Revista Royal Central: Interviu cu Margareta Custodele Coroanei

EXCLUSIV: Interviu cu Margareta, Custodele Coroanei Române

de Oskar Aanmoen, 22 ianuarie 2020. Revista online Royal Central

Sâmbătă, în București, capitala României, a avut loc sărbătorirea a 30 de ani de la întoarcerea Familiei Regale, în urma prăbușirii regimului comunist. Majestatea Margareta, Custodele Coroanei României, a avut timp pentru un interviu în exclusivitate cu Oskar Aanmoen, senior-correspondent pentru Europa al revistei Royal Central.

Cei doi au vorbit despre rolul Majestății Sale în România, despre întoarcerea în urmă cu 30 de ani în țara pe care nu o vizitase niciodată și despre munca socială și caritabilă realizată în ultimii 30 de ani pentru ridicarea nivelului de viață într-una dintre cele mai sărace și mai puțin dezvoltate țări din Europa.

„Venind în țară, am simțit pentru prima dată că sunt o persoană întreagă. Pentru că, fiind în exil, copil fiind am crescut ca o persoană care nu are umbră. Prima dată când am simțit că am propria umbră a fost după venirea în România. Așadar, când am ajuns în sfârșit aici, când am pus piciorul pe pământ românesc, am simțit că am ajuns acasă și că am devenit o persoană întreagă.”

Cum v-ați simțit crescând cu gândul că nu veți putea vizita vreodată România?

„A fost foarte dificil. Mai ales pentru tatăl meu, Regele Mihai, pentru că acesta a fost locul în care s-a născut, a crescut, locul unde a mers la școală și unde și-a făcut prieteni și locul căruia îi era rege. Și apoi, România fiind absentă pentru noi, tristețea lui s-a așezat și în sufletul nostru. Deci, exilul a fost întotdeauna o suferință. Dar și România suferea, și acesta a fost întotdeauna cel mai important lucru. Nu faptul că nu eram noi acolo, ci faptul că România suferea în spatele Cortinei de Fier. România era ca o planetă interzisă pentru noi și nu puteam face nimic în acest sens.”

Astăzi, Familia Regală Română are un loc foarte special în România, chiar dacă România este o republică. Ce loc vedeți pentru Familia Regală românească în viitor?

„Vom continua să facem ceea ce facem acum, când avem un rol complementar cu puterea politică, care este extraordinar și foarte util. Putem face multe pentru țară. Putem conta pe autorități pentru urmărirea anumitor proiecte, deci pentru moment, în situația dată, este o situație ideală. Și, evident, dorim să continuăm acest fel de a servi țara.”

Majestatea Sa a petrecut ultimii 30 de ani dedicând un timp și resurse extraordinare muncii caritabile pentru poporul român. Fundația Regală Margareta a României a fost înființată în 1990 de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, împreună cu tatăl ei, Regele Mihai I. În cei 30 de ani de activitate, fundația a avut o mare diversitate de proiecte în domeniile educației, dezvoltării comunității, societății civile, sănătății și culturii, precum și proiecte care au contribuit la reînnoirea spirituală și socială a României.

În ultimii 30 de ani, Fundația Regală Margareta a României a oferit oportunitatea unei vieți mai bune pentru 30 000 de copii din peste 4 900 de familii, sprijinind în același timp 647 de organizații neguvernamentale locale, prin programe dedicate, cum ar fi Fondul special pentru copii, Centrele Generații, și investiții în zonele rurale și copiii aflați în situații dramatice de viață.

Majestatea Sa a spus: „Împreună cu Regele Mihai, tatăl meu, am creat Fundația Regală Margareta a României acum treizeci de ani, când am venit în țară pentru prima dată. De atunci, fundația a ajutat zeci de mii de copii, tineri și vârstnici, prin programe integrate, pe termen lung, în toată țara. Proiectele noastre au întărit comunitățile locale și au restaurat demnitatea și speranța românilor. Astăzi, fundația promovează modelul inter-generațional.”

 

Majestatea Sa a adăugat: „Cred că este un exemplu pentru societate și un câștig pentru viitor – fiecare întâlnire între vârstnici și tineri este o experiență de viață. Este profund emoționant să vezi cum se pot forma astfel de legături puternice de prietenie între două persoane din generații diferite. De-a lungul anilor, nu am fost singură în eforturile mele. Mi s-au alăturat oameni excepționali din multe țări, care mi-au împărtășit ideile și au sprijinit Fundația Regală, personalități care doresc să ofere o viață mai bună copiilor, tinerilor și persoanelor în vârstă afectate de sărăcie, boli și singurătate. Mă uit înapoi cu recunoștință la toți cei care au făcut parte din familia fundației noastre. Toți sunt un exemplu neprețuit de responsabilitate, altruism și preocupare pentru lumea de azi. ”

Comentariu de la Oskar Aanmoen, senior-correspondent pentru Europa al publicației Royal Central, despre întâlnirea cu Custodele Coroanei Române:

„După ce am întâlnit pe Majestatea Sa și am vorbit cu ea de mai multe ori pe parcursul zilei, am rămas cu o impresie foarte bună. Majestatea Sa este o persoană caldă, amabilă și generoasă, cu vaste cunoștințe. Oamenii au afecțiune pentru ea și înțeleg foarte bine de ce. După ce am văzut că există o situație dificilă în România, chiar după 30 de ani de la căderea comunismului, această Familie Regală este ca un far sau o lumină într-o loc întunecat. Sper ca poporul român să vadă valoarea Familiei Regale și, cândva, în viitor să aibă din nou o monarhie cu adevărat restaurată. Sunt sigur că aceasta ar fi în beneficiul poporului român, ar asigura unitate și ar aduce României mai mult respect în toată lumea.”

Lasa un comentariu

© 2007-2021 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 32053847
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate