Spectacol de teatru dedicat Principesei Ileana a României

Dramatizare de Edith Negulici după romanul autobiografic “Trăiesc din nou” al Principesei Ileana a României

Un spectacol de şi cu Liana Ceterchi

Video şi sunet: Luca Achim, Teodora Toader

Premiera va avea loc miercuri, 29 noiembrie 2017, ora 19, la Muzeul Naţional al Literaturii Române

În apropierea Centenarului Marii Uniri, Asociaţia Femeilor din Teatru IF…/…DACĂ PENTRU FEMEI, în parteneriat cu UNITER, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Arhivele Naţionale ale Statului, Asociaţia România Culturală şi Mânastirea “Schimbarea la Faţă” din Ellwood City, Pennsylvania, USA, îşi propune să creeze un spectacol care să omagieze memoria celei care a fost Principesa Ileana a României, Arhiducesa de Austria, un destin care s-a desfăşurat între palat şi mânăstire, pe fundalul celor două războaie mondiale, într-o perioadă de mari frământari din istoria Europei. Spectacolul Ileana, Principesă de România aduce la lumină o parte esenţială din istoria Bucureştiului şi a României.

Spectacolul despre viaţa principesei Ileana este o evocare plină de farmec şi dramatism a principalelor momente din viata autoarei şi a istoriei trăite.

,,Da, să trăiesc din nou, pentru că după ce am plecat de acasă, care pentru mine a fost întotdeauna România, am fost ca şi moartă. Nu împrejurările au fost greu de suportat, ci însăşi nevoia de a trăi. Nu m-am îndoit nicio clipă  de necesitatea  fizică a prezenţei mele pentru cei şase copii ai mei…Dar in interior, „eul” care există independent de mama, soţia, prietena care eram – „eul” esenţial, pe care tot restul era construit – a suferit un şoc mortal când am fost îndepărtată de poporul meu.” (Principesa Ileana).

8 comentarii

 1. Liana Ceterchi says:

  MULTUMIM SI VA ASTEPTAM CU DRAG SI LA URMATORUL SPECTACOL DIN 21 DEC. LA MNLR.

 2. SECRIERU IOAN says:

  MULTUMIM, SUPERBĂ INITATIVĂ

 3. O Principesa romanca care a iubit Romania cu tot sufletul! Stiind ca nu se va intoarce, a luat cu Alteta Sa un saculet cu pamant roamanesc. Sigur in piesa de teatru este marcat acest fapt!! In Memoriam!!!

 4. Diana Lucia Zotescu says:

  Ma simt nespus de fericita ca am cunoscut-o pe Alteta Sa Regala Principesa Ileana cu ocazia unicei Sale reveniri in Romania, cea din 1990 cand, in calitate de vicepresedinte al Partidului Liberal Monarhist am insogtit-O la Catedrala Patriarhiei, unde s-a inchinat si a asteptat sa fie primita de Patriarhul Teoctist. Intre timp i-am facut insa cea mai frumoasa surpriza: am adus-o cu mine pe fosta doica a copiilor Sai, cea care avusese grija de ei si care, desi incercase sa plece din tara odata cu Principesa Ileana, nu i s-a permis acest lucru. Intalnirea s-a petrecut in pridvorul Catedralei Patriarhale de la Mitropolie, cu multe lacrimi de ambele parti, cand doica nu mai contenea sa-i sarute mana, iar Alteta Sa era vizibil impresionata si incantata sa o revada. Desi Principesa Ileana vorbea atunci despre intentia sa de a repeta vizita in Romania, acest lucru nu s-a mai putut petrece, Alltgeta Sa decedand anul urmator in Statele Unite, la Manastirea “Schimbarea la Fata” din Ellwood City, Pennsylvania, unde era stareta.

  Dumnezeu sa O aiba in cereasca Sa grija si sa-i b inecuvanteze vesnicia !

 5. Georgeta Herea says:

  Dumnezeu să-i odihnească sufletu în pace, Principesei Ileana!!!

 6. Nicoleta Bogaceanu says:

  Fabuloasă interpretare. Felicitări!

 7. […] “Regina Maria, Regina tuturor românilor – Jurnale de război 1916, 1917, 1918″, un spectacol realizat și interpretat de regizoarea și actrița Liana Ceterchi. […]

 8. […] “Regina Maria, Regina tuturor românilor – Jurnale de război 1916, 1917, 1918″, un spectacol realizat și interpretat de regizoarea și actrița Liana Ceterchi. […]

Lasa un comentariu

© 2007-2020 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 30324182
Familia Regală           Fundația Regală Margareta a României           YouTube          YouTube Filme          Facebook
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate