Ziua de naștere a Principesei Sofia, 2017

Astăzi, duminică, 29 octombrie 2017, Alteța Sa Regală Principesa Sofia a României împlinește frumoasa vârstă de 60 de ani. Familia Regală și întreaga Casă a Majestății Sale îi urează la mulți ani fericiți!

Ieri, Principesa Sofia a încheiat o ședere de aproape o săptămână în Elveția, unde a fost alături de Majestatea Sa Regele Mihai, la reședința sa privată, cu ocazia zilei de naștere a Majestății Sale. Întoarsă în Franța, Principesa Sofia a ales să sărbătorească astăzi ziua ei de naștere acasă, alături de fiica sa, Elisabeta-Maria, și de prieteni.

Alteța Sa Regală este cea de-a patra fiică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana ai României.

Principesa Sofia s-a născut la Atena, în Grecia, la 29 octombrie 1957. A studiat în Elveţia şi Marea Britanie, apoi, în Statele Unite, a urmat cursuri de Arte Frumoase la University North Carolina, Ashevillle, şi de design grafic şi fotografie la Corcoran College of Art and Design din Washington, DC. O lungă perioadă, Principesa Sofia a lucrat şi a expus, cu succes, lucrări de artă, pe ambele maluri ale Atlanticului.

După căderea comunismului în România, în decembrie 1989, Principesa Sofia a părăsit Statele Unite şi s-a întors la casa familiei din Elveţia, pentru a-şi ajuta tatăl. A jucat un rol important în consolidarea Secretariatului de la Versoix, alături de sora ei,  Principesa Moștenitoare Margareta.

În ianuarie 1990, Principesa Sofia şi Principesa Margareta au păşit pentru prima dată pe pământ românesc.

Au descoperit o societate profund marcată de perioada comunistă. Principesele au hotărât să pună bazele Fundaţiei Principesa Margareta a României, pentru a susţine proiecte durabile în domeniile educaţiei, dezvoltării comunităţii, societăţii civile şi culturii, proiecte care contribuie la reînnoirea spirituală şi socială a României.

În calitate de vicepreşedinte al Fundaţiei, Principesa Sofia a avut un rol însemnat în identificarea unor proiecte de importanţă, în campanii de strângere de fonduri pe întreg teritoriul Statelor Unite, în organizarea ajutoarelor umanitare. De asemenea, ani de zile, principesa a contribuit la promovarea activităţii fundaţiei pe plan internaţional.

În 1995, Principesa Sofia a publicat, la Bucureşti, o carte de poveşti pentru copii, intitulată “Copilul Soarelui” și ilustrată de tineri artişti români. Toate veniturile obţinute au fost cedate Fundaţiei pentru proiectele menite să sprijine copiii.

Fiica Principesei Sofia, Elisabeta-Maria Biarneix, s-a născut la Argenteuil, în Franţa, la 15 august 1999. Principesa şi-a numit fiica după cele două Regine ale României, Regina Elisabeta şi Regina Maria.

În prezent, după divorţul de tatăl Elisabetei-Maria, Principesa Sofia locuieşte în Franţa, împreună cu fiica sa.

La 18 ianuarie 2015, Principesa Sofia a venit la București, fiind alături de Principesa Moștenitoare la sărbătorirea a 25 de ani de la întoarcerea primului membru al Familiei Regale pe pământul țării.

Alteța Sa Regală vine frecvent în țară, pentru a lua parte la evenimente importante pentru Familia Regală și, mai ales, pentru a fi prezentă, în orașele țării, cu lucrările sale de artă fotografică.

Începând cu anii 1970, Principesa Sofia a urmat o carieră în pictură și a avut expoziții în Franța și Statele Unite ale Americii, uneori alături de mama sa, Regina Ana a României.

În ultimii ani, Alteța Sa Regală s-a dedicat cu multă însuflețire artei fotografice, participând la festivaluri sau semnând expoziții personale. A fost prezentă, cu succes, la expoziția anuală de artă Royal Bridges din Dubai, la Salonul de Carte de la Quimper (Franța) și a publicat la Editura Curtea Veche colecția de ilustrate Ultramarine.

În România, Principesa Sofia a avut două expoziții de artă fotografică anul acesta, la Teatrul Național din București și la Ateneul din Iași. Pentru anul 2018, Alteța Sa Regală pregătește un amplu proiect de promovare a culturii, artei și tradițiilor românești prin arta fotografică.

Aubonne, le 15 septembre 2013. Les 90 ans le la Reine de Roumanie. La Reine Anne, le Roi Michel, la Princesse héritière Margareta et la Princesse Sophie @ ALAIN MORVAN

21 comentarii

 1. ionela stanescu says:

  La multi ani!Viata lunga si cat mai multe realizari profesionale si personale! Succes in proiectul de promovare a culturii si traditiilor romanest!Colectia de ilustrate “Ultramarine” imi creeaza in casa o stare de frumos!

 2. Liliana Sora says:

  Toată admiraţia şi preţuirea pentru ASR Principesa Sofia , pentru care pasiunea și simțul artistic, tipice pentru un adevărat profesionist , o fac capabilă să capteze frumusețea în toate formele ei și să transmită cele mai distinse sentimente.
  Dumnezeu să Vă ocrotească şi să Vă binecuvânteze cu sănătate, iubire, bucurii şi cele mai frumoase împliniri, alături de întreaga Familie Regală !
  La mulţi ani, fericiţi !

 3. Bogaceanu Nicoleta says:

  La mulți ani, viață lungă şi împlinită!

 4. […] Sâmbătă, 28 octombrie, „Principesa Sofia a încheiat o ședere de aproape o săptămână în Elveția, unde a fost alături de Majestatea Sa Regele Mihai, la reședința sa privată, cu ocazia zilei de naștere a Majestății Sale. Întoarsă în Franța, Principesa Sofia a ales să sărbătorească astăzi ziua ei de naștere acasă, alături de fiica sa, Elisabeta-Maria, și de prieteni”, anunţă Casa Majestăţii Sale Regelui.  […]

 5. Remus-Dumitru Mihuțiu, mun. Oradea, jud. Bihor says:

  La Mulți Ani, sănătate și fericire, Alteța Voastră Regală ! Trăiască Regele ! România Regat ! Nihil Sine Deo !

 6. Emilian T.Vandenboer says:

  ASR PINCIPESEI SOFIA :
  MULTA SANATATE, LA MULTI ANI SI INDEPLINEREA ACELOR DORINTE CARE INCA NU S-AU REALIZAT PENTRU ALTETA VOASTRA!
  Cu adanc respect fata de Casa Regala de Romania
  Emilian T.Vandenboer

 7. La multi ani REGALI,ASR Principesa Sofia!!Toate cele bune alaturi de familie de prieteni,natiunea romana,Romania!!Multe bucurii mici si mari alaturi de familie!!!Nihil Sine Deo!!Si

 8. Cristian Sandu says:

  La multi ani , viata lunga si multe impliniri, Alteta Voastra Regala!

 9. maria says:

  La Multi Ani, multi si frumosi ani sa fie!

 10. MIHAELA STOICA says:

  LA MULTI ANI! SANATATE SI INSPIRATIE.

 11. Ionut Ticu says:

  La multi si fericiti ani Alteței Sale Regale Principesei Sofia a României!

 12. Daniela Moldoveanu says:

  La mulți ani sănătoşi întru dăinuire!

 13. Pop Camelia says:

  La multi ani, Alteta Voastra Regala Principesa Sofia!

 14. Nicu Ungureanu says:

  La Mulți Ani , cu sănătate și bucurii !

 15. Stela Gabriela Chircea says:

  La mulți ani cu sănătate Alteței Sale Regale Principesa Sofia!

 16. Pantea Alexandru Sorin says:

  La Mulţi Ani, fericire şi multă sănătate Alteţei Sale Regale Principesa Sofia a României! Chiar dacă sunteţi departe de noi, atâta timp cât ne aveţi în suflet este ca şi cum aţi fi acasă, în România! La Mulţi Ani!

 17. Diana Lucia Zotescu says:

  La Multi Ani frumosi si plini de succese, Alteta Voastra !

  Nu voi uita dupa-amiaza zilei de 18 ianuarie 1990 cand V-am vazut, alaturi de Alteta Sa Regala Principesa Margareta la aeroportul Henri Coanda (pe atunci Aeroportul Otopeni), in prima vizita in Romania a Altetelor Voastre. De atunci au trecut aproape 28 de ani, timp care, daca nu ar fi fost acea vizita care sa marcheze inceputul unui lung sir de transformari in fibra noastra nationala, probabil ne-am fi afundat in acelasi intuneric ce ne-a tinut loc de viata in perioada comunista.

  Va multumim, Alteta Voastra, pentru frumosul estetic pe care il aduceti oamenilor prin arta Altetei Voastre. Mult succes in viata si frumoase Voastre fiice Elisabeta-Maria, care seamana extrem de mult cu tatal sau dar care, dupa parerea mea, are in atitudine si tinuta foarte mult din ceea ce se cheama ‘aerul’ Altetei Voastre. Va rugam sa o aduceti mai des in Romania unde se va simti cu siguranta iubita de romani.

 18. profesor in invatamantul primar : PADURARU CARMEN - LIA says:

  LA MULTI ANI ! MULTA SANATATE, MULTE BUCURII SI MULTA FERICIRE !

 19. LA MULTI ANI! SANATATE SI FERICIRE DIN GERMANIA

  HERZLICHE GLÜCKWÜNSCHE ZUM 60. GEBURTSTAG AUS
  DEUTSCHLAND/GERMANY VON GANZEM HERZEN
  IHR; DIETMAR MELZER

 20. La multi ani frumosi,Alteta!!!

Lasa un comentariu

© 2007-2023 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 47207265
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate