Familia Regală română și Sfântul Scaun

Relațiile diplomatice între România și Sfântul Scaun au fost stabilite în anul 1920, sub domnia Regelui Ferdinand I și sub potificatul Sfântului Părinte Benedict al XV-lea.

Primele tratative purtate de statul român şi Vatican, în vederea încheierii unui Concordat, au început în anul 1920, la solicitarea Vaticanului. La 12 iunie 1920, Dimitrie C. Penescu îşi prezintă scrisorile de acreditare ca trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar al Regelui Ferdinand I pe lângă Sfântul Scaun. La 22 decembrie 1938, în timpul domniei Regelui Carol al II-lea, Legaţia României a fost ridicată la rangul de ambasadă, revenindu-se, în 1940, la statutul de Legaţie.

Regina-mamă Elena, însoțită de Principesa Margareta a Danemarcei, a vizitat Vaticanul în anul 1948, unde s-a întâlnit cu Papa Pius al XII-lea, în încercarea de a obține acordul Bisericii Catolice pentru căsătoria Regelui Mihai cu Regina Ana.

În anul 1966, Regele Mihai și Regina Ana au fost primiți, la Vatican, de Papa Paul al VI-lea.

În anul 1999, Regele Mihai I și Regina Ana au vizitat din nou Vaticanul și s-au întâlnit cu Papa Ioan Paul al II-lea.

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au vizitat Vaticanul în anul 2003 și au fost primiți în audiență generală de Papa Ioan Paul al II-lea.

În anul 2005, Regele Mihai I a revenit la Vatican, unde a participat la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea.

În anul 2013, Regele Mihai, însoțit de Custodele Coroanei și de Principele Radu, a luat parte, în Bazilica Sfântul Petru, la o slujbă în prezența Papei Benedict al XVI-lea, la aniversarea a 900 de ani de la crearea Ordinului Suveran de Malta.

În zilele de 31 mai – 2 iunie 2019, Custodele Coroanei și Principele Consort au luat parte la două dintre evenimentele prilejuite de vizita Suveranului Pontif, pe care l-au întâlnit la Catedrala Ortodoxă Națională vineri, 31 mai 2019.

 

4 comentarii

 1. Diana Lucia Zotescu says:

  Momente de mare emotie si evlavie, care consacra Familiei noastre Regale un rol primordial in deschiderea ‘portilor’ Cetatii Vaticanului catre romani si catre evolutia – nesperata la acea vreme – a relatiei actuale a Romaniei cu Sfantul Scaun.

 2. Viorica Mwais says:

  Doamne ajuta Crestinismului in Istoria Contemporana!
  Doamne ajuta pentru o solidaritate – trainica – frateasca transcedentala
  crestina planetara!

 3. Viorica Mwais says:

  Doamne ajuta Crestinismului in Istoria Contemporana!
  *
  Doamne ajuta pentru o solidaritate – trainica – frateasca transcedentala
  crestina planetara!

Lasa un comentariu

© 2007-2021 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 36156665
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate