Regele Mihai, pentru ultima oară în Sala Tronului

Convoiul funerar a ajuns în București la ora 20. Mașina funerară purtând Coroana de Oțel, urmată de mașina funerară în care se găsea sicriul Regelui Mihai I au trecut pe sub Arcul de Triumf.

La ora 20.20, sicriul a ajuns la Palatul Regal din Calea Victoriei, unde a fost urcat pe umeri de către militarii Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul în Sala Tronului. Devenit rege în anul 1927, la vârsta de cinci ani, Regele Mihai a intrat în Sala Tronului de-a lungul a mai bine de 90 de ani. Ultima ședere a Regelui Mihai în Sala Tronului are loc în zilele de 13, 14 și 15 decembrie 2017.

După instalarea sicriului pe catafalcul din Sala Tronului, au fost așezate pe Stindardul Regelui, care acoperă sicriul, Coroana de Oțel, pe o pernă de catifea roșie, și o coroană de flori albe. Militarii s-au așezat în formațiunea de gardă la catafalc.

S-au închinat în fața catafalcului Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, ASR Principele Radu, ASR Principesa Elena, ES dl Alexander Nixon, dna Irina Walker, ASR Principesa Sofia, ASR Principesa Maria, dl și dna Nicolae Medforth-Mills și sora lui, Elisabeta Karina.

Au fost de față membri ai Consiliului Regal, personal al Casei Majestății Sale Custodele Coroanei, colaboratori apropiați și de lungă durată ai Familiei Regale.

Un mare număr de preoți ortodocși, conduși de IPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, alături de ÎPS Mitropolitul Iosif, au rostit o rugăciune și au stat lângă sicriul Majestății Sale Defuncte.

La ora 21, mulțimea adunată în jurul Palatului Regal a fost invitată să treacă prin fața catafalcului, pentru a se închina. În prima seară, un mare număr de oameni au ținut să fie prezenți la Palatul Regal. Ușile Palatului Regal s-au închis doar la ora 3 dimineața, în ziua de joi, 14 decembrie 2017, pentru a se redeschide la ora 8.

La ora prânzului, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și ASR Principele Radu au sosit la Sala Tronului însoțiți de Majestatea Sa Regele Simeon al II-lea al bulgarilor, care a venit în cursul zilei de joi pentru a se închina la catafalcul Regelui Mihai I. Majestățile Lor și Alteța Sa Regală au stat lângă catafalc o jumătate de oră.

În seara de joi, 14 decembrie, Majestatea Sa Margareta și ASR Principele Radu au revenit la Sala Tronului, unde au mulțumit soborului de preoți, s-au întâlnit cu un mare grup de elevi de la Colegiul Național Sfântul Sava din Capitală și s-au recules o oră la catafalcul Regelui Mihai.

În noaptea de joi, 14 decembrie, spre vineri, 15 decembrie, porțile palatului au rămas deschise până la ora 6 dimineața, iar apoi trecerea prin fața sicriului s-a reluat la ora 8 dimineața.

În ultima zi de la Palatul Regal, vineri, 15 decembrie, au trecut prin fața catafalcului, neîncetetat, mii de oameni.

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și ASR Principele Radu au venit la ora 15 în Sala Tronului, după care au mers în fața palatului, pe trotuar, pentru a privi de aproape florile, lumânările și mesajele celor care au trecut pe la catafalcul Majestății Sale Defuncte Regele Mihai I. MS Margareta și ASR Radu au stat de vorbă cu cei prezenți.

Familia Regală a mers apoi la Catedrala Sfântul Iosif, pentru a lua parte la slujba de pomenire oficiată de IPS Arhiepiscopul Ioan Robu. Au luat parte membri ai unor Familii Regale străine.

MS Margareta și ASR Principele Radu s-au întors la Sala Tronului, unde au rămas restul serii. Acolo au primit pe Majestățile Lor Regele Juan Carlos I și Regina Sofia ai Spaniei, pe ASR Marele Duce de Luxemburg, pe Majestățile Lor Regele Carl XIV Gustaf și Regina Silvia ai Suediei, pe copiii Principesei Ileana a României, Arhiducele Dominic și Arhiducesa Maria Magdalena cu familiile lor, precum și pe alți membri ai Familiilor Regale europene.

Pelerinajul la catafalc s-a încheiat târziu, în noapte. Pregătirile pentru ceremoniile religioase și militare de sâmbătă, 16 decembrie, au început imediat ce vizitatorii au încheiat pelerinajul.

Trecerea pe sub Arcul de Triumf

Sosirea în fața Palatului Regal

Intrarea în Sala Tronului

Joi, 14 decembrie 2017, Sala Tronului, Regele Simeon al II-lea al bulgarilor

Joi, 14 decembrie 2017, Majestatea Sa Margareta și ASR Principele Radu seara, la catafalcul Regelui Mihai

Vineri, 15 decembrie 2017, seara, Sala Tronului

Catedrala Sfântul Iosif, București

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și ASR Principele Radu pe trotuarul din fața Palatului Regal, pentru a citi mesajele și a admira florile lăsate în semn de omagiu

Fotografii de Daniel Angelescu

39 comentarii

 1. Liliana Sora says:

  Majestatea Sa Regele Mihai n-a murit, s-a preschimbat în înger, şi de acolo de sus, dintre stele, veghează pe toţi cei care L-au iubit şi nu – L vor uita niciodată !
  „Sper că românii vor afla adevărul, făcându-i să fie mai buni, mai umani și mai încrezători în steaua lor.”
  Dumnezeu să Vă odihnească în pace, Majestate !
  Sincere condoleanţe Familiei Regale !

 2. Madalina Barbu, Ploiești says:

  Drum lin spre stele, Majestate.

 3. Adela Trifon, Plopeni says:

  Sincere condoleanțe familiei ! Vă rugam să ne iertați Majestate ,pentru că suntem un popor de lingușitori și fățărnici și vă mulțumim pentru tot ce ați făcut pentru noi! Dumnezeu să vă odihnească !

 4. Mirela Pop says:

  Rămas bun Majestate!

 5. Lucian-Eugen Bratu says:

  Dumnezeul Sa-l odihneasca in pace si Sa-l primeasca in Imparatia Lui!Drum lin ,Majestate!

 6. Nadia Stanciu says:

  Sincere Condoleante Familiei Regale!

 7. Nadia Stanciu says:

  Dumnezeu va avea grija de UNSUL SAU, Riposa in pace,MAESTATE!

 8. Nadia Stanciu says:

  Sint foarte indurerata de moartea MAJESTATII SALE,RE MIHAI I,transmit sincere Condoleante FAMILIEI REGALE! Iubitul nostru REGE,va pleca pe ultimul sau drum,dar va ramine in inimile noastre,pentru cit vom trai!

 9. Daniela Davidoiu says:

  O organizare exemplară, care ne-a facut să trăim cu emoție maximă solemnitatea acestui moment trist dar înălțător. MS Regele Mihai I al Romaniei s-a stins, dar va trăi mereu în inimile noastre! Drum bun Majestate! Acolo SUS, e o parte din poporul de care ați fost legat simbiotic, popor al cărui Rege veți ramâne pe veci!

 10. Majestatii Sale Regele Mihai I
  =fragmente din „Omagiu”=
  „Maiestate, nu pleca!
  Romania-i tara Ta!”
  Sa nu spuneti ca-i tarziu!
  Pentru noi, ramaneti viu!!!
  Majestate, suflet bun,
  Ne simtim orfani de-acum!
  Ati fost si veti fi, mereu,
  Alaturi de noi, la greu!
  …………………………………….
  Ati fost credincios si bun
  Fat` de neamul roman
  Pe care l-ati adoptat
  Demn, neconditionat !
  Cei ce nu v-au pretuit,
  Vor lua pretul cuvenit
  De la Domnul tuturor,
  Sfant si Drept Judecator!
  Datatorul de dreptate
  Fie-n viata, fie-n moarte,
  Intre Sfinti sa va primeasca
  Pentru jertfa omeneasca!
  Desi ati fost exilat,
  Romaneste-ati respirat!
  Pentru toate, multumim,
  Va respectam, va iubim!
  ……………………………………
  Atata intelepciune
  E greu de gasit in lume!
  Onest, Sfant printre crestini,
  Etalon printre romani!
  Constant, ati pus in valoare
  Virtuti si idei morale,
  Aratand lumii intregi
  Ce-i un… Rege intre Regi!
  ……………………………………..
  07-08; 10 dec 2017, Bucuresti.

 11. Cornelia Cocos says:

  Regrete eterne ! Dumnezeu să-l odihnească în pace în pământul României pe care a iubit-o atât de mult.Somn lin Majestate !

 12. Ștefania Vîtcă says:

  Odihnească în pace veșnică și blândă lumină dragul nostru Rege!
  Putere, curaj și tenacitate Familiei Regale îndurerate !

  Am fost azi cu copiii, nepoții (eu m-am născut în Monarhie) și prietenii lor români dar și străini, să ne luam rămas bun, la Palat.
  Ceea ce a lipsit (dar încă se poate instala) peste tot în București – nu doar în centrul capitalei ci și în gări, la aeroporturi, în stațiile de metrou – au fost ecranele (stradale) mari pe care să ruleze permanent interviurile cu Regele Mihai și filmele realizate cu și despre Majestatea Sa, transmisiunile directe ale televiziunilor proiectate public, subtitrate și în engleză, să poată fi văzute – și înțelese – de cât mai multă lume, (inclusiv de cei ce nu urmăresc știrile și nici nu au idee cu ce mare patriot și ce erou uriaș am fost contemporani) în aceste zile de doliu național regal.

  In ceea ce privesc siteurile și cărțile, de acord cu cei tineri cred și eu că toate ar trebui să fie de la bun început, cel putin bilingve.

  Dacă pentru început ați reuși să postați cât de repede, înainte de finalul doliului “96 de fapte în 96 de ani” în engleză pe romaniaregala.ro, ar fi nu doar un omagiu adus Regelui și percepției sale pe plan international, dar și un răspuns foarte bine venit la interesul nevorbitorilor de limba română și un ajutor de valoare celor ce dorim să dăm mai departe, în engleză informații autorizate, excelent prezentate.

  Ștefania Vîtcă

 13. Gonzalo Enrique Bastidas Vielma says:

  My deepest condolences. Count on me to continue supporting your legacy in your country

 14. Alexandra Sima says:

  “IARTĂ-NE MAJESTATE !”…pentru ce VOM FACE !?
  Acum, în Sala Tronului a Palatului Regal, Majestatea Sa Regina Margareta a României, împreună cu Alteța Sa Regală Principele Consort Radu al României se află alături de catafalcul pe care este asezat sicriul cu trupul neînsuflețit al Majestatii Sale Regele Mihai I al României !
  Romanii au scris zilele acestea “Iartă-ne Majestate!”.
  Să vă ierte pentru ceea ce ați făcut, ce faceți sau ce intenționați să faceți !?

  Vă văd trecând pe lângă Regină complet ignoranți nu doar în raport cu rolul Ei ci și în raport cu obiceiul creștin de a prezenta condoleanţe Familiei îndoliate.
  Dacă sunteți creștini și dacă nu vreți să-i faceți și Majestatii Sale Regina Margareta a României, ceea ce i-ați făcut Majestatii Sale Regele Mihai I al României, vă rog să ÎNGENUNCHEAȚI ÎN FAȚA CATAFALCULUI,
  ÎNGENUNCHEAȚI ÎN FAȚA REGINEI,
  FACEȚI REVERENȚĂ ÎN FAȚA PRINCIPELUI CONSORT !

  VEȘNICĂ POMENIRE DIN NEAM ÎN NEAM MAJESTATII SALE REGELE MIHAI !
  DUMNEZEU SA-I DEA PREARABDATORULUI NOSTRU REGE ODIHNA VESNICA SI LUMINA ETERNA
  SINCERE CONDOLEANTE FAMILIEI REGALE A ROMÂNIEI
  TRĂIASCĂ MAJESTATEA SA REGINA MARGARETA A ROMÂNIEI !

 15. Constanța says:

  Sincere condoleanțe! Deși nu am cunoscut prea multe detalii despre viața Majestatii Sale sau a Familiei Regale m-am simțit mereu mandra ca avem un Rege. Acum ca am aflat mai multe detalii ma simt și mai mandra dar cu atât mai mare este durerea acestei pierderi. Dumnezeu să te aibă în grija Majestate!

 16. Constantin Comarzan, Deva says:

  Dumnezeu să vă odihnească în pace, Regele meu !! …in ’92, plîngeam de fericire..acum….
  Servesc patria și Regele !!!
  Așa să îmi ajute Dumnezeu !

 17. Mircea Maxim, Mediesu Aurit, Satu Mare, Romania says:

  Draga Romanie ai pierdut un ROMAN care sa sacrificat pentru TARA sa ne rugam lui D zeu pentru suflteul Majestati Sale sa i fie recunostinta in sfarsit apreciata si cunoscuta de noile generatii si fiecare dinte noi sa simta si sa traiasca romaneste Odihna vesnica Majestate vegheaza asupra noastra !!!

 18. Dumitru Sipos, Resighea, Satu Mare says:

  Odihna veșnică ție Mihai rege a Românilor

 19. Mihai Sorin, Nümbrecht says:

  ÎI MULTUMIM DIN TOT SUFLETUL PENTRU CE A FACUT PENTRU FIECARE DINTRE NOI; ASIGURAND: MISIUNEA LUI NU S-A INCHEIAT!

 20. Mesaje FB says:

  Dulgheru Valentina Drum bun Majestate!
  #
  Vanciu Miorica Cu multa durere ,regret și păreri de rău trebuie să spun ca măcar atunci când a fost revoluția din 1989 și când armata a fost alături de popor trebuia să va aducă în țară cu o aeronava militară, după acea dictatura comunista și odioasa, și măcar 25 de ani sa ne fi condus MAJESTATE , și sa fi avut parte de un capitalism adevărat nu așa cum a fost … a domnit Minciuna, Hoția și Corupția. SA NE IERȚI MAGESTATE ȘI DUMNEZEU SA VA FACĂ PARTE DE VESNICE BUCURII !!!
  #
  Etelka Kiraly Balog Drum bun. Majestate.
  #
  Ecaterina Rusu Dumnezeu să îl odihnească.
  #
  Mariana Olariu Imi pare rau pentru oricine moare din țară mea caci sasa suntem putini si iubesc pe toti mai ales pentru majestatea sa
  #
  Dana Mariana Dobreanu Sincere si dureroase condoleante..
  #
  Mariana Hanu Sincere condoleante Familiei Regale !
  #
  Gabi Burlacu La Palatul Regal Regele Mihai I primeste ultima imbratisare de la poporul sau! Sunt flori si candele cat cat sa inconjoare curtea Palatului Sire! Iertati-ne ca am venit prea tarziu! Noi credeam ca sunteti nemuritor!

 21. Dana Mariana Dobreanu says:

  Majestatea Sa, tradat de toţi! …dar, loial tuturor…♡

 22. FERDINAND OSICEANU says:

  Am avut sansa si onoarea sa fac vizite MS Regele Mihai si Reginei Ana,
  va multumesc din suflet pentru ospitalitatea dvs,

  Sincere condoleante Familiei Regale,

  Ferdinand OSICEANU

 23. Rodica Sfetcu says:

  INCHINARE

  Azi , cerul senin , MAJESTATE ,
  Se redeschide in lumina
  Sa va primeasca-n eternitate
  Ocrotind si in eter Tara Romana.

  Plang codrii in freamat de doina
  Si apele-n murmur de balade domnesti
  Iar romanii cu mic , cu mare , in taina
  Plang dorul de sfaturi regesti .

  Intrg popor , MAJESTATE ,
  V-aseaza-ntre sfintii martiri
  Si sfant pentru noi veti ramane
  Cat pe pamant romanesc vom trai .

  Ne plecam azi , cu cinstire ,
  In fata voastra , MAJESTATE,
  Si cu adanc respect si iubire
  Va cerem IERTARE , plangand pentru toate

  SFETCU RODICA 92 ani

 24. Teodor Velicu says:

  Liniste Veșnică, Majestate! Trăiască Regina Margareta !

 25. Adina Romanescu, București says:

  Dumnezeu sa îl odihnească pe Majestatea Sa Regele Mihai I al României. Un rege și un suflet curat de om! Condoleanțe!

 26. Viviana Jones says:

  Trăiască Regina Margareta a României !

 27. Florian Munteanu says:

  Mândru că am avut un Rege Măreț! Trist că nu a fost oficial pe Tronul Țării în ultimii 27 de ani. Bucuros că Majestatea Sa Regele Mihai I al României și-a împlinit destinul și poporul s-a deșteptat din nou! Cele trei Domnii s-au implinit! Aceasta a fost cea de-a treia Domnie. Domnia din inimile și sufletele Românilor! Coroana unește din nou Românii de peste tot! Trăiască Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, viitoarea Regină a României!

 28. Aurora Lavrenti says:

  Odihna vesnica,Majestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei!Sincere condoleante pentru intreaga familie regala!

 29. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

  RECUNOSTINTA MAJESTATE SI AMINTIRE VESNICA !

 30. Anon says:

  Margareta looks devasted. This is such a hard moment for any family. God bless her.

 31. CANDLER SORIN says:

  Dumnezeul Sa-l odihneasca in pace si Sa-l primeasca in Imparatia Lui!Drum lin ,Majestate!

 32. Sorina says:

  Condoleante familiei! Dumnezeu sa te odihneascacu ingerii Maiestate! Odihna vesnica si sa ne ramai mereu sustinator. Sa fii mereu alaturi de noi, poporul tau, cu sufletul. R.I.P. MAIESTATE!

 33. Valeria says:

  Singurul rege care a lucrat la ferma si ca pilot, merită întreaga Împărăție a Cerurilor. Nu s-a lăcomit la valori materiale, el si-a păstrat valorile spirituale de la nastere până la ultima suflare…Iartă-ne Majestate, esti exemplul întregii națiuni române. Drum lin si veghează-ne de sus, apără-ne de păgâni, si iartă-ne, Măria Ta

 34. Lucian Petcuci says:

  Dumnezeu sa Va odihneasca in pace, Majestate.
  Condoleanțe Familiei Regale.
  Trăiască Regina Margareta a României.

 35. Ispas Calin-Ionut says:

  Regele Mihai I va continua sa aiba grija de Poporul Roman ,de acolo de sus,de langa Bunul Dumnezeu !
  Simt o foarte mare tristete ….. Ne-am despartit ,momentan, de un Rege ,de un om deosebit, iubitor de Tara ! Ne-am despartit de o lumina calauzitoare a istoriei noastre….Datorita Dumneavoastra,Majestate, avem astazi Transilvania reintregita !
  Sincere condoleante Poporului Roman, sincere condoleante Familiei Regale !

 36. SMC says:

  Dumnezeu sa va odihneasca in pace, Majestate.
  Sa ne veghezi de sus si poate reusesti de acolo sa faci ceea ce n-ai putut de aici.
  Te vom iubi neconditionat, Majestate.

  Condoleante CASEI REGALE.

 37. Romania Unită si Romänia Mare ! Trăiască noua Regina Margareta a Romäniei !

  Gott schenke ihm die ewige Ruhe!!! Ruhe sanft!!! Odihnä vesnicä, Majestate!!!

  Am pierdut un REGE nobil!!! AMIN!! AMEN!!!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 51853582
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate