Statuia Regelui Ferdinand, reașezată în Piața Unirii din Oradea

Joi, 23 mai 2019, Alteța Sa Regală Principele Radu a reprezentat pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, la ceremonia de dezvelire a statuii Regelui Ferdinand Întregitorul, în Piaţa Unirii din municipiul Oradea. Principele Radu a răspuns astfel invitației primarului municipiului, dl Ilie Bolojan.

Exact cu o sută de ani în urmă, în ziua de 23 mai 1919, Oradea i-a primit, într-o atmosferă de mare emoție, pe suveranii României Mari, Ferdinand I şi Maria. La intrarea în orașul Oradea, Regele Ferdinand și Regina Maria au fost întâmpinați de episcopul ortodox Roman Ciorogariu și de episcopul greco-catolic Demetriu Radu, alături de reprezentanții Armatei României și de locuitorii urbei.

Monumentala statuie ecvestră de astăzi a Regelui Ferdinand este asemănătoare cu cea dezvelită în Piața Unirii din Oradea în anul 1924, și este opera sculptorului Florin Codre.

La ceremonia de dezvelire a statuii au luat parte, ca un simbol al continuității, Principele Radu reprezentând pe Majestatea Sa Custodele Coroanei, alături de Episcopul Ortodox, Preasfinția Sa Sofronie, și de episcopul greco-catolic, Preasfinția Sa Virgil. Gazda ceremoniei a fost primarul municipiului Oradea, împreună cu un mare număr de reprezentanți ai Primăriei. Au luat parte reprezentanți ai Parlamentului României, autorul operei de artă, sculptorul Florin Codre, reprezentanți ai unor instituții și organizații bihorene. Au fost prezenți mulți elevi de liceu, reprezentând patru dintre colegiile naționale de rezonanță istorică ale urbei.

Înainte de depunerea de coroane, au luat cuvântul în fața participanților la ceremonie Principele Radu, profesorul Nicolae Noica și Ilie Bolojan, primarul municipiului. Corul de Cameră Voces a interpretat Imnul Național, Imnul Regal și cântecul “Pe-al nostru steag e scris unire”.

©Eugenia Pasca AGERPRES

În aceeași zi, la amiază, Alteța Sa Regală a participat la un eveniment găzduit de Muzeul Orașului Oradea, în spațiile istorice ale cetății urbei. Alături de Preasfinția Sa Episcopul Sofronie al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, Principele Radu a fost prezent, în mijlocul unui numeros public, la vernisajul a două expoziții dedicate Regelui Ferdinand I și Reginei Maria. Prima, o expoziție de fotografie cu multe mărturii inedite din cursul vizite suveranilor acum 100 de ani, la 23 mai 1919. A doua, o expoziție de design vestimentar, istoric și contemporan, care aduce alături, cu curaj și inspirație, portul popular, vestimentația citadină, obiecte de artă și tablouri legate de personalitatea și opera culturală a Reginei Maria.

6 comentarii

 1. Ionut Julean

  Majestatea Voastra,

  Astazi, 23 mai 2019, cand se aniverseaza 100 de ani de la inceputul turneului istoric al Familiei Regale, in lunile mai-iunie 1919, in Transilvania, va prezint, ca un omagiu adus celor care au “construit” Romania Mare, avand in frunte figurile Regilor Intregitori, o carte-album despre o parte mai putin cunoscuta a tezaurului cultural national: catedralele Unirii la vest de Carpati. Cartea se poate vizualiza pe web-site-ul Editurii Presa Universitara Clujeana. http://www.editura.ubbcluj.ro/bd/ebooks/pdf/2288.pdf

  Traiasca Coroana Romana!

 2. Diana Lucia Zotescu

  Multumiri edilului orasului istoric Oradea, domnul primar Ilie Bolojan, pentru salutara initiativa privind repunerea in locul sau initial a statuii ecvestre a Regelui Ferdinand cu ocazia sarbatoririi a 100 de ani de la vizita istorica in Oradea a Suveranillor Romaniei Mari. (Domnul Bolojan trebuie laudat si pentru modul exceptional in care pastoreste orasul sau, in beneficiul si spre progresul tuturor oradenilor, indiferent de etnie).

 3. Nastasia Crăciun, Piatra Neamț

  Mult succes in tot ceea ce va propuneti ! Cu respect !

 4. Maria Coltan, București

  Felicitari Casei Regale pentru tot ce face pentru poporul roman. Onoare respect si onestitate este exemplu cel da Casa Regala de unde sr fi trebuit sa ia exemplu si cei care ne conduc.

 5. Remus-Dumitru Mihuțiu, mun. Oradea, jud. Bihor

  Zilele acestea, ca și orădean, am avut parte de două evenimente care mi-au adus multă bucurie: Expoziția „ Însemnele Regalității Românești ” respectiv dezvelirea Statuii Ecvestre a MS Regele Ferdinand, refăcută și reamplasată la locul său originar din anul 1924, în Piața Unirii din mun. Oradea.Fotografii și un video se pot urmări pe profilul meu de pe Facebook și/sau pe pagina Ora Regelui tot de pe facebook.Trăiască MS Margareta Regina Românilor ! Nihil Sine Deo !

 6. Pingback: 75 de evenimente regale omagiind Centenarul Marii Uniri și al Primului Război Mondial | Familia Regală a României / Royal Family of Romania

Lasa un comentariu

© 2007-2020 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 29276413
Familia Regală           Fundația Regală Margareta a României           YouTube          YouTube Filme          Facebook
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate