Regele Mihai I, pentru ultima oară la Castelul Peleș

La ora 13.20, cortegiul funebru a ajuns la Domeniul Regal Sinaia. Majestatea Sa Defunctă Regele Mihai I a fost primit cu onoruri militare. Purtat pe umeri de militarii Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul, sicriul a intrat pe Ușa Regilor și a urcat pe Scara de Onoare, urmat de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și de ceilalți membri ai Familiei Regale.

Sicriul a fost depus pe catafalcul din Holul de Onoare, iar deasupra a fost așezată Coroana de Oțel. Regele Mihai este singurul membru al Familiei Regale din toate generațiile care a cunoscut castelul timp de 96 de ani, de-a lungul întregii vieți. Pentru prima oară a trecut pragul edificiului în anul 1921, anul nașterii sale, iar ultima sa ședere în castel se încheie astăzi, 13 decembrie 2017.

Ceremonia din Holul de Onoare a început printr-o rugăciune oficiată de Inalt Preasfinția Sa Mitropolitul Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, înconjurat de un sobor de preoți. A luat parte la rugăciune Inalt Preasfinția Sa Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale.

Au venit să se reculeagă în Holul de Onoare Președintele României, ES dl Klaus Werner Iohannis, Președinții celor două Camere ale Parlamentului, ES dl Călin Popescu-Tăriceanu, împreună cu doamna Popescu-Tăriceanu, și ES dl Liviu Dragnea.

Republica Moldova a fost reprezentată de Președintele Parlamentului, ES dl Andrian Candu.

Prim-ministrul Guvernului României, ES dl Mihai Tudose, a condus delegația Executivului român, care a venit în Holul de Onoare în întregimea lui.

Republica Moldova a continuat cu o numeroasă delegație, din care au făcut parte consilieri prezidențiali, membri ai Guvernului, membri ai Parlamentului și personalități din opoziția parlamentară.

Au adus omagiu Majestății Sale Defuncte alți reprezentanți ai Statului român și ai Statului moldovean, ai Armatei României, ai Corpul Diplomatic acreditat la București, ai Academiei Române, ai instituțiilor Credinței.

La ora 17.40 a fost rostită ultima rugăciune din Holul de Onoare, de către IIPPSS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviștei, și Mitropolitul Iosif. La ora 18, Majestatea Sa Defunctă Regele Mihai I a părăsit pentru totdeauna Castelul Peleș și Domeniul Regal Sinaia, unde a văzut lumina zilei, acum 96 de ani.

Convoiul funerar a pornit de la Sinaia spre București, unde a ajuns la ora 20.

Fotografii de Cristian Coposesc

17 comentarii

 1. Anca Munteanu, Predeal says:

  Sincere condoleante.Pios omagiu REGELUI NOSTRU .SA FIM CAPABILI SA PRIMIM CEEA CE NE-A LASAT…Dumnezeu sa-l ierte

 2. Marius Andrei Georgescu says:

  Condoleante !Un Mare Roman.Fara Majestatea Sa,Romania este mai saraca.

 3. Elena Funigana says:

  BINE AȚI VENIT ACASĂ, MAJESTATE! ODIHNIȚI-VÄ ÎN PACE.

 4. Giorgio Dediu, Italia says:

  Condoleanze, toti românii sîntem tristi in aceste zile !
  Doar lacrimile ne mai usureaza.

 5. Angela Dascălu says:

  Maiestate va rog sa iertati acest popor ca nu a fost demn sa va respecte cu adevarat decit in ultim ceas ! Ramineti simbolul nostru de curaj si loialitate,de intelegere ,perseverenta si ingaduinta. Dumnezeu sa va dea odihna binemeritata!

 6. Linda Herteg, Salonta says:

  Dumnezeu sa va puna în rândul dreptilor !! Ramas bun Majestate !!!

 7. Andrei Mihai says:

  Am avut Regele cel mai bun din lume. Și cel mai temerar.

  Majestatea Sa Regele e incoronat de insuși Impăratul nostru Dumnezeu.
  Ce la românii de azi n-a fost cu putință, e cu putință la Dumnezeu.
  Acestea insă nu ne impiedică să varsăm lacrimi grele și să resimțim pierderea în solidar cu Familia noastră Regală.

  Sibiul, Mărginimea și Țara Făgărașului sunt in doliu.

  Dumnezeu să îl aşeze în Cer laolaltă cu Sfinţii, cu Regii şi Reginele României !
  Cerul se bucură, pământul plânge…

  Trăiască Regina noastră bravă, Custode al Coroanei !

  Loiali pe veci,
  Familia Stoia din Sibiu

  Am primit minunatul pachet cu Povestea Castelului Peleș. Întârzierea inerentă aglomerației de la poștă a făcut ca să-l primim in data de 5 decembrie, fiindu-ne mângâiere la aflarea cumplitei vești.
  Am întârziat cu mesajul de mulțumire din pricina durerii, insă acum dorim să transmitem și mesajul nostru de solidaritate de mai sus.
  Vă mulțumim pentru darul neprețuit făcut și dorim să vă asigurăm de întreaga noastră considerație și admirație pentru munca pe care o faceți in slujba Țării, a Regelui și a Casei noastre Regale.

  Dumnezeu să vă binecuvânteze !

 8. Clubul Monarhistilor Bistrițeni‎ says:

  Altetele Voastre Regale,

  si‎ncerele mele condoleanțe!

  Idraznesc sa va rog‎, sa lăsați accesul permanent poporului sa-si cinstească Regele.

  Va mulțumesc! ‎

  Cu adânc respect și considerație,

  Răzvan Cîtu, membru fondator al Clubului Monarhistilor Bistrițeni‎

 9. SECRIERU IOAN says:

  DOAMNE DUMNEZEUL NOSTRU ODIHNESTE SUFLETUL REGELUI MIHAI -I. AL ROMÂNIEI, A FOST UN REGE IUBITOR DE OAMNEI,ȘI-A IUBIT TARĂ ȘI FAMILIA, A FOST DEMN, CINSTIT ASA CUM STA BINE UNUI REGE.
  TRENSMITEM CONDOLEANȚE MEMBRILOR FAMILIEI REGALE A ROMÂNIEI GREU INCERCATE SI INDURERARE,
  MARIA TA NU TE VOM UITA NICIODATĂ.
  ODIHNĂ VESNICĂ IN PACE SI LINISTE.
  IOAN SECRIERU SI GRUPUL MONARHIST **MAFESTATE TE IUBIM**

 10. Ovidiu Rusu says:

  Sincere condoleante!

 11. Franco Collarini says:

  Sentite condoglianze per la morte di Sua Maestà il Re Michele di Romania. Grave perdita per la Nazione.

 12. Condoleante !Un Mare Roman.Fara Majestatea Sa,Romania este mai saraca.

 13. Diana Lucia Zotescu says:

  Cate lacrimi pot fi varsate pentru pierderea unui Suveran care a intrunit atatea calitati? Cate cuvinte poti rosti pentru a acoperi intreaga dimensiune a tristetii resimtite, a regretului ca ai pierdut nu doar un Rege inzestrat cu atatea calitati umane si care ar fi putut reconstrui moral fibra poporului Sau ci si un parinte, un mentor, un parinte al nostru?

  Exista insa o speranta. O SPERANTA REALA ! Regele nostru nu a plecat fara sa ne lasa pe cineva care sa-I duca la indeplinire testamentul sau, cel preluat de la inaintasii Sai, Regii Carol I si Ferdinand I. Iar Cea menita de Rege a-I continua lucrarea este cel de a-l 5-lea nostru viitor Suveran, MAJESTATEA SA MARGARETA – CUSTODELE COROANEI ROMANE.

 14. MARIA DUMITRACHE says:

  Odata cu pierderea Majestatii sale REGELE MIHAI I, Romania a pierdut simbolul DECENTEI, LOIALITATII, ONESTITATII, RESPONSABILITATII, IUBIRII, RESPECTULUI SI SPERANTEI.
  Nu cred sa se fi nascut inca un OM care macar sa aduca catusi de putin cu MAJESTATEA SA in traire si simtire pentru tot ce inseamna neamul Romanesc.
  Romanii ar trebui macar sa invete ceva din tumultul acestor zile!
  Iti multumim majestate pentru tot ce ai facut pentru noi si te rugam sa ne ierti pentru ca nu am fost suficienti de abili si de curajosi pentru a ne exprima aceste sentimente pe parcursul vietii tale.
  Dumnezeu sa-l ierte si sa-l aseze de-a dreapta sa!
  DRUM LIN MAJESTATE!
  SINCERE CONDOLEANTE FAMILIEI INDURERATE!

 15. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

  SPIRITUL MAJESTATII SALE REGELUI MIHAI VA FI ALATURI DE CELELALTE SPIRITE ALE CELORLALTI MARI REGI AI NEAMULUI ROMANESC LA CASTELUL PELES SI ORIUNDE SE AFLA ROMANI !
  OMAGIU SI RECUNOSTINTA MAJESTATII SALE REGELUI MIHAI SI INTREGII DINASTII !
  CONDOLEANTE FAMILIEI REGALE !

 16. Laura Sînziana Dumitriu says:

  Bunicii mei materni, trecuți de mulți ani la cele veșnice, au fost cei care mi-au insuflat dragostea pentru Rege și pentru monarhie. Pe vremea când manualele comuniste ne pângăreau creierele cu istoria mistificată și cu propaganda mincinoasă, ei au fost cei care mi-au povestit istoria reală, pe care au trăit-o la Sinaia, ca refugiați de război veniți din Bucovina. In 1981, când aveam doar 6 ani, bunicul m-a dus la Sinaia și-a reușit să-l înduplece pe militarul care păzea aleea către Peleș să ne permită accesul pâna la poarta castelului, ca să-i poată arăta nepoțelei lui, măcar de la distanță, reședința monarhilor României. Le mulțumesc pentru asta și îmi permit să spun, și în numele lor, și al răposatei mele mame:
  Adio, Majestatea Voastră! Respect, dragoste și gratitudine veșnică! Dumnezeu să vă odihnească în pace sufletul măreț!

 17. Romania Unită si Romänia Mare ! Trăiască noua Regina Margareta a Romäniei !

  Gott schenke ihm die ewige Ruhe!!! Ruhe sanft!!! Odihnä vesnicä, Majestate!!!

  Am pierdut un REGE nobil si Romänia este mai säracä ca tarä !!! AMIN!! AMEN!!!

  Speräm ca Romänia Mare sä devinä REGAT cu M.S. Regina Margareta a Romäniei. ES LEBE DIE NEUE KÖNIGIN MARGARETE I. VON RUMÄNIEN !!!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50974289
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate