Alegerea, piesă de teatru scrisă de Regele Mihai I și Regina Ana

Regele Mihai si Regina Ana in exil, anii 1950 ©Casa Majestatii Sale Regelui

În prezența Alteței Sale Regale Principesa Maria, Teatrul Naţional Radiofonic a prezentat în avanpremieră spectacolul “Alegerea”, piesă de teatru într-un act scrisă la Versoix în anul 1960 de Majestăţile lor Regele Mihai I şi Regina Ana.

Evenimentul a avut loc joi, 20 octombrie 2016, la Centrul de Presă al Societăţii Române de Radiofuziune. Gazda evenimentului a fost dl Ovidiu Miculescu, președinte – director general al Societății Române de Radiodifuziune.

Spectacolul se înscrie în programul evenimentelor dedicate aniversării Majestăţii Sale Regele Mihai la vârsta de 95 de ani, pe 25 octombrie 2016, zi în care se va difuza, în premieră, la ora 23.05, la Radio România Actualităţi.

Adaptarea radiofonică şi regia artistică aparțin lui Ion Andrei Puican. Spectacolul se bucură de o excepțională distribuție, din care fac parte Ion Caramitru, Victor Rebengiuc, George Mihăiţă, Marius Bodochi, Dorin Andone, Marius Călugăriţa, Marcelo Cobzariu şi Daniela Ioniţă Marcu.

Principesa Maria a Romaniei la avanpremiera spectacolului de teatru radiofonic cu piesa Alegerea, scrisa de Regele Mihai I si Regina Ana in anul 1960, Radio Romania, 20 octombrie 2016

Piesa “Alegerea” este o tulburătoare meditaţie despre om, despre spiritul şi pasiunile lui, despre ispitele de tot felul care-l încearcă şi despre locul fiinţei umane în univers. Personajele alegorice rostesc replici filosofice, încărcate de semnificaţii, astfel încât textul devine o confesiune, redactată cu luciditate, sensibilitate şi fină capacitate de sesizare a slăbiciunilor firii omeneşti, dar şi a zonei de lumină care există în fiecare dintre noi.

Vorbind despre scrierea acestei piese, Regina Ana mărturisea în volumul “Un război, un exil, o viață”:

În seara aceea am început să ne scriem vieţile: viaţa lui sub comunism, a mea în mijlocul unei lumi frivole. Şi apoi, împreună, am descoperit un personaj comun, prietenul, care venea cu o a treia lume, cu o a treia voce. Cea a curăţeniei, a purităţii. Am continuat să scriem şi replicile veneau, se înşirau în mod firesc pe hârtie. Toată povestea a fost, aşadar, scrisă împreună; ne-am împletit gândurile, ideile, fantezia. Aşa cum o făcusem până atunci în viaţa reală, aşa cum am făcut şi de atunci încoace. Vorbeam, scriam, ne arătam unul altuia ce scrisesem singuri… E curios, scriam amândoi fără să ne putem opri. Am fost inspiraţi!

Am numit piesa Alegerea. Am scris-o întâi în englezeşte, apoi în franţuzeşte şi, peste ani, în româneşte.

Numai că nu reuşeam să-i găsim un sfârşit. Şi asta fiindcă nu ştiam ce răspuns să dăm acestei lumi, cum să contribuim noi înşine la vindecarea rănilor care ne atinseseră şi pe noi. Finalul a venit din sufletul şi mintea amândurora, stând şi reflectând împreună. Soluţia era […] iubirea. Aşa am hotărât şi noi să facem cu personajele şi povestea noastră din piesă: să-i îndreptăm către iubire.

Principesa Maria a Romaniei la avanpremiera spectacolului de teatru radiofonic cu piesa Alegerea, scrisa de Regele Mihai I si Regina Ana in anul 1960, Radio Romania, 20 octombrie 2016 Principesa Maria a Romaniei la avanpremiera spectacolului de teatru radiofonic cu piesa Alegerea, scrisa de Regele Mihai I si Regina Ana in anul 1960, Radio Romania, 20 octombrie 2016 Principesa Maria a Romaniei la avanpremiera spectacolului de teatru radiofonic cu piesa Alegerea, scrisa de Regele Mihai I si Regina Ana in anul 1960, Radio Romania, 20 octombrie 2016 Principesa Maria a Romaniei la avanpremiera spectacolului de teatru radiofonic cu piesa Alegerea, scrisa de Regele Mihai I si Regina Ana in anul 1960, Radio Romania, 20 octombrie 2016 Principesa Maria a Romaniei la avanpremiera spectacolului de teatru radiofonic cu piesa Alegerea, scrisa de Regele Mihai I si Regina Ana in anul 1960, Radio Romania, 20 octombrie 2016 Principesa Maria a Romaniei la avanpremiera spectacolului de teatru radiofonic cu piesa Alegerea, scrisa de Regele Mihai I si Regina Ana in anul 1960, Radio Romania, 20 octombrie 2016 Principesa Maria a Romaniei la avanpremiera spectacolului de teatru radiofonic cu piesa Alegerea, scrisa de Regele Mihai I si Regina Ana in anul 1960, Radio Romania, 20 octombrie 2016

 

10 comentarii

 1. Liliana Sora says:

  Teatrul Radiofonic ” … propune printre altele cel mai spectaculos pariu pe care îl poate imagina vreo îndeletnicire artistică dintre cele care populează visele realizatorilor teatrului radiofonic: să vezi, auzind !” spunea Mircea Albulescu.
  Tot respectul şi toată consideraţia pentru Societatea Română de Radiodifuziune , care a fost şi rămâne ” o mare doamnă” , pentru toţi cei implicaţi în realizarea acestui spectacol, în semn de cinstire , admiraţie şi preţuire pentru ceea ce este un exemplu şi un simbol pentru români, şi nu numai, Familia Regală a României . Trăiască Regele !

 2. Cristian Sandu says:

  Astepam cu mare interes!

 3. Remus-Dumitru Mihuțiu, mun. Oradea, jud. Bihor says:

  Așteptăm cu mare interes ! Trăiască Regele ! Nihil Sine Deo !

 4. Diana Lucia Zotescu says:

  Vietile noastre, ale tuturor, sunt un summum de alegeri – intelepte sau pripite, bune sau nu, inspirate sau lipsite de logica.

  Viata Regelui si Reginei noaste este si ea, asa cum sugereaza titlul piesei de teatru pe care au scris-o in comun, un manunchi bogat de alegeri facute in momente dramatice ale tarii sau ale vietii Lor, alegeri purtatoare de posibile consecinte dramatice, consecinte pe care le-au cantarit cu luciditate si pe care si le-au asumat cu responsabilitate. Majestatea Sa Regele Mihai va ramane in istorie nu doar ca Rege al Romaniei, dar mai ales pentru ca:

  a ALES sa intoarca armele impotriva Germaniei (salvand astfel milioane de vieti si scurtand al II-lea RM cu aproape jumatate de an);

  a ALES sa se intoarce in tara dupa nunta Principesei Elisabeta a II a Marii Britanii pentru a da piept cu reprezentantii bolsevismului din Romania si pentru ca tara si poporul Sau aveau nevoie de El si erau ratiunea Sa de a fi;

  a ALES sa abdice pentru ca nici nu avea altceva de ales intre pistolul lui Groza si riscul de a-i trimite la moarte pe cei peste o mie de studenti inchisi;

  a ALES sa-si traiasca durerea pribegiei ducand o viata de om simplu, crescand pui, cultivand legume sau riscandu-si viata pilotand avioane in zbor de incercare pentru a-si intretine familia (cati potentati ai momentului actual ar face la fel ?!);

  a ALES sa-si stapaneasca resentimentele si sa-i intinda mana cu regala demnitate celui care il primise cu armele incarcate in decembrie 1990 (din pacate, unii romani nu inteleg nici acum extraordinara lectie de demnitate, generozitate si iertare pe care ne-a oferit-o, prin exemplul Sau personal, Regele nostru);

  a ALES sa nu isi ceara – DESI AR FI AVUT DREPTUL SA O FACA !!! – drepturile de Suveran al tarii si sa astepte, cu aceeasi regala demnnitate si rabdare ca poporul sa se dumireasca, sa inteleaga adevarul si sa-L cheme;

  a ALES sa fie OM -si TATA – si SOT – si mai ales REGE ADEVARAT pentru tara si poporul Sau.

  Lista alegerilor Regelui nostru este, desigur, mult mai lunga, fiecare alegere a Sa fiind o pilda de altruism si demnitate pe care cei mai multi am inteles-o.

  La cea de a 95-a aniversare a Majestatii Sale Regelui, Ii dorim LA MULTI ANI !, multa sanatate si forta de a se reface fizic dar si sufleteste dupa durerea suferita recent prin plecarea la Ceruri a bunei noastre Regine Ana. Fie ca toate gandurile noastre bune sa se constituie in flux vital insufletitor pentru Majestatea Sa, pe care Il asiguram de toata dragostea, loialitatea si credinta noastra.

  prof. Diana Lucia Zotescu
  dr. arh. Robert Eugen Zotescu

 5. Iovanescu constanța says:

  Cu mare drag!

 6. Majestatile Lor au gasit alinare pt viata tumultoasa ce au avut-o,prin scriere!!Inspiratia divina le-a fost un sprijin real!!!Nihil Sine Deo!!!

 7. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

  MULTUMIRI RADIO ROMANIA – ACTUALITATI !

 8. Ștefania Vîtcă says:

  Marți, 25 octombrie 2016, DE ZIUA MAJESTATII SALE, REGELE NOSTRU DRAG, la ora 23:05, piesa ALEGEREA se radiodifuzează în premiera si poate fi ascultata – inclusiv on-line – la RADIO ROMANIA ACTUALITATI de toți cei ce doresc.

  http://www.romania-actualitati.ro/rrapages/viewprogram/2

 9. Victor Lacatus says:

  Felicitari Radio Romania Actualitati. Bravo nepretuitei echipe de actori. MULTUMIRI Majestatii Sale Regele Mihai I si regretatei Regine Ana, incontestabile modele de viata!

 10. Elena Hariuc says:

  Felicitari. Un vector de eleganta in “alegere”.

Lasa un comentariu

© 2007-2021 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 33987401
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate