Neagu Djuvara, In Memoriam

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, a primit cu tristețe vestea trecerii la cele veșnice a istoricului Neagu Djuvara și, alături de întreaga Familie Regală, transmite condoleanțe familiei îndoliate!

Neagu Djuvara s-a născut la București, în ziua de 18/31 august 1916, într-o familie de aristocrați de origine aromână.

Licențiat în litere la Sorbona (1937) și doctor în drept la Paris (1940), Neagu Djuvaru s-a preocupat de istoria României, abordând în cele peste douăzeci de volume de specialitate și memorii publicate filosofia istoriei, cu precădere chestiunea obiectivității istoriei și istoriografiei.

Diplomat al Ministerului de Externe până în septembrie 1947, Neagu Djuvara ia calea exilului, militând până în anul 1961 în diverse organizații ale exilului românesc. Apoi, timp de douăzeci și trei de ani, este consilier diplomatic și juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine, precum și profesor de drept internațional și istorie economică, la Universitatea din Niamey.

În mai 1972, obține doctoratul de stat la Sorbona cu o teză de filosofie a istoriei, precum și o diplomă a prestigiosului Institut național de limbi și civilizații orientale de la Paris.

În decembrie 1989, revine în țară, unde a fost profesor asociat la Universitatea din București (1991-1998). De asemenea, a fost membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași și al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” din București, precum și Doctor Honoris Causa al Universității din București și al Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

12 comentarii

 1. Viorica M.V. says:

  Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 2. Ioana Rusu says:

  Dumnezeu sa il odihneasca in pace

 3. Cristina Maria Ciuca says:

  ⛪⛪⛪Dumnezeu sa il odihneasca in pace!!! ⛪⛪⛪

 4. Vişan-Miu Tudor says:

  Dumnezeu să-l odihnească!
  Ar merita amintit că domnul Neagu Djuvara rămăsese, după dispariţia Majestăţii Sale Regelui, ultimul participant direct la eforturile pentru scoaterea României din război. A oferit o mărturie foarte preţioasă, ca martor direct, în lucrarea “Misterul telegramei de la Stockholm din 23 august 1944 şi unele amănunte aproape de necrezut din preajma dramaticei noastre capitulări” (Humanitas, 2012).

 5. Dr. Cecilia-Carmen Patrascan says:

  Un adevarat roman, cu orizonturi largi, o marturie vie de acum legendara a istoriei furate. Pentru mine a fost un model palpabil de viata, de care ma despart cu greu. Nu l-am cunoscut personal, dar nici n-a fost nevoie, pentru ca, ni se adresa noua tuturor in modul cel mai personal cu intelepciunea unui Rege. Drum bun spre Lumina! Bunul Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si sa-l ierte! SINCERE CONDOLEANTE familiei si Romaniei!

 6. A murit unul dintre cei mai mari istorici ai Romaniei , unul dintre putinii care stiau sa spuna tinerilor istoria adevarata si un sustinator de facto al Monarhiei. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace ! Astazi suntem mai saraci dar inca suntem destul de bogati cu Regina Noastra. cele mai alese ganduri celor care gandesc frumos pentru Romania.

 7. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!

 8. Bălăşanu Virgiliu says:

  Neagu Djuvara un reper de moralitate şi spiritualitate , un adevărat român din ” GENERAȚIA REGALĂ” care prețuieşte adevărata istorie a României. Dumnezeu să-l ierte şi sa-l odihnească în pace !

 9. Ruba Nicoleta says:

  Dumnezeu să-l odihnească în pace! Sincere condoleanțe familiei!

 10. Pantea Alexandru Sorin says:

  In zilele de dupa anuntarea decesului Majestatii Sale Regelui o televiziune i-a luat un interviu d-lui Djuvara iar acesta, la un moment dat, a inceput sa planga. Dincolo de faptul ca reporterul ar fi trebuit sa se abtina de la a realiza in acele momente un astfel de interviu, cred ca dl. Djuvara isi daduse seama ca ramasese poate ultimul reprezentant in viata al unei generatii frumoase a Romaniei. Domnul Djuvara a plecat dintre noi cu fruntea sus spre acea Romanie pe care noi, din pacate, o mai putem vedea doar in ilustrate ingalbenite de vreme aflate in magazinele anticarilor. Dumnezeu sa il odihneasca in pace.

 11. Diana Lucia Zotescu says:

  Un mare om, un mare diplomat, un mare istoric, un mare om de cultura, un aristocrat de mare clasa, un colocutor jovial, cu un fin simt al umorului si al masurii, un om enciclopedic ce transforma si cea mai banala discutie intr-o adevarata desfatare a spiritului. Si un mare iubitor al Monarhiei si al Marelui Rege Mihai.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50973793
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate