Film despre Regina Maria în Marea Britanie

“Who is Romania”, seria unică de filme destinate platformelor social-media, cu scopul de a promova România într-o manieră inovatoare și pentru a face cunoscute publicului internațional personalități românești cu destine remarcabile, continuă vineri, 16 octombrie 2020, cu prezentarea Reginei Maria a României. Episodul este difuzat simultan pe canalele de socializare ale Institutului Cultural Român din Londra și Familiei Regale a României.

Punte de legătură între cele două culturi, Regina Maria a României, principesă născută în Marea Britanie, eroină în Primul Război Mondial și celebritate a epocii, este prezentată în cadrul unei producții video realizate de Storytailors, casă de producție internațională fondată de românul Paul Andrei Lungu, ce acoperă peste 40 de țări. Salutând aniversarea a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Marea Britanie și a 145 de ani de la nașterea Reginei Maria, cel de-al doilea episod al seriei reamintește contribuția reginei la consolidarea dimensiunii inter-umane și a legăturilor dintre popoarele noastre, cooperarea româno-britanică contribuind, de-a lungul timpului, la promovarea păcii, stabilității și prosperității în regiune.

Seria “Who is Romania“ este scrisă și prezentată de Tessa Dunlop, doctor în istorie și personalitate media britanică. Pasionată de România și specialistă în relațiile româno-britanice ale începutului de secol XX, Tessa vorbește românește și este autoarea lucrărilor de succes „The Bletchley Girls” și „The Century Girls” și câștigătoare a numeroase premii pentru producția BBC „Coast”. A venit pentru prima dată în România în 1992, ca voluntar într-un orfelinat și acum are propria sa familie română. Este considerată o adevărată ambasadoare informală a României.

Tessa Dunlop: „Mi-a făcut mare plăcere să lucrez cu Institutul Cultural Român la aceste filme istorice. Interesul în mediile britanice este încurajator și, în sfârșit, mulțumită internetului, mama mea englezoaică și soacra mea moldoveancă și alte mii de oameni ca ei pot să se bucure de aceleași povești românești extraordinare.”

Episoadele seriei “Who is Romania“ vor fi prezentate pe rețelele de socializare ale ICR Londra, în parteneriate cu organizații prestigioase britanice, românești sau internaționale, în fiecare zi de vineri, în perioada 9 octombrie – 20 noiembrie 2020, fiecare episod având o durată de 6/7 minute. Prima parte, dedicată lui Ștefan cel Mare, a strâns până acum peste 100.000 de vizualizări. Seria figurează deja sau urmează să fie preluată în curând, printre altele, de Clarence House – The Prince of Wales and The Duchess of Cornwall, Daily Mail, BBC Kent, Royalty TV și History Hit.

„Pentru noi este deosebit de onorant că Familia Regală a României sprijină proiectul Who is Romania, printr-o lansare comună a episodului despre Regina Maria. Sperăm că astfel vor fi amplificate și mai mult ecourile la nivel național și internațional, vizibilitate pe care munca, erudiția și carisma Tessei Dunlop o merită cu prisosință”, a declarat Magda Stroe, coordonatoarea echipei ICR Londra, inițiatorii proiectului.

De la Ştefan cel Mare la Regina Maria şi de la Grigorescu la Mihail Sebastian, producțiile video alerte și narate impecabil prezintă personalități culturale care au influențat istoria României.

Sursa: Institutul Cultural Român din Londra

2 comentarii

  1. Diana Lucia Zotescu says:

    Tot ceea ce este legat de iubita – iar de mine, VENERATA Regina Maria – fie in texte de istorie, jurnal de memorii sau film, este de maxima importanta pentru noi ca tara si ca popor. . De aceea, sper ca britanicii sa faca ei insisi un film sau o serie de scurte episoade – asa cum am inteles din prezentarea de mai sus – despre Marea noastra Regina, iar daca vor avea nevoie de o actrita care sa O intruchipeze pe ecran pe NEASEMUITA noastra Maria, sa NU – pentru numele lui Dumnezeu – sa NU apeleze la revoltatoarea pastisa cinematografica realizata (cu mult orgoliu personal si imensa aroganta, dar si cu o abordare lipsita de un elementar bun simt, fara talent, fara simtul proportiilor si al nuantelor, fara pic de sfiala fata de magnitudinea personalitatii Reginei Maria si, in concluzie, fara nicio urma de dragoste si intelegere fata de complexitatea caracterului, gratia, frumusetea si gingasia comportamentului Reginei ) repet: realizata de Liana Ceterchi. Daca spiritul Reginei Maria ar fi privit din ceruri aceasta “alcatuire cinematografica”, cu siguranta nu s-ar fi recunoscut si ar fi deplans acel demers lipsit de respect.

  2. Diana Lucia Zotescu says:

    Thank you, Tessa Dunlop ! Thank you, thank you, thank you !

Lasa un comentariu

© 2007-2021 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 33987493
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate