91 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia

Am petrecut ziua de marți, 15 octombrie 2013, la Alba Iulia, rememorând sărbătoarea de anul trecut, la împlinirea a nouăzeci de ani de la Încoronarea Regilor Ferdinand I și Maria. A fost atunci un moment remarcabil. Întreaga urbe, dar mai ales autoritatea politică locală, Biserica și personalitățile de frunte ale societății civile au dorit, într-o lăudabilă unitate de spirit și voință, refacerea, pas cu pas, a ceremoniilor de la 15 octombrie 1922. Principesa Moștenitoare și cu mine, însoțiți de Principele Nicolae, am fost fericiți să reprezentăm Familia Regală în această sărbătoare națională.

Trenul regal a poposit la aceeași oră, în aceeași zi, după exact nouă decenii, la gara din Alba Iulia, împodobită de sărbătoare. Ceremonia militară de la gară, cea religioasă de la Catedrala Încoronării, urmate de reuniunea de la Sala Unirii, au fost întocmai cu cele organizate în urmă cu nouăzeci de ani.

Anul acesta, sărbătoarea Încoronării de la Alba Iulia, la nouăzeci și unu de ani de la eveniment, și-a propus un altfel de aducere aminte și omagiere. Liceul de Arte din Alba Iulia se numește, începând de astăzi, “Regina Maria”. Iar Sala Unirii a găzduit semnarea unui protocol între autoritățile politice și administrative locale și Casa Regală, pentru a da o bază formală viitoarelor sărbători, an de an, de la Alba Iulia, de 15 octombrie. Fiecare sărbătoare a Încoronării, de aici încolo, va fi dedicată unui domeniu important al vieții românești de astăzi: educație, economie, știință, turism și ospitalitate, arte, tradiții populare. Iar sărbătoarea de o sută de ani, din 2022, va încununa acest periplu al memoriei și onoarei, printr-o celebrare asemenea celei de acum un secol.

Ziua de astăzi, de la Alba Iulia, a prilejuit, de asemenea, lansarea a două cărți dedicate Regelui Ferdinand (o biografie publicată de Editura Humanitas) și Reginei Maria – Povestea vieții mele (Editura RAO).

Știre TVR1


http://alba24.ro/liceul-de-arta-a-primit-numele-reginei-maria-principele-radu-ati-fost-inspirati-sa-va-legati-numele-de-aceasta-personalitate-242627.html

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 51271815
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate