Teatrul Național din Craiova, 170 de ani

Cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la înființare, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei conferă Decorația Regală Nihil Sine Deo Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

La 29 iunie 1850, ziarul “Vestitorul românesc” consemna, sub semnătura cronicarului Gheorghe Chițu, fondarea instituției de către Costache Caragiale și Costache Mihăileanu.

După 170 de ani, premiat pe toate meridianele lumii, Teatrul Naţional din Craiova face parte din elita teatrelor lumii. Membru al Convenţiei Teatrale Europene (CTE) din anul 1995, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova este primul teatru dintr-o ţară din Europa Centrală şi de Răsărit care intră în componenţa acestei asociaţii internaţionale de breaslă.

Spectacolele lui Silviu Purcărete, „Ubu Rex cu Scene din Macbeth”, „Titus Andronicus”, cu marele actor Ștefan Iordache în rolul principal, precum și „Phaedra”, „Danaidele”, „Orestia”, „Cum doriți sau Noaptea de la spartul târgului”, „Măsură pentru măsură”, „O furtună”, purtând semnătura aceluiasi mare regizor, au însemnat tot atâtea recunoașteri internaționale, participări la cele mai importante festivaluri ale lumii: Edinburgh, Avignon, Holland Festival de la Amsterdam, Wiener Festwochen de la Viena, Theater Der Welt de la Munchen, Festivalul Shakespeare de la Tokyo, Israel Festival de la Jerusalem, Festivalul de Teatru al Americilor de la Montreal, cel al Artelor de la Melbourne, Festivalul Artelor Scenice de la Sao Paulo, Festivalul Convenţiei Teatrale Europene de la Stockholm, Lincoln Center Festival de la New York, Festivalul Teatrul Naţiunilor de la Seul etc.

În mai 1997, revista britanică „The Stage” scria despre Teatrul Național din Craiova: „Te întrebi uneori dacă această companie nu este cea mai bine alcătuită, de la Berliner Ensemble al lui Brecht, sau poate de la Royal Shakespeare Company a lui Peter Brook”!

Ceremonia de învestire a Teatrului Național din Craiova cu decorația regală va avea loc la Palatul Elisabeta, la o dată care va fi transmisă public în curând.

1 comentariu

  1. Liliana Sora says:

    ”Trăim o viaţă şi nu ni se întâmplă să avem nici cinci minute de comunicare atât de puternică, atât de adevărată, ca aceea prilejuită de un spectacol de teatru sau de un film” spunea Amza Pellea . Un mare adevăr !
    Talentul şi munca , sau munca susţinută de talent a celor de pe scenă , dar şi din spatele acesteia, din Teatrul Naţional din Craiova este recunoscută însă de iubitorii de frumos, de Familia Regală, prin conferirea acestei decoraţii , în semn de înaltă preţuire şi apreciere !

Lasa un comentariu

© 2007-2020 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 30324082
Familia Regală           Fundația Regală Margareta a României           YouTube          YouTube Filme          Facebook
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate