Ștafeta Veteranilor 2022

În acest an, Ștafeta Veteranilor, ajunsă la ediția a IX-a, se desfășoară din ziua de miercuri, 5 octombrie, până în ziua de marți, 25 octombrie.

Astăzi, joi, 6 octombrie, la intrarea în orașul Breaza, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au întâmpinat ștafeta aflată în a doua zi de alergare, pe traseul Ploiești – Brașov. Alături de Familia Regală s-au găsit elevi ai Colegiului Național Militar din Breaza.

Militarii veterani și voluntarii Asociației Invictus România vor fi invitați la Palatul Elisabeta pentru a sărbători încheierea celei de-a IX-a ediții, la sfârșitul acestei luni. Asociația Voluntarilor Invictus se află sub Înaltul Patronaj al Principelui Radu al României.

ŞTAFETA VETERANILOR
Ediţia a IX-a
un proiect Invictus România, născut din dragoste de ţară şi respect faţă de eroii României

Veniţi alături de noi la Ştafeta Veteranilor!

România nu am construit-o noi, ci înaintaşii noştri, punând datoria faţă de ţară înaintea propriilor interese şi a propriilor vieţi. Toate acestea, pentru ca noi să avem un loc căruia îi putem spune acasă, să afirmăm cu mândrie că aici este ţara pe care ne-au lăsat-o drept moştenire eroii de la Posada, Rovine, Vaslui, Războieni, Călugăreni sau Şelimbăr, străbunicii şi bunicii noştri, dar şi părinţii şi fraţii lor care s-au jertfit în luptele Războiului pentru Independenţă din 1877-1878, precum şi pe fronturile celor două Războaie Mondiale.

Acum, România este în mâinile noastre şi avem datoria sacră de a o transmite mai departe urmaşilor noştri mult mai frumoasă şi mai luminoasă!

Aceasta este misiunea Invictus România, de a cultiva şi promova simbolul absolut al curajului, devotamentului, patriotismului, spiritului de sacrificiu, respectului faţă de eroii neamului şi al dragostei nemărginite faţă de ţară.
Obiectivele noastre se împlinesc, în primul rând, datorită faptului că proiectul Invictus este legat de Armata României, instituţia care a făcut cea mai mare cinste ţării, neîntrerupt şi indubitabil.

  • Am reuşit să ducem drapelul României la Jocurile Invictus, când nimeni nu credea!
  • Am reuşit să aducem societatea civilă alături de armată, intrucât avem rădăcini puternice care se hrănesc cu camaraderie, voluntariat şi cu dragostea faţă de România şi valorile naţionale!
  • Am ales să ne folosim toate puterile şi resursele pentru a-i educa pe cei din jur în spiritul Invictus, acela care ar trebui să ne unească pe toţi în jurul veteranilor, acela care ne învaţă că, oricât ar fi de greu, trebuie să te ridici şi să lupţi, în continuare, pentru ţara ta!

Toate acestea se concretizează în proiecte vii, cum este Ştafeta Veteranilor, eveniment organizat în contextul sărbătoririi, la 25 octombrie, a Zilei Armatei României.

În 2014, la debutul său, Ştafeta Veteranilor avea un scop precis, acela de a atrage atenţia societăţii civile asupra respectului care li se cuvine veteranilor Armatei României şi era, totodată, un bun prilej pentru o strângere de fonduri care îndeplinea visul (acum devenit realitate) de a-i trimite pe militarii români, răniţi în teatrele de operaţii, la Jocurile Invictus.

În prezent, Ştafeta Veteranilor, aflată la a IX-a ediţie, a devenit o tradiţie şi reaminteşte, măcar o dată pe an, despre spiritul Invictus, acela care ar trebui să ne reunească pe toţi în jurul veteranilor.

Activitatea se desfăşoară în perioada 05-25 octombrie 2022 şi presupune purtarea unei ştafete, reprezentată de către una din culorile drapelului tricolor, pe trei trasee. Alergătorii însoţiţi de biciclişti, pleacă din Bucureşti pe 05.10.2022.

Vom alerga cu Drapelul Naţional, ne vom opri la monumentele ridicate în cinstea oamenilor care au murit pentru ca noi astăzi să existăm, ne vom aduce aminte că străbunicii şi bunicii noştri au luptat pentru această ţară şi că sunt parte din ea acum. Atunci când ne va fi cel mai greu, ne vom aminti că sute de mii de români au murit în alte locuri decât în ţara lor, ciuruiţi de gloanţe, sfârtecaţi de obuze, îngheţaţi, înfometaţi, însetaţi, îngropaţi la comun, Dumnezeu mai ştie unde.

Momentul de maximă intensitate emoţională va avea loc pe 25 octombrie, la Monumentul Ostaşului Român din Carei, ultimul teritoriu eliberat de armata română în Al Doilea Război Mondial, când ştafeta îşi va îndeplini misiunea şi va prezenta onorul, într-un mod simbolic, tuturor celor care s-au jertfit pentru România.

Traseele din acest an însumează peste 3300 de kilometri, iar participanţii sunt civili şi militari deopotrivă, sportivi de performanţă sau amatori şi chiar militari răniţi – participanţi la Jocurile Invictus.

Toate cele trei trasee reunite la Carei, de Ziua Armatei României, vor întregi drapelul tricolor, reevocând astfel momentul din 25 octombrie 1944 şi cinstind eroii si veteranii României care s-au jertfit pentru ca noi, astăzi, să avem un loc căruia îi putem spune acasă.

Chiar dacă eforturile noastre nu vor fi niciodată suficiente pentru a exprima recunoştinţa faţă de sacrificiul eroilor de ieri şi de azi, a alerga sau pedala o distanţă mai mare decât cea de ultramaraton, într-un moment atât de reprezentativ pentru naţiunea noastră, cum este Ziua Armatei Române, reprezintă un adevărat exemplu de spirit Invictus.

Fie că sunteţi sportivi profesionişti sau amatori, vă invităm să alergaţi/ pedalaţi alături de noi la Ştafeta Veteranilor!

©Casa Majestății Sale, Daniel Angelescu

2 comentarii

  1. […] Majestatea Sa și Principele Radu au salutat participanții la Ștafeta Veteranilor, în ziua de 7 octombrie 2022, atunci când aceștia au trecut prin localitatea […]

  2. […] Sa și Principele Radu au salutat participanții la Ștafeta Veteranilor, în ziua de 7 octombrie 2022, atunci când aceștia au trecut prin localitatea […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50017725
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate