Ziua funeraliilor Regelui Mihai I al României

Ziua de sâmbătă, 16 decembrie 2017, va rămâne una dintre cele mai emoționante și mai intense zile din istoria contemporană a României. Țara nu a mai cunoscut funeraliile unui suveran din anul 1927, cele ale Regelui Ferdinand I.

Regina Maria, suveranul consort, a fost apoi condusă cu mare emoție pe ultimul drum în anul 1938, așa cum a fost condusă, pe urmă, și Regina Ana, în anul 2016.

Românii s-au simțit uniți, mândri și respectați. Ei au știut că o întreagă lume îi privește cu compasiune, cu admirație și cu înțelegere. Astfel de sentimente sunt trăite rar în zilele noastre.

A fost o zi lungă, pe care nimeni nu a dorit-o încheiată. Dimineață, un mare număr de demnitari români și străini, alături de reprezentanți ai societății civile, ai Armatei, ai Bisericii și de o amplă prezență mediatică, au venit la Palatul Regal pentru a participa la funeraliile Majestății Sale Defuncte. În țară, însă, milioane de români tăcuți și anonimi au simțit că Regele este, ca și Familia Regală, în casa lor, în inima lor.

La Sala Tronului s-au reunit Președintele României, înalți reprezentanți ai Parlamentului și Guvernului, liderii opoziției, generali, membri ai Academiei, reprezentanții religiilor și confesiunilor din țara noastră.

Prim-ministrul Mihai Tudose a venit în fruntea Executivului, prezent în întregimea lui. Președinții Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, au venit la întreaga serie a ceremoniilor, alături de familiile lor. Au fost de față președintele Emil Constantinescu (1996-2000), fostul premier Dacian Cioloș, ca și o mare parte a ambasadorilor acreditați în România, în frunte cu Nunțiul Apostolic, Decanul Corpului Diplomatic. Delegația Vaticanului a fost condusă de Nunțiul Apostolic în Republica Federală Germania.

Au fost prezenți membri ai Familiilor Regale din Suedia, Spania, Luxemburg, Marea Britanie, Grecia, Iordania, Belgia, Serbia, Rusia, Albania, Franța, Germania, Portugalia, Italia, Bahrein.

La ora 10 fix, în sală au intrat Excelența Sa Președintele României și doamna Iohannis, alături de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și ASR Principele Radu. Cuplul prezidențial și cuplul regal au salutat șefii de Stat și personalitățile regale prezente la ceremonia din Sala Tronului.

Au trecut prin fața catafalcului, într-o tăcere desăvârșită, reprezentanți religiilor și confesiunilor din țara noastră.

Au făcut de gardă la catafalc reprezentanții tuturor departamentelor Casei Majestății Sale, de la Ospitalitate și Secretariat, până la Protocolul și Consiliul Regal.

Au făcut de gardă la catafalc patru generali ai Armatei României.

A făcut de gardă la catafalcul Regelui Mihai I Prim-ministrul Guvernului României, ES dl Mihai Tudose, al 18-lea prim-ministru cu care Regele Mihai a colaborat constituțional (1927-1947) și instituțional (1997-2017) în lunga sa viață de rege.

Au făcut de gardă la catafalc ASR Principele de Wales, ASR Principele Radu, ASR Principele Moștenitor Alexandru al Serbiei și ASR Principesa Muna a Iordaniei.

La ultima gardă la căpătâiul Majestății Sale Defuncte au stat Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, Majestatea Sa Regele Carl XIV Gustaf, Majestatea Sa Regele Juan Carlos I și Alteța Sa Regală Marele Duce de Luxemburg.

Participanții la ceremonia din Sala Tronului au luat loc în Piața Palatului Regal, unde a avut loc ceremonia plecării sicriului spre Catedrala Patriarhiei. Mii de oameni, alături de o foarte amplă prezență militară, de musafirii străini și de oamenii politici români, au adus omagiul lor Regelui Mihai.

După o scurtă ceremonie religioasă și militară, sicriul a fost urcat pe un afet de tun, tras de un vehicul militar care a fost prezent în teatrele de operații din zilele noastre, iar Familia Regală română, condusă de Majestatea Sa Margareta, au pornit pe jos, pe Calea Victoriei, spre Catedrala Patriarhală, care urma să găzduiască prima slujbă de înmormântare a unui rege român ortodox. După cum se știe,  Carol I și Ferdinand I au fost catolici, iar Regele Carol al II-lea nu a avut, încă, slujba de înmormântare, fiind depus din anul 2003 încoace în Capela de la Curtea de Argeș.

În spatele sicriului s-au așezat, în procesiune trei detașamente de militari reprezentând Forțele Terestre, Forțele Aeriene și Forțele Navale. Au fost de asemenea prezenți jandarmii și Muzica Reprezentativă a Armatei.

Traseul, ca și Piața Palatului Regal, a fost ocupat de zeci de mii de români, care au dorit să arate afecțiunea și admirația lor pentru Regele Mihai. Întreaga procesiune s-a caracterizat prin emoție, compasiune și iubire.

La Catedrala Patriarhală a avut loc slujba de înmormântare, în prezența Familiilor Regale română și străine, precum și a înalților demnitari ai Statului român. Slujba a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a rostit, la finalul slujbei, o vibrantă predică.

Sicriul a fost urcat în mașina mortuară și a traversat centrul Capitalei, de la Dealul Mitropoliei la Piața Unirii, apoi de la Piața Universității la Piața Romană și Piața Victoriei. Încadrat de jandarmi călare, sicriul și Coroana Regală au străbătut drumul de la Arcul de Triumf la Gara Regală Băneasa.

După un ceremonial militar de urcare a sicriului în Trenul Regal, a urmat o călătorie de trei ore spre Curtea de Argeș, pe căile ferate, în care a luat parte doar Familia Regală și IIPPLL Mitropolitul Nifon și Mitropolitul Iosif.

La Curtea de Argeș, luminile de seară și cele purtate în mâini de oameni, au creat o priveliște aproape ireală. Tot drumul de la gară la Mânăstirea Curtea de Argeș, sute de oameni tăcuți și emoționați, au însoțit sicriul, Coroana Regală, precum și pe cei ce urmau în cortegiu.

Prima oprire a fost la Catedrala istorică a mânăstirii, unde Înalt Preasfinția Sa Calinic, Arhiepisopul Argeșului și Muscelului a găzduit cea de-a treia slujbă de înmormântare a unui rege român, pe care biserica voievodală de la Curtea de Argeș a cunoscut-o, în multiseculara ei viață (Carol I în 1914, Ferdinand I în 1927).

Într-o impresionantă procesiune tăcută, sicriul, urmat pe jos de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, de Familiile Regale română și străine, de preoți, militari, prieteni și cunoscuți, personalul Casei Majestății Sale, au parcurs drumul de la Catedrala Veche la Noua Catedrală.

Doar în prezența familiei, a avut loc, în încheiere, ceremonia îngropării în Pridvorul Noii Catedrale, în care Regele Mihai I odihnește, începând de aseară, alături de Ana Regina. Ei sunt așezați în locul destinat ctitorilor catedralei, la intrare, pe partea dreaptă, așa cum sunt Carol I și Elisabeta, la Catedrala Veche.

Familia Regală și musafirii străini au fost invitați de Înalt Preasfinția Sa Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, la o gustare creștinească tradițională, la Palatul Arhiepiscopal și Regal, cu obișnuita sa ospitalitate generoasă.

S-a încheiat o lungă zi a unei lungi vieți pusă în slujba României. A fost condus pe ultimul drum nu doar un rege, un șef de Stat și un mareșal al țării noastre, ci una din puținele icoane ale lumii secolului XX, un om care a inspirat și luminat un întreg veac european.

Dumnezeul să Îl odihnească!

Sala Tronului

Piața Palatului Regal

 

Procesiunea militară

Catedrala Patriarhală

Trenul Regal

Curtea de Argeș

 

Fotografii de Daniel Angelescu și Cristian Coposesc

81 comentarii

 1. Diana Lucia Zotescu says:

  Tristetea mea, durerea la plecarea la Cer a Regelui mult-iubit nu poate fi cuprinsa nici in cuvinte – fara a ma repeta – si nici in lacrimi. Sunt convinsa insa ca Majestatea Sa va sti, acolo Sus, ca cea mai mare parte dintre noi resimtim cu adanca sinceritate acest imens regret si ca ne va proteja si calauzi si dupa “marea Sa Trecere” prin Cea pe care ne-a lasat-O drept Calauzitoare spre viitor.

 2. Mesaje FB says:

  Maria Suta REGELE , CONDUS PE ULTIMUL DRUM CA …UN REGE!
  #
  Bazavan Daniela Rege, maresal si episcop! Si pe langa aceste titluri un om mare, deosebit fata de noi toti!
  #
  Lupul de Munte Am lasat deoparte pentru o zi josnicia in care traim si ne-am adus tardiv aminte ca suntem un popor! …care cauta de fapt la capataiul ultimului sau rege iertarea si ajutorul de la Dumnezeu! A murit o parte din noi poate pentru a invia o alta…care? aceea care ne-ar putea determina la o alta schimbare dupa 28 de ani.
  #
  Codruta Lupu Drum bun, Maiestate!!! Amintirea Voastră va fii veşnică in inimile noastre!!! Am pierdut un mare Rege, dar am câştigat un Mesager, sus in cer!!! Căci, sunt convinsă că acolo, regele, va mijloci pentru poporul său, aşa cum a fãcut si aici pe pământ!!!
  #
  Cecilia Grigore Merita mult mai mult,mai de mult!!!!!
  #
  Nick Nicu Pai regele e un maresal!
  #
  Mag Dav Cu grad activ de maresal a fost Ion Antonescu , ceilalti 5 detinand doar onorific acest grad : regii Ferdinand I , Carol al II lea , Mihai I precum si C. Prezan si A.Averescu . Carol I a primit gradul onorific de feldmaresal german si maresal rus.
  #
  Delia Gutu Sint impresionata de felul cum a fost organizat totul, cu măreție si respect!
  Odihnește-te in pace, Majestate!
  #
  Dana Mariana Dobreanu Desi au fost facute mari eforturi si totul a decurs bine,multi dintre noi am suferit cumplit,pentru ca Majestatea Sa nu a mai vazut poporul pe care l-a iubit,nu l-a mai auzit,atunci cand acesta il striga..nu mai putea saluta,asa cum facea,in scurtele Sale vizite..Astfel de ceremonii merita,atunci cand traia..si suferea..exilat,indepartat..torturat sufleteste..atatia ani..
  #
  Marius Jivan Mă doare până la lacrimi ceea ce citesc. Aveți prea multă dreptate. Sper doar ca acest neam împietrit să nu uite, măcar ceea ce a avut ocazia să vadă. Măcar acum.
  #
  Aurelian Stanciu Asta am vrut și eu să spun; Regele nostru TREBUIE, să fie condus pe ultimul Său drum,ca un REGE! Ce este acelaa, un mareșal,pe mareșal,regele îl numește! Domnilor,vă rog,măcar acum ,aràtați respectul cuvenit!
  #
  Doina Iojan Oare de ce nu putem fi mereu asa noi toți ar trebui sa învățăm si sa rămânem cu tot ce a fost frumos…….
  #
  Huminiuc Mihai-Iulian Un Rege care nu numai ca si-a purtat propria Cruce , mai mult chiar , a purtat Crucea unui intreg popor ! Cei care au lovit in Rege au lovit si lovesc de decenii si vor mai lovi Romania .
  #
  Marius Jivan Ați sintetizat în doar câteva cuvinte întreaga dramă a acestui popor îmbolnăvit. Când oare vom găsi puterea de a ne trezi? De câte dovezi mai are nevoie acest neam pentru a își reveni în simțiri?
  #
  Elena Cilighidreanu Am fost profund impresionată de măreția evenimentelor de ieri când regele nostru a fost condus pe ultimul drum cu onorurile cuvenite si nu am putut să nu mă întreb cat de mulți oameni si-au manifestat respectul pentru un rege pe care nu l-au cunoscut si apreciat în timpul vieții. Si dintr-o dată, m-am privit pe mine care nu sunt regalista si cred că toți acesti oameni s-au identificat, prin moarte cu omul care a fost rege, cu durerile lui, cu nedreptățile cu suferințele dar si cu demnitatea cu care si-a trăit propria golgota la care l-a supus vremurile si istoria.

 3. Mesaje FB says:

  Dana Mariana Dobreanu Cât de târziu,ne descoperim si ne”preţuim”Regele,căruia i-am provocat o viaţa de suferinţa continua…
  #
  Elena Costache Sa traim si sa.l pomenim pe cel mai nobil Rege Mihai l al Romaniei!
  Ganduri curate si oneste pentru Familia Regala a Romaniei!
  #
  Bratu Olga Asta este drama romanului , isi da seama ce a pierdut dupa pierderea persoanei respective .
  #
  Albuț Cristina Eroi nu mor niciodată ,drum bun Majestate
  #
  Maria-Ana Ileni Mereu in inimile noastre!
  #
  Ani Dragomir Regele Mihai=demnitate, onestitate, iubire de tara,…daca ne-ar fi condus astfel de Oameni cu principii si valori ne-ar fi fost mult mai bine atat noua cat si copiilor nostri. Din pacate de mult timp au ajuns la putere tot felul de parveniți care se îmbogățesc pe spatele nostru, al plătitorilor de taxe si impozite..
  #
  Miulescu Ilona Suntem toti, si noi si regele nostru, victime…
  #
  Aurelian Stanciu Păcat că românii NU L-au descoperit și urmat în timpul vieții! Acum este prea târziu, saaau,poate, NU! CINE ȘTIE, poate ăsta sà fie un nou început pentru poporul român?

 4. Mesaje FB says:

  Dana Mariana Dobreanu ..dar umilit si discreditat in repetate rânduri,de noi, poporul Sau”iubit”..
  #
  Ana Maria Un munte de onestitate, demnitate, modestie,cumpatare, seriozitate si loialitate pentru Romania! Drum lin Maiestate!!!
  #
  Lidia Rusu Pentru tot ce a suferit..si a luat rasplata.Toata lumea a fost alaturi de el si am dovedit cu totii…Durerea mare e ca am fost mintiti si nu am stiut ce se petrecea in sufletul lui.
  #
  Bazavan Daniela Sunt mândră că am fost contemporană cu un asemenea Om, dar foarte îndurerată ca nu i am acordat rangul si onoarea pe care il avea!
  #
  Sabina Vane Un Rege,Un Om care,dacă ar fi fost lăsat viitorul nostru și al copiilor noștri,ar fi fost altul.Am pierdut un conducător care a iubit acesta țară mai mult că orice.Am rămas făra simbol,am rămas săraci și ai nimănui…Drum lin Majestate!!!
  #
  Oana-genovevva Zait Atât de multe calități rare! Demnitate, înțelepciune, onestitate, modestie, tenacitate, bunătate…….am pierdut exact ceea ce am fi avut nevoie. Imensa tristețe în sufletele noastre….
  Rămas bun Regele nostru mult iubit!!!
  #
  Adrian Finteusan Adevarata istorie abia acum iese la iveala poporul a fost mintit in legatura cu regele Mihai fiind nascut in Romänia si refuzat sa se intoarca in tara lui natala rusine autoritatilorromäne
  #
  Ecaterina Daescu Am trăit acest moment istoric cu durere, dar și cu sperața că, într-o bună zi, țara aceasta va fi așa cum și-a dorit-o Majestatea Sa.
  #
  Albuț Cristina Drum bun Majestate odihnește te în pace pe măsura bunătăți tale te vom iubi mereu
  #
  Maria Mary Rămas bun MAJESTATE!Drum lin MAJESTATE! Dumnezeu să-l odihnească în pace!
  #
  Lupul de Munte Si pe care nu l-a ajutat nimeni, nici englezii in 47 si nici americanii sa – si ia tara inapoi!…asa cu i-a ajutat pe neocomunisti in 89 s-o ia de la Ceausescu !
  #
  Jana Stavri Sunt mandra de Romanii care si-au respectat Regele.
  #
  Teo Dora Bietul de el a suferit mult departe de tara lui natala.. Rămas bun Majestate.. Ai mers într-o lume mai buna..
  #
  Dana Preda Regele și poporul său au avut aceleași destin trist … Regretele noastre sunt târzii acum ! E strigător la cer cât de mult rău au putut face comuniștii, cum au putut spăla memoria unei națiuni întregi , cât de multe nonvalori au fost și încă sunt promovate !!! Sămânță rea este rasa asta de ” boieri trădători de țară ” care își dispută puterea și care culmea, se perpetuează pe pământul românesc din cele mai vechi timpuri și până azi! Ceea ce ne lipsește, e curajul! Odihnă veșnică, Majestate!
  #
  Liana Vazdauteanu Sufletul meu plinge. Ramas bun Majestate.
  #
  Angel Angel Si ultima filă de istorie sa încheiat , regele Mihai ! Păcat că nu am fost toți alaturi de el cat timp a trăit ,, altă soartă am fi putut ajunge avea poporul român
  #
  Dana Cristescu Bunătate, demnitate, seriozitate, onestitate, toate adunate pe un singur chip: cel al Majestății sale Regele Mihai.
  #
  Şuţă Lenuţa Rămas bun majestate… Drum lin spre cer…
  #
  Viorica Vrabies Mwais Respectat si omagiat de zeci de milioane de oameni
  #
  Mihaela Marin Ce ne facem ??
  #
  Lorena Duicu Incercăm să trăim așa cum și-ar fi dorit să o facem? Cu demnitate și în libertate? Fără să ne (mai) lăsăm manipulați și fără să ne amanetăm viitorul, care nu ne aprține nouă, ci generațiilor următoare, așa cum ne spunea?
  #
  Marin Ioana Carmen Păcat ca nu l-am prețuit si valorificat noi așa cum merita si meritam…eu,insa, visătoare cum sunt, mai sper…mai sper in bine si in revenire….
  #
  Adina Muresan Odihna vesnica. Majestate
  #
  Anca Lepsa Nimeni nu a fost impiedicat in ultimii 28 de ani, daca isi dorea, sa cunoasca adevarata istorie.
  #
  Mela Mela Dai Doamne romanului mintea cea din urma….
  Sper sa ne molipsim de la rege cu un comportament demn, cu respect si bunatate fata de tot ce ne inconjoara!
  Sper sa intelegem acum puterea lui Dumnezeu si sa devenim crestini adevarati precum Regele Mihai.
  Dumnezeu l a rasplatit pe rege pentru credinta lui prin dreptatea\rasplata Divina pe care a prmit o, dar si prin recunostinta\iubirea venita din partea poporului roman.
  #
  Maria Leontina Onet Dureroasa despartire de cel care a fost Regele Mihai l al Romaniei! Nobil, intelept si modest! Unic! Drum lin spre lumina Majestate!
  #
  Ioana Pirvu Dumnezeu să-l ierte!
  #
  Dumitra Dragomir Un rege care a vrut bine pentru tara lui ,da nu a fost inteles la timp ,pacat …bine a facut ca a refuzat sa dea mâna cu ilescu ,era frica ca ii lua locu si ca multi ati guvernanti care ne a dus tara de râpă …
  #
  Cecilia Grigore DUMNEZRU SA L PRIMEASCA LA DREAPTA SA! Amin!
  #
  Didi Ionita Drum lin Majestate!
  #
  Coco Rica Va multumim ,pentru tot,Majestate ! Iertati-ne ,ca ne-am trezit atat de tarziu !
  #
  Katy Tiripan Mihailov Foarte respectat,dar târziu sa arătat respectul față de dumnealui
  #
  Iuliana Boian Drum lin către lumea Sfinților,SIRE!Odihna veșnica ,si iertati-ne pentru tot răul sufletesc si trupesc pe care vi l-am pricinuit! Ați fost singurul care v-ați iubit tara ,cu disperare,mai mult decât pe DVS! Sincere condoleanțe FAMILIEI REGALE!
  #
  Elena Butnaru Nu te vom uita niciodată, MAJESTATE! Vei rămâne pentru totdeauna în mințile și în sufletele noastre! Bunul Dumnezeu să te odihnească în pace! Să ai grijă în continuare de acolo de sus de țara noastră scumpă! Îți mulțumim pentru tot ce ai făcut pentru ROMÂNIA!
  #
  Eugenia Micusca Drum in lumina, Majestate!
  #
  Diana Hetea http://madmonarchist.blogspot.ro/…/monarch-profile-king… Unul dintre cele mai frumoase articole pe care le-am citit referitoare la Majestatea Sa Regele Mihai I al Românilor. Respect etern! Sincere condoleanțe întregii Familii Regale!
  #
  Anahita R. Any Poate acum, cei cu mintea odihnita si fără coloana vertebrala dar cu drept de vot, au inteles cat rau au facut nu numai Majestății sale cat si noua Românilor.
  #
  Anahita R. Any Unul la 1000 de ani se naste ca Regele Mihai I
  #
  Dana Angelica Frumosu Ramas bun, Majestate !
  #
  Silvia Munteanu Iartă ne Maiestate ! Regretele noastre sunt târzii…macar generațiile viitoare vor cunoaște adevărata istorie a țării, nu așa cum am fost noi păcăliți sa o ” învățăm”…Drum lin către ceruri Maiestate… a ți ramas in inimile noastre , un model de modestie, răbdare și caracter, un adevărat rege al inimilor !! Rămas bun Mihai 1 al României !!
  #
  Corina Ileana Ciuraş Durerea despărțirii dar si nădejdea că am câştigat un rugător în Cer!
  #
  Catana Angelica Dumnezeu sa-l odihneasca impreuna cu cei drepti ai sai…!!!
  #
  Rodica Chiru ODIHNĂ VEȘNICĂ !

 5. Pantea Alexandru-Sorin says:

  A rezistat prin Dragoste de Ţară, a învins prin Credinţă. Rămas bun Majestate!

 6. Flacăra Potkovaru says:

  Dumnezeu să-l odihnească în pace! Trăiască Regina Margareta a României!

 7. Mesaje FB says:

  Catana Angelica Doamne…oare de ce a trebuit sa treaca atata timp ca romanii sa-si arate dragostea fata de REGELE MIHAI I…Pentru marturisirea lui de credinta Dumnezeu nu l-a abandonat.DUMNEZEU sa-l odihneasca.
  #
  Marius Jivan Momentul trecerii Trenului Regal prin gara Pitești m-a impresionat până la lacrimi. Respect total pentru piteșteni.
  #
  Arina Marin Impresionant! Respect pentru Majestatea Sa Regele Mihai al Romaniei! RIP
  #
  Georgeta Popa Mii de oameni, nu sute.
  #
  Vasiliu Dorina Au fost foarte multe imagini impresionante, dar cea din gara Pitesti a fost una remarcabila.
  #
  Huminiuc Mihai-Iulian Alteta , va impartasim durerea si sufletele noastre sunt alaturi ca sa va faca mai lina clipa ce doare dupa plecarea Majestatii Sale Mihai Regele Romaniei !
  #
  Milata Slaviniaandaluza Indiferent de varsta pe care o ai cand pierzi un părinte, rămâi orfan.Condoleante pentru pierdere a unui tată care a fost un model de demnitate ,corectitudine,eleganta,iar pentru noi, durerea ca am pierdut sansa de destin data de Dumnezeu de a fi avut Rege un astfel de om.
  #
  Silvia Smalberger Condoleante ,pentru pierderea MAJESTATI SALE ,MIHAI REGELE ROMANIEI! Socrul meu a fost de garda in 1947 cind pleca trenul cu regele Mihai, il stima foarte mult.
  #
  Mihai Petreanu Regelui Mihai I al României, îi plăceau florile albe. D-zeu i-a îndeplinit dorința ninsoarea a albit toate florile, de la Palatul Regal.
  #
  Cuciureanu Irina Condoleanțe! Dumnezeu sa-l odihnească!
  #
  Ani Mun Condoleanțe Romania! Condoleanțe familiei regale! Memorie veșnica!
  #
  Sanda Ileana Kunst Dumnezeu sa-l odihneasca!
  #
  Farkas Sandor Attila Cu mult respect şi stimă, condoleanțe sincere pentru toată familia regală!

 8. Necula Dorina, Pitești says:

  Majestății Sale, Custodele Coroanei Regale, Margareta a României.
  Sunt alături de Familia Regală a României în aceste momente grele.
  Doresc să Vă mai adaug că spiritul Majestății Sale, Regele Mihai I al României se continuă prin Majestatea Voastră: Veți fi la fel de demnă, de înțeleaptă și de bună ca Majestatea Sa. Regele. Aveți încredere și continuați să iubiți poporul ăsta care Vă este hărăzit, să luptați pentru el, chiar dacă vor fi și timpuri în care Vă va dezamăgi. Făceți-o, pentru Înaintașii Majestășii Voastre și pentru toți cei ce au plecat crezând în această țară. Fiți continuatorul idealurilor Înaintașilor demni pe care Majestatea Voastră i-a avut, ridicându-Vă desupra vremurilor si neamurilor.

 9. Iuri Blioju says:

  Bunul Dumnezeu Să-i facă somnul Lin Majestății Sale Regele Mihai I, ultimul nostru Rege al tuturor Românilor ! Sper ,poate în viitor , România va redeveni Monarhică, sunt convins că românii, acum au înțeles ce însemnat Casa Regală pentru noi ca națiune…suntem dezamăgiți total de actuala clasă politică care conduce România….parcă nu ar fi români…

 10. Emanuel Ulubeanu says:

  Dumnezeu să-l odihnească în pace! Trăiască Regina Margareta a României!

 11. Ion Potlog says:

  Ion Potlog Sa readucem cu toții Familia Regală la locul ei de cinste, acolo unde i se cuvine, pentru a servi țara și poporul român cu loialitatea și iubirea de neam demonstrată atâtea ori…
  Majestate, V-ați dedicat viața poporului, fiindu-i alături necondiționat și pentru toate făcute pentru noi, ne închinăm. Îmi aduc aminte când am vizitat un bunel al unui prieten, ne-a servit cu un păhar de vin, sa ridicat în picioare, a îndreptat spatele, a ridicat capul sus atât de ferm și tot atât de ferm a zis “Traiască Regele!!!”, după care să ne povestească că a dat mâna cu Majestatea Voastră și fiind ofițer, pentru el și camarazii lui a o onoare să cunoască că Regele lor a fost și este cu ei. Aceasta a fost prima palmă dată nouă, că nu ne cunoaștem istoria, după care am folosit fiecare ocazie să o cunosc nu din cărți ci din comunicare cu cei care au trăit-o. Majestate, copii mei Vă vor cunoaște în cele mai mici detalii și le voi vorbi cu demnitate de Majestatea Sa Regele Mihai.
  Alteța Voastră Regală, am vâzut cu ochii mei lacrimi de durere, după ce ați depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare în Chișinău. Acolo erau o mână de mercenari colorați politic, iertații că nu știeau ce fac, așa cum a făcut-o și Majestatea Sa Regele. Am vazut un neam întreg care susțin și sunt alături Familiei Regale și suntem siguri că Majestatea Sa V-a încredințat Casa Regală ca să o aduceti la locul ei de frunte și să unificați neamul așa cum i se cuvine a fi. Trăiască Regina!!!

 12. ana.iovanovici76 says:

  eu nu mai am președinte, ci regină!

 13. Mesaje FB says:

  Rozel Csuka Drum bun Majestate!
  #
  Dragoş Ivan Bunul nostru Dumnezeu si Domnul nostru Iisus Hristos sa va odihneasca in imparatia Sa,Majestate…..Eu nu va voi uita,cate zile imi v-a fi sa traiesc aici…..
  #
  Anna-Mária Martini Sincere condoleanțe familiei Regale! Dumnezeu să-l odihnească în pace pe Majestatea sa REGELE MIHAI!
  #
  Viorica Tenov In onoarea regelui au fost trase 21 de salve de tun .Candva am stiut in ce imprejurare a fost instituit aceasta forma de onor si ce a reprezentat aceast numar.
  #
  Gabi Burlacu Adio Majestate!
  #
  Elena Costache Sa treceti cu bine peste aceste momente la despartirea de tatal dumneavoastra si Regele nostru al romanilor Mihai l , un nobil modest inteligent frumos credincios si un mare rabdator! Un model al Romaniei! Iertare si Ramas bun Rege Mihai l al Romaniei!
  #
  Flacăra Potkovaru Dumnezeu să-l odihnească în pace! Trăiască Regina Margareta a României!
  #
  Bertl Berger Vă mulțumim foarte mult dragă Camelia Csiki pentru toate informațiile, precum și acompaniamentul iubitor și cald al funeraliilor. Toate cele bune, continuă!
  #
  Aurica Bugariu Dumnezeu sa-i odihneasca in pace pe Majestatile Lor Regale !!!

 14. Cristina Maria Ciucă says:

  Condolenate si odihna vesnica, Regelui Mihai I al Romaniei, Custode al Coroanei Princtesa Margareta si intregii familii regale!
  Imi pare rau din suflet de marea pierdere suferita atat pentru domniile vostre cat si pentru noi cei de rand’si pentru mine personal.
  Imi urla sufletul de durere de plecarea Sa de parca ar fi ruda mea de sange, dar il consider un parinte si un om intelept, de care nu am avut parte. Acum regele este in istoria nu numai a tarii noastre ci si a lumii pentru tot ce a facut in intreaga sa viata.
  Traind pe usile statului nu am cunoscut aceasta lume monarhica si pe regele Mihai pana acum cativa ani cand am descoperit aceasta frumoasa si fascinanta lume prin intermediul unu om special, Corina Bedreaga care mi-a vorbit si aratat poze, carti si m-a invitat la evenimente in legatura cu aceasta frumoasa monarhie.
  Multumesc frumos intregii familii regale ca au permis ca noi sa fim partasi la marea despartire de parintele nostru, de regele nostru, desi cred ca le-a fost foarte greu, s-a vazut pe chipul dumnealor, multumim!
  Dar sa stie ca le pretuim, ca le impartasim durerea, ca pot conta pe noi si ca nu sunt singure. Domnul si Regele cu Regina sunt in permanenta langa dumnealor.
  Multumesc din suflet pentru aceste clipe traite si vazute in aceste minunate imagini istorice si imagini video.
  Domnul sa va dea putere sa treceti cu bine peste aceasta grea pierdere!
  Vesnica lui pomenire din neam in neam si drum plin de lumina dincolo, Majestate!

 15. Cecilia Alexandrescu says:

  Pe 5 Decembrie 2017 Regele Mihai a murit, iar Principesa Moștenitoare Margareta a devenit Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române! A murit fizic este o normalitate..toti murim .insa .Regele nostru,al ROMANIEI va dainuii in vesnicie ! Condoleante si RESPECT maxim familiei regale!

 16. Mesaje FB says:

  Iunia Domol Sunt alături de Altetele Voastre Regale în acest moment îngrozitor! Noi suntem fii și ficele sufletești ale Majestații Sale a marelui Rege Mihai I. Îl vom iubi întotdeauna și îi vom păstra amintirea vie mereu.
  #
  Cristina Vasile Condoleanțe! Dumnezeu să vă dea putere! Vă sunt alături cu sufletul şi cu inima! Mă înclin!
  #
  Cristina Buburuzanu Condoleanţe…
  #
  Oana Ilincăi Sincere condoleanțe! Dumnezeu sa-l aibă in paza pe Regele nostru!
  #
  Florentina Bobe Condoleanțe familiei Regale! Odihna veșnică Majestate!
  #
  Ildiko Papp Sincere condoleante Principese Margareta ! Cu sufletul sunt alaturi ! Am si eu un tata de 84 de ani. Numai daca ma gandesc ca-l voi pierde odata, m-apuca planasul ! Cum am plans si la stirea mortii Majastatii Sale ! Om EXTRAORDINAR in primul rand, un cap de familie exemplar, si un reper pentru noi toti ! Dumnezeu sa-L ierte ! Si sa ne ierte si pe noi, ca nu L-am apreciat cat a trait !
  #
  Moni Negurita Greu pentru ei,greu pentru noi.Condoleante!
  #
  Nica Valeriu-Gabriel Greu pentru noi,greu pentru ei !!! Am pierdut un REGE !!
  #
  Nagy Mircea Dionisie Sincere Condoleanțe Alteță.
  #
  Vladescu Rodica Sincere condoleante.Dumnezeu sa-l odihnească in împărăția sa pe Regele Mihai.
  #
  Rozalia Pop Sincere Condoliante Alteta!
  #
  Corina Ileana Ciuraş Am câştigat un rugător în Cer prin Majestatea Sa Regele Mihai I al României
  #
  Elena Greizler Sincere Condoleante Alteta .Bunul Dumnezeu sa-l odihneasca in imparatia Sa pe Majestatea sa Regele Mihai
  #
  Silvia Smalberger Condoleante ! Familiei regale.
  #
  Denisa Furdu Sincere Condoleante Alteta ! Dumnezeu sa-l odihneasca pe Majestatea Sa Regele Mihai !
  #
  Popovici Camelia Condoleanțe.
  #
  Annamaria Anna Sincere condoleanțe !
  #
  Gabriela Gimbel Sincere condoleante Familei Regale! Majestatea Sa va ramane vesnic in amintirea si inimile noastre. Dumnezeu sa-i odihneasca sufletul in pace!
  #
  Rodica Cibean Dumnezeu sa-l odihneasa in pace !
  #
  Magda Scarlenta MULT RESPECT, DUMNEZEU SA L ODIHNEASCA IN PACE.
  #
  Hetea Liviu Tata-i tată !Dumnezeu sa va mângâie Altețe Voastre !!
  #
  Georgeta Popescu-Mares DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE SI LUMINA!
  #
  Gabriela Onose Condoleante, Alteță, dumneavoastra si familiei.
  #
  Mariana Nistor Condoleanțe!
  #
  Daniela Cristescu Sincere condoleanțe! Suntem alături de dvs. Majestate !
  #
  Georgel Bratu Numai cine-si pierde parintii , stie ! Condoleante Majestate !
  #
  Sayuri Chiyo Condoleante, Dumnezeu sa-L odihneasca!
  #
  Carmen Rafoiu Mult respect Alteță, condoleanțe întregii familii!
  #
  Dana Veres AMIN !!!
  #
  Maria Padureanu Dumnezeu sal odihneasca
  #
  Ginagabriela Giurgea Sincere condoleanțe!
  #
  Gluvac Valentina Va iubim!Dumnezeu sa va dea putere!Imi pare nespus de rau!
  #
  Margareta Margareta Condoleante Familiei Regale! Dumnezeu sa -l odihnească în Pace ,pe Majestatea sa, Regele Mihai!
  #
  Clara Cozma Pe cat de cutrematoare, pe atat de umana este aceasta imagine. Sa-i fie drumul lin in regatul etern Majestatii inimilor noastre. Sincere condoleante!
  #
  Dorina Ignat Sincere Condoleanţe Majestatea noastră Regina MARGARETA şi ÎNTREGII FAMILII REGALE cu plecăciune!
  #
  Liana Vazdauteanu Sincere condoleante! Dumnezeu sa l odihneasca pe Regele Mihai .
  #
  Anna-Mária Martini Sincere condoleanțe familiei Regale! Mult respect Alteță!
  #
  Aurica Bugariu Dumnezeu sa-l odihneasca in pace pe Majestatea Sa Regala Mihai de România ! Condoleante Familiei Regale a Romaniei !
  #
  Majda Hanna Condoleante Familiei Regale!

 17. Mesaje FB says:

  Mariana Comanita Odihneste-te in pace Majestate !
  #
  Paul Herinean Ce frumos !
  #
  Vio Viorica Respect profund si regrete eterne pentru pierderea Msjestatii Sale Regele Mihai ! Respect deosebit Coroanei !
  #
  Claudia Ileana Kassem Dumnezeu sa-ti dea odihna Maiestate !
  #
  Dana Cludia Rus Odihna vesnicã Majestate….Drum bun la îngeri.
  #
  Ungureanu Maria Odihnește- te în pace Majestate !
  #
  Sanda Ileana Kunst Dumnezeu sa-l odihneasca si sa dea tinerilor mintea si puterea sa mearga pe drumul cel drept!
  #
  Carolina Gheorghit Doamne, iartă sufletul robului tău Mihai I, Rege!
  Majestate, iertaţi poporul roman!
  Odihniți-vă în pace! Sunteți acasă!
  #
  Carmen Rafoiu Regretele eterne pentru Majestate! Respect deosebit Coroanei!
  #
  Codruta Lupu Ce frumos!!!

 18. Juan Díaz, Dublin says:

  Have watched King Mihai’s funeral in Youtube, it was beautiful. Think he deserved having such a lovely funeral. My condolences to the Romanian royal family for the death of the King.

 19. Schmidt, Joachim says:

  Majestät IKH Margareta
  sende Ihnen und Ihrer Familie Gottes Segen und das Beileid zum Ableben des Vaters

 20. Jamison Arimoto says:

  The World was a richer place with King Michael, and it will be a poorer place without him. God save the King!

 21. Vlad Alexandru, Londra says:

  Un copil ce-avea-n privire
  Soarta unei vieți ostile…

  Ce noroc (!?) Să te naști Mare.
  Ca un naufragiat pe mare…
  Tot aștepți să-ți vezi pământul
  Nici nu poți s-atingi mormântul…
  Arde dorul de-a fii-n țară!
  Ce târziu…! Să fii povară?
  Când războiul ai scurtat?
  Răzbunare? C-ai salvat,
  Țara de la sfârtecare
  Ce ciudat …ei sunt aceiași
  Alte nume dar toți lași.
  Noi, copii neștiutori
  Nu am vrut sa-ți fim datori
  Le-am ascuns complici greșeala
  Inutilă le-a fost fala…

  De departe ne-ai privit
  Ai iertat ce am greșit
  Cum un tată înțelept
  Nu-și dorește a fii nedrept
  Doar știai ce-i nedreptatea…
  Tihna, ți-ar fii fost dreptatea
  De știam ce iți doreai
  Nu lăsam eternitatea
  Să te-alunge acum în Rai

  Tu, părintele din umbră
  Ce privește, nu se-ncruntă
  Noi, un fiu rătăcitor
  Care ne numim…popor
  Ne-am lăsat duși de cuvinte
  De la oameni fără minte
  Să ne ierți că n-am știut
  Am fost mici, dar am crescut
  Ne-am temut s-avem lumină
  Poate că simțeam și vină,
  Deși tot acum e scrum
  Flacăra nu lasă fum,
  La sfârșit, ți-am fost un drum
  Pe noi,
  Cine ne va mai privi,
  Acum?

 22. Dumnezeu sä-l odihneascä in pace – NIHIL SINE DEO

  Herr schenk ihm die ewige Ruhe – RUHE SANFT IN FRIEDEN

  S. M. KÖNIG MICHAEL I. VON RUMÄNIEN

  WIR TRAUERN UM SO EINEN WELTBERÜHMTEN GUTEN MENSCHEN UND KÖNIG VON RUMÄNIEN

  SIEBENBÜRGEN-RUMÄNIEN-DEUTSCHLAND-GERMANIA-GERMANY

  IHR, DIETMAR MELZER

 23. […] A noua călătorie a avut loc de la Gara Regală Băneasa la Gara din Curtea de Argeș, pe 16 decembrie 2017, când o țară întreagă a condus pe ultimul drum pe Regele Mihai I. Vagonul Funerar a fost adăugat la garnitura regală pentru prima oară, din anul 1938 încoace. […]

 24. […] 2017, moment care a lăsat în inimile Familiei Regale și a tuturor românilor multă durere. Funeraliile Regelui Mihai vor rămâne una dintre cele mai emoționante pagini din istoria contemporană a […]

 25. […] 2017, moment care a lăsat în inimile Familiei Regale și a tuturor românilor multă durere. Funeraliile Regelui Mihai vor rămâne una dintre cele mai emoționante pagini din istoria contemporană a […]

 26. […] A noua călătorie a avut loc de la Gara Regală Băneasa la Gara din Curtea de Argeș, pe 16 decembrie 2017, când o țară întreagă a condus pe ultimul drum pe Regele Mihai I. Vagonul Funerar a fost adăugat la garnitura regală pentru prima oară, din anul 1938 încoace. […]

 27. […] Funeraliile Regelui Mihai au avut loc în ziua de 16 decembrie 2017. Catedrala Patriarhală a fost locul în care s-a desfășurat slujba de înmormântare a Regelui Mihai, oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, având alături importanți membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. […]

 28. […] Funeraliile Regelui Mihai au avut loc în ziua de 16 decembrie 2017. Catedrala Patriarhală a fost locul în care s-a desfășurat slujba de înmormântare a Regelui Mihai, oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, având alături importanți membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. […]

 29. […] Mihai a închis ochii la Aubonne, în Elveția, pe 5 decembrie 2017. Românii și-au condus regele pe ultimul drum, în ziua de 16 decembrie 2017, de la Palatul Regal din București la Curtea de Argeș, unde odihnește alături de regina sa, în […]

 30. […] Mihai a trecut la viața veșnică la Aubonne, în Elveția, pe 5 decembrie 2017. Românii și-au condus regele pe ultimul drum, în ziua de 16 decembrie 2017, de la Palatul Regal din București la Curtea de Argeș, unde este înmormântat alături de regina […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50303633
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate