  O traditie frumoasa! Monarhia e iubita de romani!

 7. Diana Lucia Zotescu

  Calatoria Regala cu vestitul Tren Regal va avea, in acest an al aniversarii unui secol si jumatate de Regalitate, un surplus de semnificatii care se vor reflecta atat in itinerariul ales cat si in evenimentele organizate in garile principale ale traseului, evenimente ce vor beneficia de prezenta Altetelor Lor Regale. Cu siguranta, populatia localitatilor ce vor avea privilegiul de a face parte din traseu va fi prezenta, ca de obicei, in numar mare in garile unde va opri trenul, pentru a Le saluta si ovationa pe Membrii Familiei Regale si pe inaltii oaspeti regali din Bulgaria si Belgia, precum si pe reprezentantii societatii romanesti ce au avut marea onoare de a fi invitati de Altetele Lor.

  Este modul in care Familia Regala cinsteste marele eveniment al Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, eveniment istoric inextricabil legat de numele Regelui Ferdinand Intregitorul i al Reginei Maria, ctitorii Romaniei Mari.

 8. Ioan Secrieru

  O MINUNĂTIE- ORIENT EXPRES

 9. Adrian Ciuca

  Nihil Sine Deo

 10. Ioan Secrieru

  CU DUMNEZEU INAINTE * Nihil Sine Deo

 11. Claudia Gheorghiu

  Monarhia salveaza Romania !!!!!!!

 12. Dan Octaviandanoctavian

  As dori ca bunul Dumnezeu,sa ma tina in viata,sa mai vad odata reinstaurata REGALITATEA,asa cum a fost cin eu m-am nascut.

 13. Este o traditie frumoasä a Casei Regale a României

 14. Adrian Voloc

  TRĂIASCĂ REGELE MIHAI I AL ROMÂNIEI!
  TRĂIASCĂ CASA REGALĂ A ROMÂNIEI!
  TRĂIASCĂ ROMÂNIA!

 15. Drujescu Vasile

  Trăiască Regele.Doamne ajuta

 16. Ioana Imbrea

  Romania nu este regat

 17. Nedelcu Iliana !

  Romania mea este si va fi Regat ! Traiasca Regele !

 18. Pingback: Zelist Blog » Blog Archive » Care au fost cele mai viralizate subiecte in presa online si pe bloguri, in perioada 03 – 09 iulie 2017?

Lasa un comentariu

© 2007-2018 Casa Majestății Sale Regelui Mihai I. Toate drepturile rezervate

Visits: 19655411
Familia Regală           Fundația Principesa Margareta a României           YouTube           Facebook