Senatul României, 150 de ani de la înfiinţare, 17 iunie 2014

Video: Dineul de la Castelul Peleș

Marţi, 17 iunie 2014, Familia Regală a României a celebrat 150 de ani de la constituirea Senatului României.

În cursul dimineţii, Principesa Moştenitoarea Margareta a reprezentat pe Majestatea Sa Regele Mihai în cadrul Sesiunii solemne consacrată aniversării Camerei Superioare a Parlamentului.

La Şedinţa solemnă au luat parte Altețele Lor Regale Principele Radu și Principele Nicolae.

Cu această ocazie, Principesa Moştenitoare a susţinut un discurs în Sala Plenului Senatului.

“Senatul a fost construit, acum 150 de ani, ca o expresie a meritului personal, a simțului datoriei și a patriotismului. Instituția a fost creată de strămoșii noștri pentru a asigura libertăți publice și pentru a aduce echilibru și moderație.

Camera Superioară a Parlamentului este o instituție a viitorului. Ea reprezintă, alături de Camera Deputaților, supremul garant al democrației și libertăților noastre de mâine. Senatul este expresia identității naționale și a devenirii noastre statale.

În jubileul de astăzi se regăsește fiecare român în parte. De aceea, Familia Regală stă acum, ca și la început, alături de Camera Superioară a Parlamentului, cu dinamism și speranță”, a afirmat Alteţa Sa Regală.

Au mai luat cuvântul Preşedintele Senatului României, domnul Călin Popescu Tăriceanu, primul-ministru al Guvernului României, domnul Victor Ponta, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Viorel Hrenbenciuc, foştii preşedinţi ai României, domnul Ion Iliescu şi domnul Emil Constantinescu, foştii preşedinţi ai Senatului, domnul Oliviu Gherman, domnul Petre Roman, domnul Mircea Ionescu Quintus, domnul Nicolae Văcăroiu, domnul Mircea Geoană, domnul Vasile Blaga şi domnul Crin Antonescu, preşedintele Academiei Române, domnul Ionel Valentin Vlad, precum şi liderii grupurilor parlamentare din Senat.

Ziua s-a încheiat cu dineul oferit de Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu în onoarea Senatului României, găzduit la Castelul Regal Peleș. La eveniment au luat parte Preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu, primul-ministru, domnul Victor Ponta, viceprim-minstrul şi ministrul Afacerilor Interne, domnul Gabriel Oprea, precum şi membri ai conducerii Camerei Superioare a Parlamentului.

Şi-au dat concursul elevii-bursieri ai programului “Tinere Talente” al Fundației Principesa Margareta a României care au susţinut un recital de muzică clasică.

Fotografii realizate de Daniel Angelescu

7 comentarii

 1. Vladimir Nerisanu says:

  God bless Romania and Romanian Peuple. Best regards from Bucharest, Romania, Europe. Vladimir Nerisanu, real estate broker, Realtor.

 2. Video: Dineul de la Castelul Peleș says:

  https://www.youtube.com/watch?v=IbvdHyVytS4

 3. Cristian says:

  TRAIASCA REGELE !!!

 4. Diana Lucia Zotescu says:

  Aniversarea celor 150 de ani de existenta a Senatului este un eveniment de mare insemnatate al vietii noastre parlamentare, unul care da masura modului democratic de concepere a legilor care, prin existenta Camerei Superioare a Parlamentului, ‘indeseste sita’ prin care aceste legi sunt…cernute pentru ca forma lor finala sa fie cat mai aproape de scopul pentru care au fost create.

  Atat discursul magistral si plin de adanci semnificatii cat si prezenta Altetei Sale Regale Principesei Mostenitoare Margareta si a AALLRR Principilor Radu si Nicolae sunt materializarea si implinirea asteptarilor noastre in privinta permanentei implicari binefacatoare a Familiei Regale in viata tarii.

  Cat priveste dineul de la Castelul Peles, fiecare astfel de eveniment ce are loc in incinta eleganta si incarcata de istorie a acestui castel reprezentativ pentru Familia Regala nu poate fi decat un mare succes. O arata fotografiile, personalitatile prezente acolo si atmosfera speciala. Dorim ca aceste evenimente sa fie cat mai dese, pentru ca fiecare dintre ele intregeste ceea ce, speram cu totii, va deveni o obisnuinta in viata noastra.

  Cu multa bucurie in suflet si cu adanca dragoste si loialitate,
  Diana Lucia Zotescu

 5. Comentarii pe Facebook (I) says:

  Doina Marin Royal!
  #
  Florina Butuliga RESPECT ! Familia Regala a RomanieiSee Translation
  #
  Ioana Danciu ce frumos:) daca ar conduce si Romania ar fi si mai frumos!

 6. Comentarii pe Facebook (II) says:

  Nela Martin Va multumim!
  #
  Crestin Pelerin Munca si Rugaciune spre ridicarea neamului prin Casa Regala !

 7. Comentarii pe Facebook (III) says:

  Costanta Vlad MULT RESPECT!
  #
  Pribac Marinela Superb, multumim pentru tot ce faceti pentru tara !See Translation
  #
  Klara Horvath Gefält mir

Lasa un comentariu

© 2007-2023 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 48516189
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate