Vizita Principelui Radu la Cahul și Comrat

În ziua de luni, 3 octombrie 2016, Alteța Sa Regală Principele Radu a vizitat orașele Cahul (Raionul Cahul) și Comrat (Regiunea Autonomă Găgăuzia), în Republica Moldova.

Principele Radu a vizitat, în dimineața de luni, Consiliul Raional Cahul, unde s-a întâlnit cu președintele consiliului, dl Ion Groza, și cu primarul orașului Cahul, dl Nicolae Dandiș. La întâlnire au luat parte dl Gheorghe Duca, membru al Executivului de la Chișinău, președintele Academiei de Științe a Republicii Moldova, și Excelența Sa domnul Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău. Au fost de asemenea prezenți membri ai Parlamentului de la Chișinău, reprezentanți ai Raionului și orașului Cahul, precum și dna Anca Corfu, consul general al României la Cahul.

Principele Radu a vizitat, în continuare, Universitatea de Stat “Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, unde s-a întâlnit cu studenți și cu profesori, iar apoi Colegiul “Mihai Eminescu”, unde a participat la o întâlnire cu elevii colegiului și cu profesorii lor. La colegiu, Principele Radu și personalitățile prezente au asistat la un spectacol de muzică, dans și poezie pregătit de elevi.

În cele trei instituții din Cahul, Principele Radu a discutat cu gazdele despre proiecte comune în domeniul educației, economiei și infrastructurii. Actualmente, România oferă Republicii Moldova un important ajutor în renovarea și modernizarea grădinițelor de copii și școlilor. O serie de proiecte importante se desfășoară în domeniul cultural. La Universitatea Academiei de Științe a Moldovei se acordă anual două burse regale: Bursa Regele Ferdinand I și Bursa Regina Maria. Două instituții de învățământ poartă nume regal: Liceul Teoretic Regele Mihai I din Cimișeni și Școala Primară Regina Maria.

La Comrat, în Regiunea Autonomă Găgăuzia, Principele Radu a vizitat Universitatea de Stat din Comrat unde, cu un an în urmă, la inițiativa Alteței Sale Regale, au început demersurile pentru deschiderea unui Lectorat de Limba Română. Lectoratul numără actualmente doi profesori și a fost inaugurat în martie 2016. Principele Radu a vizitat, de asemenea, Centrul de Informare al României. Alteța Sa Regală a avut un dialog cu studenții universității pe teme legate de limbă, civilizație și cultură română. La vizită au luat parte președintele Academiei de Științe a Republicii Moldova, ambasadorul României la Chișinău și consulul general al României la Cahul.

 

Fotografii de la Consiliul Raional Cahul

Universitatea de Stat din Cahul

 

Colegiul “Mihai Eminescu” din Cahul

 

Universitatea de Stat din Comrat

14 comentarii

 1. Doamne ajuta.Pe la Cimitirul de Onoare de la Tiganca nu intrati?Va așteptăm cu tot dragul

 2. Valy says:

  Multumesc Alteță pentru bucuria de a ne vizita orașul,Galati,un oraș port la Dunăre si cu posibilități multiple de dezvoltare,dar lăsat in voia sortii de cei care ne conduc.

 3. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

  ADMIRATIE PENTRU PREOCUPARILE SI ACTIVITATILE AALLRR PRINCIPESA MOSTENITOARE MARGARETA SI PRINCIPELE RADU !
  ASR PRINCIPELE RADU CONTINUA UN DEMERS CU CONSECVENTA PRIVIND CULTURA ROMANA INTR-O ZONA CARE A FOST PREJUDICIATA ! DORESC MULTE REUSITE PERECHII PRINCIARE !

 4. Aceste vizite sa fie cu prosperitate ! Toate cele bune,pt ASR Custodele Coroanei Principesa Margareta si ASR Principele Radu!!!!

 5. Cristian Sandu says:

  Vor fi, fără îndoială, niște vizite reușite și utile. Omagiu AALLRR!

 6. Viorica M.V. says:

  Ce atmosfera – sincer – inaltatoare!
  https://www.youtube.com/watch?v=If6my5vXPog

 7. Magdalena Daniela Bolocan says:

  Exista o profunzime a gesturilor, cuvintelor, actiunilor si demersurilor ca o consecinta a nobletii gandurilor.
  Sunt doar o persoana din orasul Galati, dar simt cum atentia acordata acestui oras cat si oraselor Moldovei, creeaza noi poduri istorice, pentru viitoare treceri istorice.
  Multumim din suflet pentru ca ati revenit , ati cunoscut oameni care isi doresc demnitate, respect si reunirea tuturor romanilor. Fiecare demers reusit cu bine, pune o piatra la temelia certitudinilor.

 8. Sandu Mihaela says:

  Oriunde se duc si orice intreprind Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu, stiu ca ne reprezinta pe toti romanii cu cinste. Multumim Familiei Regale!

 9. Viorica M.V. says:

  Rasfoid cartile AAVVRR – dupa un timp – gasesc de cuviinta sa recunosc aici, sincer si deschis, importanta impactului continutului lor avut asupra mea.
  V a multumesc!

 10. Liliana Sora says:

  Responsabilitate și înțelepciune, în beneficiul tuturor românilor !
  Acesta a fost şi este scopul Familiei Regale, care se identifică cu aspiraţiile, dorinţele şi speranţele noastre, şi de la care ar trebui luăm mereu ” învăţătură de adevăr şi insuflare de virtute.” Stimă şi consideraţie pentru ASR Principele Radu, o prezenţă permanentă şi activă în mijlocul oamenilor, pe care îi tratează cu mult respect, un reper moral şi intelectual demn de urmat.

 11. Corlet Vasilica says:

  Respect pentru cea ce faceti!

 12. Stancu Ileana Lelia says:

  – ALTETEA Voastra , sa Va intoarceti sanatos acasa ! Va multumim deosebit pentru aceste vizite istorice si delicate . ileana lelia stancu

 13. ASR Principele Radu!!Felicitari pt aceasta frumoasa si nobila activitate pe care o prestati!Va doresc,multe impliniri!!Toate cele bune!

 14. […] În octombrie 2016, a avut loc a douăsprezecea vizită regală în orașele Cahul și Comrat. Principele Radu s-a întâlnit cu autoritățile locale și a vizitat instituții de învățământ. A fost a doua vizită regală în Găgăuzia. […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 51347477
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate