Trenul Regal de 1 Decembrie 2015

Cu ocazia Zilei Naționale, marți, 1 decembrie 2015, Trenul Regal a urmat un itinerariu numit „Trenul Aducerii Aminte”. Având la bord Familia Regală, trenul a mers de la Turnu Severin la București, ca un omagiu adus Regelui Carol I, la 150 de ani de la venirea sa în țară.

La 8 mai 1866, Principele Carol punea piciorul pe pământ românesc, la Turnu Severin. La 10 mai, Principele Suveran intra în Capitală, iar la 29 iunie era adoptată constituția în care, pentru prima oară în istorie, țara noastră era denumită „România”.

Anul acesta, Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu, însoțiți de Principesa Maria, au parcurs, la bordul Trenului Regal, județele Mehedinți, Dolj, Olt și Dâmbovița, încheind călătoria la București.

Amintim că în anii trecuți, în Trenul Regal, au fost invitați să călătorească scriitorii români (Scriitori pe Calea Regală), elevi olimpici, vârstnici care beneficiază de programul Niciodată singur al Fundației Principesa Margareta a României, copii, precum și membri ai Corpului Diplomatic acreditat la București. Ca și până acum, Trenul Regal a găzduit, pe parcursul întregii zile de astăzi, personalități din societatea civilă, autorități locale, ziariști, precum și o serie de musafiri din țări europene.

Trenul Regal a plecat din Gara Turnu Severin, la ora 8.30.

Prima oprire a avut loc în Gara Filiași, la ora 10.49.

A doua oprire a avut loc la Gara din Craiova, la ora 11.40. Cu ocazia aceasta, Familia Regală a luat parte la inaugurarea unei expoziții de fotografii, ilustrând edificiile ridicate în timpul domniei Regelui Carol I în județul Dolj, legate de Căile Ferate Române.

A treia oprire a avut loc în Gara din Slatina, la ora 13.10.

A patra oprire a avut loc în orașul Titu, la ora 16.15.

Ultima oprire a trenului, în ziua de 1 decembrie 2015, a fost la Gara Regală Băneasa, la ora 17.16.

În gările din județele vizitate, mii de oameni au venit să-și manifeste afecțiunea față de Familia Regală și mândria de a lua parte, împreună, la sărbătoarea întregii națiuni. Sub semnul copleșitorului simbol al Marii Uniri, sărbătoarea de 1 Decembrie oferă oamenilor demnitate, speranță, un strălucit exemplu de patriotism și semnul unei continuități istorice.

Familia Regală a fost impresionată de dovezile de respect, afecțiune și încredere din partea locuitorilor orașelor Turnu Severin, Filiași, Craiova, Slatina și Titu. Altețele Lor Regale au fost, de asemenea, fericite să încheie călătoria la Gara Regală Băneasa, unde fideli admiratori ai Majestății Sale Regelui așteaptă, în fiecare an, seara de 1 decembrie, pentru a ura sănătate și fericire Regelui Mihai, Reginei Ana și întregii Familii Regale.

La mulți ani, România!

22 comentarii

 1. Roxana Gabriela Mateescu says:

  Trenul Regal este parte integranta a istoriei Romaniei . Cand rostim : Trenul Regal, indubitabil ne gandim la Regele Carol I si la urmasi. In prezent , aceasta minunata traditie este urmata de PRINCIPESA MOSTENITOARE MARGARETA , alaturi de membrii Familiei Regale. Este laudabila initiativa de a conferi traditiei istoricesti si un caracter umanitar.

 2. Răspunsuri pe Facebook says:

  Anca Sd ❤️
  #
  Marietha Talpau chiar de 1 Decembrie?
  #
  Antonescu Cristian ..Traiasca REGELE si PATRIA !!! Singurul factor de stabilitate in ROMANIA este MONARHIA !!!
  #
  Anton Romila Traiasca MONARHIA.
  #
  Jolanda Joli Jozsi Multe trairi placute, rememorari, va doresc, intilniri cu publicul..Cu bine, din BRASOV. Succes va doresc..in sanatate, credinta, dragoste, speranta, pace!
  #
  Dan Făinaru traiasca REGELE ! MONARHIA SALVEAZA ROMANIA ! LA PUSCARIE CU TRADATORII DE TARA SI DE NEAM ! AJUNGE CU HOTIA !
  #
  Dumitru Iordache sigur merg acolo
  #
  Laura Paunescu De 1 Decembrie, asta face diferenta dintre familia regala si un presedinte fricos si las !
  #
  Piroska Varga MASI BUCURA MULT SA VINA LA PUTERE DAR TINERETUL UNII DINTRE EI NU STIE ADEVARUL CE A FOST PACAT , DAR CRED CA CU INCETUL O SASI DEIE SEAMA CA BN AR FII MONAEHIE, D,ZEU SA NE AJUTE,

 3. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

  CU ADMIRATIE PENTRU ACTIUNE SI DENUMIREA “TRENUL ADUCERII AMINTE” !
  ACTIUNEA, CA TOATE CELELALTE INTREPRINSE DE FAMILIA REGALA,
  CONTRIBUIE LA DEZMETICIREA CELOR CE AU INVATAT O ISTORIE “PE DOS DE ADEVAR” SI AU RAMAS ASA, FARA, SA SE MAI DOCUMENTEZE ! DOAMNE, DEZMETICESTE-I !
  TRAIASCA FAMILIA REGALA A ROMANIEI !

 4. Maria Pavel says:

  Din pacate nu pot sa fiu decat cu sufletul in Gara Regala Baneasa .
  Doresc sanatate tuturor membrilor Familiei Regale!
  Dumnezeu sa va ajute!

 5. stancu ileana says:

  Altetele Voastre , cu urari de sanatate si bucurie in suflet , va doresc ,,Drum bun / ,, de Ziua Intregirii ,1Decembrie 2015 / Sa ne traiti / ileana lelia stancu post-scriptum .Poate reusim sa vedem trenul in drum spre capitala .

 6. Pantea Alexandru-Sorin says:

  Traiasca Familia Regala a Romaniei! La Multi Ani Romania!

 7. diana.zotescu says:

  Vederea acestor imagini aratandu-i pe miile de romani salutandu-Le cu entuziasm si iubire pe Altetele Lor Regale imi umple inima de bucurie si ochii de lacrimian . Ma intreb, oare ce argumente vor mai nascoci cei ce sustin ca Monarhia ca sistem este lipsita de sustinere in Romania atunci cand vad aceste fotografii ale multimilor de oameni veniti in garile de pe traseul Trenului Regal pentru a avea ocazia sa-I vada si sa-I aclame pe Membrii Familiei Regale? Sa nu uitam ca localitatile strabatute nu au o populatie prea mare – cu exceptia Craiovei si oarecum a orasului Turnu Severin – ceea ce inseamna ca mai toata populatia a iesit sa-I salute, cu vizibil entuziasm, bucurie si dragoste.

  Concluzia fireasca se impune de la sine: populatia majoritara vibreaza in consonanta cu idea restaurarii Monarhiei. Mai este nevoie doar de vointa politica a Parlamentului si de modificarea Constitutiei.

 8. Nicolae Tiru says:

  daca vom scapa de hoti….as vrea ca romania sa devina regat….

 9. Răspunsuri pe Facebook (II) says:

  Balasoiu Aleodor Traiasca Regele!
  #
  Florin Basu Si nu am fost atat de departe. Erau doar 42 de km si nu am fost acolo. As fi putut asista la un moment unic.
  #
  Dumitru Gheorghe DUPA CUM SE VEDE…….POPORUL ISI DORESTE ……………………REGAT………………………..RESPECT ALTETEI SALE REGALE
  #
  Serano Geo REFERENDUM…
  #
  Georgeta Fronea Romania si-a castigat independenta condusa de rege si tot de rege era condusa cand s-a infaptuit marea unire pe care noi o sarbatorim astazi
  #
  Nicolae Ciobanu …. în capitale, desigur.
  #
  Nicolae Ciobanu O Grădină nu e mare, fără Pznici la Intrare şi… public.
  #
  Ardenel Trandafir Respect !!!
  #
  Argynt My LA MULTI ANI România, monarhie constituţională.

 10. Răspunsuri pe Facebook (III) says:

  Costachel Laura Frumoasa intampinare.
  #
  Puiu Adrian Coman Bravo Craiovenilor ! Cinste voua ! La multi ani Casei Regale si poporului Roman !
  #
  Gabriela Baraban la multi ani casei regale
  #
  Cornelia Mihai La multi ani ROMANIA!…La multi ani romanilor….La multi ani!…Majestate…romanul nostru..
  #
  Iulia Urzica Traiasca Romania! Traiasca Regele!
  #
  Jolanda Joli Jozsi Felicitari! La mult ani! Inainte..salutari din BRASOV
  #
  Maria Gheorghe Brao oltenilor , bravo doamnei primar Olguta Vasilescu , in sfarsit am ajuns la normalitate !!!!!!!!!
  #
  Horia Ungureanu La 16:13 min fam Regală va poposi si în orașul Titu!!! Vă mulțumim
  #
  Marius Gughea Sunt bucuros ca oamenii au venit in numar asa de mare. Si la Slatina a fost la fel. Acest lucru dovedeste ca poporul nu mai suporta traiul pe care ni-l ofera oamenii politici din ziua de azi si au mare incredere in Casa Regala. Cred ca meritam sa fim ceea ce suntem cu adevarat. Sa fiti mandri ca va iubim! Speram sa vina si zile senine in viata romanilor, a oamenilor obisnuiti.
  #
  Traian Postelnicu TRAIASCA ROMANIA…REGALITATEA, MS REGELE MIHAI……….

 11. Răspunsuri pe Facebook (IV) says:

  Rodica Bidian La multi ani!
  #
  Irina Grosan mare emotie
  #
  Mariana Macesanu Bravo noua Craiovenilor !!!!
  #
  Carmen Enache Un eveniment memorabil !
  #
  Daniela Miroslav La multi ani mariilor voastre, la multi ani Romania! Dupa umila mea parere Casa Regala a Romaniei trebuia sa fie invitata sa participe la parada din capitala.
  #
  Silvia Tanase romani adevarati,!!
  #
  Irina Bozan Frumos, respect infinit Majestatii sale
  #
  Narcisa Dinica Gara Craiova a prins viata cu adevarat.Felicitari tuturor celor care au venit sa sarbatoreasca Ziua Romaniei impreuna cu Casa Regala.
  #
  Florica Dinga La multi ani casei regale !
  #
  Maria Calin foarte frumos felicitari si la multi ani
  #
  Ilinca Rudeanu O frumoas familie..

 12. Răspunsuri pe Facebook (V) says:

  Carmen Tora Familie nobila!
  #
  Stefi Haita TRĂIASCĂ REGELE! TRĂIASCĂ ROMÂNIA! LA MULŢI ANI ŞI TOT RESPECTUL MEU DE CETĂŢEAN ROMÂN!
  #
  Marius Abuseanu Trăiască România Regală !
  #
  Titiana Burdea MULT RESPECT!
  #
  Stănilă Viorica La multi ani !
  #
  Monarhiști Munteni “Rana de care suferă România poate fi astupată cu vorbe mari şi sărbătoreşti, dar nicidecum închisă şi vindecată” (M.S. Regele Mihai)
  #
  Gafita Andreea Ce face familia regală pt Romania…?
  #
  Andreea Vădineanu Stimata “doamna” imi permit sa va intreb dar ceilalti care chiar ne conduc ce fac ??? Familia regala ar face, daca ar conduce Romania.
  #
  Carmen Olteanu E model de comportament
  #
  Savulescu Tiberiu pe vremuri trenul avea linie ferata la cotroceni,oare nu putem,noi,romani sa-l aducem inapoi cu rege cu tot

 13. Răspunsuri pe Facebook (VI) says:

  Eugen Mirea Sa ne vedem si noi o data cu mariile voastre pe tron ca sa ne bucuram si noi. Ca de ce am tot luptat, daca nu ne putem si noi bucura?
  #
  Dan Moldovan La Multi Ani Romania! Traiasca Regele si Patria!
  #
  Mihaela Mitan ROMANIA NU ESTE MONARHIE!
  #
  Stefanescu Elena La multi ani,Romania!
  #
  Mariana Stefanica Cabana LaNoi Multumim !!!!!!!
  #
  Bratu Olga Singurul lucru stabil din Romania a fost si ramane , Familia Regala .
  #
  Anisoara Nedelcu Vaslui Nu. De ce ne trebuie burghezimea? Vreţi iar să fiţi robi la boieri? Aşa cum a fost pe timpul regelui?
  #
  Rodica Bancan Ar cel mai bun care s-ar intampla in aceasta tara. Monarhia ar fi garantul valorilor morale si normalitatii in Romania.
  Nu stimata doamna nu mai vrem sa fim robi la boieri dar nici slugi la cocalari, samsari si foste doamne care isi faceau veacul prin bordeluri si acum isi dau cu parerea despre bun simt si moralitate.
  P.S.
  Am 53 de ani. In concluzie sunt o persoana ancorata in trista noastra realitate. Din pacate mai am 9 ani pana la pensie.
  #
  Florin Spineanu Realizarile Romaniei in timpul Monarhiei dainuie in timp…. frumos, de 25 de ani am realizat ceva demn de trecutul glorios?
  #
  Georgeta Fronea Regele Carol I nu a fost roman dar a iubit Romania mai mult decat romanii

 14. Ghilgamesh CM says:

  La multi ani cu sanatate , printesei mostenitoare Margareta ! Ultima speranta a Romaniei este monarhia constitutionala.Institutia prezidentiala a fost compromisa total,de presedintii proveniti din randul gunoaielor provenite din haznaua politica romaneasca.

 15. MARIA says:

  Si noi Alteta Regala Va iubim !

 16. eugen-anton cincu says:

  Traiasca Regele, Traiasca Casa Regala, Traiasca Romania, Multi Ani in Pace si Prosperitate!

 17. Cristian Sandu says:

  Doamna Lia Olguta Vasilescu, primarul minicipiului Craiova si domnul Nicolae Draghia, prefectul judetului Mehedinti intimpina cu vadita bucurie Familia Regala a Romaniei! Cei doi demnitari si-au inceput carierele politice ca deputati alesi din partea Partidului Romania Mare, respectiv, Partidului Socialist al Muncii, formatiuni politice care, cel putin la vremea respectiva, se opuneau vehement oricarei discutii privind monarhia constitutionala in Romania. Iata cum regalitatea normalizeaza societatea!

 18. Gabriela Bucur says:

  RESPECT,pentru CASA REGALA a ROMANIEI!

 19. Cristian says:

  Traiasca Monarhia!!!

 20. Mihai Firica says:

  România văzută din Trenul Regal are privirea acelui copil căruia Principesa Moştenitoare i-a întins mâna, i-a zâmbit şi i-a spus La mulţi ani! Uşor temătoare, căutând un sprijin în ceea ce ştia până atunci despre o regină, zâmbind ca un răspuns la cea din faţa sa.
  Privită dinspre cei care inspiră şi dau şansa enormă de a avea speranţă, România cea de pe peron şi din gările ţării, nu doar cele străbătute de Trenul Aducerii Aminte, este încă în aşteptare dar pare a avea forţa de a nu mai fi pasageră între diversele trenuri ale istoriei. Şi are speranţa că, peste puţin timp, doar va aştepta oaspeţi fără a fi nevoită să-şi caute norocul oriunde altundeva decât acasă.

 21. […] a refăcut un drum istoric. Sub numele de “Trenul Aducerii Aminte”, Trenul Regal a parcurs a cincea călătorie regală, de la Turnu Severin la București, refăcând drumul parcurs de Carol I acum 150 de ani, când a […]

 22. […] a refăcut un drum istoric. Sub numele de “Trenul Aducerii Aminte”, Trenul Regal a parcurs a cincea călătorie regală, de la Turnu Severin la București, refăcând drumul parcurs de Carol I acum 150 de ani, când a […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50386505
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate