Alexandru Șafran, comemorat la București

Principesa Moștenitoare și Principele Nicolae au fost prezenți la ceremonia de inaugurare a Scuarului Alexandru Șafran din Capitală. Situat nu departe de Marea Sinagogă din București, scuarul va purta, de aici încolo, înscris pe o placă memorială, numele ilustrului nostru compatriot, Marele Rabin dr. Alexandru Șafran, de al cărui nume sunt legate multe dintre faptele care ne-au făcut cinste în secolul trecut. Savant și om al religiei, acest remarcabil român a fost mereu un luptător pentru dreptate, libertate, demnitate umană și înțelegere.

Marele Rabin Șafran este cel datorită căruia a fost inițiată, acum două decenii, procedura de acordare a titlului postmortem de “Drept Între Popoare”, de către Yad Vashem, Reginei Elena a României, pentru intervenția sa decisivă la salvarea a zeci de mii de vieți de evrei.

Majestatea Sa Regele, reprezentat de Principesa Moștenitoare Margareta, a oferit în seara de luni, 14 octombrie 2013, la Palatul Elisabeta, un dineu în memoria marelui dispărut. La dineu au fost invitați Președintele Camerei Deputaților, ambasadorii Elveției și Statului Israel, personalități din societatea civilă și conducerea Federației Comunităților Evreiești din România și Comunității Evreiești din Capitală. Au fost, de asemenea, prezenți înalți reprezentanți ai Cultului Mozaic.

Invitatul de onoare al serii a fost fiul Marelui Rabin, dl profesor universitar Avinoam Șafran.

Știre TVR1

 

 

7 comentarii

 1. martin says:

  Multumim Altetelor Voastre!

 2. Gabriela Bucur says:

  Va Multumim pentru informare.Ca de obicei,fotografiile sunt minunat realizate.Felicitari maestrului care le’a lucrat.Cu respect,Gabriela Bucur.

 3. Roxana Gabriela Mateescu says:

  CASA REGALA a Romaniei , ca de obicei, respecta si onoreaza marile valori. Felicitari ! Imaginile sunt minunate!

 4. Un eveniment memorabil, cu semnificații istorice majore. Personalitatea fostului mare rabin Alexandru Șafran merită cunoscută și luată drept exemplu de echilibru și înțelepciune.

 5. Titus Berinde says:

  Se cuvine cu aceasta ocazie a comemorarii compatriotului Dr Alexandru Safran , sa amintim tineretului nostru unele din preocuparile pentru apararea intereslor romanilor si fiilor Uniunii Romanilor Evrei din America, fara deosebire de credinta religioasa, transmise catre M.S. Regele Mihai I al Romaniei la 25 iulie1953 de Presedintele acestei organizatii , Dr Charles H. Kremer : “Activitatea noastra continua, si nadajduim – cu ajutotul lui Dumnezeu si cu sprijinul Statelor Unite ale Americii – ca Romania sa fie din nou foarte curand o tara libera si independenta sub domnia constitutionala a Majestatii Voastre, Regele Tuturor Romanilor…….As dori sa duc cu mine, in Statele Unite, mesajul scris, mesaj linistitor al Majestatii Voastre, garantie de un viitor mai bun si mai fericit pentru populatia evreiasca din tara, care sufera astazi in marea ei majoritate cu populatia crestina romaneasca, populatie care nici dinsa nu a dat decit foarte putine exemple de colaborare liber consimtita cu dusmanul dinlauntru; comunismul . Fagaduim solemn Majestatii Voastre ca nu vom avea odihna pina nu vom vedea scumpa noastra Romanie eliberata de sub jugul comunist si ca in acest scop nu vom cruta nici un fel de jertfe. Noi stim cu cita intelepciune conduce Majestatea Voastra aici in exil destinele Romaniei arbitrind in spirit constitutional ; si tocmai de aceea am socotit necesar sa ne adresam Majestatii Voastre, pentru a-I expune tot ce ne preocupa atit in ce priveste prezentul, cit si viitorul coreligionarilor nostri romani de nastere, romani de simtire si evrei de credinta religioasa. Incheind, rog pe Majestatea Voastra sa-mi ingaduie sa-i prezint omagiul de credinta al evreilor americani de nastere romaneasca, odata cu nadejdea ca preocuparile noastre pe care le-am expus acum isi vor gasi o solutie justa in intelepciunea Mariei Voastre. Sa traiti , Majestate.” Dr Charles H. Kremer Presedintele Uniunnii Romanilor Evrei din America, parte integranta din grupul socitatilor de evrei americani din toate tarile totalizand milioane de oameni[ Loja Bnai Brith , American Jewish Committee, American and Word Jewish Congress, United Jewish Appeal Ort, si Organization for New Americans. ]

 6. Diana Lucia Zotescu says:

  Domnului Titus Berinde:

  Va multumesc din suflet, domnule Berinde, ca ne-ati redat un important citat din mesajul transmis Majestatii Sale Regelui de catre dr. Charles H. Kramer, presedintele Uniunii Evreilor de Origine Romana din America, citat din care reiese inca o data, cat se poate de clar, respectul si recunostinta acestora fata de ajutorul primit din partea MS Regelui Mihai si a Reginei Mama Elena in timpul celui de al II-lea Razboi Mondial, ajutor efectiv ce a insemnat salvarea vietii multor zeci de mii de evrei.

  Este cum nu se poate mai nimerita aceasta mentionare, avand in vedere ca in urma cu un an sau doi, o persoana ce se autointituleaza, in mod abuziv si ilegal, drept printul …., vizitand Israelul, a incercat in cadrul unui discurs public sa-si verse veninul si ura sa fata de Regele nostru, facand afirmatii contrare adevarului in chestiunea evreiasca.

  Din fericire a fost pus imediat la punct de catre gazdele sale, respectivul personaj iesind foarte sifonat din ignobilul sau demers. Este bine ca rolul salvator al Familiei Regale in problema evreiasca sa fie cat mai bine si mai larg cunoscuta de poporul roman, pentru ca astfel de posibile actiuni de denigrare sa fie din start contracarate.

  Inca o data, multumiri pentru importantele mentiuni aduse la acest subiect de mare importanta.

  In memoria marelui disparut, fostul Mare Rabin dr. Alexandru Safran, imi plec cu respect fruntea.
  prof. Diana Lucia Zotescu

 7. SORIN CRISTIAN NAOUM says:

  MULTUMIND LA RANDUL MEU ALTETELOR VOASTRE MA ALATUR
  SI EU COMENTARIILOR D-NEI PROF.ZOTESCU,D-lui TITUS BERINDE,
  D-NELOR;V. BALTEANU,R.G. MATEESCU,G.BUCUR. SI ADUC OMAGI-
  UL MEU DE RESPECT CELUI CARE A FOST MARE RABIN ALEXANDRU
  SAFRAN!

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50899444
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate