Trecerea la Domnul a Regelui Ferdinand

Astăzi se împlinesc 93 de ani de la moartea Regelui Ferdinand Întregitorul. În aceeași zi, Mihai I devenea regele României, la vârsta de cinci ani.

Miercuri, 20 iulie 1927, la Castelul Pelișor de pe Domeniul Regal Sinaia, regele se stingea după o lungă suferință. Ziarul Universul, fondat de Luigi Cazzavillan în anul 1884, a consacrat zeci de pagini funeraliilor marelui rege.

După ceremoniile funerare ale Regelui Carol I, în septembrie 1914, și ale Reginei Elisabeta, în februarie 1916, funeraliile Regelui Ferdinand au fost al treilea eveniment național în care românii și-au condus suveranul pe ultimul drum, în istoria noastră modernă.

A fost unul dintre cele mai intense momente de comuniune între Națiune și Coroană, în care oamenii și-au manifestat discret, dar profund, admirația, respectul, recunoștința și afecțiunea față de regele întregitor de Țară.

3 comentarii

 1. Diana Lucia Zotescu says:

  Nemuritoare fie-I gloria si amintirea Marelui nostru Rege Ferdinand, fauritorul Romaniei intregite !

  La prima postare a acestui bogat material de presa a vremii, mi-am exprimat rugamintea FIERBINTE ca un volum special, continand reproducerti cat mai lizibile ale cat mai multor articole relevante din presa vremii referitoare la viata, actiunile si evenimentele regale (botezuri, nunti, ceremonii diverse in Sala Tronului, inmormantari), precum si explicatii referitoare la protocolul regal si de conduita oficiala parlamentara si militara), toate ajutandu-ne sa ne raportam corect la acea perioada de glorie a tarii si, de ce nu, sa reactualizam, macar in cea mai mare parte, codul de conduita si de protocol de atunci.

  Va multumesc.

 2. RUHE SANFT, HERZLICHES BEILEID,
  SEINE MAJESTÄT KÖNIG FERDINAND I VON RUMÄNIEN
  (GEB PRINZ VON HOHNEZOLLERN-SIEGMARINGEN)

 3. […] Citiți articolul în întregime aici. […]

Lasa un comentariu

© 2007-2022 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 40218077
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate