Principesa Moștenitoare la sesiunea solemnă a Senatului, 17 iunie 2014

Domnule Președinte al Senatului,

Doamnelor și domnilor senatori,

Coroana și Senatul României au stat alături timp de aproape un secol și jumătate. Este o onoare să pot reprezenta pe Majestatea Sa Regele Mihai, tatăl meu, la această sărbătoare a națiunii.

Senatul a fost construit, acum 150 de ani, ca o expresie a meritului personal, a simțului datoriei și a patriotismului. Instituția a fost creată de strămoșii noștri pentru a asigura libertăți publice și pentru a aduce echilibru și moderație.

Camera Superioară a Parlamentului este o instituție a viitorului. Ea reprezintă, alături de Camera Deputaților, supremul garant al democrației și libertăților noastre de mâine. Senatul este expresia identității naționale și a devenirii noastre statale.

În jubileul de astăzi se regăsește fiecare român în parte. De aceea, Familia Regală stă acum, ca și la început, alături de Camera Superioară a Parlamentului, cu dinamism și speranță.

În Constituția din 1866, Regele Carol I a susținut introducerea instituției Senatului și componența sa electivă. Camera Superioară a Parlamentului a fost prezentă: la proclamarea Independenţei, în 1877, la proclamarea Regatului, în 1881, la aniversarea a 40 de ani de domnie a Regelui Carol, în anul 1906.

În timpul Primului Război Mondial, Senatul s-a alăturat Familiei Regale în refugiu la Iaşi. Acolo a primit, din partea Regelui Ferdinand, misiunea de „a da neamului o nouă viaţă naţională şi de a colabora cu opera de statornicire a frontierelor fireşti ale unei Românii noi, sporite în întindere şi înălţate în prestigiu”.

În rândurile Senatului au intrat reprezentanţii tuturor provinciilor României Mari. Camera Superioară a Parlamentului a reflectat preocupările tuturor românilor pentru unitate naţională şi identitate europeană.

În perioada interbelică, a fost un element de stabilitate şi continuitate, având un rol important la consolidarea democraţiei, prin Constituţia din 1923. Reformat în 1938 ca o Cameră majoritar numită, Senatul nu a putut face față dictaturii şi domniei armelor.

După actul de la 23 August 1944, Regele Mihai a vrut revenirea la viaţa democratică, pe baza Constituţiei din 1923. Însă, impunerea guvernului comunist în 1945, a adus eliminarea Camerei Superioare, care era o piedică în calea instaurării dictaturii. Destrămarea democraţiei a însemnat şi dispariţia Senatului, pentru patru decenii.

El a fost reînfiinţat în anul 1990 şi a contribuit fundamental la dezvoltarea democraţiei româneşti. Senatul a condamnat ferm mineriadele din iunie 1990 şi septembrie 1991. El a fost locul unde reprezentanţii opoziţiei au exprimat puncte de vedere, asigurând un sistem de control al actelor puterii.

În ultimul deceniu, Familia Regală a fost prezentă de patru ori la şedinţele Camerelor reunite ale Parlamentului.

Pentru bunul mers al țării noastre în viitor, alături de marea familie europeană și Euro-Atlantică – am încrederea că Senatul României și celelalte instituții ale Statului vor consolida cu vigoare exercițiul democratic, pe care se sprijină Națiunea noastră.

Așa cum ne învață istoria, domnia legii are nevoie să stea deasupra conjuncturilor. Astfel, ne vom bucura de respect și de prestigiu în fața prietenilor și în fața adversarilor.

Acum o sută patruzeci și cinci de ani, Regele Carol I, strămoșul meu, a rostit în Mesajul Tronului o frază pe care doresc să o reamintesc:

“Europa ne poartă astăzi un viu interes. Să ne unim dară cu toţii, spre a dovedi că suntem un popor demn de această bunăvoinţă”.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Margareta

Principesa Moștenitoare, Custodele Coroanei române

București, Palatul Parlamentului, 17 iunie 2014

25 comentarii

 1. Simplu ,convingator ,sincer,sublim!

 2. vladut mihaela says:

  Emotionant mesaj demn de Principesa Mostenitoare Margareta . Sa ne ajute Dumnezeu ca Romania sa devina din nou regat ca sa se implineasca visele stramosilor nostri care prin efortul lor au facut o tara prospera mandria Europei .

 3. stelian r. says:

  Traiasca Regele ! Nimic fara Dumnezeu !

 4. Video: Mesajul Principesei Moștenitoare adresat Senatului României, 17 iunie 2014 says:

  https://www.youtube.com/watch?v=Ps90zmZ7pnw

 5. MARIA says:

  Sublim mesaj .Asa sa ne ajute Dumnezeu !

 6. Anca says:

  Asa sa ne ajute Dumnezeu! Va iubim, Altetele Voastre Regale! Va rugam sa postati cateva fotografii cu Regele si Regina! Ne este dor!

 7. Cristian says:

  TRAIASCA REGELE !!! UN DISCURS DE MARE NOBLETE !!!

 8. Dan Ghenea says:

  […] – aşa mi s-a părut discursul de azi al Alteţei Sale Regale (îl puteţi citi integral aici). Despre cum ar putea redeveni Senatul o adevărată Cameră Superioară a Parlamentului, un corp […]

 9. Comentarii pe Facebook (I) says:

  Dan Necoara TRAIASCA MONARHIA CARE SALVEAZA ROMANIA
  #
  Liliana Sora Cunoașterea tradițiilor naționale, a experienței istorice valoroase, de care se cuvine să se țină seama, a oferit și oferă acestei instituții – Camera Superioară a Parlamentului – prestigiul propriei personalități, precum și abordări profesioniste și de înaltă ținută intelectuală. Consider că Senatul , și nu numai, trebuie să redevină un organism reprezentativ al elitelor intelectuale și politice, a cărei experiență să fie pusă în slujba statului în general, al omului în special. O adevărată gândire și reformare a instituțiilor statului cred că trebuie să conducă la sporirea calitativă a factorilor de decizie, la creșterea responsabilității lor, bazată pe competență, profesionalism, înțelepciune, devotament și nu în ultimul rând patriotism . Spun patriotism pentru că , acesta este o adevărată școală în care omul învață, cunoaște și înțelege noțiunea de omenie. Relevante în acest context sunt cuvintele simple dar pline de profunzime ale MS Regele Mihai , care spunea : “… Instituțiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci și de etică, simț al datoriei, iubirea de țară și competența , criteriile pricipale ale vieții publice. ” Prezență și discurs remarcabil, al ASR Principesa Margareta , demnă de tot respectul și admirația celor ce simt cu adevărat că sunt români. Trăiască MS Regele Mihai ! Trăiască Familia și Casa Regală a României !
  #
  Stefanescu Stefania Traiasca Monarhia!
  #
  Michele Antonia Lecce e la pura verita onore a te.
  #
  Ciprian Murarasu Daca vom avea o regina, sigur va fi cea mai frumoasa si distinsa din cite am vazut.

 10. T.I.J. says:

  Profunzime, Demnitate, Devotiune, Eleganta, Simplitate si Sinceritate! Acestea sunt caracteristicele acestui discurs! Cinste Casei Regale si Cinste Altetei Sale Regale Margareta a Romaniei!

 11. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

  TOATA ADMIRATIA PENTRU ASR PRINCIPESA MOSTENITOARE MARGARETA !
  AALLRR PRINCIPII REGALI TREBUIE SA FACA PARTE OBLIGATORIU DIN SENATUL ROMANIEI CA SENATORI DE DREPT !
  TRAIASCA REGELE !

 12. Comentarii pe Facebook (II) says:

  Alexandru Vladescu Jos Basescu, securistii si bolsevicii! Traiasca regele!
  #
  Stepan Daniela Gabriela Adorabila Doamna ! adevarata SUVERANA A ROMANIEI !!!!!!!!!!!
  #
  Luminita Coman EA ESTE O REGINA DISTINSA SI FOARTE FRUMOASA DE NOI DEPINDE DACA VA FI REGINA NOASTRA
  #
  Mariana Musoiu RESPECT SI ONOARE!
  #
  Eli Murgu Adevarata Suverana a Romaniei !!!!!!!!!!!!!!!!!
  #
  Madalin Nica Un discurs simplu si la obiect. Pur si simplu, REGAL!!!
  #
  Liliana Curelia frumoasa, frumoasa

 13. Felicitări Principesei Moştenitoarte Margareta a României pentru acest nou moment istoric important! NIHIL SINE DEO este exact crezul poporului român, în concordanţă perfectă cu al Casei sale Regale. Doamne, ajută!

 14. Gabriela Bucur says:

  Simplu,concis,elegant!Respect,Casei Regale a Romaniei.

 15. Comentarii pe Facebook (III) says:

  Liliana Sora Prezență și discurs impresionant, care prin forța și mesajul său a declanșat imense rezonanțe umane care , cu certitudine, pun în mișcare energiile vitale ale mediului social. Toată stima, prețuirea și gratitudinea pentru întreaga Familie și Casă Regală .
  #
  Oprea Petre Nu sunteti singura.Bravo !
  #
  Suciu Romanta-lucia Minunat !!!
  #
  Cerasela Platz Inimoase Reverente !
  #
  Gabriela Aninaru Cita demnitate si eleganta…L-as califica ca cel mai bun discurs de astazi din Senat…
  #
  Florin Marius Ghindeanu Superb ……..
  #
  Florin Marius Ghindeanu Un motiv pt care sunt mandru ca sunt roman
  #
  Alina Annelise Este discursul unei persoane inteligente care stie ce spune.

 16. Comentarii pe Facebook (IV) says:

  Gabriela Gxg Multumim Majestatii Voastre pentru lectia de istorie din acest discurs .
  #
  Bogdan Dragoş Nihil Sine Deo!
  #
  Ilie-Dan Nasui Nihil Sine Deo!

 17. Dorin says:

  D-zeu sa ajute Ro.ania si Familia Regala!

 18. Singura solutie pentru a aduce tara noastra, Romania, la moralitate, demnitate si corectitudine, principiile care au stat la bazele infaptuirii si dezvoltarii Statului National Roman. Asa sa ne ajute Dumnezeu!

 19. Constantin Cortez says:

  Mesaj frumos şi plin de conţinut!

 20. Constantin-Valeriu Trifan says:

  Emotionant discurs! Incarcat cu speranta.
  Multumim, Alteta Voastra Regala.
  Asa sa ne ajute Dumnezeu!

 21. Comentarii pe Facebook (V) says:

  Nicu Stancioni respect ptr cei care au invitat casa regala,triasca regele si casa regala!
  #
  Claudiu Victor Gheorghiu Romania has never had a Republican tradition, republic was imposed at Yalta in 1945 and as well as by Soviet tanks; on December 30, 1947 King Michael was forced to abdicate “in exchange” with life of 1000 Romanian students who supported the monarchy in the front of Royal Palace from Bucharest. Royal Romania was a respected and prosperous country and the Romanian state regressed with the Bolshevik Red Plague,terror imposed by stalin and as well as Roosevelt and Churchill’s acceptance, in all countries of Central and Eastern Europe. Michael I, the last king of Romania, should be respected because that is the last leader alive during WW2.
  #
  Claudiu Victor Gheorghiu Sa refacem aceasta alaturare pe care a evidentiat-o A.S.R. MARGARETA:”Coroana și Senatul României au stat alături timp de aproape un secol și jumătate.”Sa fie inlaturata(de jure) forma de guvernamant impusa de tancurile sovietice, din pacate cu acordul tacit al puterilor occidentale.Traiasca ROMANIA ETERNA!
  #
  Elena Ma Mamaie Ma mirific!
  #
  Oana Pop TRAIASCA MONARHIA CARE SERVESTE ROMANIA

 22. Oana Pop says:

  Traiasca monarhia! Traiasca Regele Mihai! Traiasca Principele Radu si Printesa si toata familia !

 23. Victoria Frâncu says:

  exemplar discurs!

 24. FELICITARI ALTETEI SALE REGALE PRINCIPESEI MOSTENITOARE MARGARETA PENTRU ACEST NOU MOMENT ISTORIC IMPORTANT PENTRU ISTORIA ROMANIEI!UN MESAJ EXTREM DE IMPORTANT PENTRU ISTORIA CONTEMPORANA A ROMANIEI.UN MESAJ SIMPLU,SUBLIM,PLIN DE DEMNITATE SI CURAJ CARE NE REAMINTESTE DE ROMANIA SI DE ROMANII DE ODINIOARA!ESTE MOMENTUL SA REOINSTAURAM ROMANIA SI REGATUL ROMANIEI!NIHIL SINE DEO,NIHIL SINE REX!

 25. […] noștri pentru a asigura libertăți publice și pentru a aduce echilibru și moderație”. Din discursul rostit în fața Senatului de Alteța Sa Regală Margareta a României, Principesa Moștenitoare, […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 51851780
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate