Laureat al Premiului Nobel decorat de Regele Mihai

Palatul Elisabeta găzduiește vineri, 4 septembrie 2015, o seară în onoarea profesorului Ștefan Hell, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 2014.

Profesorul Ștefan Hell s-a născut la Arad în anul 1962 și a emigrat alături de familia sa în Republica Federală Germania, în anul 1978. A obținut licența și diploma de doctor în chimie la Universitatea din Heidelberg. În prezent, desfășoară o eminentă activitate științifică la Institutul Max Planck pentru Chimie Biofizică din Göttingen și la Centrul German pentru Studiul Cancerului din Heidelberg. Ștefan Hell este profesor universitar de fizică experimentală la Universitatea din Göttingen și profesor asociat de fizică la Universitatea din Heidelberg.

Laureatul Premiului Nobel va fi decorat, în numele Majestății Sale Regelui Mihai I, cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor. Decorația regală va fi înmânată de Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta, în cadrul unei ceremonii, în Sala Regilor, la ora 19.

Ceremonia de decorare va fi urmată de un dineu, în Sufrageria Mare, oferit în onoarea savantului, în numele Majestății Sale Regelui, de către Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu. Vor lua parte președintele Academiei Române, dl Ionel Valentin Vlad, reprezentanți ai Academiei Române, precum și personalități de mare prestigiu ale comunității științifice internaționale.

Motivarea Ordinului Coroana României în grad de Comandor, conferit profesorului Ștefan Hell :

Pentru contribuția sa eminentă la dezvoltarea chimiei fizice. Pentru conceperea și dezvoltarea tehnologiei microscopiei fluorescente de rezoluție înaltă, cu ajutorul căreia se pot face observații microscopice ale proceselor ce au loc în interiorul celulelor vii.

Pentru reprezentarea cu mândrie și onoare a națiunii noastre în excepționala familie a celor distinși cu Premiul Nobel. Pentru activitatea meritorie în cadrul Institutului Max Planck pentru Chimie Biofizică din Göttingen și în cadrul Centrul German pentru Studiul Cancerului din Heidelberg.

Pentru că, în cursul activității sale, a aprofundat legături cu lumea savantă românească, prin care caută să întărească schimburile științifice internaționale.

Pentru urmărirea, pe tot parcursul carierei sale, a valorilor profesionalismului, devotamentului, eticii și onestității, valori definitorii ale Coroanei Române.

5 comentarii

 1. Roxana Gabriela Mateescu says:

  De- a lungul anilor Palatul Elisabeta a gazduit sublime evenimente . Si de aceasta data , o personalitate meritorie va fi onorata prin decorarea sa de catre MS , REGELE , decoratie inmanata de frumoasa , distinsa si tenacea noastra PRINCIPESA MARGARETA .

 2. Excelent eveniment! Nihil sine Deo!

 3. Nicu says:

  Vreau sa ma atasez familiei regale a României Mari

 4. Victorița says:

  Mama mea a fost bucatareasa la Majestatea sa Regele Mihai cand avea 17-18 ani era foarte mandra cand ne povestea

 5. Mihail Ifrim says:

  Ce inseamna “vreau sa ma atasez familiei regale a Romaniei Mari”? nu cumva e o ghicitoare in spatele sensului imediat? si de ce comentariile mai putin comode nu ajung sa fie cunoscute? Oare ajung sa fie macar citite de un membru al Familiei Regale sau se da simplu “delete” si asa se scapa de prietenii mai putin lingusitori? CRED IN MONARHIE SI IL RESPECT ENORM PE MAJESTATEA SA REGELE DAR ASTA NU MA OBLIGA LA A FI DE ACORD CU ORICE ACTIUNE A FAMILIEI REGALE. Totusi vad necesar ca dreptul la replica sa primeasca un feed-back din partea Casei Regale, macar in particular, in felul acesta nu vor mai fi simpatizanti dezamagiti. Eu sunt unul dintre aceia.

Lasa un comentariu

© 2007-2021 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 34371168
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate