Hora Unirii la Iași. Familia Regală alături de mii de români

La Iași, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, și ASR Principele Radu au luat parte în dimineața de miercuri, 24 ianuarie 2018, la sărbătoarea Unirii Principatelor Române.

Ziua Unirii a fost sărbătorită de mii de oameni în Piața Unirii, în ciuda temperaturii scăzute. Au fost prezenți ieșeni, precum și un mare număr de basarabeni, veniți de la Chișinău.

La ora 9, la Palatul Roznovanu, sediul Primăriei Municipiului Iași, Alteța Sa Regală Principele Radu a fost întâmpinat de primarul municipiului, dl Mihai Chirica, și, alături de primarul municipiului Chișinău, dna Silvia Radu, a asistat la întâlnirea festivă din Sala Mare a primăriei. Acolo au fost lansate două emisiuni filatelice, ale Romfilatelia și Poștei Republicii Moldova, precum și volumul “Iașul, leagăn al unirii neamului românesc”.

La ora 11, în prezența a mii de oameni, la o temperatură de -12 grade Celsius, sărbătoarea Unirii a debutat cu cuvântul de binecuvântare al Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, ÎPS Teofan, cu cel al Preasfinției Sale Episcopul Petru al Bisericii Catolice și cu discursurile autorităților centrale și locale. Alături de Familia Regală, de reprezentanții Credinței și de autorități, au luat loc în tribună ministrul Culturii al Republicii Moldova, Monica Babuc, și primarul municipiului Chișinău, Silvia Radu.

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au depus apoi o coroană de flori albe la statuia Principelui Alexandru Ioan Cuza, alături de instituțiile statului și de autoritățile locale.

După defilarea militarilor din Garnizoana Iași, cuplul regal s-a alăturat primarului și sutelor de români care s-au prins în Hora Unirii, înconjurați în mod simbolic de un uriaș steag tricolor adus de tineri din Basarabia.

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu, însoțiți de primar, de prefect, de președintele Consiliului Județean, de mitropolit, de episcop și de demnitari ai statului român au depus coroane albe de flori la statuia Regelui Ferdinand și la portretul Regelui Mihai I din fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, alături de care a fost așezat bustul Reginei-mamă Elena.

La Palatul Mitropolitan, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au fost musafirii ÎPS Mitropolitului Teofan, alături de oficialii români, și apoi au mers la Biserica Trei Ierarhi, unde a avut loc o slujbă de pomenire a Domnitorilor Vasile Lupu, Dimitrie Cantemir și Alexandru Ioan Cuza, precum și a Regelui Mihai și Reginei Ana.

Cuplul regal a depus o coroană albă de flori la mormântul Principelui Alexandru Ioan Cuza.

Cu ocazia venirii la Iași a cuplului regal, primarul municipiului a declarat:

Pentru conducerea Primăriei Municipiului Iaşi, vizita Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei române, şi a Alteţei Sale Regale Principele Radu este cu atât mai onorantă şi mai îmbucurătoare cu cât, printr-o scrisoare trimisă chiar luni, 22 ianuarie, Casa Regală a transmis municipalităţii acordul pentru ca Municipiul Iaşi să poarte titulatura de ‘Oraş Regal’.

În numele cetăţenilor Municipiului Iaşi şi al meu personal, mulţumesc public Familiei Regale a României pentru că, spre deosebire de unii lideri vremelnici, ne face onoarea de a participa la sărbătorirea Unirii Principatelor Române în oraşul nostru. Iaşul a fost un leagăn al Coroanei, iar marile evenimente care au făurit România Mare, al cărei Centenar îl serbăm în 2018, nu ar fi fost posibile fără relaţia privilegiată dintre oraşul nostru şi Casa Regală.

Fotografii de Daniel Angelescu

11 comentarii

 1. Pusa Airimitoaie - Iași says:

  Vă iubim din toată inima.Trăiască Majestatea SA Regina Margareta I a României!

 2. Mesaje FB says:

  Florea Catalin Ionut La mulți ani, frați români!
  #
  Floricica Domnica Ciucur La multi ani !
  #
  Vasi Porto Foarte bine mult respect familiei regale.
  #
  Rodica Neațu respect familiei regale
  #
  Marci Munteanu Toata stima Casei Regale .
  #
  Alexandrina Govor Foarte frumoasa manifestatie de ziua Unirii! La multi ani si sa fim uniti!
  #
  Margareta Margareta Prezenta Familiei Regale la evenimentele importante ale Românilor ,îmi umple sufletul de bucurie și îmi dă o speranță și un fel de siguranță că nu mai suntem singuri !
  #
  Kajanto Margareta Ar trebui să luăm exemplul de la ei ,nu sa urlam că descreierați în această zi
  #
  Costel Berbece DUMNEZEU SA OCROTEASCA ROMANIA SI FAMILIA SA REGALA !!!
  #
  Oana Nicoara Felicitari! Nihil Sine Deo!
  #
  Gabi Gabriela Mulțumesc mult Majestate ca ne -ați onorat cu vizita la Iași. Cinste și Onoare casei Regale. Va așteptăm cu drag.
  #
  Rita Maxim Mult respect familiei REGALE !
  #
  Elena Paun Ca niste adevărați conducători ce-si respectă istoria si tara!Respect pentru gestul lor!
  #
  Elena Hrițcu Stimă și respect Familiei Regale.
  #
  Doinita Andrei Respectul tuturor românilor față de familia regală! La mulți ani România!!!
  #
  Irina Leonte Stima si respect!
  #
  Silvia Lungu Respct familiei regale adevarati romanii alaturi de popor
  #
  Ginagabriela Giurgea Mult respect Familiei Regale!
  #
  Olga Purcar Cinste voua!
  #
  Viluta Albert Cinste Casei Regale a României!
  #
  Sica Alexandru Respect!
  #
  Maria Simo Mult respect pentru familia regală
  #
  Vali Lachnith Unde ne sunt guvernanții? Au treburi mai importante!
  #
  Sabina Vane Majestățile sunt calea spre o viață normală! Dânșii ar trebui sa fie la conducerea țării,nu hoții care ne-au furat și vândut tezaurul României noastre!
  #
  Emilia Leahu Bravo lor nu celor ce hahaiesc
  #
  Florentina Maria Respect Familiei Regale!
  #
  Steluta Vlasceanu Respect aceasta familie trebuie sa fie în fruntea țării.
  #
  Maria Anca Alexandrescu RESPECT !
  #
  Ioan Secrieru ISTORIA PREZENTĂ LA IAȘI ORAS CARE A REPREZENBTAT LEAGĂNUL ISTORIEI ROMÂNIEI ȘI AL MONARHIEI . FELICITĂRI MAJESTĂȚILOR LOR REGALE ,AUTORITĂȚILOR LOCALE . URMĂRIȚI IMAGINI SUPERBE, TRĂIASCĂ UNIREA.
  #
  Norica Vasilian M.S.Margareta și Familia Sa Regală – dau strălucire fiecărui eveniment la care participă . Încă o dovadă ca sunt alături de popor . SĂ NE TRĂIȚI MAJESTATE !
  #
  Elena Potoroaca Felicitări !
  Mult respect !
  #
  Teodora Boiangiu Sa ne traiti Majestate !
  #
  Florin Petruț Trăiască Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei !
  #
  Pusa Airimitoaie Vă iubim din toată inima.Trăiască Majestatea SA Regina Margareta I a României!
  #
  Viorica Schmidt RESPECT FAMILIEI REGALE!

 3. Felicitari,Iasi Oras Regal!!Traiasca MS Margareta Custodele Coroanei Romaniei,Regina Noastra!!Asa sa ne ajute Dumnezeu si Maica Domnului sa!!

 4. Cristian Sandu says:

  Traiasca Regina, Traiasca Romania Mare!

 5. Vă iubim din toată inima.
  Trăiască Majestatea SA Regina Margareta I. a României!!!!
  Träiascä Monaria in Romänia!!!!

 6. […] Crown Princess Margareta, Custodian of the Romanian crown, celebrated her nation’s Union Day o… in a black wool hat with a brown fur cuff bumper brim (Royal Family of Romania) […]

 7. Emilian T.Vandenboer says:

  Traiasca Majestatea Sa Regina Margareta I-a a Regatului Romaniei !
  Traiasca Regatul Romaniei !
  Cu adana respect fata de Casa Regala a Regatului Romaniei !
  Amin !
  Emilian T.Vandenboer

 8. Mihail Miriam Georgette says:

  Multumim,Doamna,pentru dragostea Voastra.Va daruim in schimb,dragostea noastra!Miriam Mihail,artist roman.

 9. […] a sărbătorit-o la Iași, oraș ignorat de liderii republicii cu prilejul acestei sărbători. (http://www.romaniaregala.ro/jurnal/hora-unirii-la-iasi-familia-regala-alaturi-de-mii-de-romani/). Ca și semn de recunoștință al legăturii dintre Coroană și capitala Moldovei, Iașul a […]

 10. […] municipiul Iași, prima vizită regală în județele țării din Anul Centenar 2018. Cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, 24 Ianuarie 2018, cuplul regal a luat parte la sărbătoarea publică din Piața Unirii. Alături de […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50387094
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate