Regina Elena odihnește la Curtea de Argeș

Sâmbătă, 19 octombrie 2019, între ora 8.00 și ora 10.00, publicul s-a închinat și recules la catafalcul Reginei Elena, drapat cu stindardul reginei-mamă, în fața altarului din Catedrala istorică de la Curtea de Argeș.

Invitații la slujba de înmormântare din Catedrala istorică au sosit până la ora 11.40, iar printre ei s-au numărat reprezentantul ES dlui Președinte al României, dl consilier prezidențial Andrei Muraru, ES dl președinte Emil Constantinescu, secretarul de Stat Victor Opaschi, ES dl Andrew Popper, șeful Casei Majestății Sale, dl Anders Lindberg, consilier personal al Majestății Sale Custodele Coroanei, ambasadorul Jean-Marie Musy, senatoarea Iulia Scântei, deputatul Toader Paleologu, autorități ale județului Argeș și ale municipiului Curtea de Argeș, dna Cristina Popescu, președintele Romfilatelia, maestrul Ștefan Câlția, ambasadorii Elveției și Statului Israel. Publicul a avut acces în parcul din fața catedralei pe toată durata ceremoniei.

La ora 11.55, au sosit la catedrală Majestatea Sa Margareta și ASR Principele Radu, alături de ASR Principesa Sofia, ASR Principele Amedeo de Savoia, duce de Aosta, ASR Principesa Mafalda de Savoia, ASR Principesa Maria, precum și Lordul Rosslyn, reprezentant personal al Principelui de Wales. La slujba de înmormântare au mai asistat nepotul Regelui Mihai I, dl Nicolae Medforth-Mills, și soția sa.

În Catedrala istorică au luat loc în strană Custodele Coroanei și Principele Consort, Principesa Sofia și Principesa Maria, dl consilier prezidențial Andrei Muraru, președintele Emil Constantinescu, Ducele de Savoia-Aosta, Principesa Mafalda și Lordul Rosslyn.

Slujba de înmormântare a început la ora 12.00 și a fost oficiată de Înalt Preasfințiile Lor Mitropolitul Nifon, arhiepiscop al Târgoviștei, Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului și Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului.

Apoi, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, urmat de Majestatea Sa Margareta și de Familia Regală și de invitați, a fost dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.

Doar în prezența Familiei Regale, a avut loc ceremonia de reînhumare. Publicul a avut acces pe platforma din fața Noii Catedrale. Oficialitățile și invitații au luat loc în fața Noii Catedrale pe durata ceremoniei de reînhumare.

În momentul intrării sicriului în criptă, au fost trase 21 de focuri de onoare cu arma, de către Vânătorii de Munte. S-au intonat Imnul Național și Imnul Regal.

La încheierea ceremoniei de reînhumare, Majestatea Sa Margareta a ieșit din Noua Catedrală purtând pe brațe stindardul Reginei-Mamă. Custodele Coroanei a înmânat stindardul Aghiotantului Regal, gl br (r) Eugen Porojan. Stindardul urmează să fie expus la Muzeul din Satul Regal de pe Domeniul Săvârșin.

Majestatea Sa și Principele Radu au mulțumit invitaților de onoare la funeralii și apoi au salutat drapelul de luptă al militarilor Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul.

În încheierea șederii la Curtea de Argeș, Oraș Regal, Majestatea Sa și Familia Regală au parte la un parastas, conform datinei, la care au luat parte oficialii prezenți, invitații din străinătate și personalități din societatea civilă.

©Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale

7 comentarii

 1. Diana Lucia Zotescu says:

  Cu cata demnitate, rigoare si solemnitate regala, cu cata perfecta incadrare in reperele temporale fixate pentru fiecare element in parte s-au desfasurat ceremonialul si serviciul divin al re-inhumarii Majestatii Sale Reginei-Mama Elena. Este nevoie maxima de o intoarcere la astfel de rigori si solemnitati, care au darul de a disciplina ceremonialul in general, de a da tonul respectarii lor si de catre public – chiar si in actiuni private, pentru ca oamenii vor dobandi altfel de asteptari, si vor tempera atmosfera dezorganizata (noi ii spuneam in trecut “spiritul de turma”) ce avea tendinta sa ne cuprinda in situatii similare. Este doar unul din multele aspecte de indrumare implicita, prin puterea exemplului, pe care existenta in tara – in orice tara, la urma urmei – a Familiei Regale o are in conduita publica a poporului Sau.

  Din noi, Bunul Dumnezeu sa o aiba vesnic in cereasca Sa paza pe mult-regretata si mult-iubita Regina-Mama Elena !

  Si, din nou, recunostinta si adanci reverente Majestatii Sale Margareta, Principelui Consort si intregii Familii Regale, pentru a fi facut posibil acest imens act de dreptate al re-aducerii acasa a Majestatii Sale Reginei-Mama Elena , alaturi de preaiubitul Sau fiu Mihai si de toti Regii si Reginele care I-au precedat !

 2. Mihaela Doina Mazăre says:

  Domnul Nostru Iisus Hristos să primească sufletul Reginei-Mamă Elena în loc luminos, în loc de pace și veșnică odihnă!

  Este o nădejde pentru țară că avem acasă în necropola regală de la M-rea Curtea de Argeș pe Regina-Mamă Elena cu ale cărei rugăciuni a fost protejată România și Regele Mihai!

  Aceste zile de toamnă, calde, au avut o solemnitate aparte! Frunzele galben-ruginii ca un voal s-au desprins de crengi alunecând lin spre pământ după slujba de parastas și reînhumare a Reginei-Mamă Elena ca o. tainică binecuântare!

  Mulțumim Majestății Sale Margareta și Alteței Sale Regale Principelui Radu pentru tot efortul depus pentru repatrierea Augustei Amama!

  Dumnezeu să binecuvinteze Familia Regală a României și România !
  Doamne miluiește!

 3. Liliana Sora says:

  Odihnă veşnică în pace şi lumină !

 4. Odihnă veşnică în pace şi lumină, Regina Mama Elena a Romäniei (näsc. Principesä a Greciei si Danemarciei)

  Ruhe sanft in Frieden, Majestät… Adiu……

  Visul regelui sa ämplinit

  NIHIL SINE DEO

 5. Răzvan-Alexandru Constandache says:

  Pios omagiu memoriei Reginei-Mamă Elena şi luptei sale susţinute de o viaţă pentru libertatea şi demnitatea poporului român!
  Adâncă plecăciune în faţa acestui atât de necesar act de reparaţie istorică!
  Loială şi perenă preţuire Majestăţii Sale Margareta şi Familiei Regale a României!
  Dumnezeu să o odihnească în pace pe Regina Elena şi să o aşeze la Dreapta Sa!

  Cu cele mai calde urări de bine şi de realizare a dezideratelor noastre naţionale,
  Maria, Andreea-Maria şi Răzvan-Alexandru Constandache

 6. Ionut Ticu says:

  Ceremonia completa a reinhumarii Reginei-Mamă Elena (video):

  https://www.youtube.com/watch?v=v1tC-dqAQO0

  Nihil Sine Deo!

 7. […] Regina-Mamă Elena s-a întors acasă. După 71 de ani de exil, ea își găsește liniștea în Necropola Regală de la Curtea de Argeş. Emoționați, românii au spus că au descoperit viața mamei Regelui Mihai ca pe o pildă, s-au închinat și au cerut Reginei-mamă să le ocrotească din ceruri țara pe care și ea a iubit-o. […]

Lasa un comentariu

© 2007-2023 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 48441228
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate