Oamenii din prima oră

În zilele de 17 și 18 ianuarie 2020, la treizeci de ani de la venirea Majestății Sale în țară, 700 de personalități au fost invitate la diversele evenimente care alcătuiesc sărbătorirea.

Printre participanți se vor număra și o parte dintre cei care, cu 30 de ani în urmă, au fost alături de Coroană, în condiții politice, sociale, economice și culturale greu de imaginat astăzi.

Această mână de oameni, unii români, alții străini, au dat acum trei decenii dovadă de curaj, de iubire pentru România, dar au avut și o viziune, un crez care trebuiesc omagiate astăzi.

Gestul lor a fost nucleul din care a crescut, după trei decenii, acțiunea atât de prezentă și activă, deși atipică, a Familiei Regale în România zilei de astăzi.

Unii dintre «veterani» (Majestatea Sa îi numește «oamenii din prima oră») nu au putut veni la București în aceste zile. Alții au plecat dintre noi.

Cu o zi înaintea evenimentelor, Casa Majestății Sale aduce omagiu acelui grup de temerari, toți «români în suflet», care au alcătuit, pentru o vreme, informala «Casă a Majestății Sale» de atunci.

Simina Mezincescu (în imposibilitate de a fi prezentă la evenimente), este unul dintre «oamenii primei ore». Ea s-a războit cu calm și cu simț al umorului cu o întreagă armată de politicieni și ideologi ostili până la primitivism și agresivitate, alături de avocatul Eleodor Focșeneanu, de Sandra Maniu și de Ion Ghica.

Danielle Maillefer a fost artizanul primei veniri a Familiei Regale în România și cea care a creat premisele Fundației Regale Margareta a României. Arhitectul italian Roberto Pirzio Biroli a fost cel care a stabilit conceptul și viziunea fundației. Sandra Pralong a fost, din prima clipă, un suporter al fundației și al Casei Majestății Sale. Dna Maillefer și dl Pirzio Biroli vor fi prezenți la sărbătorire.

Marie-Louise Stoicescu, Ion Tucă (actualul director al Casei Majestății Sale), Elisabeta Dragomirescu (plecată dintre noi), Despina Ciolca și Dan Lazăr au fost nucleul de la București al Fundației Regale Margareta a României.

Dincolo de granițele României, oameni precum Corina Roberts, Danielle Nobs, Diana Smith, Jean Milligan, Patricia Klecanda, Dominique Chaillou, Pierre Favrod-Coune, Mathieu de la Guillonniere și David Cregeen au ajutat fundația sau Casa Majestății Sale. Unii dintre cei menționați vor fi prezenți în sală.

Printre românii «primei ore» s-au numărat Mircea Ciobanu, Alexandru Paleologu și Dinu Patriciu (plecați dintre noi), maestrul Dan Grigore, academicianul Sorin Dumitrescu, părintele Iustin Marchiș, Ion Caramitru, Emil Hurezeanu, Christian Mititelu, Ruxandra Obreja, Vartan Arachelian și Stelian Tănase.

Un puternic sprijin al celor 30 de ani a venit de la George Antoniade (plecat dintre noi), de la Constantin Brâncoveanu, Georges Berthoin, Jonathan Eyal și Andrew Kelly (plecat prematur dintre noi), de la Michel Amiguet, Lucy și Andrei Vandoros, Mihai Ricci, Dan Bădic, Michael Flaks și Alain Morvan. Unii dintre ei au dus în spate responsabilități greu de închipuit astăzi. Din păcate, niciunul dintre ei nu va fi prezent la sărbătoriri.

Jurnaliștii francezi Frederic Mitterrand și Stephane Bern au fost alături de Familia Regală din prima zi, luând parte personal la primele vizite ale anului 1990. Stephane Bern va fi prezent la sărbătoriri.

La București se va afla și Marchizul Olivier de Trazegnies, aristocratul belgian care a stat cu o fidelitate neștirbită timp de 3 decenii alături de Familia Regală și de fundația regală.

Un cuvânt despre Familia Regală. Majestatea Sa Margareta a avut alături atunci, în primii ani, pe sora sa, Principesa Sofia, care astăzi trăiește în România și va lua parte la toate evenimentele aniversare. Majestatea Sa și Principesa Sofia au construit de la zero, la Villa Serena din Versoix, secretariatul regal și au continuat, ani de zile, să lucreze în secretariat pentru Regele Mihai, cot la cot cu colaboratorii din acea vreme (foarte puțini la număr).

De asemenea, un lucru mai puțin știut este faptul că Principesa Elena, împreună cu Alexander Philips Nixon, soțul ei, au fost în anii 1990 activi în sprijinirea Fundației Regale Margareta a României, în țară și în Marea Britanie.

1 comentariu

  1. Pe parcursul anului 1990, ca ofițer al Armatei, vorbeam public despre nevoia revenirii la Monarhie (fapt extrem de rar în acea perioadă).
    “-Aminteaţi într-o discuţie anterioară de o eventuală revenire a Regelui.
    -Este neîndoielnic că ferocitatea dictaturii comuniste din România a dus la o extremă, la o profundă divizare a societăţii noastre. Aceasta îşi va regăsi armonia doar după o lungă perioadă şi după multe alte convulsii. Regele cred că poate avea în acest context, prin voinţa populară, rolul de tămăduitor al gravei noastre sfîşieri naţionale. Regele şi Biserica pot preveni perpetuarea nedreptăţii şi minciunii sociale, precum şi răzbunările ori condamnărie inutile. Pluripartidismul ne este absolut necesar, însă pentru un anumit timp oamenii vor fi oarecum reticenţi faţă de diversele orientări politice, de care se tem că le vor spori divizarea” (Dan Badea, interviu cu Valerian Stan, în revista “Expres”, decembrie 1990).

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 53584522
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate