Vizită regală în Republica Croația, noiembrie 2018

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei și ASR Principele Radu se află într-o vizită cu caracter public în Republia Croația, în zilele de 4-7 noiembrie 2018.

Este a douăsprezecea vizită externă a Familiei Regale a României în anul 2018, după Emiratele Arabe Unite (februarie), Regatul Marocului (martie), Republica Turcia (aprilie), Regatul Hașemit al Iordaniei (aprilie), Regatul Spaniei (mai), Republica Serbia (iunie), Republica Federală Germania, Republica Portugheză, Republica Franceză (septembrie), Principatul Liechtenstein (octombrie) și Confederația Elvețiană (noiembrie).

Totodată, este a cincea vizită efectuată de Familia Regală în țări din Uniunea Europeană, în preajma preluării de către România, pentru prima oară, a președinției Consiliului Uniunii Europene. În luna mai, Majestatea Sa Custodele Coroanei a vizitat Spania, în luna septembrie, Principesa Maria a vizitat Germania și Principele Radu a vizitat Portugalia, iar în luna octombrie Custodele Coroanei și Principele Radu au vizitat Franța.

Luni, 5 noiembrie, Alteța Sa Regală Principele Radu a vizitat Universitatea din Zagreb (70 000 de studenți) și s-a întâlnit cu prof. dr. Damir Boras, rectorul instituției. La întâlnire a fost prezent ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României la Zagreb, Excelența Sa domnul Constantin Mihail Grigorie. Au luat parte la întâlnire prorectori, decani și profesori ai universității.

În aceeași dimineață, Custodele Coroanei a vizitat Crucea Roșie croată, fondată în anul 1878. Acolo, Majestatea Sa s-a întâlnit cu președintele organizației naționale, dr. Josip Jelic. La întâlnire a luat parte Principele Radu. Au fost prezenți ES ambasadorul României, alături de dl Robert Markt, președintele executiv al Crucii Roșii croate, dl Franjo Greguric, vicepreședinte, dna Josipa Rimac, vicepreședinte și dna Marina Pinjagic Telak, președinte executiv adjunct.

Tot luni, Custodele Coroanei și Principele Radu au fost oaspeții Comitetului Olimpic croat, unde s-au întâlnit cu președintele comitetului, dl Zlatko Matesa (prim-ministru al Croației 1995-2000). A luat parte la întâlnire ES ambasadorul României.

Cuplul regal român a răspuns apoi invitației la prânz a președintelui Comitetului Olimpic al Croației. La prânz au lua parte secretarul general al Comitetului Olimpic Croat, dl Josip Čop și Excelența Sa ambasadorul Constantin Mihail Grigorie. Au mai fi prezenți dl Narcis Seiceanu, ministru-consilier, consulul onorific al României la Split, dl. Stjepan Roglic, consulul onorific al României la Rijeka, dl. Dragutin Kamenski, viceconsul onorific al României la Rijeka, dl. Domagoj Kamenski, dna Ljiljana Ujlaki Subic, șeful Departamentului Internațional al Comitetului Olimpic croat și cancelarul Casei Majestății Sale Custodele Coroanei, dl. Traian Sârcă.

În după-amiaza de luni, Principele Radu, însoțit de ambasadorul României, a făcut o vizită în orașul Opatija. Alteța Sa Regală a vizitat Promenada Carmen Sylva, denumită astfel în memoria Reginei României, și portul orașului. De asemenea, Principele Radu a vizitat Vila Angiolina, unde au locuit Regele Carol I și Regina Elisabeta ai României în mai multe ocazii, începând cu anul 1896.

Alteța Sa Regală a fost însoțit pe parcursul vizitei de primarul oraşului Opatija, dl Ivo Dujmić, de preşedintele Consilului Orăşenesc al Opatijei, dr Robert Kurelić, și de consulul onorific al României la Rijeka, dl Domagoj Kamenski. Municipalitatea Opatija dorește așezarea a două busturi, în centrul orașului, reprezentând pe Regele Carol I și pe Regina Elisabeta ai României.

Universitatea din Zagreb

Crucea Roșie croată

Comitetul Olimpic al Croației

Aleea “Carmen Sylva” și Vila Angiolina din Opatija, pe urmele Regelui Carol I și ale Reginei Elisabeta

Fotografii realizate de Silviu Matei (Agerpres)

4 comentarii

  1. Liliana Sora says:

    ”…Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate şi modestie “spunea MS Regele Mihai .
    Stimă şi consideraţe, admiraţie şi preţuire pentru MS Margareta , Custodele Coroanei şi întreaga Familie Regală !

  2. […] Coroanei și Principele Radu au vizitat în luna octombrie 2018 Franța, în luna noiembrie 2018 Croația, iar în luna decembrie 2018 Marea […]

  3. […] Coroanei și Principele Radu au vizitat în luna octombrie 2018 Franța, în luna noiembrie 2018 Croația, iar în luna decembrie 2018 Marea Britanie. În luna aprilie 2019, Majestatea Sa Margareta a […]

  4. […] împreună cu Familia Regală, pe urmele Regelui Carol I și ale Reginei Elisabeta, în Croația. Vizita cu caracter oficial a cuprins întâlniri la cel mai înalt nivel, dar și pe aceea cu comunitatea românească din […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50325697
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate