Scrisoarea Custodelui Coroanei adresată Președintelui Statului Israel

 

Joi, 23 ianuarie 2020, la Ierusalim a avut loc cea mai amplă manifestare publică găzduită vreodată de Yad Vashem, la 75 de ani de la eliberarea Auschwitz-ului și cu ocazia Zilei Internaționale de Aducere Aminte a Victimelor Holocaustului (27 Ianuarie).

Reuniunea a reprezentat al cincilea Forum Mondial al Holocaustului și s-a desfășurat în prezența unui mare număr de șefi de Stat și de Guvern din întreaga lume. Evenimentul a fost plasat sub auspiciile Președintelui Statului Israel. România a fost reprezentată de Excelența Sa domnul Președinte Klaus Werner Iohannis.

Cu ocazia acestui eveniment de rezonanță mondială, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei a trimis o scrisoare Excelenței Sale domnului Reuven Rivlin, președintele Israelului.

Regele Ferdinand și Regina Maria au făcut eforturi, în anii 1920, pentru crearea unui Așezământ Ortodox Român în Ierusalim, care să apropie religiile, culturile și tradițiile popoarelor noastre.

Regina-Mamă Elena, Drept între Popoare, și Regele Mihai s-au opus, de-a lungul vieții lor, antisemitismului, rasismului și xenofobiei.

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au fost primii membri ai Familie Regale române care au vizitat Statul Israel, în aprilie 2014. Reprezentând pe Regele Mihai I, cuplul regal a vizitat Yad Vashem, s-a recules la piatra cu numele gravat al „Elenei Regina”, iar Custodele Coroanei a aprins flacăra veșniciei din Sala Aducerii Aminte.

Familia Regală la Yad Vashem, Ierusalim, 30 aprilie 2014

1 comentariu

  1. Diana Lucia Zotescu

    Existenta in istoria omenirii a ororilor Holocaustului va ramane o permanenta rusine si o rana sangeranda ce nu se va inchide niciodata. Nu se va inchide pentru ca uitarea poate genera repetarea acestor orori. Iar obrazul Romaniei a fost salvat – atat cat s-a putut – de aceasta rusine datorita eforturilor Reginei-Mame Elena, Drept Intre Popoare, si ale Regelui Mihai care, sfidand pericolele la care se expuneau Ei insisi, au salvat multe zeci de mii de evrei de la moarte.

Lasa un comentariu

© 2007-2020 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 29593577
Familia Regală           Fundația Regală Margareta a României           YouTube          YouTube Filme          Facebook
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate